Шта ако децембрист не жели цветати

Децембрист
Ова необична Зигокактус је дошао код нас из Јужне Америке и дошао да пробам цвећара – цвета ове лепе пада на снегу и леденом доба године за наше географске ширине. Међутим, нису сви власници децембриста успјели да се диви розе цветовима. Божићни кактус је непреценљив у збрињавању, али још увијек су потребна одређена знања и вјештине у његовом садржају. Познавајући одређене тајне и нијансе неге, можете вратити цвјетни цвет, који вам није дуго задовољан.

Разлози због којих децембрист не цвети

Све фазе развоја кактуса сломберберга подељене су на следеће:

 • Вегетација (пролеће-лето);
 • И период одмора (јесен);
 • цветање (новембар-јануар);
 • ИИ период одмора (након цветања прије вегетације).

Цветање је једна од фаза у животу кактуса, која пада на божићне празнике на сјеверној хемисфери. Они се поклапају са летњим периодом, који се у овом тренутку дешава на јужној хемисфери Земље, одакле је ова биљка дошла код нас.

Важно! За вашу омиљену кућу задовољан вам је цвећем, веома је важно да му пружите одговарајућу негу током првог мировања.

Децембрист

Обично флористи, који по први пут садрже кактус слумбербергера, признају неколико типичних грешака, због чега кућни љубимац одбија цвет.

Повреде осветљења

Ако мислите да децембристу треба пуно светлости, посебно директне сунчеве светлости, као и други кактуси, онда направите озбиљну грешку.

Биљка може лако добити опекотине, ако у периоду од 11 до 17 сати у дан постане ултраљубичасто, нарочито током лета. Али не мање негативно утиче на стање кактуса и на дефицит сунчеве светлости. Уз недостатак сунчеве светлости, биљка такође пати.

Недостатак хранљивих материја

Као и већина кућишта, децембристу је потребно додатно ђубрење. Постоје одређене норме за увођење разних састојака у различитим временима у години.
Децембрист
Веома је важно да ваш кућни љубимац прима све потребне хранљиве материје. Али за њихово увођење постоје одређени периоди. На пример, увођење ђубрива током периода одмора потпуно зауставља обележавање цветних пупољка.

Да ли знате? Да ли сте приметили да су кактуси најчешћи суседи рачунарских монитора на десктопу? Ова традиција потиче од деведесетих година прошлог века. Тада се појавила изјава да кактуси смањују ниво штетног зрачења. У стварности, ове борове биљке немају такав ефекат, јер рачунари не зраче никакве радиоактивне зраке.

Неправилно заливање

У природи Децембрист постоји у таквим условима, под којим не добија велику количину влаге на коријенима, тако да се не може попунити. Ако је биљка снажно залеђена, почиње да одбацује листове и као резултат, готово сигурно неће цветати.

Породица Кактус такође обухвата: мамилиларију, бујну крушку, епифилум, рипсалис, хацхиора.

Заливање децембриста
Посебно лоше је прекомерно заливање јесени. Дакле, кактус не може ући у период одмора, а вероватно неће моћи да види цвеће. Али влажење од атомизатора позитивно утиче на стање зеленог закупца.

Преуређивање

Овај поремећај се обично јавља током првог циклуса мировања и цветања. Када кактус започне процес стварања плода или када већ прождире, њима је потребан мир у свим чулима.

Саветујемо вам да прочитате шта да радите ако нема цвијећа ехмеиа, цалла, петуниа, Каланцхое, спатипхиллум и аицхризон.

Да га пребаците на ново место, окрените другу страну на светло и додирните је на сваки начин – строго је забрањено, иначе ће биљка добити пуно стреса и ослободити се свих пупа (цвијећа).

Постројења за обрезивање

Честа грешка у бригу о децембристу, што доводи до недостатка цветања, јесте игнорисање обрезивања. Обрезивање декембриста Чињеница је да се пупољци најбоље формирају на младим пуцима. Због тога, сваке године на крају зиме, децембрист треба да ажурира круну методом окупљања сегмената који се не гране.

Неадекватно место за садржај

Многи почетници цвијећа вјерују да је већи и пространији лонац који бирају за своје кућне љубимце, то ће се боље осјетити и расти брже. Ово уверење је фундаментално погрешно.

Прочитајте препоруке за бригу о деци код куће за цвеће, као и методе за борбу против болести и штеточина децембриста.

Ако посуда не одговара величини коријенског система, развој надземног дела неизбежно престаје, шта можемо рећи о цветању. Понекад се раст зауставља већ неколико година.

Чињеница је да корени прво покушавају да попуне читав простор унутар посуде, а тек после тога силе биљке ће бити усмерене на раст и развој зеленог дела. Поред тога, велики тањир значајно повећава шансе за стајаћу воду.

Да ли знате? Неке врсте кактуса које расте у Калифорнији могу да досегну 20-25 м висине! Ови чудовишта су резервоари за 2 тоне свеже свеже воде.

Децембрист

Други проблем може бити садржај зигокактуса у близини уређаја за грејање или у нацрту. Запамтите да је за ову биљку благо спуштена температура боља од врућег ваздуха.

Кршење коријенског система

Коријенски систем може да пати због непоштивања температуре режима (тешко надувавање), прекомерне хидратације, кршења правила трансплантације зеленог пријатеља, употребе хладне воде за наводњавање. Очигледно, уз повреде корења, биљка неће имати довољно снаге да створи цвјетне пупољке.

Шта урадити да цветају Децембриста?

Да бисте стигли у Москву у бујне светло розе и црвене цвијеће, за своје кућно љубимце потребно је створити све услове који су што ближе природним. Неопходно је водити рачуна о температурном режиму, учесталости заливања, освјетљења и увођења ђубрења. Запамтите да је најкритичнији период 50 дана пре очекиваног цветања (септембар-октобар).

 1. Осветљење и мјесто. Најважније је запамтити да се биљка у природи наслања на дрвеће, што значи да је константно у пенумбри.
  Недозвољено је поставити зигокактус под директно сунчано светло. Оптималне стране стана су север и запад. Децембрист
  Ако се испоставља да је пот само на јужној и источној страни, неопходно је направити сјај светлости уз помоћ завеса или мрежа комараца. Зими још није потребно додатно позадинско осветљење, јер је испод пенумбра постојао обележивач цвјетних пупољака.
 2. Земља. Опет, треба узети у обзир природне услове раста епифитских кактуса – скрасио на дрвету, што значи да је земља треба да буде лагано са веома ефикасан дренажу. Не би требао бити мањи од 1/3 висине посуде. За припрему земљишта сме мешати у једнаким деловима травних земљишта, тресета и песка (могу бити замењени вермикулит).
  Препоручујемо читање о томе какве врсте тла постоје, како сами утврдити киселост тла и како се тлачи земљиште.

  Ни у ком случају не сме стајати стајаћа вода у лонцу. Тло би требало да буде мало кисело (Пх 5.5-6.5). Да бисте одржали оптималну влагу у мешавини земље, можете додати маховске честице.

 3. Заливање. Као што знате, најмања акумулација влаге брзо ће утицати на здравље и изглед биљака, а не на боље. Међутим, такође је немогуће толерисати сушење земље и коријене биљака. Децембрист Водите своје кућно љубимце по потреби када се горњи слојеви земље суше и не држе прсте. Довољно је једно вливање за 4 дана. Међутим, учесталост наводњавања треба прилагодити у зависности од температуре, времена у години. Обавезно је користити само топлу воду за наводњавање (око +25 ° Ц).
 4. Примена ђубрива. Главна препрека је да у различитим фазама развоја (тј. У различитим периодима године) кактусу треба различите хранљиве материје. У току вегетационог периода (пролеће-лето), ђубрива не треба да садрже азотне супстанце. Током периода одмора (јесењевих месеци), како то подразумева име, није потребно ђубриво. Затим долази и период цветања (касна јесен-средина зиме), у ком временском периоду потребама ове биљке су: фосфор, калијум и калцијум-нитрат. Можете користити конвенционална ђубрива за цвијеће биљке. Након тога долази наредни период одмора, који траје до вегетације.
 5. Селекција трансплантата и пота. Промена “стана” је неопходна након завршног цветања (фебруар-март). За младе примерке је потребна годишња трансплантација, након достизања 4 године старости, могуће је трансплантирати једном у 4-5 година. Веома је важно изабрати праву нову вазу – разлика са претходном треба да буде максимално 2-3 цм по висини и ширини, не више.

Видео: како направити цвет Децембриста

Важно! Правилна брига у првом периоду одмора (септембар-новембар) је кључ за добар цветни кактус. У овом тренутку, потребно је смањити температуру (можете оставити цвет на улици до мраза), смањити заливање и зауставити храњење. Обично сличан «стрес води у бујну собу за кућне љубимце.

За нормалан формирање цветних пупољака биљке да остане у хладној соби (на остакљени балкон или лођу), где је ознака на термометру је у опсегу +5 … + 15 ° Ц. Заливање се одвија једном на 1-2 недеље у веома малим порцијама, без додатног ђубрења. Додатно осветљење није неопходно, идеално је, ако је ноћу соба потпуно одсутна од свјетлости.

Познавање природних потреба станара у вашој соби, биће сасвим лако направити компетентан план за бригу. Са једноставним правилима, можете се брзо вратити у зивот зигокактуса, а свакако вам се захваљује са сјајним необичним цветовима!