Шта је потребно и како користити калијум-фосфорна ђубрива

Фертилизацијске биљке
За правилан развој биљака, изузетно су важни одређени минерални елементи садржани у тлу, посебно калијум и фосфор. Они, заједно са азотом, чине основу за храну. Није изненађујуће да током времена је број ових елемената у земљишту је неминовно смањене, тако, особа остаје две опције – да истражују нове земље, или да поврати плодност постојеће вјештачки што их недостаје супстанце.

Сасвим је јасно да је у савременом свету први пут недозвољени луксуз. Дакле, земљишта ђубрива (углавном калијума и фосфора, као и азота) – есенцијални елемент пољопривредне технологије за велике фарме, као и за сваки појединачни лета резидент, на садње воћа и поврћа у својим креветима.

Минерална ђубрива

Као што знате, ђубрива су подељена на органска и минерална ђубрива.

Важно! Органска ђубрива, како се назива њихово име, резултат су одређених процеса који се јављају у живим организмима, природном производу произведеном од стране саме природе. На пример, органска ђубрива су тресета, муљ, кора дрвета, пиљевина, стајњак, компост, птица измет, итд ђубриво – .. се ствара на лицу у специјализованим предузећима “Скуеезе” одређених хемијских супстанци (неорганска једињења) су неопходни за живот биљака .

Органска ђубрива су, наравно, много вреднија од минералних ђубрива, јер су апсолутно сигурна и њихова употреба захтева много мање мера предострожности (органско земљиште је тешко покварити тло). Али, нажалост, количина таквих ђубрива је ограничена, јер је за њихову производњу потребно проћи кроз одређени природни циклус.

Због тога савремена агротехника претпоставља широку употребу минералних ђубрива, иако њихово руковање захтева одређено знање како у погледу дозвољене количине увођења у земљиште, тако иу вријеме године када је то неопходно (на примјер, минерална ђубрива која садрже хлор не препоручују се увести у тло у пролеће – ово може проузроковати оштећења биљака засајених на таквом тлу).
Минерална ђубрива
Минерално ђубриво је једноставно и сложено. Као што је речено, за нормалан развој биљака треба неколико основних елемената. Мешавајући их у потребним пропорцијама, добијају сложена ђубрива, док су једноставни представљају сваки одвојени елемент, а пољопривреднику се даје могућност да самостално одаберу, шта и када да понесе становнике својих кревета.

Важно је знати да, за разлику од органских ђубрива, које једноставно периодично додају земљу за опште повећање плодности, употреба минералних ђубрива подразумева присуство најмање најчешћих поглед од главних параметара тла. Стога је неопходно узети у обзир које усеве и колико дуго је растурало раније и које планове се планирају за биљке (различите културе имају различите потребе за одређеним елементима), који су минерални састав и структура земљишта и тако даље.
Минерална ђубрива
На који минералних додатака ће бити уведен у тло, када и на који пропорције како се то ради, то у великој мери зависи од тога како ће се развијете слетео на овом тлу културе, ако је на пример, ће бити њихов раст је усмерена на формирање зелене масе, односно стварања великих и сочно воће. Тако безумно наводњавање кревета купљених у најближем супермаркету “болтушка” – неприхватљива грешка!

Нарочито су потребни фосфатно-калијумско ђубриво (понекад скраћени ПКУ) како би се обезбедио раст ваших усјева. Међутим, како је јасно из назива, посебност таквих једињења је одсуство азота у њима, што стимулише нарочито формирање зелене масе биљака.

Стога, употреба ПКУ је одличан начин да се усмере напор на пупољак, цветање и формирање плодова културе, ако вам је потребан усев, а не огроман и бујни грм. Које ђубрива припада овој групи, разумемо.

Као што је речено, могу бити фосфатно-калијумско ђубриво интегрирано (на пример, Агропхосца се позива на такав – у свом саставу нема азота, само фосфор и калијум) и једноставно, када је главни део супстанце одређена компонента. У другом случају, коктел “фосфор-калијум” мешамо независно, у зависности од елемента у којем је највише потребан врт или баштенска башта.

Калијум група

Калијум “одговоран” за одржавање равнотеже воде у тијелу биљке. Овај елемент омогућава потпуно коришћење воде коју култура може узети из околине. Уз недостатак калија у сувом периоду, биљка може преврнути, борећи и умријети. Поред тога, калијум повећава имунитет усјева и њихову способност да издрже многе штеточине, а жетва чини мирнијом.

Важно! Прекомерни калијум је опасан јер блокира уношење азота у тело и, поред тога, према принципу “у каши, лек, у шољи – отров” не ојача, већ напротив, слаби имунитет.

Калијево ђубриво је огроман број, ми ћемо се фокусирати само на неке од њих. Можда је најважнија ствар коју треба тражити приликом избора присуство хлора у ђубривици, јер ово није веома корисна материја за земљиште, захтева се придржавање посебних правила када се користи.
Пастеризовано ђубриво

Калијум хлорид

Најједноставнији пример – калијум хлорид. Ово је скоро најпопуларније и приступачно калијумско ђубриво, које садржи хлор (око 40%). Овај елемент врло лоше реагује већина поврћа, тако да би уз помоћ других ђубрива групе требало обезбедити купус, краставце, јабуче, парадајз, паприку, махунарке и мелоне. Истовремено, спанаћ и целера не припадају хлорофобним усевима, тако да је овај састав прилично погодан за њих.
Калијум хлорид
Споља Потасх цристал појављује као ружичасти прах лако упија воду, због чега ако се не чувају правилно мрвљење и губитка квалитета (у даљем тексту таква кристали знатно мање растворљива у води).

Калијум хлорид је неопходан у јесен, онда је хлор који се налази у њему испран из земље, а до пролећа је могуће безбедно сакупљање планираних усева.

Важно! Калијум хлорид у великој мјери повећава киселост земљишта, па је прије него што га употребите, неопходно је одредити пХ ниво у вашем подручју.

На тешким земљиштима ово ђубриво се не користи, а под било којим околностима, прекомерна дозирање калијум хлорида је неприхватљиво.

Калијум сулфат

Калијум сулфат, такође калијум сулфат, такође је кристал растворљив у води, али сив, не розе. Калијум у овом ђубривом садржи око 50%, што га чини веома вредним и популарним. Калијум сулфат
Осим тога, заслуге ове врсте калијумских ђубрива укључују чињеницу да је:

  • не садржи хлор који је штетан за тло;
  • поред калијума, такође садржи сумпор, магнезијум и калцијум неопходан за биљке;
  • може се користити на скоро сваком тлу;
  • нема посебних ограничења у погледу времена пријаве;
  • Не пере и не апсорбује воду, стога се може чувати без праћења режима идеалног сушења.
Важно! Сумпор има својство повећања рока трајања воћа, а такође уклања нитрате од њих, тако да је калијум сулфат, за разлику од хлорида, идеално ђубриво за биљну групу.

Ипак, постоје две рестрикције за употребу калијум сулфата. Пре свега, не може се комбиновати са минералним ђубривима који садрже креч и друго, као што је калијум хлорид, ова супстанца повећава ниво киселине у тлу, тако да није погодна за киселу земљу.
Врхунска обрада биљака

Калијумова со

Калијумова со (такође правилно названа његовим калијумом) односи се на ђубрива која садрже клор. Укључује калијум хлорид и силвинит или каинит, у којима је хлор чак и већи него у самом калијум хлориду.

Да ли знате? Калијума и даље вади у рудницима, и ова врста активности је веома опасан и за рударе (слојеви соли су врло крхка и нестабилна, тако лавине о сличним продукција – уобичајена слова), али и за цео еколошки систем. Током екстракције понекад на 1 део калијума имају 2-3 делови нерастворљиви отпад се подиже на површину, негативно утиче на животну средину, нарочито ако ветар почне да носи такву прашину на велике удаљености.

Узимајући у обзир оно што је речено о количини хлора у калијумовој со, све мере предострожности које се односе на калијум хлорид морају се узети у обзир уз још већу пажњу. Коришћење калијумове соли у пролеће се не препоручује категорично, исто важи и за летњи период, једина погодна сезона за ово је јесен.

Калијумова со се успешно користи за исхрану корната сточне хране, шећерне репе и поврћа и јагодичастих култура, наравно, под условом да се превелик ваздух не спречава. Цвеће
Иначе, у поређењу са калијум хлоридом ово ђубриво ће требати много више (један и по пута). Калијумова со може бити мешана са другим адитиви, али мора бити учињена непосредно пре него што се полије у земљиште.

Фосфорна група

Фосфорна минерална ђубрива су неопходна првенствено за развој коријенског система биљака. Поред тога, активни елемент регулише њихову дисање и енергија испуњава тело биљке (као што је познато, извор енергије је шећер, дакле, велика количина фосфора у повећава земљишта у културама шећера и скроба у кромпиру).

Да ли знате? Историја откривања фосфора је прилично забавна. У другој половини КСВИИ века, један алхемичар из Немачке (његово име је опао у науци, његово име Хенинг Брант) у другом покушају да нађу на Камен Мудрости покушао да истакне злато у синтези обичног људског урина. Као резултат различитих манипулација, успио је добити прашкасту супстанцу бијеле боје, сјајајући у мраку као злато, за коју је одмах прихватио радостни научник. Аутор је открио свој откриће фосфор, који у грчком значи “носити светлост”. Нажалост, претворити светлосни прах у златним Хеннинг, као што смо ми то схватили, и не би, али то није спречило предузетништва научници су почели да продају нове ствари по цени која превазилази трошкове прљаву добитку.

Ако је биљка дефицијентна у фосфору, она се задржава у расту, плодови сазревају касније. Али преоптерећеност овог елемента је такође непожељна, јер је опасан превелики раст стабљика и оставља на штету будућег жетве (имаће мање плодова и бити ће мала).

Суперфосфат

Суперфосфат је једно од најчешћих минералних ђубрива групе фосфора. Поред овог елемента, супстанца обухвата азот и, поред тога, остале жељене биљне компоненте, као што су сумпор, магнезијум или калцијум, чиме растурач има на постројења комплекса ефекат: јача коренов систем, побољшава метаболичке процесе, убрзава пупи и има благотворан ефекат на имунитет.
Роот систем
Ипак, упркос присуству додатних елемената, калијум суперфосфат се односи на једноставна фосфорна ђубрива, с обзиром да је његова главна компонента фосфор.

Да ли знате? У природи се материјали који садрже фосфор формирају услед минерализације костију мртвих животиња, али овај елемент практично није пронађен у чистој форми. Било је из костног брашна средином деветнаестог века у Енглеској да су почели да производе прво фосфорно минерално ђубриво – суперфосфат. У ту сврху брашно је третирано сумпорном киселином. Интересантно је да је овај принцип заснован на производњи суперфосфата широм света до данашњег дана.

Суперфосфат у конзистенцији може бити прах или грануле било којих нијанси сиве, до црне боје. Прашак је погоднији у случајевима када је неопходно постићи најбржи утицај. Супстанца је лако растворљива у води, али ако се њено земљиште доведе у сувим облицима, акција ће бити знатно ретардирана или се уопште неће догодити.

Суперфосфат
Посебно лоше реагују на прскање суперфосфата са сувим прахом и грмовима. Са друге стране, за такве биљке пожељно је да се фосфорно ђубриво ближе коренима, пошто практично не продиру са површине тла у унутрашњост.

Полагање овог ђубрива најбоље се врши у јесенском периоду, али је дозвољен и табулатор пролећа (стопа потрошње је независна од сезоне – обично око 60 г по квадратном метру).

И опет, као и претходно поменута ђубрива, Суперфосфат је контраиндикована у киселим земљиштима, јер је главна компонента ђубрива киселина. Али за песковите, песковито-шљунковите и подзолне тло, такво храњење је оно што је потребно.
Киселост земљишта
Несумњива предност суперфосфата је “дугогодишња” природа његовог ефекта. Чињеница је да биљке имају могућност да из земље преузму управо толико фосфора колико им је потребно, док се веће додавање ђубрива може трајати неколико година. Дакле, прекомерна доза суперфосфата није проблем који би требало да се плаши почетног баштованог.

Двоструки суперфосфат

Трипле суперфосфат разликује од просте чињенице да је његова композиција садржи много мање нечистоћа, а фосфора, који су у стању да свари биљке, садржи два или чак три пута толико. Такођер, доубле суперфосфат обухвата азот, сумпор, калцијум и додатно, у малим дозама, – цинк, бакар, бор, молибден, манган и гвожђе. Још једна предност двоструког суперфосфата преко једноставне јесте то што се не пије и не губи у грудима.

Ово ђубриво се успешно користи на било ком тлу и у било којој сезони, укључујући фертилизацију усева током вегетације.

Важно! Када користите двоструког суперфосфат ђубрива кукуруз и сунцокрета избегао директан контакт семена са прашкова или гранула ђубрива, док већина повртарске културе реагују врло позитивно и њиховим мешањем пре сађења семена са таквим гранула.

Када садите поврће у тлу, као и садњу кромпира, додајте 3 г ове супстанце свакој бунарини. Потрошња по квадратном метру износи 30-40 г (тј. Ђубривима је потребно један и по до двоструко мање од једноставног суперфосфата).
Суперфосфат приликом садње кромпира
Као и уобичајени суперфосфат, ово ђубриво нема смисла ширити на површину земље – било је уграђено дубоко, ближе коренима, или разређено у води и користило се за наводњавање. Као и калијум сулфат, двоструки суперфосфат се не може комбиновати са ђубривима који садрже креч, као и са карбамидом (уреа), с обзиром да се активне компоненте у овим једињењима неутралишу.

Фосфорно брашно

Фосфорно брашно је сиви или смеђи лабави прах различитог степена млевења. Предност ђубрива је у томе што не пепео, не губи својства када се чува и није токсичан за људе.

Важно! Фосфат ђубриво може назвати природно ђубриво, јер, излазак из земље, што је практично не подлеже било даљу обраду осим нормалног чишћења.

Фосфор који је садржан у брашном не може лако да се асимилише од многих биљака, тако да је боље ђубриво дробљено, то ће бити већа ефикасност. Као и остала фосфорна ђубрива, фосфорно брашно се може додати једном за неколико година, али то треба учинити дубоким полагањем, иначе ће фосфор бити недоступан коријенском систему биљака. У води, овај прах је скоро нерастворан, тако да је боље у сувом облику.
Фосфорно брашно
Ако планирате да годишње биљите с врло дубоким коренима, можете поставити маркер у горње слојеве земље, иначе вам је потребно детаљније копање. Запамтите: ђубриво ће радити на месту његовог полагања, а ни изнад ни испод ње се практично не помера.

По правилу, фосфорно брашно се уноси у тло у јесен или пролеће као претходно сетвено ђубриво. Квадратни метар ће захтијевати од сто до три стотине грама праха. За ђубриво ђубриво није погодно.

Други начин употребе фосфатног брашна је прерада ђубрива у компост (тзв. Компостирање ђубрива). У овом случају су решени два проблема: фосфор који се налази у брашном постаје доступнији за биљке, а губици азота су значајно смањени. Као резултат, обе супстанце се користе најефикасније.

Овце, крава, свињетина, коњ, зец зуре се могу користити за оплодњу баштенских и баштенских усева.

Компост
За разлику од већине ђубрива описаних изнад, фосфорно брашно је идеално за киселу земљу, у том земљишту је најбоље апсорбовати биљака. Неутрална и алкална тла пре употребе таквог ђубрива боље је да се мало закишелише, иначе се фосфор неће растворити и остати у тлу, без икаквог ефекта.

Употреба калијум-фосфурних ђубрива

Врх обрада фосфор калијум ђубрива је неопходан за сва постројења, обезбеђујући повећање продуктивности, како у квантитативном и квалитативном карактеристика, као и побољшање имуног система и стабилност ваше баште становника или башти на различите болести и штеточина и елементарних непогода – + Фрости зиме и сушна лета . Са засебним аппрециатед реаговати на таквим исхране лозе, растиње црвене рибизле и малине, а јагоде и парадајз.
Грожђе
Истовремено, коришћење таквих ђубрива има своје карактеристике, које су последица различитих ефеката на биљке калијумових и фосфорних састојака.

Фосфорна ђубрива се уводе у пролеће, ако је питање годишњих, ау јесен, ако се хранимо вишегодишњим. Једноставно: главна предност фосфора је коријен биљке, тако да оно што расте током једне сезоне, боље је обезбедити овај елемент непосредно пре засадјења.

За перенниалс фосфора у земљишту ће “ући у зиму” са јаким кореновог система, а затим се залиха неопходне елементе за целу наредну сезону (као што је више пута речено, биљке могу постепено и веома дуго узимати фосфор из земљишта). Јесенска апликација калијум групе поставља основу за добар имунитет, богато цветање и плодове за наредну годину.

Додавање једна кашика фосфора и калијума ђубрива (нпр суперфосфат и калијума соли) по квадратном метру заокружите-трупа дрвећа и жбуња са јесени дају одличне резултате у пролеће. За клубника погодној смеши пола кашике суперфосфат и калијум непотпуно кашику соли по квадратном метру.
Фертилизацијске биљке
И калијум и фосфор могу дуго остати на земљи, а то је велика погодност таквих ђубрива. Оба елемента обично чине довољно дубоко у тлу, али ако се калијумски део обично користи као раствор, фосфор се такође положи директно у облику праха или гранула.

Научите како да нахраните шаргарепу, купус, лук, зимску пшеницу, цвеклу да повећате приносе усјева.

Фосфор-калијум ђубрива су битне грожђе као калијумом, а посебно на лаким земљиштима, винова лоза пружа отпор зимске хладноће, и фосфора убрзава сазревање бобица и да их слађа. Потреба за овом групом ђубрива и парадајза, иако им је потребно мање фосфора од калијума. Такодје калијум дозу треба смањити када ђубрење усева, који користе свој зелени део, јер овај елемент промовише активно цветање и зрење плодова.
Грожђе зими
Укратко, без минералних елемената као што су калијум и фосфор, немогуће је добити добар усев, али избор фертилизације, дозирања и периода његове примјене зависи од многих фактора.

Како утврдити недостатак елемената у тлу

Куповином комплексног ђубрива можете уштедјети енергију и време да самостално креирате прави део компоненти од виталног значаја за вашу башту. Међутим, постоје случајеви када земљиште већ садржи вишак супстанце, а додатно ђубрење неће побољшати принос, већ ће га само оштетити. Да би се избегла таква ситуација, важно је да будете у стању да утврдите шта то биљку треба, а оно што је потребно је богато. Са невољом може изгледати тешко, али с временом, један поглед на сајт ће бити довољан да стави исправну “дијагнозу”.

Дакле, ако говоримо о недостатку калијума, у ризичној групи, прије свега, постојане су биљке посејане на пешчару и супер песку, земљишту тресета или у ријечним поплавама. Највећи изазов проблема је култура која је у фази активног раста. Обратите пажњу на листове: они постану тупи, окрећу жуту или постану браон и осуше на ивицама.

Важно! Први знак недостатка калијума у ​​земљишту је тзв ивица изгорети на листовима, посебно старији (са недостатком калијума у ​​фабрици земљишта хумано “шаље” оскудне елемената младе изданке због одраслих). Појављује се у црвеним или сувим тачкама дуж ивице листне плоче, док се на њеној површини налазе и трагови слични рђању.

Постројење јер смањује, смањује, локне на рубовима листова, вене попут иду у листови, стабљика постаје танка и слободи, често почиње да путује по земљи. Раст биљке успорава, пупољци и цвијеће се слабо развијају.
Недостатак калијума
Нажалост, екстерни знаци калијског гладовања су исувише касно, до овог времена биљка може примити овај елемент три пута је мања од норме. Стога, за такав наступ је боље да се не рачунају: као главне показатеље ( “провере”) на инструмент табли у светлу возила, као по правилу, када се проблем већ прешао у категорију критично, а пре тога да би непожељан, недостатак калијума потребно је напунити како се појави на листовима.

Што се тиче фосфора, њен дефицит је још теже одредити. Проблем може настати на било ком тлу, али су красноземс, као и киселе и сода-подзолицне тло, нарочито подложне томе. Висок садржај гвожђа и алуминијума у ​​земљишту такође често прати недостатак фосфора.
Сод-подзолицно тло
Напољу, недостатак фосфора изгледа исто као и недостатак азота, што је додатни проблем у исправној дијагнози. Младе биљке развијају се лоше и споро, пањеви су танке, мале, листови стално падају. Цвеће и плодови се каснију. А ипак постоји индикатор: боја листа.

Са недостатком фосфора, плоча постаје тамна и досадна, ау критичним случајевима пецилци добијају црвенкаст или љубичасту боју. Сушење од недостатка фосфора, листови постају тамни, док се азотно гладовање манифестује у освјетљавању сувог листа. Као и недостатак калијума, фосфорно гладовање се боље види у више одраслих дијелова биљке него на младим пуцима.
Недостатак фосфора
Да би становници вашег врта и врта били здрави и задовољни вам са укусним плодовима, не доводите своје стање на горе наведене показатеље недостатка најважнијих хранљивих састојака – калијума и фосфора. Правовремена и правилна гардероба, узимајући у обзир природу тла и природу биљака, гарантује одличну жетву дуги низ година. А можете га добити чак и ако се ваша земља налази само неколико стотина метара квадратних и не долазите тамо најчешће једном недељно!