Зашто се зец не може родити

Зец се не може родити
Окрохл је прави стрес за зеца. Током овог периода жена захтева већу пажњу од узгајивача и стварање угодних услова за нормално порођај. Али постоје случајеви када, чак и под идеалним условима, зец не може почети да има секс. Који је разлог за кашњење и шта треба да учиним? Хајде да погледамо чланак.

Након тога колико дијете обично рађа зец

Уобичајени период сукрубања зеца је 28-31 дана. Међутим, понекад овај период може трајати до 36 дана. У том случају нема патологије под условом да се животиња осећа и понаша се нормално. Ако жена добро једе, не одбија воду, не показује никакве знакове агресије или анксиозности, онда то није вредно забрињавајуће – након неколико сати испорука треба почети.
Бунни
Али ако се понашање зеца погоршава, изгубила је апетит, не користи воду, она има тешкоћа да дише, то може указати на почетак кашњења у сексу. У овом случају животиња мора одмах пружити медицинску помоћ.

Да ли знате? Једноставно и лако одредити женску грудвост може бити на једној особини – недостатак реакције мушкарца и његовог одбијања да “покрије” зеца. Истовремено, постаје веома мирна и почиње да једе више.

Зец се не може родити: зашто, шта да радите

Разлози за одуговлачење сексола код жене могу бити неколико. Да погледамо најчешће.

Одгођени секс

Кашњење рада у зечу се манифестује следећим симптомима:

  • одбијање хране и воде;
  • немирно понашање;
  • тешко интермитентно дисање.

У овом случају, стомак женке постаје велики, еластичан и напет. У таквим случајевима животињама треба пружити хитну помоћ која се састоји у увођењу посебног медицинског производа који промовише стимулацију материце и убрзава процес рођења. Као лек, користите 0,5% раствор окситоцина или питуитрина. Примјењује се женском интрадермалном под сцапуло.
Порођај у зечу
У случају да лек нема адекватан ефекат, зец треба хитно да се покаже ветеринару, који ће помоћи женама да се роди кроз царски рез. Ако је лек помогао и помогао, женка мора дати мало заслађену воду која ће помоћи да се очисти организам и да се закључи или уклони. У случају да су рођени младунци рођени, препоручује се зец да уђе у “Бицилин-3” из обрачуна од 12 хиљада јединица. на 1 кг телесне тежине. Овај лек ће зауставити запаљенске процесе у телу животиња и брзо враћати снагу.

Важно! У већини случајева, атроллинг зеца се јавља ноћу. Траје од 10 минута до 1 сата. После рођења малишана, женка јести другу, лизира зечеве и ставља их у гнездо. У овом тренутку, морате пажљиво пратити животиње, јер младе мајке могу разбити новорођенчад у кавезу, што може довести до њихове смрти.

Превише жена

Један од главних разлога који зец не може да роди сматра се превеликим уношењем животиње. Ако је током целе трудноће жена добила велику количину хранљиве хране, то би могло довести до његове гојазности, као и прекомерног развоја плодова и повећања њихове величине.
Бунни
У таквим случајевима, можете посматрати велики еластични абдомен у будућој мајци, а на прстима наћи велику велику величину зечева. Да бисте извадили младунце од женске помоћи ће ветеринарском лекару уз помоћ царског реза.

Вирусне и гљивичне инфекције

Још један разлог за кашњење сексолитиса су различите вирусне и гљивичне болести. Жене које имају латентне гинеколошке болести и нездрављене заразне болести могу доживети одложени секс или, обратно, преурањени почетак. У овом случају, зец мора бити неопходно показати лекару који ће пружити квалификовану помоћ.

Да ли знате? Зец има двоструку материцу, због којег може истовремено носити два легла, а замишљено је у различитим временима и од различитих зечева. Ова чињеница делом објашњава високу плодност животиња.

Лажна трудноћа

Понекад разлог што жена не може донијети бебе је прилично тривијална – она ​​једноставно нема ниједног за родјење. Лажна трудноћа се јавља у животињама због лошег квалитета сјеменског материјала мушког пола, због чега се оплодња није појавила. Међутим, спољашњи знаци “псеудобрегнанци” апсолутно нису различити од истинског. Зец се понаша на исти начин: почиње да опреми гнездо, извлачи пенушавину, ставља сламу на место где ће се потомство наћи.
Бунни
Ипак, сасвим је могуће препознати лажну трудноћу као такву:

  • веома брзи почетак формирања гнезда. По правилу, жена почиње да гради гнездо 2-4 дана пре очекиваног окрола, отприлике на 27-28. Дан ђубрења. Ако је почео сређивати место за зечеве 2-3 седмице након “покривке”, највероватније, она нема младунце у њеном стомаку;
  • понашање животиње постаје превише агресивно, жена не признаје себи, може угристи, превише апетита или, обратно, одбијање да једе. Тако се оплођени зец понаша мирно, мирно;
  • Понекад жена током лажне трудноће почиње да означава све: кавез, комшије, па чак и сам узгајивач.

Обично после три недеље, када функција жутог тела нестаје, симптоми “псеудо-оплодње” нестају.

Важно! Ако се лажна трудноћа јавља код жена, треба је показати ветеринару, јер то може указивати на хормонски отказ или развој озбиљних болести, посебно тумора.

Зашто зец рађа мртве зечеве

Чак и природно рођење у времену не може бити гаранција здравља зечева. У неким случајевима, они су рођени мртви. Разлози за то могу бити:

  • недовољна исхрана животиње током сахраничног периода. Недостатак витамина А, Е и Д, као и протеини, има штетан утицај на стање трудног зеца. Функционисање у ојачаном режиму, тело постаје исцрпљено због недостатка хранљивих састојака, а као резултат ресурса за одржавање раста, развој плодова није довољан и умире;
  • стрес. Заједнице су по природи веома срамне животиње, а стрес може изазвати и најмању невољу: гласан звук, грубо руковање. Прљавштина у кавезима, нехигијенски услови такође могу имати лоше дејство на емоционално стање животиња. Уплашена или претерано узбуђена жена може прекинути;
  • вирусне и заразне болести. Ако се женски болесник разболи, то може довести до смрти ембриона. Посебно опасна за њу је инфекција листериозе, која доводи до превременог порођаја, рођења мртвих зечева или њихове брзе смрти после секса;
  • тешка испорука. Озбиљне компликације током процеса уписа могу довести до дављења младунаца.

Зец
Да би се избегле непријатне тренутке, препоручује се да у току трудноће и за време рођења зец буде посвећена максимална пажња зецу, контроли њеног исхране и услова притвора. Такође је важно осигурати да има сталан приступ чистој води, с обзиром на то да њен недостатак може узроковати да је зец једе новорођенчад.

Прочитајте више о томе зашто зец рађа мртве зечеве и понаша се агресивно.

Оцрол у зецу у већини случајева је без помоћи, на примјер, особа. Међутим, узгајивачи треба увек бити упозорени и са најмањим одступањем од норме на вријеме како би пружили надлежну помоћ животињи. У правом тренутку, предузете мјере и прави приступ ће гарантовати да ће узгајивач добити здрав и снажан потомак.