Примена нитрофазног ђубрива за различите усјеве

Нитрофосца
Нитропхоска – цомплек азот-фосфор-калијум ђубрива, која се користи за повећање приноса свих башти и повртарске културе.

Данас ћемо разговарати о популарности нитрофоске и његових својстава, а такође ћемо описати и брзину примене за различите биље.

Хемијски састав и облик ослобађања

Узимајући у обзир претходно наведено, постаје јасно да ђубриво нитрофоска има три главне компоненте у следећим дозама:

  • азот – 11%;
  • фосфор – 10%;
  • калијум – 11%.

Међутим, овисно о сврси, проценат сваке компоненте може се разликовати.

Поред три главне компоненте, састав нитросфаск обухвата бакар, бор, манган, молибден, цинк, магнезијум, кобалт.

Свим компоненте брзо и потпуно апсорбује од стране биљака, су представљене у облику соли: амонијум хлорида, амонијум нитрат, аммопхос, суперфосфат, талог, калијум нитрата и калцијум хлорида.
Нитрофосца
Импресиван састав може задовољити потребе апсолутно било којег биљке на земљи.

Да ли знате? Тачна упутства за добивање нитрофоса била су “украдена” од стране совјетских обавештајних службеника из нацистичке Немачке.

Што се тиче облика ослобађања, нитрофосфат је доступан у виду лако растворљивих гранула сиве или бијеле боје. Грануле су обложене специјалним премазом, који их штити од влаге и сакривања, тако да се време складиштења за ђубрење повећава.

Предности ових ђубрива

Треба рећи да је нитрофоска безбедно ђубриво, након чега ћете добити еколошки прихватљиву жетву.

Важно! Еколошкост жетве одржава се само ако се придржавате стопе пријаве.

Надаље, ослањајући се на композицију, још једна предност може бити примећена свестраност овог ђубрива. Нитрофосца садржи све потребне елементе и елементе у траговима, пружајући комплексне усјеве ђубрива. То значи да вам не треба попунити земљиште разним минералним ђубривима, јер Нитрофоска пружа свеобухватну исхрану биљака.
Нитрофосца
Економично. Не треба заптивати тоне минералних ђубрива да би добили очекивани принос. Довољно је запечатити мали број пелета, што је чак иу специјализованим продавницама јефтино.

Максимална корисност. Пошто грануле брзо растварају у течности, сви елементи одмах уђу у земљу и брзо се апсорбују коријенским системом. Не морате чекати неколико недеља за сложене супстанце да бисте се разбили у једноставније под утицајем влаге и температуре. Дакле, ако имате хитну потребу да “подржи” биљку после “хировима” од временских прилика, болести и штеточина, је “нитропхоска” ће вам најбоље одговара.

Сумирајући све наведено, може се закључити да нитропхоска – цхеап, лако раствара ђубрива комплекс, додајући да, можете да заборавите на даљим минералних додатака (не треба мешати са органским ђубрење).

Дозирање и примена различитих култура

Изнад смо написали да у зависности од културе коју желите да храните, потребно је користити нитрофосфат са различитим процентом главних елемената. Зато, хајде да разговарамо о томе колико је ђубрива неопходно за културу, расправљати о суптилностима примене и брзини уношења нитрофоси у тло.

За саднице

Саднице нитрофа се опливају само ако су млада биљка веома слаба или су инхибиције раста и развоја. Такође, користи се за сетву садница на отвореном простору, чиме се сваком бунару додају 13-15 сухих гранула. Грануле се морају мешати са земљом, тако да они не контактирају корене директно.

Да бисте добили добар род парадајза, кељ, плави патлиџан, црни лук, паприка, биљних садница повртарских култура боље са комбинацијом одређене фазе Месеца и одређени знак.

Фертилизују саднице
Да водите слабе саднице, учините следеће решење: за 10 литара воде узимамо 150 г гранула. Дистрибуирајте течно ђубриво на такав начин да за сваку јединицу нема више од 20 мл.

Важно! Преобиље ђубрива доводи до деформације садница и превеликог раста, што потом негативно утиче на принос.


Ђубриво не штети, али ће само помоћи у развоју.
Међутим, вреди запамтити да ако током трзалице у отвореном терену сте направили обележивач пелета, онда треба сачекати најмање две недеље пре него што било који други прелива, који се састоји од истог основног материјала (азот, фосфор, калијум).

За унутрашње цвијеће

У овом случају нема разлога да се плашите штетности ђубрива, јер нећемо конзумирати цвијеће. Многи људи могу питати зашто им је потребно направити ђубрива и потрошити новац на њега? Ако одрастете од муцних кућишта које захтевају да се “честице прашине” оддуше од њих, онда је комплетна ђубрива оно што вам је потребно. Не само да ће биљка бити још жива и дати додатну снагу за раст, већ ће побољшати имунитет.
Фертилизацију затворених биљака
Изабрали смо врхунску обраду са високим садржајем калцијума да би повећали број пупољака и учинили њихову боју јаснијим.

Калат, Азалеа, арорут, Антхуриум, гарденија, орхидеје не може расти све произвођаче, јер су ове кућне биљке су веома хировита и захтевају посебну негу.

За заливање производимо смешу, додавши 6 г додатног ђубрива до 1 литра воде. Најбоље је оплођивати биљке у пролеће и током лета. Јесење и зимско храњење могуће је само ако цвијет нема довољно супстанци или је погођен болестима / штеточинама.

За руже

Нитрофосца је одлично ђубриво не само за затворене биљке, већ и за гајење у врту, па хајде да причамо о његовој употреби за руже. Користити такав врхунски оброк је изузетно неопходно почетком лета како би се убрзало цветање и учинило да се пупољци освјетљују и увећавају.

Решење за наводњавање врши се на следећи начин: за 10 литара воде узимамо 2-3 ст. л. врхунска обрада и заливање сваке биљке под кореном. Стопа потрошње је 3-4 литра испод грмља.

За јагоде

Нитрофоска је универзално ђубриво, па хајде да причамо о његовој употреби за јагоде.
Нитрофоска за јагоде
Можете користити ђубрење само пролеће и лето да повећате принос. Такође се додаје у “свежу” рупу у трансплантацији грмља за брзу акцлиматизацију на новој локацији.

За наводњавање користите следеће рјешење: 15 г супстанце по 5 литара воде. Норма је 0,5 до 1 грмље.

Важно! Током трансплантације запечати завоја, тако да су корени јагода нису у контакту са гранулама, иначе ће изгорети.

Храњење се врши пре цветања, током цветања и након бербе.

За малину

Хајде сада да разговарамо о томе како се оплоћи нитрена малина. Изузетно је неопходно годишње хранити малине, како би се одржао или повећао принос, али и смањио ризик од болести.

Да би се направила “минерална вода” неопходно је прије цвјетања и након бербе како би се добило обиље бројних јагодичастих биљака и спријечило тлачење биљке у јесен.

Грануле су уграђене у земљу без намакања или разређивања у води. Степен примене – 50 г по квадрату.
Малина
И оба, пре жетве и након ње, уведена је иста норма. Такође, запамтите да количина ђубрива не зависи од броја биљака, тако да не повећавајте дозу.

За рибизле

Облик рибизла производи се по истом принципу као малине, међутим, доза се повећава на 150 г по 1 км. м Треба напоменути да је рибизла веома осјетљива на хлор, па је потребно одабрати ђубриво без хлора. Такође обратите пажњу на проценат фосфора. За грмље, довољно је ђубриво једног фосфора за 3-4 године, па изаберите ђубриво са смањеним садржајем овог елемента. Прекомјерност фосфора може довести до различитих болести и смањења имунитета културе.

За парадајз

Сада размислите о примени ђубрива нитрофоса да бисте повећали принос парадајза. За дату културу, ово је највреднији топ дрессинг, јер задовољава потребе биљке за 100%.

Чињеница да је парадајз зависи од кључних елемената у свим фазама раста, тако обележивач гранула се врши на слетању (1 кашика. Л. Ин сваку рупу) или мачевање садница у отвореном (истој дози као када храњења било које друге саднице ).
Врхунска обрада парадајза
Двије седмице након одлагања материјала за садњу врши се поновљено заливање раствором нитрофоса (5 г на 1 литар воде).

Постоје одређене варијације нитрофосака које су најпогодније за парадајз. При куповини ђубрива обратите пажњу на онај који садржи сумпор или има повећану концентрацију фосфора. Серно-кисело ђубрење стимулише формирање биљних протеина и представља фунгицид који одбија број штеточина. Фосфорни нитрофосфат позитивно утиче на величину воћа, његову густину и рок трајања.

За краставце

Обликовање минерала посебно је важно за краставце у свим фазама развоја, све до пуног сазревања плодова.

Нитрофоска је уграђена у тло прије сетве. Дакле, одмах решите неколико проблема: дајте праву дозу азота у биљку, што ће јој омогућити да одмах уђе у раст; за пар седмица краставци ће почети да осете потребу за фосфором, који ће одмах ићи у праву количину; Калијум ће позитивно утицати на укус плода, чинећи га слатким и сочним.
Ђубрење краставаца
Стопа предсетвања је 30 г по квадрату. Даље заливање краставаца се прави раствором на такав начин: 4 г активног састојка по 1 литру воде. Степен примене за сваку грму је 0,3-0,5 литара.

За купус

Изнад смо писали о чињеници да је боље користити фосфат или сумпорни нитрофосфат за парадајз. Али, да би хранили купус, купите само сулфатни адитиви, јер ће најбоље задовољити све потребе културе.

Прво топно обрађивање врши се на фази примене садница. 1 г воде раствара се у 1 литру воде и користи се за наводњавање. Друго ђубрење се обавља у тренутку избора садница.

Важно! Ако сте ове године ђубрењем земљишта “Нитрофовскаиа” на подручју где намеравате да се баците саднице купуса, онда не можете наносити ђубрење током садње.

У свакој рупи, поставите 1 тсп. грануле и мешати са земљом, тако да они не контактирају корене. Даље, у року од мјесец дана није потребно направити било какву “минералну воду”, тако да не постоји прекомерно излучивање.
Нитрофоска за купус
Друго и треће ђубрење се изводе у интервалу од 15 дана. Следеће решење се користи: 30 г на 10 литара воде. Вреди напоменути да је трећа храњења потребна само за касни купус.

За кромпир

Нитрофоска за ђубриво кромпира се уноси само када се сади. Сваки врело је покривено са 1 тбсп. л. грануле и темељно мешати са земљом.

Ако ћете с великим комадом земљишта посадити кромпир, онда ће бити мудрије да унесете потребну количину ђубрива од јесени како бисте уштедели време у пролеће. Не треба вам више од 80 г по квадрату, тако да у пролеће не морате да попуните додатну “минералну воду”.

Да ли знате? Главна сировина за производњу нитрофоса је апатит, 47% азотна киселина, 92,5% сумпорна киселина, амонијак и калијум хлорид.

За дрвеће

Воћкама је такође потребан комплекс минерала, као што су биљни усеви или цвеће. Хајде да разговарамо о брзини примене за главне врсте дрвећа које се узгајају у баштама.
Најбоље облачење дрвећа
Почнимо одавде јабука. Стопа примјене за суву материју је 500-600 г за свако дрво. Оплодити дрво најбоље у пролеће, пре цветања. Најефикаснији су преливи течности на бази нитрофоса. Подижемо 50 г супстанце у 10 литара воде и сипамо под корен. Степен примене – 30 литара раствора.

Важно! Ако је нитрофоска затворена у чистој форми (без разређивања у води), онда се мора проширити на целу површину уз суседно дрво и нежно ископати земљиште.

Цхерри. Ако користите свеже пелете, онда за свако дрво треба додати 200-250 г. Ако заливамо (50 г на 10 л), онда је довољно залити канте раствора испод корена од 2.

За исхрану шљиве, користи се иста доза као и за вишње.

Такође, уље се уноси код садње садница. Стопа примене за сва воћка износи 300 г по једној плантажној јами (темељито помешана са земљом).

Сигурносне мере

Међутим, нитрофоска, иако се сматра заштитним ђубривом, ако се ухвати у храну или у питку воду, онда су разне реакције могуће и код људи и животиња. Зато морате пратити правила безбедности док користите ђубриво.

  1. Приликом употребе нитрофоска треба носити гумене рукавице. После завршетка рада, увек треба да оперете руке и да поднете топли туш (у случају да сте били у контакту са супстанцом).
  2. У случају додира са очима, исперите текућом водом. Ако је супстанца ушла у дигестивни систем – пити било који еметиц (манган) и одмах се обратити лекару.

Држите ђубриво од хране и хране за животиње.
Нитрофосца

Разлике између нитрофосфата и нитроамофосца

Завршавамо чланак анализом разлика између нитрофоски и нитроамофоски.

Главне разлике:

  • концентрација супстанци;
  • облик супстанци у ђубриво;
  • начин добијања основних супстанци (азот, калијум, фосфор).

Једноставно речено, нитроамопхоска је побољшана верзија нитрофосфата, која се по хемијским својствима не разликује много од ђубрива описаног у овом чланку. То јест, иако ове мешавине имају различита имена, заправо они имају исте функције и сврху, само се дозирање варира.

Испоставља се да је нитроамофоска изведена како би се задовољиле потребе одређених култура, јер има исте основне елементе, али су у различитим комплексним једињењима.

Употреба комплексних ђубрива је узрокована не само од користи предузетника који покрећу производ за продају, већ и чињеничне еколошке компатибилности воћа и јагодичастог воћа које можете користити за припрему различитих јела, очување и чак давање дјеци. Немојте се плашити минералног ђубрења, јер се азот, калијум и фосфор налазе у околишу пријазном хумусу или компосту, тако да само дозирање утиче на штетност минералне воде.