Табела и значај киселости земљишта за баштенске и баштенске усеве

Земља
Која киселина тла у својој башти, не знају сви власници земљишта. Многи су изгубљени у виду непознате скраћенице пХ вредности и нумеричких вриједности након тога на паковањима чарапа. Иако је у ствари то најважнија информација за организацију писмених култура и прогнозе за будућу жетву. Рећи ћемо вам како сами одредити киселост тла и како вриједности ових показатеља утичу на врт и башту.

Киселост земљишта и његов значај

Способност Земље да показује знаке поседовања у саставу киселина назива се киселина тла. У научним приручницима утврђено је да олакшавање оксидације подлоге олакшава водоник и алуминијум јона.

Да ли знате? Највреднија обрадива земља заузима око 11% светског земљишног фонда.

Земља

У пољопривреди је реакција веома важна, јер она има директан утицај на ниво асимилације хранљивих материја од културних плантажа. У киселој средини, фосфор, манган, гвожђе, бор и цинк су лако растворљиви. Али са великом оксидацијом или алкализацијом у биљкама, постојаће се ретардација у развоју. Ово је последица штетног ефекта прениска или високог пХ.

За сваку културу постоје одређене границе киселости, мада, према агрономима, већина баштенских и баштенских култура преферира слабо кисело или неутрално окружење земљишта, када пХ ​​одговара 5-7.

На киселост земљишта утиче увођење ђубрива. Кисиклизација животне средине може суперфосфат, калијум сулфат и калијумова со. Смањите киселост – калцијум и натријум нитрат. Неутралне карактеристике су карбамид (уреа), нитроамофоска и калијум-нитрат.

Неправилно ђубрење земљишта може изазвати јаку измену киселости у једном или другом правцу, што ће негативно утицати на вегетацију плантажа.

Ако гроунд тоо оксидира јављају протоплазме штетан утицај на површинским слојевима плодним, нутријената катјоне не могу улазити у биљке корен влакана у раствор и алуминијума и соли гвожђа.

Као резултат овог ланца сукцесивних и неповратних физичко-хемијских реакција, фосфорна киселина претвориће се у непогодан облик, који има токсични ефекат на биљне организме.

Да ли знате? У једној кашичици земље има толико микроорганизама колико има људи широм света.

Мање погубне смене у реакцији пХ на алкалној страни. Специјалисти објашњавају ову чињеницу способношћу коренског система биљака да ослобађа угљен-диоксид, у ретким случајевима неутрализирајући вишак алкалности органске киселине.

Због тога се оштре промене киселости земљишта не могу толерисати, а препоручујемо се оксидисаним супстратима да неутралишу врећу, сваке 3-5 година.

Како то препознати

Како одредити киселост тла сигурно агрономима знају, код куће препоручују коришћење посебних мјерних уређаја или кориштењем “дједних метода”. Распоредићемо се по редоследу у свакој од предложених опција.

Прецизније и поуздане информације о стању киселости поља, фармери се добијају из пХ метара. Ово је посебан уређај, помоћу ког се мери ниво киселина у тлом.

Процес је непогодна, од распада шака земље само треба користити дестиловану воду, и узорак подлоге преузме препоручену дубину од 6 цм. Штавише, тачност резултата ће морати да провери око пет пута на различитим локацијама башти размакнутих до 30 цм.

Важно! Све врсте купуса, лука и белог лука, пшеница преферирају неутрална земљишта. Али, кромпири, јабучњаци, грашак, краставци и тиквице су удобнији на слабо киселим подручјима. Идеално окружење са ниским пХ вредностима (кисело) биће за парадајз, шаргарепу и бундеве.

Други начин одређивања киселости земљишта је коришћење посебних индикатора. Иако велика пољопривредна предузећа не препознају такво тестирање због великих грешака, а власници малих кућних парцела кажу да су такви уређаји веома погодни за кућну употребу.

Често за испитивање раствора земљишта користите литмус, фенолфталеин и метил наранџасту. Кисеоник је означен променом боје испитане супстанце.

Али ако немате специјалне мераче киселости у тлу, можете проверити пХ реакцију помоћу импровизованих материјала. За то постоје мноштво фолк технологија. Најчешће и доступне оне укључују тестирање уз помоћ сточног сирћета.

За тестирање, потребна вам је гомила свеже земље и неколико капи течности. Ако се, као резултат комбинације ових компонената, појави шиштање и бубањ, подлога у башти је алкална (пХ изнад 7). Одсуство ових знакова указује на кисело окружење.

Важно! Ако се кардинално мијења киселина подлоге, промјењује се способност соли да се раствори и апсорпцију коријенских длачица хранљивих материја. На пример, азот постаје неприступачан за биљке, због чега лоше расте и умире.

Неки љетни становници деле своје искуство како провјерити киселост земљишта код куће користећи црвени купус. Да би се ово урадило, листови поврћа су срушени и стиснути из сокова, а затим додати мало алкохола у течност.

Тестирање се врши на филтрираном тлу у којем се користи само дестилована вода. Ако је тестер променио своју боју на сколу – земља је кисела, ако постане плава или постане љубичаста – медијум подлоге је алкални.

Коришћење црвеног купуса

Друга “метод деда” одређује киселу реакцију пХ-а инфузијом из зелених листова црне рибизле. Поллитеру вреле воде ће бити потребно девет комада. Када се течност охлади, у њега убаците малу шаку свјежег супстрата и добро га мијешајте. Црвенкаста течност је знак киселог окружења, плаве боје указују на његову неутралност, а зелени тон указује на благо кисело тло.

Важно! У тлу са пХ киселом реакцијом на нивоу од 6-7 повољних услова за развој бактерија, међу којима су и многе патогене.

Подешавање киселости земљишта

Природне хемијске карактеристике састава земљишта нису пресуда за фармера. На крају крајева, кисела реакција супстрата се лако може исправити.

Повећајте

Ако станица је на распореду садњу клеке, планинског јасена, бруснице, боровнице и боровнице, који више воле веома киселе подлоге, а тестови су показали алкалну средину, она ће морати да се повећа пХ реакције. Да бисте то урадили, само сипајте жељену зону специјално припремљеним раствором од 60 г оксалне киселине или лимунске киселине и 10 литара воде.

Лиминг земљишта

За добар резултат од 1 квадратни метар потребно је да сипате канту течности. Алтернативно, киселина може бити замењена са столом или јабучним сирћетом. На десет литарској кантици воде, довољно да пије 100 г. Такође добри резултати за оксидацију терена су сумпор (70 грама по квадратном метру) и тресет (1,5 кг).

Неки вртларци користе нови електролит акумулатора за ове сврхе. Али они признају да у пракси метода често не даје очекиване резултате, јер је веома тешко израчунати потребну количину течности. Специјалисти сматрају да је ова метода ефикасна и напоменути да је за његову употребу важно имати тачне информације о нивоу пХ у кревету. Због тога је боље користити друге технологије код куће.

Да ли знате? За један дан поље може изгубити до 5 цм од топ лопте на земљи. Ово се јавља као резултат временских утицаја.

Спуштање

За јабуку, купус, краставац, репу, першун, лук и шпароге су неопходни простори са неутралном киселином. Ако нисте пронашли неког на својој имовини, покушајте да исцрплите подлогу.

Ово се ради уз помоћ земља креча. У зависности од киселе реакције, од 150 до 300 грама црепа се уноси по квадратном метру врта. Уколико средства нису доступна, алтернативно се можете ширити на стари гипс, доломит брашно, цементну прашину.

Агрономије саветују на киселим песковитим судовима и бурадима да би од 30 до 40 кг супстанце на 100 квадратних метара површине. За култивацију воћњака, лимење се врши од јесени током орања локације. Поред тога, пожељно је поновити поступак сваких пет година.

Класификација киселости тла

Чини се да описане препоруке за прилагођавање киселе реакције не дају очекивани резултат. Водећи агрономисти то објашњавају сортама киселости и неправилно прилагођеном корективном супстанцом. Размотримо кратак текст класификација киселости тла.

Важно! Оксидација тла произлази произвољно у подручјима гдје пуно падавина падне током године. На пољима постоји јака ерозија калцијума, чији губитак је такође могућ са обилном жетвом.

Опште (шта се дешава)

У специјализованој литератури постоје информације о стварној, потенцијалној, замени и хидролитској киселости. У научним терминима, стварна киселост указује на реакцију земљиног раствора заснованог на дестилованој води.

У пракси, припрема раствора се јавља у омјеру од 2,5: 1, ау случају тресетних бара, однос се мења на 1:25. Ако тест показује резултат са пХ нивоом од 7, земљиште у башти је неутрално, све ознаке испод 7 су киселе и изнад 7 су алкалне.

Скала киселости земљишта

Киселост тврдог покривача тла указује на потенцијалне пХ вредности. Ови параметри одражавају и ефекат кација који доприносе оксидацији раствора тла.

Процеси размене између катјона водоника и алуминијума узрокују размјену киселинске реакције. Стручњаци су приметили да на локацијама које су редовно оплођена са органским материјама, ови показатељи због Х-јона, и у областима у којима ђубриво – су ретки, слика се појављује Ал-јона.

Хидролитичка киселина се одређује помоћу Х-јона, који се претварају у течност реакцијом земљиног раствора и алкалних соли.

Да ли знате? У средњим географским ширинама, плодни слој тла је само 2 цм, али да би се формирао, то ће трајати око сто година. А формирање лопте од 20 центиметара ће трајати тачно 1000 година.

По типу тла

На киселост земљишта утичу не само спољни фактори, укључујући њихов хемијски састав. Стручњаци кажу да:

  • Подзолицне области имају ниску пХ вредност (4,5-5,5);
  • тресетни брегови – високо оксидирани (пХ 3,4-4,4);
  • у мочварним подручјима иу подручјима гдје су исушени, подлоге су јако оксидоване (пХ 3);
  • четинари, по правилу, кисели (пХ 3,7-4,2);
  • у шумама мешовитог типа, земљиште са средњом киселином (пХ 4.6-6);
  • у шумама тврдог дрвета, благо киселим подлогама (пХ 5);
  • у степи је слабо кисела земља (пХ 5.5-6);
  • на ценосима, где расте степен биљних врста, примећује се слаба и неутрална киселина.

Биљне индикаторе биљака земљишта

Би плантс

Сигуран знак киселих земљишта су следећи коров: коприва, преслица, виллов-пшеница, боквица, Соррел, хеатхер, Ранунцулус репенс, Пицкерел, даиси, Соррел, зелени и Спхагнум маховина и Галеопсис Белоус.

Осот – један од најтрајнијих корова, који ће помоћи у борби са дрогом “Лонтрел”. Али немојте журити да је уништите, јер такође има корисна својства.

Алкалне локације су одабране од маковог семена, белих сламаца, сенфора и ларкспур.

На земљиштима са неутралном киселошћу, често постоје свињски боби, снопа поља, слатка бела и горицвет.

Важно! Ако је ниво пХ 4, земљиште је јако кисело; од 4 до 5 – средња киселина; од 5 до 6 – благо киселина; од 6,5 до 7 – неутрално; од 7 до 8 – благо алкално; од 8 до 8,5 – средња алкална; више од 8,5 – јако алкално.

Сазнајте како одредити киселост земљишта у земљи, и зашто им је то потребно, лако ћете моћи да планирају плодореда, па чак и повећати принос своје усеве.


Loading...