Вирусна хеморагична болест зеца: третман

Зец
Вирусне хеморагичне болест кунића су међу најопаснијим болестима као неизлечива и доводи до смртности стада од 90-100%, тако да је важно да знате како да препознају болест, како да се спречи и како да се заустави епидемију међу кућних љубимаца.

Опис ХЦВБ-а

Друго име за ову болест је хеморагична плућа или хепатитис који му је некротизиран. Ова акутна инфективна болест, коју карактерише општа тровања тела, грозница, недостатак апетита код љубимаца, нервни систем, крвави излив из носа.
Узрочник је вирус који садржи РНК. Болест је осетљива на младе животиње старије од 3 месеца и одрасле зечеве. Болест се врло брзо развија и не постаје одмах видљива фармеру.
Плућа и јетраПогађена плућа и јетре код зеца са вирусном хеморагичном болешћу
Са патоанатомским испитивањем постоји траг унутрашњих органа – јетра, срце, бубрези, гастроинтестинални тракт. Отицање органа и доводи до смрти животиње.

Извори болести

Носилац ВГБК-а може бити или болесна животиња или било чега у који је дошао у контакт са њима, укључујући и човека.

Да ли знате? Последњи службени случај уговарања ВГБК-а у Русији забележен је 1989. године у регији Оренбург.

Главни начини утицаја на вирус који садржи тело РНА:

 • ваздух;
 • храна (прехрамбена).

Када се шири ваздух, вирус се преноси кроз пражњење из носа и дисање зеца. У овом случају, чак и кожа је заражена вирусом.
Зец
Када пробавни метод преноса хвата све што је у контакту са пацијентом: песком, пију, хранилице, укључујући себи храну, воду, ђубриво, земљиште, палубе, кавезе за зечеве, грађевински објекти у раббитри.

Када контактирате предмете од зараженог зеца, ви и остали кућни љубимци или птице носите вирус на друга места која још нису обрађена.

Саветујемо вам да се упознате са особинама клања и техником резања зеца.

Облик болести

Латентни период инфекције траје 2-3 дана. Током овог времена вирус успева да потпуно удари у тело. Уз претерану брзину, неће бити спољних симптома. Четврти дан у ћелијама ће се наћи труп мртвих зечева. Једина спољна манифестација – непосредно пре смрти зеца почиње са конвулзијама.

Главни спољни симптоми у хроничном току:

 • одбијање хране;
 • летаргија.

Преостала симптоматологија је карактеристична за пост-мортем период:

 • конвулзије;
 • скуеак;
 • врхња глава;
 • откривање из носа.

Заједнице
Брзина ширења вируса онемогућава лечење болести. Дакле, вакцинација је једини тип заштите од ХЦВ.

Схарп

У акутном току ВГБЦ-а, примећене су следеће манифестације:

 • зец губи интересовање за оно што се дешава;
 • одбија хранити;
 • удара у угао;
 • коњуктивно кретање шапу;
 • стаја, баци му главу.

Акутни период траје 2-4 дана. Пре смрти из носа појављују се мрље.

Важно! Ако је становништво заражено ВГБЦ-ом, онда, према запажањима фармера, први који умиру су женке.

Хронично

Хронични облик може трајати до 10-14 дана. Овакав ток болести је могућ код зечева са снажним имунолошким системом. Борба против тела вирусом успорава ширење. У овом тренутку, животиња може бити надражујућа, лоше је да једе и умире од унутрашњих крварења едематозних органа.

Третман

Пошто болест пролази веома брзо, третман болесника се не спроводи. Заједнице се одлажу, зец је темељно дезинфициран. Да би се спречила инфекција, потребно је благовремено спријечити болест.

ЦравлеиТрупови жртава болести зечева
Дијагнозу утврђује ветеринар на основу масовне смртности зечева и патоанатомског прегледа покојника. Пољопривредник мора превезати премину животињу у ветеринарску клинику ради прегледа.

Ветеринарска служба у случају потврђивања дијагнозе:

 • изјављује карантинску зону;
 • испитује све зечеве у селу;
 • пацијената убија и користи;
 • условно здравих вакцинација.

Фармер врши потпуну дезинфекцију зеца и трансплантира условно здраве животиње на другу локацију. У соби са зечевима врши се дневна дезинфестација.

Овај део стоке, који се сматра условним здрављем, накнадна вакцинација се спроводи најмање једанпут за шест месеци. Вакцина је упакована у бочице већ у спремању за употребу, што је сасвим прикладно ако сами правите зечеве.

Неке болести зеца могу бити опасне за људе, па вам препоручујемо да сазнате шта се може заражити од ових животиња.

Превентивне мјере

Превентивне мјере укључују:

 • усклађивање са распоредом обавезних вакцинација;
 • сагласност са карантином за нове животиње и појединце након вакцинације;
 • систематска дезинфекција зебра и дезинфекција.

Вакцинација

Пре почетка болести

Што се тиче свих топлокрвних, опције примарне вакцинације могу бити 3:

 • вакцинација зеца током трудноће;
 • Инокулација зечева у доби више од 1,5 месеца, али мање од 3 месеца;
 • вакцинација одраслих животиња.
Важно! Ако се вакцинација изведе на животињама са латентним периодом инкубације болести, умриће се у року од 1-4 дана. Здрави зецеви могу осетити општу апатију и смањити активност током неколико дана. Ово стање је нормално и не захтева додатну медицинску негу.

Организам преплићеног зеца ствара имунитет не само за њега, већ и за будуће потомство док зеи не достигну двомесечну добу.

ВакцинаВакцине доступне за употребу:

 • формулвацин поливалент;
 • 3 врсте лиофилизиране ткивне вакцине.

Вакцинација одраслих се врши сезонско – у пролеће и јесен. Ињекција се врши интрамускуларно у бутину.

Новоприходне животиње морају бити у карантину у трајању од 1 месеца. Карантин не пружа могућност идентификовања болести које су у инкубацијском периоду. Али то омогућава спријечавање инфекције стоке са могућом инфекцијом споља.

Након сваке вакцинације, животиње се држе 10-дневног карантина. Ово помаже у спречавању инфекције у вријеме када вакцина није на мјесту.

Да ли знате? Прототип вакцинације постоји у мравима. Ако мрав заражена спорама гљиве, паразита, није изолована, већ једна врста вакцинације се обавља пренос спора преосталих појединаца. Они нису довољни да заразе, али је довољно развити имунитет.

После ове болести

Ако фарма има случајеве болести, условно-здрави љубимци подлежу обавезној вакцинацији.
Заједнице се преносе у нову дезинфекциону собу са новим кавезима, пијанцима, хранилицама и инвентарима. Простор у којем су били смјештени, дезинфиковани. Дезинфекција је такође обавезна за аутомобил у коме су трупови мртвих зечева носени.
Карп
Мере за дезинфекцију зеца:

 1. Легло, стајњак, инвентар, који је коришћен у зараженом зечу, спаљен је у биотермној јами (јама Беккари).
 2. Крзно се третира са 2% раствора формалдехида.
 3. Све површине се третирају бјеланчевинама.
 4. Одјећа у којој је зец обрађена третирана је хемијским рјешењем.
 5. Подигните карантин 2 недеље пре него што вратите животиње назад у собу.
Прочитајте како направити самог зеца.

Да ли је могуће јести месо након вакцинације?

Верује се да је вирус ВГБЦ за људе и друге животиње безбедан. Али то не значи да особа или објекат који је био у контакту са зараженим зечем неће постати носилац вируса.
Месо зеца
Максимална концентрација вируса је у јетри преминулог зеца. Према томе, нужни су спаљени унутрашњи органи и ноге. Месо мора бити темељно топлотно третирано. Вирус умире на температури изнад 60 степени након 10 минута. Постоји непрерађено месо забрањено.

Сазнајте какво је добро зецино месо и како правилно кувати.

Запамтите да ће правовремена вакцинација стоке и усклађеност са превентивним мерама помоћи да ваши зечеви буду здрави. Ако су животиње болесне од заразних болести, даље здравље зависи како ће раббитри се одржати дезинфекција и сви предмети су били у контакту са зараженим животињама.

Коментари

Колико сам сазнао ВГБК се не преноси на ветру, али је добро подноси оплемењивач у наборима одеће у обуће са инвентаром, и тако даље … У овом поднеску зеца, вирус не умире, једе зеца пса, а вирус ће бити око кабине и на трави. .. Онда ћеш на ципеле довести овај вирус на зеца …

У принципу, када ВГБК, као што сам већ саветовао одгајиваче, јасно и бескомпромисно карантин … А ако неко падне мртва зеца од пријатеља и комшија, немојте их пустити у дворишту, јер ЕНТЕРЕД вирус на тебе.

Крапивин
хттпс://фермер.ру/цоммент/827075#цоммент-827075