Предности и слабости држања пилића у кавезима

Садржај пилића у кавезу
На основу норме исхране, једна просечна особа треба да једе око 290 јаја годишње. Кокошке носиљке су једини извор овог производа, па сточарство и узгајање кокоши кокоши постају не само популарне међу окупацијама летњих становника, већ и извор добити многим фармерима. Сада, ради бољег и ефикаснијег управљања таквом економијом, ћелије се све више користе, тако да постоји све већи интерес за проблеме задржавања птица у њима.

Основни закони целуларног садржаја

За почетак неопходно је упознати са стандардним условима држања кокошке ноћи у кавезима:

 • Једна кокошка треба да има око 10 цм хранача.
 • Предњи део пијења – 5 птица по брадавици, или 2 цм пиле за пиће по пилетини.
 • У једном сату, ваздух у кокошињој кући би се требао мијењати најмање три пута. Да бисте то урадили, користите посебне вентилаторе са могућношћу подешавања снабдевања свежег ваздуха.
 • Температура је +16 … +18 ° С.
 • Један кавез мора да садржи пилиће истог узраста и исте расе.

За и против

Познато је да је могуће интензивно или интензивно спроводити пољопривреду. У првом случају, цела производња се механизује до максималног приноса јаја и меса. За то је потребно пуно новца, али се брзо исплати. Пилићи у кавезима
У другом случају, трошкови механизације производње су минимални, а повратак је мали. Јаја на продају се добијају само са садржајем кокоших кокошака.

Међу предностима оваквог узгоја живине:

 • способност механизације све од храњења до сакупљања јаја;
 • нема потребе за великим бројем особља;
 • Могућност задржавања великог броја птица у малом простору;
 • контрола потрошње хране;
 • могућност стварања оптималних услова за стоку: светлост, одговарајућа температура итд.
 • олакшати контролу здравља птица.
Да ли знате? Садржај кока носиља у кавезима ће уштедети и до 15% од хране, као хранилице су инсталирани на споља, а не бацају пилиће и не гази на храну. Такве уштеде су значајне, посебно у домаћинству.

Употреба ћелија је најбољи избор за добијање јако јефтиних јаја и меса. Али треба узети у обзир да у малим фармама са до 1000 кокошака, трошкови механизације производње могу премашити добит од тога.
Пилићи у кавезу
Поред тога, да садржај пилића у кавезима захтијева улагање велике количине новца, што се увијек не враћа, овај начин живинарства има и друге недостатке:

 • трауматизација животиња, нехуманост;
 • таква производња није еколошки прихватљива;
 • пилиће које се редовно шетају и не садрже стално у кавезима, дају месо и јаја бољег квалитета. Потражња за таквим производима је већа, иако је њихова цијена већа.

Ако говоримо о домаћем узгоју живине, најбоља опција је под или пешачки садржај стоке, јер садржај слојева у ћелијама, у овом случају, има низ других недостатака:

 • потреба за финансијским улагањима за набавку опреме;
 • трошкови одржавања ћелија, струје, ветеринарских прегледа, превенције болести;
 • потребу да се користи скупа храна (иначе нема смисла у целуларном садржају);
 • пад имунитета птица услед недостатка сунца и ваздуха, прекомерне концентрације пилића у просторији.

Садржај пилетине

Избор расе

По правилу, у кавезима чешће садрже расе прилагођене за давање јаја, што је мање – што расте за месо. Врсте пилића за ћелијски садржај и њихове карактеристике:

 • Ломан Браун. Висока продуктивност (око 310 јаја годишње), што не пада, ако птица стално држи у кавезу. Јаја велике величине. Кратак период сазревања (4 месеца). Продуктивност – годину и по дана.
 • Ломан Браун

 • “Леггорн”. Добра адаптација на све услове живота. Висока продуктивност (250-300 јаја годишње, тежина сваке – око 60 г). Сазревање је у петом месецу, али након неког времена продуктивност значајно пада.
 • Леггорн

 • “Хаисек Бровн.” Они су стар око 80 недеља. Продуктивност – до 350 јаја годишње, тежина сваке – око 75 г. Низак холестерол у јајима.
 • Хаисек Бровн

 • «Кучинскаа јубилеј» пилетина. Добра прилагодљивост. Продуктивност – до 180-250 јаја годишње, у зависности од услова притвора.
 • Кучинскаа обл

Сазнајте више о нијансама Кочин Кине узгој расе пилића, Родби, Полтава, Рходе Исланд, руске беле доминантан, Кубан црвене, Андалусиан, Маран, Амрокс.

Захтјеви за ћелије

Кавез за постављање кокошке ноћи је оквир барова. Материјали – метал или дрво. Зидови су израђени од мреже од мрежасте мреже (све или само оне где су храначи, остала три зидова могу се направити од другог материјала). Свака ћелија такође треба жљеб за јаја. Дно кавеза треба да буде са нагибом, под којим треба ставити увлачну палету за легло. Кавез за пилиће

Димензије

Параметри ћелије зависе од процењеног броја птица које желе уложити у њега. Број птица по квадрату. м не сме да прелази 10 глава. Дакле, за један слој, потребно је додијелити око 0,1 квадратних метара. м. Ако држите једну кокошку у кавезу, то би требало да буде довољно за 0,5 квадратних метара. Уопштено, ово зависи од масе птице. Просјечна стандардна величина је 80 * 50 * 120 цм.

Да ли знате? Да би продужили продуктивност кокошака, узроковали су њихово вјештачко лутање. Неколико времена птице остају у мраку, ограничавају количину хране и воде коју користе, а затим убрзано укључују светлост. Од ове кокице почињу да се искочују, тело стреса и обнавља, што продужује продуктивни живот кокошке куге.

Место за смештај

Ћелије треба ставити на кокошку, тако да се светлост пада на њих равномерно. Могу се сложити на неколико спратова како би уштедели простор. Међутим, боље је да ћелије формирају један слој. Неки домаћини постављају ћелије са птицама чак и на балконе.

Распоред ћелијске куће

У свакој ћелији морају се снабдевати хранилице и напитци, који су обично причвршћени за предњу страну близу врата. Повезани су и механизовани тако да не прелијеју храну или не издвајају воду за сваку ћелију.
Цртаће ћелије
Зими, пилећа кола треба загревати и одржавати на оптималној температури за птице, у просеку око +16 ° Ц, током лета – око +18 ° Ц.
Важно је осигурати тачно равномерно осветљење коктела, јер сунце не осјећа сунце, а освјетљење утиче на њихово здравље и продуктивност. Стварање превише осветљених или сувише тамних подручја у коктели је опасно за стоку.

Обично се ствара униформно осветљење помоћу реостата, који постепено укључују светлост (тако да птице немају стрес од изненадног почетка) и подешавају његову осветљеност. Верује се да ефикасност пилића расте ако простор замењује спектар црвених, наранчастих и жутих цвјетова.

Како хранити пилиће у кавезима?

Пошто птице у кавезима не могу пронаћи своју храну, потребно је пажљив избор хране и исхране. То зависи не само од здравља кокоши, већ и од количине и квалитета јаја које су смањили. Феединг тхроугх

Прехрамбена храна и вода

По правилу, основа исхране птица на скоро свакој фарми је специјализована храна за коке носиље, који је укључивао зрневља пшенице, сунцокрета оброк, биљно уље, калцијум карбонат, витамине и со. Посебна храна за птице уведена је у исхрану, када почињу период пубертета.

Важно! Не можете пити храну пилића, која садржи неке од боја и лекова, јер се птичко тело бори са таквом исхраном.

Осим угљених хидрата у исхрани пилића мора бити: 10-15% протеина, око 6% масти и влакана, минерала. Понекад се у додацима додају граната.
Феедерс су аутоматизовани, требају бити на нивоу задње стране птице. Пиле такође треба да имају сталан приступ води, па је неопходно обезбедити доступност аутоматских посуда за пиће. Пилићи у кавезу
Нужне компоненте водовода су корито, причвршћивачи, славински поклопац, одводне цеви.
Просечна количина воде која треба да пије један слој дневно – 500 мл.

Додајте зеленило

За нормално преживљавање кокоши ноктију неопходно је обезбедити их врхунским обрадама од поврћа, трава и воћа. Зелена храна за птице мора укључивати: предграђену траву, отпатке хране, коже од поврћа и разно коровље. На захтев власника у исхрани слојеви могу укључивати и бундеве, купус, јабуке.

Ризици и могуће болести

Ево главних ризика који носе ћелијски садржај птица:

 1. Недостатак витамина због чињенице да птице не проводе време на улици.
 2. Ћелијски замор и хистерија од ниске покретљивости, која прераста у панику и завршава преломима крила.
 3. Неправилно осветљење може узроковати рахитис, смањити производњу јаја и изазвати друге болести.

Како би се избјегло погоршање здравља птица и смањио број јаја које носи, неопходно је правилно и редовно чишћење ћелија и цијеле кокошке кокошке. Чишћење подразумева брисање шипки, прање хране за храну и посуде за чишћење, чишћење палета са изљевима.
Болести пилића
Целуларни садржај слојева може изазвати разне болести, нарочито заразне болести. Због тога је неопходно редовно спријечити такве болести путем вакцинације. Како би се осигурало да се паразити не расте у ћелијама и перјем птица, они успостављају пепељаре (дрвене кутије испуњене пепелом, прашином и песком). После усвајања таквих купатила на пилићима нестало је пухоеди и пршута.

Важно! Након што је птица једе, обавезно пажљиво провјерите корита за храњење због недостатка хране у њима, јер су микроорганизми засадјени на крми која могу нанети штету птицама.

Стога, садржај слојева у ћелијама може бити добар посао, јер је потражња за производом јаја увек и уз помоћ целуларног садржаја лако је уредити производњу и сакупљање јаја. Ову методу примењујемо на велике фарме. За мала домаћинства, најбољи избор биће одржавање пода птица, пошто механизација целуларног садржаја захтева знатне финансијске инвестиције које се не могу исплатити.

Да би производња била продуктивна, а да би птице биле здраве, важно је изабрати праву расу, изградити ћелије, механизовати освјетљење, вентилацију, храњење и пјевање стоке.


Loading...