Шта је чудотворна лопта, опис процеса израде алата

Чудо чудовишта
Почетак летње сезоне није само празник, већ и пуно рада у башти. Сваки љетни становник покушава учинити задатак култивације тла што је једноставнији, за који се користе разни алати. Недавно је велику популарност добила чудесна лопата коју можете сами направити.

Чудесна лопата: шта је то?

Чудо чудовишта
Класична верзија чудотворне лопате је лопта бајонета, која омогућава висококвалитетну прераду земљишта било које сложености. Такав алат је комбинација вилице и санказе, захваљујући којима је много лакше да се орага земљу. Наравно, много је лакше користити мотоблоке, електричне културе или тражити помоћ од возача трактора чија је машина опремљена са плугом. Ипак, све ове акције ће захтевати да будете прилично знатни материјални трошкови, због којих већина вртларара и даље раде са својим рукама.

Шта је толико изузетно за чудесну лопату? Оштри зуби Супер лопата лако улазе у земљу, и захваљујући полуге (представљен у облику дуге дршке) можете покупити велике делове земљишта, што је трошан на другом делу виљушком на површини.

На основу дубине расклапања и присуства додатних елемената, сви такви уређаји могу се поделити у три типа: обични, као што су “орач” и “мол”.

Конвенционалне лопате углавном се раде код куће и састоје се од вилица и задњег стајалишта. Када користите такав алат, можете стварно смањити оптерећење и повећати брзину рада, али проблем са великим блоковима земље као таквом лопатом неће решити. Погодан је само за рад на редовно третираним черноземима.

Уређај чудотворне лопате
Чудо чудовишта “орач” је намењен не само за копање тла, већ и за боље отпуштање тла. Дужина бајонета је обично 10-15 цм, што олакшава сечење било које врсте тла, а бајонет мирно улази у земљу, чак и ако тежина радника није већа од 60 кг.

Дубина бајонетског типа бајонета “мол” је најмање 25 цм и дизајнирана је за дубоко копање. Штедњак се одмах користи за садњу поврћа. Ако се ово средство користи од копача, неопходно је уложити одређени напор, посебно ако морате радити на стакленом тлу или глиници.

Важно! Поред описани реализације мирацле лопате постоје и разноврсни опције бајонетом дужине од 15 до 20 цм. Су погодне за регије где тло може се замрзнути 5-10 цм, а основни тип земљишта је чернозем (смеђе земљиште).

Ако се климатски услови региона још више погоршају, чак и таква дубина бајонета лопате неће бити довољна, а нећете моћи да квалитетно ажурирате земљу.

Како исправно ископати чудо са лопатом? Обратите пажњу на погодност његове употребе: нећете морати да се савијате, а ризик од повреде леђа је минимизиран (нарочито то важи за особе са радикулитисом). Такође, смањени су потребни физички напори, а брзина рада, напротив, повећава се. Поступак за рад са побољшаном лопатом је следећи.

Принцип чудотворне лопате
Ако притиснете стопало на посебном подлогу, потребно је смањити лопату у земљу. Без скидања ноге са платформе, направите корак уназад, док нагињате лопату према теби – тла ће бити на зубима. Уз благо руковање леве и десне руке, протресите тло, на тај начин вршите опуштање. Окретање земље може бити један оштар покрет руке горе, померање лопате 10-15 цм уназад. По завршетку неколико приступа, потребно је ходати око странице грабљивкама и разбијати груди.

Да ли знате? Застарело име модерне лопате је “лопата”. Она је настала из дефиниције врсте акције “степпинг, газећи с ногом”, то јест, притискајући метални бајонет.

У фабричким моделима лопата, покретни делови су често замашени са земљом, због чега почињу да погоршавају. Поред тога, понекад се сломују дрвене ручке, које се убацују у посебне гнезда. У самонасталим алатима, сви делови су прилично ригидно спојени, тако да се преломи и џемови готово потпуно елиминишу. Међутим, то не значи да је чудотворна лопата за башту, која је направљена властитим рукама, у потпуности лишена недостатака. Постоји озбиљна могућност деформације спајкалних спојева или заваривања и ломљења пластичних делова (ако их има), иако се такве неправилности јављају само након вишегодишњег активног рада.

Чудо се лопате с нашим рукама, што нам треба

Чудо чудовишта
Постоји неколико важних тачака на које треба обратити пажњу када сами направите чудесну лопатицу. Дужина бајонета, на којој ће ући у земљу, зависи од дубине замрзавања тла. У оним случајевима у којима је само потребна употреба лопатама да се ослободите земљу, то ће бити довољан и 10 цм, али за садњу повртарских усева морају да обављају копање дубље (барем, зуби морају ући у хладну земља слој 5 цм). Ширина будућег чудотворног лопата зависи од очекиваног подручја земљишног хватања.

Важно!Ширина алата не би требало да буде већа од 50 цм, иначе ће бити неопходно извршити превише напора.

Покупити потребне материјале да направе сопствену чудо лопату, ваља имати на уму да је индустријски модел се заснива на коришћењу виљушком, али не и обично два или трозубац, и шире (35 цм). У кораку између радних шипки се формира око 5 цм, што је седам зуба четвртина метра у дужини. Јасно је да ово није цела лопта чуда, ау цртежу, која ће бити представљена у наставку, приказани су многи други, једнако важни детаљи.

И тако, Да бисте описан алат креирали сопственим рукама, биће вам потребно:

 • арматуре или легуре равних производа ширине 2 цм и попречног пресека од око 0,5 цм;
 • квадратна цев са попречним пресеком од 1 цм;
 • метална цев пречника већа од 5 цм;
 • апарат за заваривање;
 • вијци и ораховици;
 • бугарски;
 • бушилица;
 • брусни папир.
Да ли знате? Име особе која је измислила чудотворну лопатицу није сигурно позната, иако се верује да је развијена у Јекатерињу.

Упутство за израду чудотворне лопате са цртежима

Пре него што почнете самостално производити чудотворну лопатицу, морате обратити пажњу на главне структурне особине таквог алата. У већини модела виљушке су монтиране на покретном гурају напред, хоризонтални оквир допуњен са нагласком на задњем делу (у неким случајевима, је оквир замењен мало закривљеном нагоре слајду). Против-усмерене шипке се преносе између зуба, што је више као грешке.

Алат може имати две ручке, али у већини случајева то је обичан прихват, попут лопате или истих вилица. Међутим, у свим случајевима не користе се дрвени рукохват, пошто се таква полуга може лако сломити (зуби се често држе корена). Уместо сечења, може се инсталирати метална цијев (на пример, алуминијумска цијев). Ако се дрвена дршка пробије у гнезду баштенског алата, на самој основи, онда ће бити тешко уклонити фрагмент, а једини излаз је покушати да га бушите.

Постоје и поједностављени модели, чија конструкција укључује само оквир, што је обилазница (која се налази иза радног дела). Зуби су причвршћени директно на предњу шипку, на крајевима чија су причвршћиваћа за друге две ручке. Ова верзија чудотворне лопте најчешће се прави код куће.

Да ли знате? У прошлости, стандардна дрвена лопата (или, како га још зову – “оштрица”) има ширину од 6-14 центиметара и дужине 8-16 центиметара, а то је укупна дужина дршке 1½-1¾ дворишту. У Русији су све лопате и оштрице очишћене углавном од аспена, понекад из креча или безе, а још мање од храста или јавора.

Када су само-направљене чудотворне лопате, пре свега, неопходно је створити бајонете, за које се претходно припремљена арматура сије у дужине потребне дужине. Крајеви тих сегмената се заоштрила на једној страни под углом од 30 °, чак и ако је земљиште у вашем крају меке је угао нагиба може да се сведе на 15 ° (међутим, то ће довести до честих налаз сечење дела).

Ако имате потребне бајонете у вашим рукама, можете наставити да креирате носач бар, за који је део квадратне цијеви одсечен. Такође је вредно припремити округлу шупљу цев, која ће у будућности играти улогу ручке. Сви елементи се заварују у складу са цртежима испод.

Чудо чудовишта с властитим рукама
Цртеж чудотворне лопате

Предности и мане коришћења чудотворне лопате у башти

Дакле, већ смо схватили како направити чудотворну лопатицу, а за то вам је можда потребно. Али да ли је овај алат неопходан на фарми? Неопходно је узети у обзир све предности и мане таквог дизајна.

Чудесна чаша је много погоднија за коришћење од других аналога, јер:

 • помаже у смањењу физичког напора;
 • повећава брзину машине за копање због ширине канала;
 • веома једноставан за коришћење;
 • погодан за употребу на било којем терену;
 • има висок индекс поузданости.

Постоје и недостаци у дизајну, они укључују следеће:

 • сложеност мера поправке;
 • непостојање могућности ископавања;
 • немогућност копања рупа;
 • за продуктиван рад, тежина копача не сме бити мања од 80 кг.

Чудо чудовиштаАлат је савршен за обрадни рад. На основу дужине бајонета на главним виљушкама, корита се користи за ослобађање тла или за сејање. Стога, дубина 15-25 цм (тачне бројке зависити од нивоа замрзавања земљишта) би био довољан за садњу кромпира, купуса, кукуруза, и већине поврћа. Међутим, имајући у виду да су парадајз, паприка и краставци одмах постављени садницама, они ће морати ручно креирати појединачне рупе. У башти, чудесна лопата ће бити бескорисна: није погодна за копање дрвећа и стварање уредних рупа.

Сумирајући све наведено, треба напоменути да је та опрема управо је корисно да се власницима вртова, користи за гајење повртарских култура, област која се третира област не сме бити мања од полсотки, у супротном ће бити лакше да обаве посао уз помоћ обичног лопатом.