Садржај пилића и ћурки заједно: предности и слабости

Турке и пилићиКада се узгаја перад, пољопривредници често морају комбиновати неколико врста птица у једној кући, како то учинити исправно, предности и недостатке такве кохабитације, посебности задржавања и храњења, и ми ћемо причати у овом чланку.

Да ли могу да држим пилиће и ћурке заједно?

Пилећи и пурани веома су слични по изгледу, тако да многи мисле да је њихово заједничко живљење у кући за живину норма. Међутим, свака врста домаћих птица захтијева посебне услове чувања и исхране, која такођер мора бити узета у обзир.

Турска и пенис

Која је предност?

 1. Сачувај новац. Уобичајена кућа за пиљаре искључује потребу за изградњом одвојене зграде како би се уградила свака врста домаће птице, стварање ходника. Међутим, нема потребе за уштедом новца за стварање хранилице и хранилаца, ово може имати значајан утицај на здравље и микроклиму у кућици за птице.
 2. Сачува време. Чишћење у кунићој кући, што значи стварање и одржавање чистоће, благовремену замену стијена, контролу микроклиме, свежу храну и воду – све ово треба пуно времена и напора.
 3. Могућност компактног смјештаја у малом простору. У условима у којима живинари имају мали део земље, стварање компактне али функционалне заједничке куће може бити одлично решење за проблем.
Да ли знате? Пилићи воле да купају пепео и песак. Да бисте то урадили, ставите кутију са сувом мјешавином ових слободних супстанци у кокошку кућу. Копнене у њих, саме птице су очишћене од паразита.

Недостаци

 1. Тешкоће карактера. Појединачне карактеристике пера могу се јасно исказати, а заузврат може довести до проблема коегзистенције на једној територији неколико врста птица. На пример, пурани су веома каприци, док кокоши могу показати агресију према својим суседима са “карактером”.
 2. Носиоци опасних болести. Фекат ћурки често садржи патогене страшне болести – инфективног тифуса, који се може брзо ширити. По правилу, води до епидемије и значајне морине птице. Поред тога, пилићи могу да заразе пуране са црвима који за прву нису опасни, а за другу су фатални.
 3. Различите потребе хране. Птице и пурани надмашују пилиће и петлице, што значи да им је потребан већи број хране и да нису расположени да једу додатни део храњивих материја, док пилићи можда чак не добијају храну из заједничког хранилца.
 4. Друга моторна потреба. Пилићи су веома енергични и највише времена проводе у покрету, а псике преферирају опуштенији ритам живота и могу патити од паметних суседа.
 5. Карактеристике исхране. Потреба за применом витамина Б у ћуркама је неколико пута већа него код пилића. Његов недостатак прети појаву пиелонефритиса, и због тога њихова храна треба да садржи квасац и биљна влакна.

Заједничко чување пилића и ћурки

Заједничко чување пилића и ћурки

Останак неколико врста птица у једној затвореној зони увек доводи до појаве различитих врста проблеми који у великој мјери зависе од фактора као што су:

 • раса птице;
 • број птица;
 • услови притвора;
 • квалитет неге.
Важно! Птице су веома подложне разним болестима, пошто је њихов алкални ниво виши него код пилића и других пољопривредних птица, те се бактерије брже умножавају у телу. Уз заједничко одржавање са другим врстама, птице могу заразити и изложити их повећаним опасностима.

Предуслови

Специјалисти препоручују да се придржавају таквих правила заједничког боравка пилића и ћурки:

 1. Заједничко одржавање птице на једној територији најбоље је почети од раног узраста. Пилеће и ћуреће пилиће би требало ставити у кућу у исто време. У овом случају, брзо се навикавају једни другима, и неће бити никаквих међусобних сукоба. У случају смештаја одраслих птица у насељеном кокошињом, могуће је борбе, а пошто су пилићи и ћурке у категорији неједнака тежине, такви сукоби могу довести до смрти појединаца.
 2. Пилетина и ћуретина

 3. Довољно слободног простора за сваку птицу ће помоћи у смањењу ризика од судара између птица. Приликом изградње пилећег колача, његова величина треба израчунати на основу норме 0,5 м² по пилетини и 0,8 м² за ћурку. Такође обратите пажњу на величину пешице. Будући да свака птица треба да буде способна да се не само слободно креће, већ и да прави “јогове” – његова величина би требала бити довољно велика. Физичка активност живине је кључ за њихово здравље и добру производњу јаја. По потреби, шеталиште може бити прекривено мрежом или тендом или сечити крилима птица како би се спречило да птица лети кроз ограду дворишта. Перад често дели ходник за сваку врсту птица, што доприноси нормалној коегзистенцији различитих раса.
 4. Бирди за ћурке и пилиће

 5. Поштовање чистости. Пошто су пурани више подложни бактеријама које се шире у блато и прљавштину у кући кокоши, мора се стално пратити чистоћа у кунићој кући. Пољопривредници би требало чешће уклонити за стоку како би се избјегло појављивање избијања различитих болести.
 6. Током заједничког одржавања различитих врста птица, а зими, можда и друге стоке, треба држати под контролом влажност ваздуха. Велики број стоке доводи до повећања влажности, што значи да му је потребна добра размена ваздуха.
 7. Превенција паразита и болести. Тачност популације у једној соби може допринети ширењу болова, крпеља, пухоедова, као и разних болести. Правилност промене легла, чување чистог, лечење антхелмитинским лековима у кунићој кући је важна превентивна мера.
Сазнајте да ли можете држати заједно кокошке различите старосне доби, кокошке са зечевима, патке, препелице.

Карактеристике храњења

Упркос спољној сличности пилића и ћурки, њихова исхрана је нешто другачија. Приликом стварања заједничких услова за боравак ове две врсте живине, треба обезбедити обезбеђивање њиховог одвојеног храњења организовањем одвојених корита за храњење и посуде за пиће.
Пилићи и ћурке
Треба провести храну живине, узимајући у обзир биолошке карактеристике врсте, расе, ниво продуктивности, старост, пол, услове притвора.

Прочитајте такође о производњи хране за храну и посуде за пилиће за пилиће, пиваре за ћурке.

Цоур

Јаја пилића која се чува у домаћинству храњена су у процесу раста, мењајући храну за младе животиње три пута током периода од 1 до 7 недеља, а затим од 8-16 и 17-20 недеља. Птица одраслих се мења два пута дневно, од 21-45 недеље.
Пилећи храну
Израчунавање запремине и састава оброка израчунава се на основу норми енергетске размене, сирових протеина, аминокиселина и минералних супстанци у мешовитој сточној храни.

Сазнајте колико треба да храните кокошку за дан.

Кокоши треба да се једу:

 • Комбинована храна. Храњење слојева са пуним листом не би требало да буде више од два пута дневно. Истовремено, количина хране у кориту не сме бити већа од 2/3. Ако се прекорачи ова граница, цео вишак ће се једноставно распршити, па ће се потрошња хране увећати за 20-40%. За један дан, једна кокошњака јести 120 грама суве хране.
 • Влажне врећице. Количина такве хране треба да буде таква да птица може да је поједе 30-40 минута, пошто стално присуство такве хране у крми може довести до његовог соуринга и ширења неповољних бактерија. Овде је вредно нагласити важност одржавања чистоте корита, регуларности бербе и благовременог уклањања нефармиране хране. Можете понављати сесије храњења 3-4 пута дневно. Зими су припремљени влажни сокови на бази рибље или месне бродице, као и сиротка, пињеница, а обратно се могу користити као основа.
 • Зрно. То је углавном ноћна храна.
 • Јуиц и зелени крм. Погодно утичу на здравље птица, продуктивност и виталност.

Фаза производње кокошке ноћи је такође кључни фактор у састављању исхране птица.
Пилећи оброк
Прва фаза почиње у време прве овипозиције и достиже старост од 48 недеља. Овај период карактерише повећање интензитета производње јаја и повећање тежине кокошака који носе јаја, док се процес пилећег раста наставља.

Дакле, дијета треба да садржи максимум енергије и хранљивих материја дневно:

 • кукуруз – 40 г;
 • пшеница – 20 г;
 • кромпир (кувано) – 50 г;
 • шаргарепа (кувана) – 10 г;
 • рибљи оброк – 4 г;
 • кост масти – 1 г;
 • месо и рибљи отпад – 5 г;
 • креда – 3 г;
 • шкољка – 5 г;
 • зеленило – 30 г.
Сазнајте више о исхрани пилића: како дати кокошке премиксе, грашак, овс, сол, бели лук, месно-костна оброка, пражена пшеница, мекиње, хљеб, црви, рибље уље; него за храњење кокошака; минерални адитиви за кокошке.

Друга фаза је од 48. недеље до краја полагања куће. Птица носи мање јаја и више не расте, што значи да захтева мање епитетије:

 • пшеница – 40 г;
 • јечам – 30 г;
 • кромпир (кувано) – 50 г;
 • бундева (кувана) – 20 г;
 • квасац – 14 г;
 • кост масти – 1 г;
 • месо и рибљи отпад – 10 г;
 • креда – 3 г;
 • шкољка – 5 г;
 • зеленило – 30 г.

Зелени у исхрани пилића

Турке

Главни извор хране за пуране јесте мешовита сточна храна, али током шетње у ходнику могу да диверзификују своју исхрану тако што једу: жуку, гуску, миш, жабу, црв, пупу инсеката, ларву. Ћурка може да једе колорадску жуку, мртву човеку од кукуруза, пужеве. Ове птице такође могу да једу коров – пелин, раван, гентијан. Стога, вреди напоменути да ћурки треба разноврсну храну која мора нужно садржавати животињске протеине и витамине А и Е.

Да ли знате? Птице врло добро осећају предстојеће промене у времену. Народна мудрост каже да предвиђају лоше временске прилике, почињу да сјечу перје, како би их поправили.

Начин храњења је веома важан за ове птице. Најчешће их узгајају ујутро и увече с зрно, а неколико дана дају влажну кашу. Међутим, процес исхране хране треба да се деси истовремено.
Храњење ћурки
Понекад ћуретине пате од недостатка апетита, који је узрокован недостатком цхитина, који се налази у горким биљкама и крилима инсеката. Да бисте га надопунили, можете помијети мало горког бибера у храну, која ће иритирати слузницу и пробудити жељу за јело.

Важно! Турска То је веома велика птица и тешко му је да толерише прегревање. Цоол атмосфера му је угоднија. Феђа жедна, птица пије пуно воде и виси виси. У њему, бактерије почињу да се акумулирају, што касније уништава црева и плућа.

Минерално ђубрење за ћурке може бити здробљена шкољка, креда и јаја. Ова врста хране не би требало да прелази 3% дневне исхране. Кост, риба и месно брашно треба да буду саставни део дневног менија, заједно са рибљим уљем, поврћем од поврћа. Вода у посуди за пиће треба да буде свежа, на собној температури.

Видео: заједничко одржавање живине

Прегледи фармера перади на заједничком вођењу пилића и ћурки

И ја имам ћурку бројлера [/ урл] заједно са ћуркама кабловима, излегли ћурића око онда печена купили поред тога и истакнута у Турској, сви расту заједно, онако како је, и још 4 Гослингс одлучио да одрасли гуске нису већ предузете, разлика је 2 недеље између гослингс, и сви су почели и старији гузови јуниори да пецкају, па их пошаљем у ћурку. А сада је забавно, сви су већ велики и ходају дуж улице, сви сусједи се питају колико ћурка може возити, али ништа. А пилићи са ћуркама такође живе са мном, а соколови пијетл [/ урл] са ћуркама уопште немају пријатељство с водом, они ходају заједно!

Аркадиј
хттпс://фермер.ру/цоммент/188524#цоммент-188524
а код нас када су ћурке почеле да јуркују кокошку, а ћурка уопште поче да гази на пенису, па је било потребно поделити их на одржавање.

Лиокха_Схевцхенко
хттпс://греенфорум.цом.уа/сховпост.пхп?с=3да40ф48фе24д0цф2ф575468775еа573п=9837постцоунт=9

Као што сте већ схватили, садржај пилића и ћурки у једној кући је прилично тешка ствар, која захтева пуно снаге и пажње. Међутим, слиједећи препоруке искусних произвођача перади, могуће је имплементирати ову идеју посматрајући захтјеве за храњење сваке врсте птица и стварање угодних услова за живот за њих.