Разноврсност грожђа “Исабелла”

Исабелла грожђе

Понекад се чини да неће бити тешко подићи виноград, јер је то прилично непоновљива култура.

Али, ако желите да добијете снажно здраво грожђе, потребно је да се упознате са неким условима садње и бриге о њој.

Грожђе Исабелла није само укусно, већ и изузетно лепо.

Понекад се чак и засадују на сајам, јер на јако зеленој позадини листова, тамно плаве, готово црне, изгледају сјајне бобице.

Опис сорте

У опису сорте треба напоменути да је “Исабелла” сточно-техничка врста грожђа, због чега се углавном користи за производњу сокова и вина. Сокови од “Исабелла” имају пријатан окус и антибактеријске особине, али је вино у неким земљама Европе од овог грожђа забрањено. Према студијама, припремљеним од ове сорте вина, садржи велика количина метанола, која је према стандардима ЕУ неприхватљива.

Али вреди напоменути да је висок садржај метанола у другим алкохолним пићима, тако да постоји разлог да се верује да је забрана вина из “Исабелле” – то је само начин да се избегне непотребна конкуренција за Француску и неким другим земљама. У Русији, мирисна црвена вина из ове сорте су изузетно популарна.

Грозди грожђа

Изабела грожђа састоји се од средњег, црног, са плавим нијансама, јагодама, прекривеним густим бијелим премазом. Месо, заштићено дебелом, дебелом кожом, благо мужјом и има изражен укус јагоде. Период пуног сазревања је до 180 дана од тренутка цветања. Сама гомка је средње величине, а грмље винограда је енергично.

Принос Исабелла је око 70ц / ха. Овај индикатор варира у зависности од климатских услова и присуства одговарајуће бриге за виноград.
Би период сазревања “Исабелла” се односи на касно сорте. Можете сјежати само до краја септембра.

Предности ове сорте грожђа

Несумњиве Предност ове сорте је повећана отпорност на мраз, што свакако олакшава бригу о винограду, као период од смрзавања не захтева додатну заштиту у виду смањења или амбалаже загревања. Поред тога, ова сорта има добру отпорност на многе гљивичне болести и штеточине као што је филоксера.

Стомак старог винограда у случају оштећења или замрзавања главних грана или бубрега, у стању су да дају младе пиле, које вам омогућавају да стално сакупљате цијелу културу.

Одлично реагује на повећане влажности земљишта, је веома прилагодљив различитим климатским зонама, али не треба заборавити да је у северним деловима овог краја сорте грожђа не може имати времена да сазри пре него хладно време дође раније.

Недостатак сорте Исабелла

Неке слабости Исабеле укључују лошу толеранцију на сушу. Због недостатка влаге, сила раста винске трте је оштро смањена и лишће пада. Ова сорта припада посуђивању, тако да се опсег његове потрошње смањује на прераду сокова или вина.

Карактеристике садног грожђа

Грожђе је прилично нежна култура. Може се развити на свим врстама тла, чак иу подручјима са лошим минералним саставом. Али, наравно, пре садње боље је провести анализу и сазнати која врста земљишта је на вашем сајту. Ако је тло глинасто, неопходно је да се лозе добро направи, ако сајт садржи велику количину тресета – потребно је додати песак. Пешчано подручје мора бити добро оплођено ђубрењем или компостом.

Цветање грожђа

Једина ствар за коју грожђе није добро јесте слане земље. Боље је одабрати добро освежену површину, идеално за садњу биће нежна нагиба према југу или југозападу. Ако не постоји таква прилика за слетање, онда изаберите мјесто у близини зида зграде, које ће топлоту од сунца до винске линије дати у хладној сезони. Не можете створити грожђе на мјестима гдје хладни ваздух стагнира, а подземна вода је блиска.

14 дана пре садње винове лозе пожељно ископати добар земљиште, кисело тло помешано са кречем, у односу од око 200 г на 1 квадратни метар.

Како одабрати најбоље време за садњу

Време за садњу може се одабрати у пролеће и јесен. Ако одлучите да је боље пролећити, онда морате чекати док се земља не осуши и загреје. На југу – ово је око 15. маја, а на северу, мало касније, крајем маја.

Искусни станари се саветује да засади виноград у јесен, јер у то време више шанси да изабере добар садни материјал, и поред тога, винова лоза, успешно сади у јесен, пролеће ће активно вегетира пре пролећне саднице ће плодова. На крају крајева, током зимског периода, корен систем ће постати јачи и развијати.

Време сесије јесени такође зависи од близине почетка првих мраза у региону. Дакле, већ је довољно топло (пролеће) или још увек није довољно хладно (јесен), место је изабрано, тло је припремљено, можете започети и сијати винове лозе.

За један грм грожђа ће вам требати Жлеб је величине 80/80/80 цм. Дно јаме мора бити покривено дренажом до 10 цм, за ову сврху су погодни и мали шљунак, шљунак или дробљени камен, тако да нема прекривања влаге коријенског система грмља.

У средишту удубљења успостављамо подупирач са клиничком или дебелом армираношћу. Дренажни слој је прекривен слојем земље, а затим са слојем ђубрива (око 3 канте за ђубриво или компост, 300г суперфосфата, 100г калијумових соли и неке дрвене пепео). Добијени слој је добро навлажен, а рупа до 1/3 је допуњена слојем земље. Око подлоге правимо гомилу земљишта и постављамо саднице.

За успјешно садње грожђа најбоље је користити једно- или двогодишње грмље, са добро развијеним корјенима и зрелим погибама.

Прије укрцаја скратити главне коријене у доњем делу саднице на 15цм. Оштећени и оштећени корени су потпуно исечени. Ако су корени лоше развијени, онда се нагињањем уклања све чворови. Заједно са коренима сече и пуцају, остављајући га до четири највећа доња бубрега. Преостало време пре сјећења, посејана садница се чува у води.

Након инсталирања грмља у јаловишту мора бити везана и правилно распоређена. На дну попуњавамо земљу тако да је ниво преплитања саднице или места гранања снопа изнад нивоа тла за 3 цм. Пажљиво кап по грмљу, постепено сабијање земље. Добро заливали место за слетање воде.

Хумус за ђубриво

Земља око садница је оплођена тресета или хумуса. У зависности од региона за садњу грожђа постоје мале особине. У јужним подручјима, грожђе је до 20 цм високо да би се избегло сушење. На сјеверу – пожељно је да сешиво ископа ров до дубине до 50цм, тако да се корени грожђа довољно продубљују у земљишту и не подлежу замрзавању.

Раздаљину између редова грмља треба посматрати до 2 м, а растојање између самих садница је 1,5 м. Растојање од саднице до зида је до 50 цм, али уверите се да одвод кише са крова не падне на посуђено грмље.

Добро је засадити виноград по парцели у једном реду, тако да ће се добро осветлити са свих страна. Ако су сви услови испуњени, онда ће ваше грожђе нужно навикнути и волети младе пуцње. На крају крајева, врло је мудрости. Након око 2 недеље, први пупољци ће се већ растворити. Узгајање дугих пузева везано је за инсталирану подршку или клапне.

Тајне бриге о винограду

Заливање

Као и свака култура која носи воћу, грожђе треба благовремено и довољно залијевати, посебно ако је постављено сувише вријеме. Међутим, превише влаге је свакако штетно. Током сазревања гомиле, уз претерано заливање, бобице ће пасти и, сходно томе, губе свој укус и спољне податке.

Када заливате такође треба узети у обзир тло на којем је засадјен виноград. Ако је земљиште тешка глине, онда је потребно мање је влажити, али са прилично великом количином воде. У песковитим светлосним земљама, влага не остаје дуга, па је неопходно водити чешће и мање.

Поред тога, не заборавите и узети у обзир климу, у којој је засадјен виноград. На крају крајева, учесталост и богатство заливања зависи од температуре и влажности ваздуха, дубине појављивања подземних вода, сорти грожђа (рано или касније) и времена почетка првих мраза.

Заливање винограда

После жетве вина ретко се залијева. Последње јесење заливање је веома важно, које се изводи са пуно воде за засипање дубоких слојева земље и припрема вина за успешно зимовање.

За бољу продор влаге на корене, можете опремити уске жлебове како бисте спречили да вода проплете око грмља. Након заливања, пожељно је опуштање земље око грожђа, ради бољег продирања ваздуха и задржавања влаге у њој дуже време. Веома је корисно комбинирати стајњак са густим мастима са муљем. Овакве активности доприносе бољем отпору на грожђе од мраза.

Млијепа земља грожђа

Мулчање земљишта Ово је врло ефикасна агротехника, коју користе искусни вртларци и произвођачи вина. Њена акција је усмјерена на многе факторе, на примјер:

  • да сачува влагу у земљи око културе;
  • побољшање исхране грожђа;
  • препрека за појаву кори на површини тла, што смањује приступ кисеоника коренском систему;
  • сузбијање и ометање раста корова;
  • Задржавање изливања тла око лозе на косинама;
  • заштита коренског система од замрзавања, током периода тешког мраза, зими.
Као материјал прекривања, могуће је користити органских ђубрива (иструлио ђубриво, хумуса и компоста), борове и смрче гране (заштита од мраза), пиљевине, сено, трска, опало лишће (само ако није контаминиран штеточина) торфокросхку и .

Мулцх могу бити комбиновани (састављени од неколико врста материјала) или хомогени. Искусни произвођачи вина увек покушавају да задрже кружни круг под мулчом, јер на горњи слој земље највише утичу животна средина, наиме, киша, ветар и промјене температуре. Међутим, треба напоменути да сами мулчеви материјали могу утицати на тло кружног круга.

На пример, мулчење сламом или пиљевином, које садржи прилично велику количину угљених хидрата, повећава потрошњу азота са земљишта микроорганизмима, уствари га одабира из усјева. У овом случају, потребно је или двоструко повећати количину азотних ђубрива или преткомпозиција сламе или сена.

Пиљевина за мулч

У лето, муља се помеша са земљиштем током отпуштања кружног круга, ау јесен је уграђена у горњи слој тла, што побољшава режим воде и хранљивих материја у култури. Мулчење је погодно за све врсте земљишта, осим прекомерно навлажених, јер је једна од ефикасних предности ове агротехнике управо задржавање влаге у земљи.

Врло добро је користити мулч на лаганој пешчаној и пешчаној иловној земљи, као и на местима која су посебно сува.

Правилно задржавање грожђа

Берба винограда је неопходна за зимско хладноћу. “Исабелла” је прилично отпорна на мраз, која не захтева додатну заштиту, али ипак, боље је изоловати младе саднице како не би их подлегло замрзавању. На крају крајева, нико не може гарантовати колико ће озбиљне мразе бити у предстојећој зими. Начини за изолацију су различити: од једноставног омотања филма или од пртљага, док не падне по целој дужини грмља од земље.

Најуспешнији и ефикаснији начин смештаја винограда јесте загревање игала, наиме, Лапник – бране или јеле. Кроз ову заштиту, ваздух циркулише добро, због чега не постоје процеси гњавања и развоја болести. Поред тога, гране савршено задржавају снежни поклопац, што ствара идеално окружење за хибернацију грмља.

Филм да сакрије лозу је изузетно негативан, јер се током зимских промена температуре под таквом заштитом акумулира влага, што доводи до развоја плесни и гљивичних болести на грму.

Немојте одлагати уз склониште винограда. Ако се први мраз појављује изненада, онда постоји опасност од оштећења грмља када се нагиње на земљу. Због хладноће, корица постаје изузетно крхка.

Обрезивање лозе

Обрезивање лозе

За сечење лозе користите оштар грожђе, који оставља чисту рез. Све манипулације би требало да почну после грмичастог лишћа и њеног преласка у мирно стање, мада многи виноградари почињу срезивање средином септембра. Главни услов је да сви радови треба да буду завршени много пре почетка првих мраза.

Пре свега уклонили болесне и оштећене погаче. Током ових манипулација са грмом, неопходно је не оштетити вишегодишње погаче, јер ране на грожђу нису чврсто затегнуте. Да би се повећала количина и квалитет грожђа, на винограду не остављају више од 12 очију по 1 м2 површине заузете од одрасле грме. Не заборавите да оставите неке калупе у резерви. Пошто све гране не могу толерисати озбиљне мразе, а можда ће им требати и обрезивање у прољеће.

Које је ђубриво вина?

Оплодња лозе у пролећном периоду се састоји у мулчењу тла са слојем пршљеног стајњака или компоста до дебљине 3 цм. Пошто често лоза нема магнезијума, препоручује се прскањем грмља овим раствором: у 10 литара воде раствори 250 г магнезијум-сулфата.

Ово прскање се понавља након 14 дана. Током читавог периода вегетације, једном недељно, храните виногорје текућим минералним ђубривима до зрелости јагодичастог воћа.

Такође је занимљиво прочитати о девичанском гир: правила садјења и бриге о њему

Заштита грожђа од спољних штеточина

Заштита од штеточина и болести винограда је изузетно важна. Најједноставнији и најспособнији начин обраде вина јесте прскање раствор сода-соли (за 1 стандардну канту воде – 10 кашика стонасте соли + 5 кашика соде хране).

Исабелла је довољно отпорна на многе штеточине и болести. Али, ипак, са великом гомилом штеточина на локацији, виноград може такође да се инфицира. За спречавање, пре почетка активног раста, могуће је прскање течности Бордеаук или раствора гвожђа или бакар сулфата.

Такође, прилично ефикасан метод за контролу штеточина и калупа је третман листова са раствором хидрираног креча. Да би се то урадило, 1 кг зглобова се разблажи у 3 литре воде и, тек кад се процес каљења заврши, резултујућа запремина течности је подешена на 10 литара. Добијено бело рукавице, четком или кроглом, покривају све листове.

Надамо се да је наш чланак открио све специфичности раста сорте “Исабелла”, а ви ћете се моћи похвалити успјешном виноградарством.