Самостална кровна облога са металном плочом

Кров од метала
Инсталирање крова на новој згради је важна фаза која захтева не само финансијске и временске трошкове, већ и одговарајућу координацију акција. Чак иу случају реструктурирања старог премаза, морају се узети у обзир особине материјала за кровове. У овом чланку размотрите кровни покривач од метала. Прочитајте како правилно монтирати метал, шта дизајнира и како треба да се инсталира. Такође размислите о пост-инсталацији.

Избор металне плочице

Приликом избора металних плочица, обратите пажњу не само на боју и цијени већ и на многе друге тачке које ће вам помоћи да изаберете квалитетан материјал за кров куће.

Важни параметри:

 • дебљина челика;
 • дебљина слоја цинка;
 • карактерише заштитни и декоративни премаз.

Метална плочица

Стандардна дебљина челика треба да буде 0,5 мм. Може се мерити само помоћу микрометра, који користе бескрупулозни произвођачи, што смањује дебљину овог слоја на 0,45 мм. Проблем је што тањи слој искључује могућност кретања дуж металне кровне конструкције. Да, ова опција се користи, али само за стрме клизаљке, над којима нико неће ходати.

Ако више волите еколошки прихватљиве премазе за свој дом, научите како самостално покривати кров са ондулине.

Цинк штити метал од корозије, тако да дебљина слоја цинка зависи не само од изгледа превлаке, већ и од његове трајности. Стандардна потрошња цинка по квадрату је 100-250 г. Ове информације треба навести произвођач. Ако не, онда се не препоручује купити такав премаз.
Метална плочица

Током селекције материјала треба обратити пажњу на изглед листова. Полимерни премаз, који обавља две функције, треба равномерно наносити на листу, иначе ће овај метал бити краткотрајан. Проблем је не само што ће кров брзо “узрастати”, већ ће и под утицајем ултраљубичастих површина различите дебљине заштитног и декоративног премаза различито нестати. Као резултат, ваш кров ће покривати огромне светле тачке, које неће украшавати зграду.

Такође обратите пажњу на чињеницу да се следећи материјали могу користити као заштитни и декоративни премаз:

 • полиестер;
 • пластисол;
 • пурал.

Полиестер је најјефтинији слој који има добру пластичност. Ако ово није правилно инсталирано, овај слој се брзо руши. Исто се дешава са механичким оштећењима.
Полиестер

Пластисол се лако разликује од других варијација, јер се заједно са њим примјењује добро означен образац за маалолоцхерет. Сам материјал има добру отпорност на механичка оштећења. Отпорност на бледање је просечна.

Пурал је најскупљи и одржив слој који се не губи годинама, задржавајући светлост цвијећа. Такође, полиуретански премаз не трпи механички стрес, што повећава отпорност на хабање, као и отпорност на агресивне медије.
Пурал

Важно! Шиндле од различитих произвођача не мешају, чак и ако имају сличну дебљину слојева.

Правила транспорта и складиштења метала

С обзиром да се горњи слој метала може погоршати као резултат механичких оштећења или излагања УВ зрачењу, што ће посебно утицати на јефтине опције за кров, важно је знати правила транспорта и складиштења.

Неколико речи о утовару / истовару. Утовар и истовар материјала је механизован. Ако то није могуће, укључи се довољан број људи, тако да се пакети са листовима уредно учвршћују / истоварују. Радници морају да користе рукавице. Листови се транспортују у вертикалном положају. Да бисте искључили кршење интегритета горњег слоја, потребно је уклонити или поставити листове у стацк вертикално, елиминишући трење између површина. Забрањено је скидање листова чак и са минималне висине, а такође и уклањање заштитне фолије пре завршне монтаже.
Улагање металаУтовар метала се прави механички

Металне плочице се транспортују само у паковањима, што искључује механичко оштећење заштитне површине. Паковања се постављају на специјалним дрвеним јастучићима, који имају дебљину од најмање 4 цм. То је такође предуслов за фиксирање паковања тако да се не транспортују током транспорта. Возило мора бити затвореног типа, тако да приликом транспорта листови нису изложени спољашњем окружењу (сунце, ветар, киша, мраз). Димензије тела аутомобила морају бити веће од димензија паковања како би се избегле деформације.

Важно! Брзина при транспорту не сме прећи 80 км / х.

Након истовара, паковања се постављају на равну површину са нагибом од 3 ° да би се избегла кондензација. Такође, не заборавите на дрвене јастучиће, које би требало да одвоје површину и дно кутије. Соба у којој се налази кровни материјал не сме се загријати. Листови не би требали добити ултраљубичасто, кишу, снег. Јака промена температуре приликом складиштења није дозвољена.
Складиштење металне кровне конструкцијеСкладиштење металне кровне конструкције

Прихватљиви период складиштења метала у општој кутији је 1 месец. Ако је рад одложен, онда се листови пажљиво уклањају из кутије, а затим стапају један на други. Између сваке две листице постављене су дрвене летвице, које ће искључити откашање. Висина не би требало да прелази 70 цм.

Монтажа крана

Корни бар је неопходан како би заштитио плочу од влаге. Планк је произведен користећи исту технологију као и сам плочица, а такође има и одговарајућу боју.

Прва ствар коју треба да урадите је да прикачите предњу плочу преко које је постављена шипка. Предња плоча од кормила је причвршћена на крајеве рафтер система помоћу поцинкованих ноктију. Понекад плоча не мора бити прикачена, јер се поставља у посебне жлебове.
Фронтална вијчана плочаФронтална вијчана плоча

Затим, помоћу плоче за језик и жљеб, шмирглица се шије. На зид је причвршћена носачка греда, која делује као додатна подлога за подношење надстрешнице.

Након тога постављамо заграде испод одвода. Они се налазе или на вијенцној плочи или на рампи.

Сада наставите да фиксирате саму монтажну плочу. Фиксира се пре крова. Вијци који причвршћују траку увијају се у вијенцу или предњу плочу. Размак између завртња треба да буде око 30-35 цм.
Монтирање монтажне плочеМонтирање монтажне плоче

Да ли знате? Прва валовита плоча била је изумљена у Енглеској 1820. године, након чега се масовно ширила широм Европе. Хенри Палмер, који је измислио овај премаз, дизајнирао је и први жељезни пут.

Уградња доње долине

Главни циљ доње долине је заштита простора испод крова од влаге. Монтира се пре монтаже металних плоча.

Све почиње са постављањем летве, која мора бити континуирана са обе стране спојева. Даље дуж целе дузине дрвеног јарка налази се слој хидроизолације, који спрецава продирање влаге.

Након тога, доњи крај је причвршћен за хидроизолациони слој помоћу вијака за самопрезивање. Доња ивица долине мора бити постављена изнад вијенцне плоче.
Уградња доње долинеУградња доње долине

Инсталирање обилазнице око димњака

Најтежа фаза, која захтева тачне прорачуне и максималну тачност током инсталације.

Постоји посебан уређај који је дизајниран да формира обилазницу око димњака. Зове се предњача.

Пре уградње предњег панела, потребно је попунити додатни сандук око димњака, затим поставити заптивне слојеве. Доњи кецељ се поставља на врх печата. Затим поставите плоче од метала, а затим монтирају горњи кецеља. Горњи предњи део мора се добро поставити на цев тако да вода тече низ, а не испод ње. Да бисте то урадили, направите казну (жљеб) на цеву од цигле, у коју ће се уклонити ивица предпона.
Инсталирање обилазнице око димњакаИнсталирање обилазнице око димњака

Након постављања горњег кецеља, казна је испуњена бртвом. После тога, угао предње стране, поред цеви, је причвршћен помоћу довелс. А доњи кут који је у контакту са плочицама је причвршћен за вијке.

Да бисте уредили свој дом, упознајте се са уклањањем старе боје са зидова, постављањем позадине различитих типова, изоловањем прозорских оквира за зиму, постављањем прекидача за светло, излазом и инсталирањем грејача за воду.

Лифтинг листови

Успон врше најмање два радника, који морају носити рукавице. Ако је лист дугачак, онда морате да бринете о томе да се не савија у центру, у супротном кровни материјал ће бити покварен. Да бисте безбедно подигли листове на крову, потребно је да направите водиче од плоча са нивоа слепе површине и до нивоа вијенице. Пажљиво подигните кровни материјал без наглих покрета. Ако се користи специјална опрема, онда је могуће директно подићи у паковање.

Што се тиче кретања на плочама, онда постоје правила. Одмах је потребно појаснити да се квалитетни листови не деформирају под тежином једне особе. Када ходате по плочама, поставите ногу само на одвојени фрагмент шиндре, док је стопала паралелна линији нагиба. Радници треба да имају ципеле са меком подијумом како би смањили оптерећење на малом подручју шиндра.
Кретање по листовимаКретање по металним листовима

Важно! Забрањено је кретање на гребену таласа, иначе ће лист бити покварен.

Монтажа кровног материјала

Слагање у једном реду.

 1. Почећемо инсталацију с десне на лево. Ставимо први лист на рампу и ускладимо се са вијенцем и задњицом.
 2. Прву завртњу завртимо на гребену на средини листова.
 3. Поставили смо други слој са преклапањем од 15 цм. Поравнајте, а затим спојите завртањ са првим листом.
 4. Ставимо преостале листове, причврстимо их заједно.
 5. Поравнајте каскаду металних лимова, а онда их завртите у сандук.

Монтажа метала у једном редуМонтажа метала у једном реду

Слагање у неколико редова.

 1. Први лист је сложен и изравнан.
 2. Изнад првог листа, положен је други лист, који се причвршћује на гребен (у средини) помоћу једног самогрезивог вијака. Прикључујемо доњи и горњи слој помоћу завртња.
 3. Даље, на истом систему, положе се још два листа, након чега се блок од четири фрагмента изравнава и привија се на сандук.

Монтажа метала у неколико редоваМонтажа метала у неколико редова

Полагање на троугластој рампи.

 1. Налазимо центар троугластог нагиба, након чега цртамо трансверзалну линију.
 2. У средини металне плоче, такође нацртамо прелазну линију.
 3. Поставите лист шиндре на рампу, након чега спојимо линије. Поправићемо га једним завртњем близу гребена.
 4. Затим се инсталација врши десно и лево од централног листа. Можете га користити као шему слагања у једном реду или у два реда.

Монтажа металне кровне конструкције на троугластој рампиМонтажа металне кровне конструкције на троугластој рампи

Ако желите значајно проширити животни простор у приватној кући, размотрите инсталацију и упутства за постављање поткровног крова.

Причвршћивање листова

Важно је не само правилно поставити листове већ и поправити их у тачној тачки. То зависи не само од вјештина и знања, већ и од правилне инсталације летве.

Облога је конструкција дрвених дасака, који се налазе на истој удаљености од других. Ако се летвица исправно изврши, онда када је постављен лист, свака плоча ће се налазити испод врха појединачне плочице (сегмент). На овом месту је потребно да завртите вијке тако да је метална плочица добро постављена и не деформисана. Вијци су завртани дуж линије, која се налази 1-1,5 цм испод линије за пробијање гребена.

Сада када је у питању монтажа крајње плоче. Мора се поставити изнад слоја масе до висине једног таласа тако да је крајњи спој крова потпуно блокиран. Даље дуж целе дузине завртаних самозапаљивих вијака. Требало би почети са десне или лијеве ивице, чинећи мале увлаче да искључите појаву блистера.
Причвршћивање листоваПричвршћивање плоча од металне плочице

Уградња горње долине

Одмах треба појаснити да је инсталација горње долине није потребан, јер обавља, а, улоге пејзажа, а не додатну заштиту од влаге. Горњи ендов је преклопљен са преклапањем не само да блокира дно, већ и спречава влагу у мале пукотине. За овај елемент, направљен од истог материјала као лима депонован изнад осе унутрашњег угла са обе стране 10 цм. Након тога дизајн закључа тако да шрафови лоцирани 1 цм испод формирања гребена.

Важно! Између доње и горње стране, печат не одговара.

Уградња горње долинеУградња горње долине

Инсталација скате

Одмах је неопходно навести да морате само изградити коња заједно. Сам, не правилно инсталирате овај дизајн.

Секвенца акција:

 1. Проверавамо глаткост косих линија. Закривљеност не сме бити већа од 20 мм.
 2. Ако потковица има полукружни облик, тада пре монтаже, ставите утикач на своје крајеве.
 3. За причвршћивање користите специјалне вијке за самопрезање који се налазе заједно са гуменим подлошцима. Монтирање почиње на крајевима.
 4. Причвршћивање треба да буде на истом нивоу са металним лимом. Приликом монтирања, придржавајте се линије осовине, чувајући мали јаз.
 5. Потребно је направити малу урезу између суседних вијака за самопрезивање тако да је конструкција сигурно причвршћена за листове.
 6. Ако су постављене неколико гребена, онда треба извршити преклапање од 0,5-1 цм.

Инсталација скатеИнсталација скате

Важно је запамтити да су спојеви између клизача попуњени печатом. За ове потребе може се користити стаклена вуна, монтажа или пена за профил.

Власници викендица, викендице, као и становници приватног сектора у урбаним срединама ће бити корисно знати како да се направи пут од смањити дрво, бетон стазе, изградити оплате за ограде темеља, да ограда габион ограду мрежасте спољни део мреже, за изградњу терасу са својим рукама и инсталирање цеви из бунара.

Монтажа ланца за снег

Носачи снијега се користе да зауставе или разбију слој снега који се спушта са крова. Ако у вашем региону има мало снежних зима, онда није неопходно поставити замку за снег, али у сјеверним регионима таква конструкција мора бити инсталирана.

Поступак инсталације:

 1. За причвршћивање користите посебне дугачке вијке за самопрезање, тако да се конструкција фиксира не на металну плочу, већ на плашт.
 2. Пре инсталације, треба да бринете о бртвама које ће служити као печат за рупе за снегозадерзхателеи.
 3. Израчунајте растојање између сидрења. Одводник мора бити фиксиран на сваком сегменту.
 4. Подигнемо угао подизања који ће служити као основа.
 5. На углу прикачимо “стоплер”.

Монтажа ланца за снег

Важно! Сет ланаца за снијег би требао укључивати вијке за самопрекидање и бртве.

Пост-монтажно чишћење

Након завршетка радова, увек морате уклонити све остатке са крова. Такође је неопходно водити дијагнозу кровне конструкције. Ако су примећени огреботине, мале рупе које кроз које вода може изливати, онда би ове грешке требало исправити. Огреботине обојени мастилу одговарајуће боје намењен спољашњих премаза боје, које су у контакту са сунцу и влагом. Мале рупе су испуњене са заптивним материјалом, који такође мора бити отпоран на агресивне медије, УВ и влагу.

Брига о премазу

Ако је метал је исправно инсталиран у складу са свим упутствима, онда довољно пута годишње да провери интегритет крова, као и увид у заједнички простор и обратите пажњу на спољашњи слој боје. У случају малих проблема, било да се ради о огреботину или малој рупи, користите горенаведене инструкције. Ако је посебан лист или други елемент крова озбиљно оштећен, онда је замена обавезна.
Брига о премазуБрига о покривачу од металне плочице

Да ли знате? У Немачкој, већина старих зграда има скрилав кров. У лошем стању, такав кров се појављује у тренутку када су уништени ексери са којима се прикаче појединачни сегменти.

Сада знате како монтирати кров, које додатне структуре требате инсталирати и који проблеми могу настати. Ако вам је тешко пратити горе наведене инструкције, контактирајте мајстора или погледајте неколико видео записа о овој теми. Запамтите да чак и висококвалитетни материјал може лако оштетити неправилном инсталацијом.

Видео: независна кровна покривка са металном плочом