Ушне ознаке као начин идентификације стоке

Крава
Након појаве сточарства, људи су почели да траже методе идентификације животиња. Раније се користи за ову суспензију, прстенове и чак коришћено бојење са бојама. Данас застареле методе брендирања замењене су пластичним ознакама, електронским чиповима и тетоважама, о чему ће бити дискутовано у овом чланку.

За шта означава животиње?

Означавање говеда се користи за снимање животиња и надгледање њиховог здравља.

Овакав начин идентификације омогућава:

 • у право време за вакцинацију;
 • Идентификовати животиње које имају различите болести или се третирају;
 • осигурати висок ниво управљања у економији.
Вероватно ћете бити заинтересовани да сазнате више занимљивих чињеница о кравама.

Ушне ознаке за стоку

Ушне ознаке су уређај који се састоји од два дела, са једним на рупу, а другом са пином или коником са малим пречником. Да би се налазила етикета, ознака је уметнута у посебне клеме, с којима се фиксација одвија.
Ушне ознаке за стоку
Клуп је усмерен у структуру, а место за примену информација налази се споља. Захваљујући шрафовима, поступак се одвија веома брзо, док животиња не осећа бол, већ само неугодност.

Систематска примена на ухо таг не подразумева појаву гнојних упала или алергија, јер је направљен од пластике, на чијој кожи састав не реагују.

Важно! Врх је дизајниран тако да послује у току фиксације као хируршки инструмент, минимално оштећење ткива, формирање мали рез, без цепања кожу, продавливаиа.

Шта је ово

Најчешће, ушне ознаке су направљене од полиуретана или пластичног полимера. Познато је да ови материјали имају добре карактеристике, имају умерену флексибилност, која никад неће узроковати никакве непријатности животињама.
Крава са ушним ознакама

Основни захтеви за означавање бројева

Основни захтеви за ознаке са бројем:

 • фигура би требала бити видљива са знатне удаљености;
 • издржљивост ознака.
Сазнајте више о начинима чувања крава, које расе краве припадају најбоље, али у просечном краве тежи како се музе краву, а такође и зашто је важно да се шиша копита од крава.

Правилна инсталација ознака

Да би се минимизирале негативне посљедице, морају се строго поштовати сљедећа правила инсталирања:

 1. Пре фиксирања, ознаке се чувају у чистом, сувом контејнеру на нормалној температури.
 2. Клипер мора бити погодан за одабране врсте ознака.
 3. Приликом инсталације мора се поштовати хигијена руку оператера, ознака и локација његове инсталације.
 4. Ознака је постављена у клипер који се доводи до места где ће бити постављен.
 5. Повежите два дела уређаја брзим покретом.

Присуство штете се проверава 10 дана након поступка.
Подешавање ознака

Могу ли бити компликација

Ако је поступак чиповања извршен у складу са свим правилима инсталације, не би требало постојати компликације.

Који други методи се користе за означавање говеда

Поред ушних ознака, постоје и други начини идентификације животиња, који ће бити написани у наставку.

Да ли знате? Говеда не разликује црвену боју коју матадори користе за узбуђење бикова током родео. Испоставља се да животиње реагују на оштре кретање људи и љуљање крпе пред њиховим очима.

Брендирање

Штампање је један од првих начина за идентификацију животиња. Овај метод омогућава вам ожиљак на кожи или спречавање даљег појављивања косе на одређеном подручју. Најчешће узгој стоке за месо је коришћен за брендирање помоћу врућег гвожђа или гашења.
Брендирање краве
Данас је брендирање са употребом прехладе постало веома популарно. После таквог третмана на замрзнутој кожи, ћелијски елементи су уништени, који су одговорни за производњу пигмента косе, због чега постају бели. Метода штампе је уронити метални број у течни азот у трајању од 2 минута.

Затим ставите бренд на кожу животиње 50 секунди. Број ће се појавити након 14 дана и траје већ неколико година. Ово је најлакши и најнеболнији начин.

Тетовирање

Такве технике обележавања се обављају на фармама педигреа. За њега користите специјалан алат – брендиране клеме. Број се наноси на унутрашњу површину уха.

Откријте опис и карактеристике садржаја тих говеда као Симентал, белгијски Блуе, холандски, Холстеин, Аирсхире, Јерсеи, Абердеен Ангус, црно-бели, црвени степа, Лимоусин, Калмик, Кахахски, Хигхланд, Иарославскаиа, браон летонски, Схортхорн и Кхолмогорски.

Уопштено говорећи, процедура је кратка, али таква ознака ће остати код животиње за живот. Међутим, овај метод није постао популаран, јер постоје потешкоће у идентификацији броја. Свака особа мора бити ухваћена, фиксирана глава и тек онда видети број.

Електронски чипови

Данас нови начин обележавања – електронски чипови – свакодневно постаје популаран. Појавили су се први пут крајем 20. века. Они су поуздани и истовремено једноставни за коришћење.
Чип и скенер за кравуЧип и скенер за краву
Чип је мали уређај величине 2 * 12 мм, која се примењује супкутано у пределу врата користећи потрошни шприца испоручује са чипом. Такође, број на чипу који се састоји од 15 цифара је означен на налепници која иде уз уређај.

Важно! Површина електроничког чипа је направљена од биокомпатибилног стакла. Захваљујући њему, не само да не мигрира кроз тело, већ и не одбија.

Чип има следеће предности:

 • једноставност поступка;
 • безболност;
 • брзина држања;
 • доживотно причвршћивање;
 • Недостатак вероватноће губитка;
 • немогућност супституције;
 • ради у свим временским условима.

ТФ идентификација се врши помоћу скенирање уређаја, што доводи до тачке увођења чипа, након бип број публикација се приказује на екрану.

Еарплугс

Еарплугови су начин идентификације животиња, што се врло ретко користи данас. Изводи се изрезивањем комада коже на ушима на одређеним местима. У зависности од њиховог положаја, можете сазнати број животиње.
Уши перика кравеУши перика краве

Предности ухо тагова преко других метода

Пластичне ознаке на уху имају низ предности:

 • једноставност и брзина инсталације;
 • слобода ротације једног дела у односу на другу;
 • производња еластичног полиуретана, који не губи своје квалитете;
 • хипоалергеност;
 • јака брава;
 • време инсталације – 10 секунди;
 • глатка и глатка површина;
 • различите боје које не изгореју на сунцу.
Да ли знате? Амерички научници су сигурни да је уз помоћ крава стајња могуће пећи пећи. Израчунали су да животиње које живе у својој земљи могу дати електричну енергију до 100 милијарди килограма, што је довољно да загреје милион кућа.

Као што се може видети, постоји неколико начина идентификације. Који пољопривредник одлучује за своју стоку лично одлучује сваки пољопривредник, најважније је унапред да се упозна са предностима и манама овог или оног метода.


Loading...