Шта је калијумова со?

Елементи хране
Главне компоненте које су неопходне за сваку биљку су калијум, азот и фосфор. Оне чине комплексно ђубрење за обогаћивање тла, али се свако користи одвојено за попуњавање дефицита супстанце.

Овај чланак ће рећи све о калијумове соли – то јест, оно што су поташ ђубрива, његова вредност за биљке, као миниран калијумове соли као што се користи у пољопривреди, што даје биљке калијум, и његов недостатак могућности.

Шта је калијумова со?

Калијумова со
Калијумова сото је минерална сировина која припада неметалној групи, лако растворљивој соли у облику хемогених седиментних стена. Калијумова сол делује као сировина за хемијску индустрију за производњу калијумских ђубрива и представља мешавину силвинита, цаинита и калијум хлорида.

Кристали соли се формирају услед испаравања и затим хлађења сланине калијумских резервоара. У природи се калијумова со депонује сочивима или слојевима у близини места где се појавила камена сол.

Да ли знате? Као знак пријатељства у древном Риму, сваком госту је понудио соли, ау Индији израз “Ја једем његову со” има значење “он ме чува и дугујем му”.

Екстракција калијумове соли

Депозити калијеве соли су прилично бројни, а налазе се у многим земљама света. Највеће количине калијумове соли су у Канади, Русији, Белорусији, Немачкој, САД, Индији, Италији, Израелу, Јордану, Британији, Кини и Украјини.

Највећи депозити Потасх у Украјини су Стебниковское и Калуш-Голинскии депозити у Руссиа – Перм (Березники), и у Белорусији – град Солигорск.

Екстракција калијумове соли, као и камена со, врши се методом рудника. Ово је веома опасно, јер слојеви соли разликују се у њиховој нестабилности и крхкости, што доводи до честих колапса у рудницима.
Неуспех у Соликамску

Екстрахиране природне соли уз помоћ механичке обраде претварају се у тзв. Сирове калијумове соли, од којих постоје само два типа – Каинити и Силвинитес. Дакле, не концентришу се врло концентрирани слојеви соли. Богате расе се прерађују углавном у хемијским постројењима.

Да ли знате? Многи људи су имали навику “соли” новорођенчади, како би их заштитили од зла духова, са којима су били повезани несанице, болести и капризе деце.

Где се калијумова со користи у пољопривреди

Калијумова со се широко користи у националној економији: ау питању коже и бојама, а на пиротехнику и у хемијској индустрији и елецтрометаллурги и слике, и у медицини и у производњи стакла и сапуна, али се зна да користи већи део соли калијума у ​​пољопривреди као ђубриво. Калијумови хлориди су једноставно неопходни за нормалан раст и плодове биљака.

Постоји неколико врста калијумских ђубрива заснованих на калијумовој соли: калијум сулфат, калијумова со, калијумова со, каинит.

Калијумова соУ калијум хлориду садржи 50-60% калијума и додатак хлора, чија значајна количина штети воћарским дрвећима. Због тога је неопходно да се то постигне унапред унапред (посебно за бобице и јагоде) уз помоћ хлора, тако да се хлор пере у дубље слојеве тла.

Калијум сулфат – најоптималнијег калијског ђубрива за воће и бобичасто биље. Не садржи штетне нечистоће натријума, магнезијума и хлора.

Калијумова со представља мешавину калијум хлорида са силвинитом и препоручује се да се користи само за јесенску апликацију као главно ђубриво за копање. Стопа примене калијумове соли у тло је 30-40 г по квадратном метру. 40% калијумова со је контраиндикована као врхунска кашика за јагодичасту културу.
Калијумова со је нарочито ефикасна када се наноси у облику печења.

Калијум нитрат користе се за састављање биљака током сазревања плодова и за стакленике.

Калимагнезија погодна за ђубрење биљака која су осетљива на хлор и која заједно са калијумом конзумирају много магнезијума (лана, детеља, кромпира).

Воод Асх се сматра најприступачнијим минералним ђубривом, који садржи главне макроелементе (фосфор, калијум, магнезијум, калцијум). Пепео се уводи у било које доба године. Веома је корисно као додатно ђубриво за коренске усјеве, кромпир, купус, рибизле и друге усјеве.

Воод Асх
Сва калијна гнојива су лако растворљива у води. Познати су различити поступци увођења калорија у земљиште. Под свим садним и јагодичастим културама на отвореном тлу, најбоље је учинити их пасти под копање као главно ђубриво на јесен.

У мокрим тлех потапљива ђубрива могу се направити и рано пролеће. Што се тиче када је у заштићеном тлу боље направити калијева ђубрива, онда се то може учинити када се садња садница и храњење корена. Најбољи резултат се постиже приликом примене ових ђубрива у јесен.

Калијумско ђубриво се често користи заједно са ђубривима или кречима који садрже калцијум, јер су обогаћени високом киселином. Много калијума узима грожђе из земље, тако да би требало да се оплови са калијевим ђубривима годишње.

Не можете наносити ђубрива хромом за парадајз и кромпир, деградирају укус и смањити шкробност кромпира.

Утицај калијума на биљке

Калијум је један од најважнијих елемената минералне исхране биљака. Особине калијума су веома разноврсне:

 • Он нормализује метаболичке процесе у организму биљке и тиме повећава њихову отпорност на сушу. Ако калијум није довољан, онда су биљке више изложене кривинама.
 • Калијум учествује у метаболизму азота и угљених хидрата у фотосинтези и позитивно утиче на формирање органских киселина и оксидационих процеса. Ако биљци недостају калијум, онда је синтеза протеина инхибирана, а метаболички процес као резултат је поремећен.
 • Повећава отпорност мраза на биљке и помаже у формирању имунитета на различите болести.
 • Ефекат калијума

 • Активира ензиме укључене у метаболизам угљених хидрата и доприноси већој стробности кромпира и садржају шећера у репе и другим коренским културама.
 • Она даје стабилност и снагу биљкама због активног развоја влакана. Због недостатка калијума, репродуктивни органи биљака су инхибирани, а као резултат тога полако настају пупољци социјалног поријекла, зрна се не развијају, а клијавост се смањује.
 • Побољшава ћелијски метаболизам.
 • Помаже претворити моносахариде у поли- и олигосахариде.
 • Промовише богато цветање и потпун воће.
 • Промовише пријем усева са високим квалитетом укуса и повећаном сигурношћу. Ефекат калијума
Да ли знате? Први калијум је открио енглески хемичар Давеи и давао му име “Потаси”, а име “калијум” је предложио Л. В. Гилберт 1809. године. У природи се калијум може наћи само у морској води или минералима.

Симптоми недостатка калијума у ​​биљкама

Знаци недостатка калијума су следећи:

 • Листови су прекривени зарђалим зарђатим мрљама.
 • Умирући ивице и савете листова.
 • Облик стабла је закривљен, полако се развија и постаје блед у боји.
 • Коријен систем је слабо формиран, што накнадно утиче на принос. Плодови ће бити мали и слободни.
 • Биљке су изложене разним болестима.

Спољашње манифестације недостатка калијума на листовима грожђа

Важно! Различите биљке карактерише различита потреба за калијумом. Пре свега, овом елементу је потребан сунцокрет, кромпир, песа, купус, хељда и воћа.

Пуњење тла са калијумом

Структура и карактеристике земљишта варирају садржај калија у њему. Калијум најбоље задржавају тешка земљишта (глинасти, глинени), у којима је садржај корисног елемента 3%. У светлосним земљама (песковитим и песковитим зугљима), то је много мање, не више од 0,05%. Нема потребе за додатним ђубривањем овог типа само солончака и делимично чернозема.

Важно! Најсиромашнији у садржају калија су тресетни тла.

Максимална количина калијума је у горњем хоризонту земље, али се биљка не може асимиловати великом количином елемента, јер је део слабо растворљивих супстанци. И само 10% калијума је доступно за асимилацију.
Калијумова со

Због тога, у циљу повећања приноса, дефицит храњивих материја мора бити пуњен калијумским ђубривима. Добро се растворе у води, а калијум постаје доступан за биљке.

Калијумско ђубриво је једно од главних минералних ђубрива које се користе у пољопривреди. Правовремено уношење ђубрења омогућиће вам да добијете великодушну жетву и заштитите се од многих штеточина и болести.