Врсте и врсте тиса са описом и фотографијом

Јагоде
Главна вредност тиса је његове фине декоративне квалитете, које су забележене у барокној ери. Данас се користи као заштита, као и за стварање ивичњака и украшавање баште. Данас ћемо вам рећи о најпопуларнијим врстама тиса.

Тис берри

Тис берри – еспоро расте четинар, достижући висину од 15 м, са широком круном, мека разграната стабљике и кора црвенкасте.

Биљка цвета на почетку пролећа, али се цветови не разликују посебним жажама. Мушки цвјетови су попут чуњева, који се налазе у осовинама лишћа, а женске на бубрезима. На крају цветања излазе светло црвене плодови.

Тис берри у свом опису такође има једну врло важну тачку – апсолутно све његове сорте су отровне.

Раније је у шумама централне Европе честа јагодичаста тишина, али се сада сматра врло ретка врста и заштићена је законом. Тренутно постоји много сорти трава, од којих су најпопуларније:

 1. Сорта “Елегантиссима”. То је вишегодишња зимзелена биљка која расте само за један метар за 10 година. Цровн бусх достиже до 1,5 метра. Гране се шире и потпуно покривене игле. Игле су дужине од 1,5 до 2 цм зеленкасто-беле боје са жућкастим нијансом. Првих 6 година биљка расте веома споро, а онда је повећање висине и ширине 25 цм годишње. Брига о биљци је довољно једноставна. Добро се развија у хладу и толерише мраз. Елегантиссима

 2. Сорта “Самерголд”. Ова сорта се разликује од поменутог широког и равног грмља. У висини и ширини грмља расте не више од једног метра. Игле су жућкасте боје, ау летњој сезони постаје златна боја дуга 2-3 цм. Биљци не требају тужну негу, јер ни сенка, ни сунчево, нити мраз не утичу на развој ове сорте. Самерголд

 3. Разноврсност “Давид”. Трава бербе ове сорте расте до 2 м дужине и ширине 70-80 цм. Теес “Давид” је вишегодишња и зимзелена биљка. Игле подолговатог облика, усмерене на крајеве. Биљка се боље развија у влажним богатим земљиштима, међутим, искуство је показало да тишина такође расте у сувим земљиштима. Бијело розе ове сорте припада броју украсних и украшава многе вртове. Ова вишегодишња биљка може живети око 1000 година. Давид

 4. Разноврсност “Репрезентација”. Бијело тијело разреда “Репрезентација” је вишегодишња, украсна и зимзелена биљка. Игле су раздвојене и врло шире. Облик круне је асиметричан, али због густих густих грана изгледа густо и пухасто. Игле зеленкасте сјене потпуно покривају гране. На годину дана та висина расте око 10 цм. Постројење за одрасле достиже 4,5 м. Боље је засадити на јарким сунчаним местима, док се бледи у сенци. Репрезентација

 5. Разноврсност “Фастигиата”. Десет година јагодичаста трава сорте “Фастигиата” расте до 1,5 м. Кронски облик има облик ступца. Биљка има јако разгранате погањке које расту навише. Главне гране су круте, а бочне су мале и меке. Оба су густо покривена иглама. Игле су мале величине, различите су тамно зелене боје. Ова биљка преферира фертилне влажне тло. Ова сорта је термофилна, па је зими потребно изоловати. Фастигиата

 6. Разноврсност “Крзисзтоф”. Биљ тиса “Крзисзтоф” је пољског поријекла. Расте веома споро, 10 година расте за 1,2 м. Облик круне изгледа као уска колона. Биљке су равне и чврсте, расте вертикално. Игле мале величине имају зелену унутрашњост, а жуте боје на ивицама. Ова својина даје биљци још већу привлачност. Брига за њега је прилично једноставна, јер не захтева пуно труда. Добро се развија на сунцу иу хладу.

 7. Разноврсност “Фастигиата Ауреа”. Сорта “Фастигиата Ауреа” је вишегодишња, зимзелена биљка. Кронски облик, као и претходни, изгледа као уски колона. Ова тишина расте полако. Игле у младим пуцњава су жуте, али са старењем постаје зелено, а жутљивост остаје само на ивицама. За раст, ова сорта преферира пол-затамњена места. Фастигиата Ауреа
Да ли знате? У античкој тиси се сматрало дрво смрти. Гране ове биљке коришћене су на сахранама. И у Древном Египту направљен од саркофага у дрвету. Словени су ово дрво третирали магичним и веровали да штите људе од болести и зла духова.

Широки тишина

Наведена тишина је наведена у Црвеној књизи. Растуће 20 м, али расте веома споро. Током 30 година тиса расте само 1,5 м. Ова врста може живети око 1,5 хиљада година. Крона је овалена у облику. Кора има црвено-браон боју са жутим мрљама. Игле су усмерене, са трном на крајевима. Са врха је тамно зелене боје, а одоздо је светло зелено са жућкастим пругама. Игле на гранама трају око пет година.

Спики тишина је један од грмља са мразима и сувим сортама. Он нема услове за земљу. Добро се развија у осенченим, гашљивим и димним местима. Под неповољним условима раста биљка узима пузав облик.

Да бисте могли да изаберете оштри тишину за вашу башту, ево опис популарних сорти:

 1. Разноврсност “Дварф Бригхт Голд”. Полумјерна сорта са златним иглама, која је споро растућа биљка до висине 1,2 м. Крунски облик је неправилан, округлог глажен, густ. Филијале расте. Пуцају кратки, дебели. Игле имају јако жуту границу. Дварф Бригхт Голд

 2. Сорта “Монлоо”. Десет година свог живота, биљка расте само 0,8 м висока и 3 м широка. Облик круне је мали, чак и има изглед јастука. Гране расте хоризонтално, прилично згушнуто. Листови имају тамно зелену боју и равномерно покривају снопове. Монлоо

 3. Разноврсност “Нана”. Разноврсност је међу спорим растућим, а за 30 година у висини биљка достиже само 1,5 м, а ширина 2,6 м. Кронски облик је компактан. Гране су кратке и уперене нагоре. Игле су мале, двокрилне и излечене. Нана
Важно! Тиса садржи такин, отровни алкалоид. Најосетљивији делови тиса су игле и семе, након контакта са којим је веома важно темељито опрати руке.

Зуби Средњи

Ова врста тиса има сличност са јагодичастим и шареним обликом. Он расте брже од бобице. Гране имају маслинасто зелену боју, а на сунцу добију црвенкасту боју. Пуцњава се нагло повећава. Игле су сличне игле од оштре тиса, али игле се налазе у два реда. Њихова дужина је 1,3-2,7 цм, а ширина је 0,3 цм.

Сваке године биљка фруктификује. Семе сазревају до краја лета – рану јесен. Просечна тишина карактерише отпор суши и мразу. Предност биљке је једноставна репродукција срезима.

Врсте средње тише су око четрдесет. Најчешће сорте тиса ове врсте су:

 1. Сорта “Хатфиелдии”. Постројење средње висине око 4 м висине и ширине 3 м. Облик круне је пирамидалан. Гране расте вертикално, а игле на њима су радијалне и дворедне. Хатфиелдии

 2. Граде “Хицксии”. Мушки и женски клонови. Растуће 4 м високе, ширине 3 м. Круница дрвета изгледа као колона, али се мало шири према горе. Игле на вертикалним погонима су радијалне, а на бочном дворедном. Хицксии

 3. Граде “Хиллии”. Висина биљке достиже 4 м, а ширина је 3 м. Облик младе цроне је овалан, али постаје широк колумни током раста. Гране скелета расте вертикално, бочне гране су кратке. Хиллии

 4. Разноврсност “Таунтон”. Биљка је патуљак. Његова висина је 1 м, ширина 1,5 м. Цроне има округао, облагати облик. Гране се благо шире и нагибају на горе. Игле имају светлу зелену боју. Ова сорта припада зимској чврстости. Таунтон

Теес Цанадиан

Теес Цанадиан расте у мочварним шумама и равницама северне Северне Америке. За 15 година свог живота жбун расте до 1,3 метара, а пречник круна од 1,5 м. У аспекта колико година живи тисе, канадски облик ових стабала је запис, онако како су на основу својих представника у доби од 1500 година.
Теес Цанадиан

Канадски тус има смеђу коре и оштру жуто-зелену, благо закривљену борову иглу дужине 2,5 цм и широку 0,2 цм. Биљка цвета рано пролеће. Плодови имају сферни облик, као бобице. Предност типа је велика отпорност на мраз.

Да ли знате? У далекој прошлости, Абориџини су користили љускавице да би направили весла, лукове и друге производе. Индијанци су успели да пронађу лековита својства у канадском титу. Из игала су припремили децукцију и користили је у лечењу реуматизма, грознице, скорбуја и као аналгетика.

Канадска тиса има површински коријен систем. Мицоррхиза се налази на крајевима корена. Пљусци су углавном чврсти, јаки, расте равно. Код одраслих стабала су лешеви лежећи, а гране расту.
Цветање

Да ли знате? Дрво тиса је веома вриједно. Одликује се таквим особинама као што су чврстоћа, издржљивост и отпорност на влагу и микроорганизме.

Тис схортхаир

Коротколистние Тиса дрвеће може се наћи на западу Северне Америке дуж обале Пацифика и дуж планинских превоја, као и на обали потока, река и језера, дубоке клисуре. Одрастао је појединачно иу групама.

Тис схортхаирто је споро растућа биљка висине од 5 до 15 метара. Цроне има облик широког кугличног чепа. Гране су танке, расту хоризонтално или на горе, млади пуцови виси. Игле су жуто-зелене, дворедне, имају дужину од 1 цм и ширину од 0,2 цм, на крајевима су ошиљене.
Тис схортхаир
Краткорођена тишина је незахтевна, може се расти у било ком тлу, али преферира иловаче. Можете се гајити на сунцу иу сенци. Ова врста веома добро толерише тежак мраз.

Да ли знате? Током последње три генерације, величина садње тиса у природи смањена је за скоро 30%. Крив за све је крчење шума, пожари и сакупљање дрвета.

Тис је веома незахтевна биљка, стога неће бити тешко украшити вашу башту овом биљком. Различити облици тиса ће створити разне декоративне композиције који ће вашу башту бити јединствени.