Зашто парадајз пукне на викендици?

Парадајсти су напуклиПонекад, пошто смо чекали прву жетву парадајза, ми се не журимо да се радујемо, због обиља плодова добар део може бити разбијен. Ово поквари не само врсту парадајза, већ их чини неприкладним за жетву. Схватићемо зашто парадизери пуцају када зоре и како то избегавати.

Болест или не?

Не узимајте пукотине у парадајзу као знак болести плода. Најчешће пуцање парадајза је последица неједнак раст, због неправилне неге. Према томе, суве фисуре на плодовима нису само ожиљци услед оштре промене услова раста.

Да ли знате? Латинско име културе – “Соланум лицоперсицум” – дословно се преводи као “вукове брескве”.

Зашто Томатоес Црацк

Зашто пари парадајз, повезано је неколико фактора, како са природним, неконтролисаним условима, тако и са процесима који директно зависе од љетног становника. У овом случају могу трпети и сорте стакленика, као и оне које су посејане на отвореном простору.
Цвијеће од парадајза

Недостатак ђубрива

Недостатак елемента исхране парадајза – један од честих разлога зашто парадајз пукне отворене површине. Манифестације таквог недостатка почињу стабљима, постепено окрећући се плодовима. Али главна ствар је модерација. Превише пшенице концентрираним, не разређеним растворима, парадајз је још више склони пуцању.

Важно! Да би се избегло преплављавање парадајза са горњем облогом, потребно је узимати не више од 20 грама ђубрива на 10 литара воде.

Недостатак влаге

Можда најчешћи узрок пуцања парадајза – суша. Али, опет, постоји правило “златног значе”: заливање треба да буде умерен, а вегетације у целини се своди на минимум као уроњене парадајза, не знајући где да дају вишак влаге, једноставно га подригивати, формирање пукотина. Водите парадајз тако да вода испод грмља не стоји.
Парадајсти су напукли

Погрешна пинцета

Превише често изрезивање листова из парадајзне грме може додатно погоршати ситуацију. Седам дана оптималан број листова који се могу уклонити – три и не више од.

Провјерите нијансе растућих парадајза у пластенику: како пинцх и кравата, лечење болести парадајза (жута лишћа, касно биљне болести).

Температура је превисока

Овај фактор често постаје разлог зашто се парадајз разбија у стакленику. Да би се решио овај проблем, потребно је да се организује стаклене често проветравање и спречили запревание земљишта, као и њену неплодности.

Важно! Парадајз паренхајм са умереним температурним режимом треба заливати не више од једном у четири дана.

Склапање и избор сорти

Чудно је, испада да пуцање парадајза може утицати не само на сорту, већ и на боју. Најчешће су жути, наранџасти и светло црвени тонови изложени таквом проблему. Иста судбина за сорте са великим и густим плодовима.

Следеће сорте и хибриди ће бити оптимални у смислу отпорности на нагле промене у условима:

 • “Харлекин”;
 • “Омиљени”;
 • “Чудо земље”;
 • Харлекуин, Фавоурите, Мирацле оф тхе Еартх

 • “Василиевна”;
 • “Ној”;
 • Василиевна, Острицх

 • “Дива”;
 • “Подмосковни”;
 • “Центаур”;
 • “Беарова шапа”.
 • Подмосковни, Центаур, Беарова нога

Како спречити невоље?

Барем делимично, мулчење грмља, вентилација стакленика, додатно храњење по потреби и, наравно, правовременост и правилност ових мјера ће помоћи у отклањању проблема.

Научите како правилно мулчати и везати парадајз на отвореном простору.

Придржавајте се следећих смерница за спречавање пукотина у плодовима:

 • изаберите сорте парадајза с меканим плодовима средње величине;
 • осигурајте да се грмље “склони” од сунчаног сунца у сред топлоте. Користите у ту сврху материјале за расипање светлости, капице, пустајући ваздух;
 • организовати умерено заливање и вентилацију парадајз у стакленицима. Влажите земљиште у вечерњим часовима и делите.
Да ли знате? Дуго времена парадајз, попут кромпира, сматрали су отровном биљком и коришћене су само за украшавање арбора, вртова и пластеника, посебно у Енглеској и Француској.

Ако је могуће регулисати режим температуре и режим влаге у стакленику, парадајз који је постављен на отвореном простору биће потребан већа пажња, а за то морате бити спремни. Али, како кажу, свјесни – то значи наоружани. И ако те ове године у башти погоди такве невоље, у следећем случају сигурно ћете знати како га спречити.