Схема садње парадајза у стакленику и отвореном тлу

Парадајз
Парадајз – топлоте воли биљке, а ако у подручјима са топлим климатским условима се могу гајити у отвореном терену, за подручја са цоолер времену одговара одлуку, као узгој парадајза у пластенику. То зависи од бриге и културе, као и правилима садње. Један од најважнијих фактора је растојање има различите перформансе између парадајза који Приликом садње у отвореном терену, као и гаје у стакленицима.

За тебе, слетање на њиховим креветима парадајза, под условом да их уз одговарајућу негу, а његова будућност – добра жетва, размислите зашто је толико важно да растојање између жбуња, од којих зависи, и да ће говорити о нијансама растућих биљака у стакленицима и на отвореном простору.

Од чега зависи?

Парадајз – култура је прилично маскирна, што захтева пажљиву негу и напорни рад са баштованом. Да бисте узгајали грмље које доносе добар жетву, потребно је пуно напора, због чега се стриктно не препоручује да урадите оно што учесници новина често раде – посадите грмље “око”.
Садња парадајза
Овај приступ се може применити само ако нећете посадити више од 15 грмља и имате довољно простора за парадајз. Наравно, удаљеност преосталих између парадајза при садњи и у стакленику и у башти, такође ће зависити од тога шта парцела желите да доделите ове културе, а колико ће слетети парадајза саднице. Чињеница да су парадајз волео не само простор, они такође треба довољно сунчеве светлости, а ако сте слетели жбуње превише близу један другом, они могу да почну да хлад сваки други.

Важно! Обратите пажњу на растојање између биљака како би се смањила могућност зарастања грмља. Такође, када су близу једна другој, грмље споро раст, а усјева се касније смањује.

Познавајући колико је важан простор за културу, можете избјећи грешке приликом бриге о томе, а након тога – остварити дивну жетву, успешно пренијети проблеме као што су болести грмља. Остаје да се разуме на којој удаљености препоручује се биљни парадајз у стакленику и на чему – на отвореном.

Права раздаљина

Утврдити која би требало да буде растојање између биљака, неопходно је ослањање на неколико фактора. Најчешћи и најважнији од њих је врста парадајза. За сваку сорту има своју сопствену схему слијетања, сада разматрамо основне захтјеве за сваку од њих, без обзира да ли расхлади расте у сточићу или на отвореном простору.
Садња парадајза
Удаљеност између раних сорти ће бити мања: између кревета – мало више од пола метра, између жбуња – да 30-35 цм Просечна оцена захтевају мало више простора, између кревета мора да напусти 65 цм у просеку, а између биљака – до 50 цм, не више .. Касне сорте ће морати да издвоје више простора: растојање између кревета ће бити око 75 цм, а између жбуња парадајза ће остати, као што је то случај са просечном оценом, мало мање од пола метра.

Да ли знате? Пошто напуштање овако великог простора између кревета је празно – ирационално, можете биљати зеленило између кревета: менте, коријандера, першуна, босиљка или целера.

Дакле, растојање између грмља у стакленику иу отвореном простору зависиће од тога колико је рано или касније разноврстан парадајз који сте изабрали.

У стакленику

Метода раста парадајза у стакленику је популарна међу власницима, пошто се принос биљке у условима стаклене баште повећава. С обзиром на то да је у стакленику, по правилу, је ограничена, важно је организовати простор на одговарајући начин: на парадајз развијеним нормално, не додирују, али у исто време, не узимају превише простора, у супротном баштован ће морати да смањи број засађено жбуња.

За култивацију у стакленику, парадајз сорти као што су Цаспар, Булл’с Хеарт, Санка, Биг Мама, Црвенкапа, Бела Филл, Де Барао, Пинк Мед, Верлиока “и” Пинк Фламинго “.

Да би се уштедио простор, боље је изабрати сорте високе. Њихова предност је што ће се раширити нагоре, а не кретати дуж кревета, а због тога је могуће мало скратити растојање између биљака. У стакленицима оптимална опција је биљка парадајза на удаљености од пола метра, можете мало више.

Растојање између биљака не би требало да буде мања од 30 цм, ако сорта парадајза није висока.

Важно! Ако се одлучите да смање раздаљину између жбуња (између кревета који се не препоручују), а затим да се припреми за чињеницу да ће биљке обавезно треба да пинцх, јер је приступ сунчевој светлости потребно за повољан развој парадајза.

Парадајзима се препоручује биљка у редовима дуж стакленика – од истока ка западу, а не преко. На тај начин ће добити више светлости. Пожељно је ставити један ред са стране, а два – у средини. Због овог аранжмана, можете приступити сваком реду, који ће поједноставити бригу о њима и искључити могућност непријатних несрећа у облику сломљених грмља.
Садња парадајза

У отвореном простору

Поседујући земљиште на располагању, фармери камиона често не мјере растојање између биљака, већ то раде интуитивно, “по очима”. Ова метода је погодна у случају да не намеравате да биљите више од 15 грмља, не расте високе сорте и не тражите да добијете максималну количину жетве. Недостатак овог приступа је у томе што значајно смањује принос грмља и може чак изазвати и болести парадајза. Да би се то спречило, потребно је дати биљци више времена и поштовати норме.

Најчешћи планови за садњу парадајза на отвореном простору су густоће или гнездо, а такође се користи и метода квадратног гнежења грмља.
Шема садње парадајза на отвореном простору
Препоручује се да поставите жбуње у два реда, размак између њих неће бити мања од 50 цм Ова опција је погодна за разреда среднерослие, за исте парадајза, који расту није превисока, може оставити више од 40 цм Ово на даљину ће олакшати процес за наводњавање .. – Мораћете да поставите црево у овај пролаз.

Пожељно је да се растојање између парова редова (такође назива и пролаз) остави око 80 цм. Овај пасус је потребан да би вртлар могао ићи директно у биљку и извршити неопходну обраду грмља.

Пошто парадајз воли влагу, можете ићи на мали трик и копнених биљака не само у земљи и ставите их у рововима. сизе ров одређује бајонет спаде: ширина рова ће бити иста као и ширина бајонета, а дубина се одређује не мање једноставна: врх лопате треба у потпуности уроњен у ископаног отвора. Затим се ровови заливају обилно, након чега је могуће биљка садница. Захваљујући рововима, влага у тлу ће остати дуже, што ће вам уштедети од често да водите парадајз.

Сазнајте више о свим карактеристикама које расте на отвореном: бибер, бикиније од белог лука и патлиџан.

Основна правила за садњу парадајза

Одлучујући на даљину која се мора поштовати приликом раста парадајза, вреди се упознати са правилним садењем грмља, јер то такође зависи од приноса усева и његовог непосредног развоја.

  • Потребно је обратити пажњу на пХ тла – киселина не би требала бити већа од 5-6.
  • Пожељно је да се тло добро загреје, то ће позитивно утицати на развој садног материјала.
  • Припрема за садњу парадајза може бити у јесен. За ово, земља мора прокопати. Земљиште ће требати ђубриво, јер ће ове намјене учинити. Површина од 1 квадрата. м требаће 4 кг ђубрива.
  • Биљни парадајз на пролеће, у марту. Ако је биљка која изаберете је висока, важно је осигурати да је мраз већ прошао, јер изненадне промјене у температури могу нанети штету.
  • Парадижник који не расте, такви љуљеви се не плаше, јер су постављени у земљу тако да само остаци остају видљиви на површини.

Садња парадајза
Важно питање када је садња парадајза је постављање грмља или, како се зове, шема за садњу. Прави избор такве шеме ће омогућити биљци да се добро развија и накнадно вас задовољава одличном жетвом.

Најбоље је да посади парадајз на кревете након гајења: краставци, купус, махунарке, копер, лук и корење.

Као што видимо, растући парадајз на отвореном пољу није много различит од раста усјева у стакленику, ипак имају своје карактеристике. Главна ствар је и даље исправно држање удаљености између грмља, и ако се ово правило занемарује, мало је вероватно да ће резултат вашег рада на биљној бриги задовољити вас.

Парадајз је сјајан биљка, тако да не заборавите да само одговарајућа њега може довести до успеха – лепа и укусна жетва.
Жетва парадајза