Шта је подлога, шта се разликује од графта, како се узгаја роотстоцк

Подлога
Да би побољшали сортне особине биљака, они су вакцинисани у ботаници. Ова веза делова различитих биљака и њиховог постепеног гравирања једни с другима. Вакцинација чини јединственим, двоструким и чак четвороспратним стаблима како би се постигла отпорност на неповољне услове биљака са високим приносом. У вакцини разликовати графт и залиха. То је подлога која одређује особине постројења добијене након вакцинације. У овом чланку, различити типови подлога, компатибилност различитих врста воћака, основни

Шта је роотстоцк?

Ово је главни дио биљака. Подлога не одређује степен будућег постројења, за разлику од графта, али пружа потпуну исхрану биљака и његову отпорност на различите напоре.
Корен за јабука

Подлога се намјерно гаји или се добија из старог стабла који је изгубио своје жетвене квалитете, али и даље довољно јак да служи као корен за нови отпад графта.

Важно! Интерспециес вакцинације су веома краткотрајне. Они имају малу компатибилност, а гајено дрво често има неатрактиван изглед због превеликих грана сељака. Често украшавају тежак украсни плодови слабо подножје. Будите пажљиви када комбинујете биљке различитих врста.

Које су акције?

Подлоге су подијељене према њиховом пореклу. Свака врста има своје предности и мане од друге.

Клонални или аутономни

Из назива је јасно да се такве биљне базе добијају вегетативним размножавањем сисавцима родитеља са ниским приносом, али добрим физичким карактеристикама.
Кловни подлога

Чепови имају 100% сличност генетичког кода са оригиналном биљком, усвајају се од њега врста кореновог система, граница раста и прилагодљивост специфичним климатским условима или земљишту.

Главна предност клоналних залиха је гарантована производња биљке са потребним карактеристикама након узгоја.

“Клонови” су подељени у патуљак, полу-дварф и средње величине. Коријенски систем вегетативних садница је добро развијен, али површан, па је након инокулације оваквим биљем потребна подршка, која узрокује додатне трошкове.

Сазнајте више о томе шта је вакцинација дрвећа, како се сјече дрвеће у јесен и пролеће, како се инокулирати воће.

Позитивна карактеристика ове карактеристике је да се таква дрвећа могу засадити у подручјима са плитком подземном водом. Привово, засадјен на вегетативном подлогу, почиње да носи плод већ трећу годину, а ово је врло добар показатељ.
Кловни подлога

Подлога за клон је погодна за оне који желе да добију пуну воће вођице, што је пре могуће и за 7-10 година потпуно мењају структуру врта.

Да ли знате? Чувени израз “на врху пите врбе” карактерише особа на коју се односи, као неуобичајени сањар. Ипак, таква вакцинација заиста постоји. Само они се не односе на стварну врву, већ на крушку са крушком са танким сребрним листовима. Ово је азијска врста крушака, која успјешно преузима чак и такве типичне сорте средњег појаса као Бера.

Семе

Ове залихе не гарантују карактеристике матичне биљке. Узмите за такву култивацију семе посебно отпорних дрвећа, као што је јабука Антоновка или планински пепео.

Као резултат раста, високи дрвећи се добијају са добро развијеним дубоким коријенским системом. У додатним подстицајима неће бити потребни, али ће бити потребни опрез при избору локације за садњу.
Семенски метод роотстоцк-а

Врт, одрастао на залихама сјемена, доноси константно висок принос 40-50 година након садње.

Негативна карактеристика ове акције је његова кратка плодност (8. и 10. године након садње) и велика вероватноћа биљне смрти са блиским подземним водом. У бригу о таквим дрвећима су проблематични због високог раста и разгранатог круну.

Залиха за сјеменке ће одговарати власницима, који полажу башту већ десетљећима и неће у наредном периоду мијењати врсте стабала.

Компатибилност сељака са залихама

У процесу калемљења треба водити принцип “вољети да волите”. Инкомпатибилност врста доводи до чињенице да се згушњавање и деформације дрвета формирају на одраслим биљкама, што доводи до смрти дрвета.

Резултат постаје јасан само у трећој или четвртој години раста, када танке чипке почињу да се претварају у пуноправно дрво. Да не би изгубили велики временски период, неопходно је комбиновати графт и стоку једне врсте, експериментисати искључиво с сортама.
Привој и роотстоцк

Важно!Тај клонални сечци су боље укорењени, пре слетањаДржите их осамнаест часова у специјалном решењу за корење. Може се купити у било којој продавници вртова. Ово решење ће дати подстрек камбијском ткиву, и они ће почети да формирају коријене на месту реза.

Стабла јабуке пожељно расте из “Антоновке” и локалног јабука. Крушке се добро навикну на “Берах”, “Бессемианках” и дивље крушке. Шљиве, које су преплављене на крају и локалне облике дивље шљиве, дају посебно богату жетву.

Цвјетни графт постаје одржив и одржив на корену Магалабове трешње и “Владимирке”.

Научите како жетати и чувати потакнуте цијеви.

Када се калемира, фокусирајте се на времену зрења чипса и штапића. Нежељено је узимање чипова и шипка са различитим периодима зрелости.

Током формирања плодова таква круна неће добити неопходну количину воде и хранљивих материја, а плодови ће се показати неразвијеним.
Коренина јабука

Следећа схема показује дозвољене инокулације интерних врста.
Схема

Како узгајати семенску репу

Да бисте стекли здраво садница, потребно је да изаберете квалитетан семенски материјал погодан за сорту подлоге.

Набавка семена

У ту сврху су погодни само зрели плодови. Ако радите са каменим воћем, онда се материјал семена од њих може одмах идентификовати. У свим осталим случајевима, плодове треба ставити на топли сунчан прозорски појас у трајању од 10-12 дана за коначно сазревање.

На крају периода, сјећи плод оштрим ножем и уклоните језгро од њих заједно с семењем. Каса се може рециклирати.

Семе шире танак слој на платнени тканини или пергамент папир и осушите их у топлој, добро проветреној соби. Периодично мијешати материјал семен тако да се равномерно осуши и не инхибира.
Сува семе

Након сушења, ставите их у складиште у платнама или платненим кесама до тренутка сетве. Чувати семе на температури од +8 … + 10 степени, а влажност није већа од 60%.

Да ли знате? Није могуће поуздано разумјети, у којој години ботаници су прво применили инокулацију биљака. У литератури, термин “вакцинација” у смислу како смо се јавилипрви 1814. године у енциклопедијском рјечнику издавачке куће Броцкхаус.

Садња семена

Да би “пробудили” семе и узроковали у њима квалитативне промјене које претходи клијању, стратифицирају. У просеку период стратификације каменог воћа траје пет месеци (од новембра), а за семе три месеца (од јануара).

Потапати семе у топлу воду три дана, мијењати воду сваких 10-12 сати. Мјешити једну порцију семена са три дела свеже пиљевине и сипати добијену смешу у контејнере или кутије са слојем дебљине.
Садња семена

Попијте их на температури од +6 степени, све док не почну да се пецкају, а затим ставите у фрижидер и спремите на нултој степени све до садејства.

Земљиште за пролећну сетву припрема се у јесен. Додајте 8 кг гноја, 50 г суперфосфата, 30 кг тресета и 20 г натријум хлорида по квадратном метру површине окућнице. Подигните површину плоче до дубине од 30 цм како бисте мешали ђубриво са земљом.

У априлу уклоните семенски материјал одвојен од пиљевине у равне бразде са растојањем редом од једног метра и заптивајте га до дубине. Мулцх бразде са танким слојем слободног тресета.

Брига о садницама

У почетку, пањеви ће бити веома густи. Када се саднице одбацују четврти правоугаоник, танка их, уклањајући неизлечене калеме, до густине од 1 узгајају се на 2 цм тла. Други пут проводите проређивање за три недеље.
Саднице јабука

Пре-навлажите тло испод садница. Оставите један калуп на сваких 6 цм. Затим лагано нагните подигнути горњи слој земље и поново сипајте саднице.

Важно! Заштите новопроплацене биљке од прекомерне влаге. На местима одрезака утиче патогена микрофлора и врло често гњавају или суше. Ако делови не преклапају једни друге, обришите камбијско тијело помоћу баште.

Редовно водите калупе, јер се горњи слој тла осуши. Земља се мора опустити сваког другог дана након сваког наводњавања, тако да се влага коју примају биљке задржава у доњим слојевима тла.

Отпустите тло у близини садница до дубине од 8 цм, а у пролазу изравнајте горњи слој с куглицама. Плетење се комбинира са омаловажавањем, јер се корова лакше уклањају из слободних тла.
Саднице јабука
Профилактички третирати саднице против плесни и других гљивичних болести са фунгицидним препаратима.

Фунгициди укључују ствари попут Свеет, Тханос, ДНОЦ, Фундазол, Брунка, Сигнум, Мерпан, Кумулус, Телдор, Купроксат.

Једном месечно, оплођавајте каљуже са азотним и калијским ђубривима, додајте их сваке две недеље с слабим раствором ђубрива.

Пре копања калупа на крају сезоне, уклоните све преостале листове од њих и сипајте земљу ради бољег раздвајања земљине коме.

Како узгајати клон

За вегетативну подлогу дуга стратификација није потребна, али је процес неговања компликованији у овом случају.

Сечење бербе

Почните да сакупљате зелене потезе у двадесетог јуна. Уверите се да дебљина реза није нижа од 1 цм, а дужина – не мање од 50 цм. Танки и кратки чипови ће се исушити пре него што почне њихово лепљење.
Сечење бербе

Доњи део ових пужева треба да буде дрвен, а горњи дио – светло зелен, са пет или шест стварних листова. Прекидајте оштре оштрим луткарима или ножем за пресрезање под углом од 45 степени до 5 цм испод првог бубрега. Један снимак се дели на два потеза. Очистите доње листове, оставите само горња два.

Да ли знате? Упркос чињеници да је изданак и подлога првобитно придружио као посебна грана и плодова у копулировке само изданак, подлога постројења одраслих чудесно почиње да утиче на квалитет усева. Дакле, након сечења крушака од крушке на иргу, крушке воћке стичу карактеристичну сиву боју. Исто важи и за подлоге ровова. Боја боје у црвеним тоновима и значајно смањују њену величину.

Слетање

Сјече се у земљиште које је узело под мајчином биљком. За сваки одсечака, узмите одвојену рупу од 2-3 цм, а пролаз мора бити широк 60 цм. Залијепите залиху тако да се листови суседних пуцања не додирују.
Кловни подлога

Одмах након садње, земљиште оборите базним наводњавањем, покријте га сисаним тресетом.

Примарна њега

Одржавајте константну умерену влагу у тлу. Водите калеме како се суши горњи слој тла. Сипајте 0,5 литара топлих вода под сваким калемом. Храњење почиње 20 дана након садње.

Алтернативно наводњавање азотним и калијевим ђубривима, које се примењују сваке три недеље. Отпустите земљу следећег дана након сваког заливања да бисте пробили колач који је настао на њему и спречите прекомерно испаравање влаге. Уклањање би требало започети у исто време као и опуштање, када ће погоци порасти.

Место вакцинације

За двогодишње или трогодишње стање, погодне су две методе инокулације: пресађивање у цепање и кополуацију. Да бисте обавили калемљење у растојању, корен резите оштрим ножем до висине од 15 цм од тла, формирајући равни рез.
Методе вакцинације

Сплинте је до дубине од 3-4 цм тачно на средини. Стегните две стране доњег дела снијега на висину од 4-5 цм да бисте формирали равно крај. Убаците графт у коријен роотстоцк-а, а не доносе 0,5 цм на дно расцепа.

Фиксирајте газни трак меком крпом, обмотите је траком и покријте место реза са баштом.

Важно! Подлога са закаснелим зрењем неће дати довољно хранљивих материја за приови са раном зрелост. Покушајте комбиновати биљке са истим биолошким ритмовима.

За инокулацију биљака копулировкои да чипове и Присцхепа оштрим ножем секције под углом од дужине 20 степени не мање од 4 цм. Поравнајте секције, тако да су оба слоја камбијалан клице поклопила. Поправите вакцинацију са траком и траком.
Инокулација дрвећа

За одрасле подлоге, обе горе наведене методе су погодне. Када се графтовање на одрасло дрво у једном корену стабала, може се поставити два или три прозора графта ако се рез и пукотина израђују на скелетној грани.

Када се исече на танку грану раста, графтовање се врши на исти начин као код двогодишње подлоге.

Необично стање

Следеће варијанте подлога могу се сматрати експерименталним, јер се најбољи принос даје интерспецијалним инокулацијама.

Рован

Јединствена заштита од смрзавања планинског пепела штити воћни графт од замрзавања. Недостатак ове вакцинације је да се у трећој години плода плодови плодног графта почну растопити и коначно дегенерирати око седме године.
Чепови за Приори

Уз помоћ сељака на планинском пепелу, могуће је продужити живот воћног стабла оштећеног од глодара или мраза. Јабука и дуња најбоље се комбинују са брашном.

Говоре

Непогрешиви подлога за сјеверне регионе. Значајно повећава отпорност мраза на графт и спорије утиче на величину воћних плодова. Крушка, посебно сорте “Кругер”, “Бера” и “Говерла”, најбоље одговара за глог.

У трећој или четвртој години након почетка плодова, плодови почињу да постану црвени, али укуса и приноса не утичу.

Да ли знате? Први културни воћњаци за јабуке појавили су се на подручју словачких земаља у 11. веку. То су били манастирски вртови Кијевског Руса, где су под Јарослава Мудри почели да култивишу нове сорте јабучица методом штипања. Основу ботаничког рада у то време служили су четири врсте дивљих јабука: шума, кинеска, шљива и бобица.

Привој уз помоћ глога

Ирга

Представља одличну основу за култивацију пиринчаних крушака. За преваре на ИрГе треба стално пратити – цут додатне клице и ставити носаче под грана у пртљажнику слабе подлоге не повреди привоиние тешке гране и плодове.

Подлога је погодан начин за пропагирање биљке која даје богату квалитету усева. Стока не утиче на принос графта, његова функција је да обезбеди чипс са храњивим материјама, влагом и повећава отпорност на мраз или сушу.

Роот може бити сјеме и семена. Метод Черенков репродукције омогућава да сачувате све особине мајке биљке и окупљају прву жетву за три до четири године после вакцинације, а семе – да високе биљке са дугим зрења.
Привово уз помоћ Ирги

Коришћење здравог младог подлога осигурава добар опстанак графта и богату жетву плодова који су вам потребни.

Повратне информације од мрежних корисника

Наши деда су расли вртове на сјеме сјемена. У ове сврхе боље је користити полукултуре или, на пример, јабуке – Антоновка, за крушке – Лимонку. Од садница, приликом ископавања, најразвијеније, без кичме, без знакова болести лезије, са више разгранатог корена. У једној од харковских шума, пре-револуционарна башта и даље расте, на семенском врту. Ја сам лично погледао око 10-15 година.
У идеалном случају, кости одмах посећују на сталне локације, 5-10 по бунару, а затим изаберу најбоље од њих и заокулироват на месту, без трансплантације.

Нативе Америцан
хттпс://ввв.кхарковфорум.цом/сховпост.пхп?п=39641194постцоунт=15