Успротивши пањевима у земљи, како се лако ослободити остатака дрвета

Пумп
Периодично, сваки власник дацха или инфиелда приликом реновирања баште или израде нових површина земљишта за прераду суочава се са питањем како искоријенити пање, пожељно без претераних напора. Неки вртларци верују да су дрвеће на њиховој локацији искоришћене за стручњаке који имају потребну опрему и специјалне алате, а неки, знајући како ручно пенушати пањеве, више воле да се отарасе остатака самог дрвета. У овом чланку ћемо вам испричати неке добре начине како искористити пању и сазнати који метод одлагања ће бити оптималан за одређену локацију.

Пушење пањева, припремни рад

Методе избијања пањева подијељене су у механичке и хемијске пијаце, од којих свака има своје предности и мане, али их уједињује једна – потреба за припремним радовима који ће убрзати процес уклањања прућа.

Убод коренова пењаДа би се олакшало упропастити треба неки овлажити земљишта око пања и стумп обкопат бајонет лопатом дуж његовог обима, од свог оснивања до дубине од најмање 30 цм, откривајући све корена дрвета које треба уклонити. Како јама постаје дубља, његов пречник се мора постепено проширити. Треба напоменути да су корени расту у ширину од око ширине круне дрвета, тако да копају око стабла морају поновити пројекцију круне, а пречник ископа може бити 1.5-2 м.

Важно! Корени трешања и шљива расте на великој удаљености од пртљажника и одлазе далеко изнад пречника круне – ово треба узети у обзир приликом уклањања пањева.

Корени стабла могу бити прекривени притиском воде из црева, који је претходно поставио жлебове за одвод воде, док ће међусобно земљиште бити опрано. Оголивсхиесиа моћни бочни корени морају бити одсечене моторне тестере или исецкане, повлачећи се око 40 цм од пртљажника пањ.

Уклањање пањева механичким средствима

Најбржи начин за уклањање пањева је механички, уз могућност искорењивања од стране трактора, машине за дробљење или помоћу импровизованих алата.

Коришћењем технике за пуњење пањева, како уклонити пањ са трактором

Коришћењем технике за стубање пањева олакшава и убрзава овај дуготрајан процес. Непотребне пањеве брзо уклањају трактор или булдожер опремљен посебном млазницом за извлачење корена. Ова метода је неопходна приликом чишћења локације од неколико пијаца, подизањем старог врта или шумских плантажа дрвећа прије планирања изградње територије и почетка грађевинских радова.

Пумп уклањање пањева
Основни услов за примену овог начина уклањања пањева је приступ њиховој локацији и расположивост слободног простора за рад и преокренутост ове опсежне технике. Пењање је везано конопцем и повучено из земље.

Треба напоменути да уклањање великих и моћних пијеска захтијева рад трактора гусјеничара великог капацитета који ће уништити горњи слој земљишта и уређене травњаке и траву на њој.

Како искоренити пањ са машином за бацање

Упроотске тамбове могу бити стројеви за дробљење, који имају мале димензије, слично величини вртног колица. Такав уређај се лако креће око дворишта и ручно се лако преноси на било које дрво. Његова употреба је могуће уклонити поједине пањеве међу растућим стаблима у густо посејаном врту и приградским подручјима са малим простором за маневрисање великих машина.

Корење пање са машином за дробљење
Такви Роотер млинови пањеви и цепа дрва на пању корена у дубини од 25-30 цм. Ако је могуће применити на сајту роотер ручног пнедробителни, пањ треба смањити што је ближе могуће приземљу, са пањева великог пречника, пожељно је да је видео неколико сегмената олакшати рад механичког пенкогриза.

Машина за дробљење је обрушена млевењем прушеног дрвета до величине пиљевине, након чега се јама може покрити земљом и користити место за његову намену.

Важно! Упроотске пијаце су боље зими: дрво ће бити засићено влагом, која ће га у мразу уништити од унутрашњости, што ће у великој мери олакшати резање и сечење.

Користећи пањеве својим рукама, како уклонити остатке дрвета својим рукама

Како је цена трактора услуга и пнедробителнои машини је прилично висока, као и могућност да позове трактор или неку другу машину за земљане радове укупна ништа о свакој земљи, баштован је често потребно да се изврши уклањање пањева на парцели од своје руке.

Мале пањеве, чији пречник је мањи од 20 цм, уклањају се помоћу полуге од метала или полова након претходног прелиминарног рада на излагању и секању коријена стабла за задржавање.

Исправљање пасти са остацима
Дугачак отпад се склизне испод дна пења и делује као полуга, извлачећи посмртне остатке дрвећа од тла или прекуцавање пањеве на страну уз накнадно коначно извлачење корена. После таквог искоришћавања, екстрахован пањ је погодан за грејање дрвета.

Уклањање пањева помоћу хемије

У неким случајевима се не могу избећи хемијске методе, ако је питање како уклонити пену без укопавања са локације, али то неће бити могуће учинити брзо.

Калијум нитрат
Један од најпопуларнијих начина за уништавање пањева без искорења је употреба калијум-нитрата. Пре него што уклоните пањ са ваше локације с сољем, припремите се – смањите врх пањева што је могуће ниже до нивоа тла и бушите у њему неколико рупа пречника 5-6 цм и дубине од око 30-35 цм.

Приближни број извртаних бушотина израчунава се из једноставне прорачуна: за сваких 10 цм пречника стабла потребна је једна рупа. Затим у свакој ископану уградно сабија калијум нитрата и напуњена до врха водом, након чега читава патрљка се сакрити густа полиетилен, лоцк и оставили склониште остаци дрвета до пролећа.

Отвори за сељак у пањуКалцијум нитрат, растворен у води, апсорбује се у дрвету, а у пролеће, након уклањања склоништа на месту, у ткиву ће бити посушен пијесак са нитратом. А сада завршна фаза решавања проблема, како уклонити пању, без ископчавања – у рупице да сипате мали бензин и запалите га. Након што је пање коначно спаљено, тло око свог места раста се ископа и користи за његову намену.

Пре сагоревања пасти треба поштовати сва правила о заштити од пожара и никако се не сме применити ова метода на тресетне бране, јер је испуњена великим пожарима који су тешко угасити.

Амонијум нитрат Други начин за уклањање пене без корења помоћу хемије је употреба амонијум нитрата да би се убили пањеви.

Амонијум нитрат или уреа се уносе у дрво пањева на начин аналоган оном увођења калијум нитрата, описаног раније.

Пена третирана уреа је прекривена полиетиленом или покривена земљом. Амонијум-нитрат ће својим дјеловањем постепено распадати дрво, а након двије године пање ће бити уништено без потребе за спаљивањем или искорењивањем.

Најинтересантнији начин: како уклонити пање са печуркама

Као биолошки агенс за уништавање пањева и корена понекад се користе печурке. Овај необичан и занимљив начин се лако примјењује и породици баштенке ће пружити свјежим домаћим печуркама.

Печурке на пању
Да бисте уклонили пање са локације уз помоћ печурака дуж периметра преосталог дела дрвета, неопходно је бушити рупице, испунити мицелијум са вишњама или их потресати. Печурке ће на крају расти на целој површини пањева, уништити ће дрво како би осигурале свој живот, тиме разградњу пањева и његових корења.

Да ли знате? Најтеже је уклањање пруге пине, јер његов дебео језгро корена лежи на дубини до 6 метара.

Предности и мане сваког метода, како одабрати најбољи начин искоришћења пањева

Сваки од описаних метода уништавања непотребног пасти у дацха или на приватном земљишту има своје предности и недостатке, који га разликују међу другим методама. Размотрите све позитивне и негативне тачке примјене овог или оног начина уклањања пањева, које треба знати особа која планира уклонити пању са своје територије.

Стуббинг пањ

Предности:
цобблестонинг

 • погодан за велики број пањева на отвореном простору локације;
 • метода вам омогућава да се ослободите застарјеле неплодне баште једним позивом на специјалну опрему, што вам омогућава да смањите трошкове уклањања сваког пања;
 • У јаму без пруге јаме могу се поставити нова стабла.

Недостаци:

 • крупни трактор може уништити уређене површине и декоративне елементе;
 • снажан трактор оштро извлачи тло из земље, док корени других дрвећа који расте у близини могу патити;
 • високи трошкови уклањања пањева;
 • Издужени пањ ће оставити велику јамо, која ће морати бити прекривена земљом и изравнана.

Успротивити пању с машном за бичеве

Предности:

 • брз и прецизан процес, чија примена не нарушава интегритет и изглед сајта и његов облик уређења пејзажа;
 • опрема се без проблема преносе на остатке дрвета;
 • Машина за дробљење вам омогућава да прилагодите потребне параметре за дубину и пречник млевења и дробљења дрвета и да их управљате током рада;
 • као резултат искорењивања од стране дробилице пању ће бити само чипови који се једноставно могу ископати заједно са земљиштем на локацији.

Недостаци:

 • мала радна дубина дробљења – не више од 30 цм, што ће компликовати грађевинске радове и садњу у подручју великих стабала;
 • метода није погодна на локалитетима након изградње – грађевински остаци могу онемогућити опрему која ће бити компензована.

Стуб рукавима

Предности:

 • лакоћа приступа било којем пању;
 • могућност најефикаснијег уклањања пањева и његовог коријенског система;
 • Апсолутна безазленост земљишту, која се може култивисати за гајење биљака.

Недостаци:

 • Физичка сложеност перформанси и немогућност извођења у зимском периоду због замрзнутог тла.

Стуб рашири ручно

Важно! Старо дрво пањ је извор појаве штеточина, гљивица и труљења, што може утицати на здраве биљке у врту или у земљи, као и дати раширене базална младице, зато не оклевајте да уклоните нежељене пањева са свог сајта.

Уклањање пањева помоћу хемије

Предности:

 • ниских трошкова и једноставности имплементације, без повреде растућег броја биљака и појављивања локације;
 • читава пања је уништена, као и њене ризнице.

Недостаци:

 • дуг процес који може трајати 2-3 година, као резултат који је уништио пањ и своје корене, али и знатно погоршати стање земљишта, што је у неким годинама може да испадне из ротације.

Уклањање пањева са печуркама

Предности:

 • потпуно биолошки процес без употребе хемикалија, који не захтијева значајан напор и финансијске трошкове, могу се поједити гљиве.

Недостаци:

 • трајање процеса, који може трајати 2-3 године и опасан је инфицирањем мицелијума других дрвећа које расте у близини.

пењање
Сваки баштован мора одабрати најбољу методу за искорењивање пањева, заснован на брзини метода, његовој цени и предностима и манама. С обзиром на све факторе, пањ ће бити уклоњен са локације са најнежнијим методом за целу башту и викендице, биљке и пејзале на које неће бити погођено.