Специфичности краве организације са пратећим садржајем стоке

Крава
Најчешћи начин држања крава је везан. Активно се користи у малим домаћинствима и на индустријским фармама. У овом чланку ћемо говорити о својим предностима и мањкавостима, као и давати препоруке о организовању оваквог система сточне хране.

Предности и мане повезаних садржаја крава

Главне предности ове методе су:

  • обезбеђујући прецизније решавање током храњења животиња – много је лакше узети у обзир физиолошко стање сваког појединца;
  • узимајући у обзир личне карактеристике животиња током молжања (принос млека, облика вимена);
  • одсуство судара између крава, што доводи до смањења стресних ситуација у стадо;
  • олакшати организацију зоотехничког рачуноводства;
  • олакшати контролу, узети у обзир физиолошке и клиничке услове појединаца и, сходно томе, повећати ефикасност терапеутских и превентивних мјера;
  • повећање производње млијека;
  • смањење трошкова хране.

Везивање садржаја крава

Недостаци методе укључују:

  • ограничење процеса аутоматизације привреде;
  • повећање трошкова рада.
Да ли знате? Краве имају посебну структуру очију, тако да виде свет у увећаном облику. Због тога се животиња може уплашити ако се нагло приступи на блиској удаљености.

Карактеристике организације

Да би стока била ефикасна и профитабилна, важно је правилно организовати свој садржај. Хајде да узмемо у обзир на шта треба обратити пажњу када везујете метод држања животиња.

Сегментација продавницама

Овим методом, штандови морају бити распоређени у редовима, док се два реда комбинују са крменим или стубовима. Један ред не сме садржавати више од 50 секција. Свака штанда мора имати слободан приступ пешачким пределима, јарболима или пашњацима.
Везивање садржаја крава
Ако на фарми има више од 200 особа, између две штале налазе се два заједничка штала, као што су мужа, прање, вакуум пумпа, соба за одмор и купатило.

Димензије стола

Подручје штанда за једну милху, мртву краву би требало да буде 1,7-2,3 квадратних метара. Ширина штанду у складу са нормама – 1-1,2 м, дужина -. 1,7-1,9 м Не препоручује се штала кратко, пошто ће крава извући на задњим ногама, или стоје на ивици, што може довести до заостајања – у Резултат је развој болести костију.

Важно! У циљу одржавања нормалних услова одржавања говеда примјеном метода, важно је извршити детаљан преглед штандова недељно, јер животиње могу проузроковати оштећења објеката.

Према страним препорукама ширина сталл не може бити више од дупло шира од највише крава на мерења раменима, али не може бити мања од вредности добијене множењем дужине животиње за фактор 0,75. Дужина штанда треба да буде 90-95% дужине појединца плус 0,2 м.

Храњење и заливање

За производњу хранилице користите густе материјале који су од влаге, који се лако чисте и дезинфикују. Улагач треба поставити 6-7 цм изнад кревета штанда. На малим фармама, животиње се хране руком – храна је изложена по делићу за сваког појединца, на исти начин се врши и пиће. Важно је осигурати да у резервоару за воду увек постоји чиста вода.
Краве једу

Данас се користе две врсте опреме за дистрибуцију хране: стационарни, који су монтирани у шталу и мобилни. Стационарни су вијци, шипкачи, додаци за каишеве. Они су неугодни зато што их може преоптерети храном, стога ће бити умазана у штандовима, чишћење и дезинфекција ће бити прилично проблематичне. Према ветеринарима, они су опаснији од мобилних, јер доприносе брзом ширењу болести.

На фармама са малим капацитетом, популарна је употреба суспензионих путева као што су ДП-30, ручни камиони, додаци за храну, додаци за храну КУ-72. За пиће, користе се АП-1, ПА-1. Они су хигијенски, лако се чисте.

Сазнајте како да задржите краве и како направити шталу.

Технологија краве за мужу са везаним садржајем

Мучење животиња са оваквим садржајем се врши у штандовима. Вршити употребу преносних кашика или млечних линија за сакупљање млека. У присуству мале фарме, процес молжања најчешће није аутоматизован, пошто набавка опреме захтева велике материјалне трошкове.

Крава се млеко рукује, декантира млеко у канте или сличне контејнере. Ако се молжа аутоматизује у кофетама, онда се користи јединица ДАС-2Б, која укључује двотактни ДА-2 Маига уређај за мужу.
Млечни вод
Такође се може користити АД-100 инсталација која садржи трицикуларну уређај за мужу “Волга”. Уколико је млеко изведено у млазном цевоводу, вриједи користити инсталацију “Молокопровод-100” или “200”, погодна и за Даугава. Вреди напоменути да су трошкови рада у случају млечног цјевовода знатно смањени.

Важно! Да би држали краве, бикове и крадене краве са методом канте, неопходно је изградити дугачке штандове, а за појединце у сувом периоду – кратко. У првом случају, потреба за дугим бацањем је због чињенице да су у њима заклане животиње.

Уклањање ђубрива

Данас се активно користи систем за уклањање гноја. Ова метода је погодна како за одржавање малих штала, тако и за индустријску скалу гајења стоке. Сваки фармер може га градити користећи једноставне грађевинске материјале.

Када самотоцхнои систем важно је да стави задње ноге животиња на ивици ресхотоцхки, тако да ће измет и урин спадају у посебном каналу који је мало склони у навозоприомнику.

Истражите предности и недостатке слободних крава.

Минимална дубина канала треба да буде 60-70 см. На месту где се улази у навозоприомник налази вентил врата. Цомплете пуњење траје приближно 7-8 дана, након чега раде почетни слајд и масени протоци у самој навозоприомник или у посебан контејнер, који је супституисан са отпадом.
Уклањање ђубрива
Везани садржај на индустријском нивоу укључује употребу система за транспорт струготине и шипке за уклањање стајњака. Најчешћи системи за скраћење су ТСН-3 и ТСН-2. Када се користе ови механизми, истовремено се одвоји и ставља у возило, након чега се одвија на поља. Међу недостацима – сталном запошљавању мобилног транспорта, као и немогућности извоза ђубрива у лошем времену.

Да ли знате? Краве су веома осетљиве на време: ако почнете да мужу животину 20-30 минута касније него уобичајено, то ће дати млеку око 5% мање, а садржај масти ће бити нижи.

Везани садржај крава је прилично ефикасна метода у пољопривреди. Међутим, вриједно је запамтити да је важно поштовати правила приликом организовања овакве штале и узети у обзир потребе појединих појединаца како би се добила добра продуктивност као резултат.


Loading...