Систем за ђубрење различитих тла: апликација и доза

Врсте земљишта
Ђубрење земљишта је важан процес за активан раст и развој биљака и, сходно томе, производња велике и квалитетне жетве.
Ђубрива – збирка супстанци које се користе за побољшање стања и својстава земљишта. Они хране биљке неопходним хемијским компонентама.

Постоје слиједеће врсте ђубрива:

 • органски и минерални (по поријеклу);
 • чврста и текућа (агрегатно стање);
 • директна акција и индиректна (начин деловања);
 • основни, предсадни, храњени, интрасоил, површински (начин примене).

Тип ђубрива који је потребан за земљиште зависи од врсте земљишта које треба третирати.

Типови земљишта:

 • пешчана;
 • цлаиеи;
 • пешчан лонац;
 • лоами;
 • подзолиц;
 • пеати-марсхи;
 • црна земља.

Оплодње глине земљишта

Глина је земљиште које садржи 40-45% глине у чистој форми. Они се карактеришу као лепљиви, сирови, вискозни, тешки, хладни, али богати.
Глина се полако импрегнира водом и снажно га ретардира, врло слабо и полако пролази воду у доњи слој.

Дакле, биљке које расту на овој врсти тла, практично не трпе од суше. Вискозитет таквих тла са јаком влажношћу отежава третирање земљишта, као и потпуну сушење – земљиште је тешко, али пуцано насилно, што доприноси брзом продору воде и ваздуха у пукотине.

Глинено земљиште

Због тога су најтежи земљишта за прераду глинастих тла. Да би их процесирале, неопходно је сачекајте док тло више није лепљиво, али се неће сушити.
За припрему глинених тла за садњу биљака, неопходно је примијенити доста напора.

Прво што треба урадити је побољшање и оплођивање глинених кревета. Да вода не стагнира, неопходно је заспати ниске и изравнати брдове, то јест, да изједна површину. Органски топ дрессинг се сматра првим кораком у култивацији глине тла. Доносе их у јесенском периоду, када се сакупља жетва.
Ако се развој земљишта тек започиње, потребно је направити 1,5 корпе органског по квадратном метру глине.

Да ли знате? Жетва на глиненим земљиштима наставља да функционише већ осам година, док се лагана тла морају оплођивати за четири године.

Комплекс ђубрива, калијум нитрата и пиљевине је такође погодан. За 10 кг гнојива додајте 100 г сита у течној форми и 2 кг пиљевине.
Побољшања се могу постићи употребом пиљевине са раствором урее. Да бисте то урадили, узмите 3 канте пиљевине и 100 г уреје, разблажене у канту воде.

Глинено земљиште

Када се користи грејање на глиненим земљиштима, зелена ђубрива или сидерати су добро успостављени. Из истог узраста-махунарке су засађене у пролеће и касну јесен се обради заједно са земљом како би се створили услови за процес труљења. Такве мере не само да обогате земљу органским ђубрењем, већ и побољшају његову структуру.

Како и шта се земљиште може олакшати: отпуштање глинених тла олакшава речни песак, који се уводи са органским ђубривима. Користите три канте песка на 1 квадратни метар земље. Увођење песка најбоље се врши у јесењу током копања.

За обогаћивање глиненог земљишта може се посечити детелина, а затим се махати 10 дана касније, остављајући за распад.
Ако је глинено тло кисело, онда је потребно направити алкална ђубрива. За то се користи гашени креч.

Важно! Да бисте утврдили киселост земље, погледајте вегетацију. У киселом тлу расте бадем, коњица, мокрица, буттерцуп. На слабој киселој и неутралној – детелина, пшенична трава, камилица, сиреви.

Да би земља у земљани слој претворила у земљу, неопходно је уложити напоре и увести органске топне облоге сваке године пет година.
Када је дошло до развоја тла, а неке од његових компоненти биле су мало побољшане, радови гнојива се обављају за култивацију биљака.

Минерална ђубрива су неорганска синтетичка једињења. Размотрићемо зашто минерална ђубрива доприносе земљишту. Ова врста се користи за допуњавање хранива храњивих материја: азот, фосфор, калијум.
Минерална ђубрива

Минерално ђубриво примењују се на глине на јесен, под орањем. Користе се у малим количинама, јер је глине већ толико богате минералима. Избор минералних ђубрива зависи од тога шта намеравате да расте на овој локацији.

На глиненим земљиштима расте јабуке, вишње, смокве, дуња, малина, глог.
При садњи поврћа на глиненом кревету, саднице се посадјују под нагибом, постављајући корен у топлији слој тла; семе мора бити посејано у плитким рупама.

Кромпир треба да буде засађено нема дубље од 8 цм земљишта који се стално отпустили око биљака током кишне сезоне и током суше. – После заливања.

Да би се побољшала плодност и повећала количина минералних супстанци и елемената у тлу, неопходно је оплођивати. Можете користити различите врсте ђубрива: овце, зечеве, коње, пилеће испране.

Фертилизацију пешчаних тла

Пешчано земљиште је дробка, вискозна земља у којој се на један део глине пада до 50 делова песка. Можете проверити да ли је тип земљишта пјешчан у вашем подручју. Покушајте да обришете лопту или флагелум. Ако се испостави да се лопта окреће, а флагелум није, тада је песковито шљунасто тло, а ако се не формира лоптица или флагела, тип ове земље је пешчан.
Пешчана тла

Проблем пешчаног тла је лоше задржавање влаге, тако да без његовог побољшања не само да неће постићи висок принос, већ и нормалан раст биљака. Испаравање, влага одводе већину хранљивих материја. Пешчано земљиште брзо се хлади и брже се загријава, па ће зими биљка умрети од хладноће, а током лета – од опекотина корена и смрти коријенског система.

Да би се побољшало тло, неопходно је повећати вискозност. Да бисте то урадили, користите органско ђубрење.
Употреба ђубрива ће помоћи у побољшању пешчаног тла. За квадратни метар треба користити две канте ђубрива. Такве манипулације морају бити спроведене у року од три године.

Јефтинији али мање ефикасан начин за побољшање пешчаног тла је испуњавање компоста или тресета. Треба користити једну канту ђубрива по квадратном метру.
Као и глинена тла, пјешчана тла се побољшавају помоћу сетве територије са сточарством. Дампинг је неопходан заједно са биљкама, они ће помоћи повећању вискозитета.
Пешчана тла

Требаће вам више напора и напора да побољшате земљу глине. Да би то урадили, боље је купити суву глину у праху. Ако сте провели и учиниће ову четири канте ђубрива у земљишту, а затим две сезоне моћи да се песак у песковиту земљу.

Када се земљиште побољша, мулчење је неопходно сваког лета, тако да вода неће тако брзо испаравати.
Органска ђубрива се уносе у песку у јесен, посебно тресет и стајњак. Направи неки минерална и органска ђубрива у пешчана земљишта је најбоља у пролеће, ако се пад, највише воде за прање.

Као ђубриво за киселе пешчане тло се користи дрвени пепео. Промовише деоксидацију, а на неутралним земљама је извор калијума и фосфора. Направите пепео коштају 200 г по квадратном метру, не сахраните, већ само распршите. Немојте пепела са азотним ђубривом – она ​​ће изгубити своје особине.

Воод Асх

Временски интервал између увођења различитих врста ђубрива треба да буде најмање месец дана, а боље је употребити азотно ђубриво непосредно пре сетве / садње биљака.

Минерално ђубриво на пешчаним земљиштима треба пажљиво користити, јер одмах стижу до корења биљке и могу их спалити. Боље је ђубривати чешће, али са нижим концентрацијама.

Врста ђубрења, количина и учесталост примене зависи од биљака које намеравате да посадите.
На пешчаним земљаним махунама, оловним оловкама, купинама, рибизлима, космичима, шљивама, трешњама, јабуковима, грожђу и диње добро расте.

Оплодња пешчаног лигничног земљишта

Пешчане иловаче су земљишта у којима 7 делова песка има 3 дела глине. Карактерише им се да имају крхку структуру, држе влагу. За разлику од пјешчаних, песковита јела су повољна за гајење биљака.

Пешчана земља у тлу је прозрачна, задржава минерална ђубрива, спречава их да пере, може задржати воду.
Шота и ђубриво су погодни за храњење, уведени су у пролеће или јесен током узгоја земљишта. Увођење минералних ђубрива, као што је случај са пешчаним земљиштем, врши се у пролеће, у малим порцијама, али често.
Пешчанско тло

Пешчане ламинатне земље су прилично плодне и погодне за раст већине биљака.
На пешчаној иловници можете расти баштенске усјеве, већину воћа и јагодичастих биљака, житарица.

Оплодњавање лиснатих тла

Лоша тла су она која садрже већину глине и мање песка у свом саставу. Сматрају се комбинацијом глинастог типа и пешчаног иловача.

Ламбе одвојене на типовима:

 • плућа;
 • просек;
 • тежак.

Лоами земљишта су најбоље погодне за садњу баштенских и баштенских усева. Они су лако проветрени, добро топли и водонепропусни, лако се обрађују. Лоамови су богати минералима и елементима, садрже велики број хранљивих састојака, који се стално попуњавају услед микроорганизама који живе у земљи.

Лоами соил

Упркос природном садржају микроелемената, неопходно је храњење иловнатих земљишта, попут пешчених иловнатих тла. За апликацију одговарајуће ђубрива и компоста, који се препоручује за употребу у јесен под третманом иловице.

Такође, препоручљиво је извршити додатна органска и минерална ђубрива у зависности од планираног садње или садње биљака.

Лоами соил

Алицха може да расте на тешким залихе. Свијетло лускављење земљишта погодно је за узгајање крушака и јабука. После гајења, такве биљке за глинасту земљу, попут махунарки, кукуруза, слатких паприка, коренских култура, које су веома захтевне за састав земљишта, могу се нормално развијати.

Гнојење подзолицних тла

Подзолска земљишта су земљишта карактеристична за четинарске шуме. Они се формирају под утицајем ниских температура и високе влажности.

Да ли знате? Овакво земљиште добило је ово име из речи “испод” и “пепела”, што је слично пепелу.

Ова врста земљишта сматра се најнеповољнијом за узгој поврћа, јер има киселу реакцију и ниску плодност. Размислите која је ђубриво најбоље за киселу подзолицну тлу.

Подзолицно тло

При коришћењу ових тла за садњу, неопходно је смањити киселост лимењем. За то се наноси 0,5 кг апна на 1 квадратни метар земље. Специфична количина креча се користи једном у 8 година. Увођење лимете треба урадити јесењем, док коришћење било ког другог ђубрења није потребно.

Ако додате органско или минерално ђубрење помоћу креча, ефекат последњег ће бити минималан, с обзиром да креч смањује ефикасност осталих ђубрива. Стога, креч се користи у јесен, а на пролеће – органско и минерално одијело.

Како користити ђубрива за киселу земљу:

 • ђубриво мора бити доведено почетком пролећа за узгој земље;
 • Амонијумско ђубрење (урее, амонијум, амонијум хлорид) се такође уноси у пролеће;
 • Облик калијума се примењује у јесен.
Важно! Купус, цвекла, луцерка и конопља не толеришу кисело окружење.

Подзолицно тло

Осетљиви на киселост су биљке: пшеница, јечам, кукуруз, краставци, црни лук, махунарке, зелена салата, сунцокрет.

Слабо осетљиви на киселу средину су: просо, раж, овас, шаргарепа, парадајз, редквица.

Лан и кромпир, када се узгајају на јако киселим земљиштима, захтевају лимење земље.

Према томе, скоро сва постројења треба да примењују креч на тлу како би правилно апсорбовали хранљиве материје.

Такође, за ђубрење употребе угља, тресета и пиљевине.

Оплодње тресетних богатих тла

Тресетно-мокра тла су врста земљишта која се формира када постоји стално снажно водоснабдевање падавинама или подземним водама.

Тресетасто тла, које се састоје од органских супстанци, богате су азотом, који се ретко налази у природно приступачном облику за биљке.

Тресно-мокро земљиште

Али у исто време постоји и недостатак калија и критичан недостатак фосфора. Таква тла не добро проводе топлоту, тресет се лагано загрева. Хајде да размотримо која ђубрива треба да се примењују на земљани тресет.

Побољшање тресетства мора се извршити на два начина:

 • стварање услова за нормално становништво увођењем ђубрива, пиљевине, компоста;
 • увођење недостајућих елемената, као што су калијум и фосфор, како би се обезбедио нормалан развој биљака.

Тресно-мокро земљиште

Већина воћака не толеришу константну стагнацију воде, па се морају посадити на брду или на подсипаннијим парцелама.
Добро успостављен систем мера за одводњавање мочварних површина, који вам омогућава да узгајате усеве, поврће и воће и бобице.

Ђубрење чернозима

Чернозем је врста земље која има тамну боју и садржи велику количину хумуса. Ова врста земљишта је богата фосфором, азотом, гвожђем, сумпором. Черноземи су добро водонепропусни и ваздушни, садрже доста калцијума.

Црна Земља

Черноземи су богати и плодни у себи. Ако је потребно, као јесење ђубриво за примјену фосфора и калијума. С обзиром на чињеницу да чернозем нема врло добру отпорност, могуће је додати компост, песак или тресет у јесен: користите део ђубрења за 3 дијелове чернозема.

Упркос плодности, черноземови то изгубе током времена, уколико се не боре и не примењују ђубрива. Погодно за тла са нормалном киселином: сита, калијев врх. За киселе черноземе треба додавати гашени креч са брзином од 200 г по квадратном метру.

Црна Земља

Цхерноземс су погодни за огромну већину биљака. На таквим земљиштима се узгајају техничке, житарице, воће, уљарице.

Сумирајући, важно је рећи да било која врста тла захтева његу. За нормалан раст и развој биљака, повећање плодности и приноса, неопходно је уношење ђубрива у тло.