Зашто не цветају нарцисе: могуће узроке и њихово решење

Зашто не цветају нарцисе: могуће узроке и њихово решење
Деликатно пролећно цвеће нарциса повезано је са појавом топлоте. Нажалост, узгајивачи цвијећа често се суочавају са проблемом недостатка дуго очекиваних цветања. Да одговоримо на питање зашто нарцисе не цветају и шта да раде у овом случају, размотримо низ могућих узрока и начина за њихово решавање.

Киселинска тла

Даффодилс – непроцењиве биљке. Међутим, случајеви када нарциси не цветају могу бити, а главни разлог је кисело тло. Ова биљка производи пупоље само на тлу са неутралном киселином. Киселина је инхерентна у подручјима која се налазе у непосредној близини четинарских шума.
трансплантација даффодила
Решење овог проблема биће трансплантација у претходно припремљеном тлу. За ово, земља се третира кредом или доломитом, може бити клобучно брашно, али не више од 350 г на 1 квадратни метар. За неколико дана цвијеће се може трансплантирати. У следећој сезони цвеће ће задовољити своје власнике с бујном бојом и лепотом.

Да ли знате? Нарциси садрже отровне супстанце у својим сијалицама и лишћима. Ово је лицорин и нарциссин, који када се уносе у живи организам врше наркотични и парализујући ефекат.

Тесно слетање

Још један разлог зашто су нарцисе престале да цветају ово је блиско засадјење сијалица овог цвета. У почетку, вртларци расту цвијеће на одређеној удаљености одједном. Међутим, они се веома активно размножавају, а неколико година касније десетине десетина већ расте на месту једне сијалице.
Слетање
Суседне сијалице обмотавају једни друге својим коријенима, што отежава воду, минерале и ваздух да уђу у сијалицу. То доводи до погоршања стања биљке, таласа се сваке године и на крају нема снаге за цветање. Због тога се препоручује биљка цвећа најмање једном у пет година.

Важно! Ослабљена сијалица нарциса после трансплантације не може дати цветање у сљедећој сезони због исцрпљености.

Одговарајући период трансплантације је август. Цвијеће се може трансплантирати у вријеме када су њихова грмља пала на земљу и почела да се окреће жутом бојом. Још нису формирали нове сијалице и могу се ископати без оштећења.
трансплантација даффодила
Уколико се пропусти успешан период, трансплантација цвијећа треба одлагати за сљедећу сезону. Препоручује се да се сорте елита чешће посеже, можда чак и сваке године, у супротном би биљка могла изгубити своје вриједне квалитете.

Бићете заинтересовани да сазнате све суптилности да бринете за нарцис после цветања.

Неправилно заливање

Правилно заливање је важан фактор у расту и цветању биљака. Нарциса мора бити обезбеђена обилно заливање током њиховог раста, цветања и у року од два месеца након цвјетања. Пожељно је влажно земљиште најмање 30 цм дубоко.
наводњавање нарцисиста
Међутим, вода не треба стагнирати у подручју цвијећем, иначе ће сијалице од прекомјерне влаге почети да гњеју и пропадају. У периоду одмора, који почиње у другој половини лета, цвијеће уопће не захтева заливање. Усклађеност са режимом наводњавања ће допринети активном цветању нарциса.

Саветујемо вам да организујете аутоматско наводњавање капањем.

Недовољно сунчаних зрака

Нарциссус – пхотопхилоус плантс и цветају углавном на светло освијетљеним подручјима земље, док у сјени све силе троше на лијепу и снажну зелену листовину и не желе отпустити пупољке.
нарциса
Да би се решио овај проблем, цвеће треба пресадити на сунчеву страну врта, а цветање биљке мора бити настављено.

Недостатак хранљивих материја

Овај цвет, као и друге баштенске биљке, узима све хранљиве састојке из земље и захтева додатну годишњу храну за њихову рестаурацију. Уношење ђубрива у тло треба извести одмах након цветања биљке, када је на површини земље било зелених листова.
ђорђево ђубриво
Већини биљке треба фосфор и калијум, али за то ће учинити било које ђубриво намијењено цветним биљкама. Важно је да не премашите дозу за 1 квадрат. м. Вишак ђубрива негативно утиче на раст цвијећа.

Научите све тајне растућег нарциса у поту.

Прекомерна азотна ђубрива

Добро оплођена земља повољно утиче на активан раст цвијећа и њихово богато цвјетање. Због тога, нарциси треба да буду засадени у претходно оплођеном тлу и периодично их хранити.
азотна ђубрива
Ако ђубрива нису довела до цветања биљке, онда је хортикултур пренаглио земљу азотом, што изазива интензиван раст зелених погинака, чиме се оштецава цветање.

Еарли Цуттинг Леавес

Понекад нарцисци одбијају да цветају због раног поступка за обрезивање лишћа у претходној години. Лишће се може уклонити само природним жућњом и потпуним сушењем на тлу.
нарциса
Рана обрада може пореметити формирање следећег цветања. Сијалица биљке једноставно нема времена да сакупља хранљиве материје за ослобађање пупољака.

Као нарцис, биљне биљке укључују преклопљени снежни удар, љиљан, хионодокс, алиј, монтбретија, тулипан, гладиолус.

Оштећење сијалица

Одсуство цветања може указивати на оштећења или повреде цветне сијалице. Ово се може десити због ниских температура, напада штеточина, неправилног састава земљишта и болести.

Важно! Цветна сијалица која је натопљена у раствор калијум перманганата пре него што се сади у земљиште, биће издржљивије у односу на различите цветне болести.

Правовремене мјере за третман биљака, борба против цвјетних штеточина, зимски омотач са сувим листовима или тресетом помоћи ће нарцисоидима активно развијати и годишње цвјетати.

На време, разлог за недостатак цвијећа у нарцисима исправно ће исправити бригу о биљци. А следеће сезоне ће нарцисати своју захвалност у виду активног цветања.