Правим вертикалне кревете с властитим рукама, фотографијом

Вертикални кревет
Обично је разлог за коришћење вертикалног кревета мала површина парцеле која не дозвољава узгој свих жељених усјева. У почетку је овај уређај креиран за гајење цвијећа на балконима и логгиама. Међутим, многи љетни становници и пољопривредни произвођачи разматрали су идеју о вертикалном уређењу биљака прилично практичан и занимљив. Вертикалне гребене имају пуно предности, поред рационалног коришћења простора. Постоје и многи начини за изградњу лијепих и функционалних кревета.

Предности и слабости вертикалних кревета

Као што смо већ истакли, главна предност овог дизајна је могућност раста бројних постројења са недостатком земљишта. Али ово није једини плус вертикалних кревета.
Вертикални кревети

Остале предности дизајна:

 1. Велики избор материјала за градњу.
 2. Декоративни и естетски – уредно и првобитно изведени, вертикални кревети ће увек привући пажњу гостију и постати прави врхунац дворишта.
 3. Рационално коришћење простора – вертикални дизајн се може поставити било где у дворишту.
 4. Чување времена за обраду земљишта – у вертикалној структури, не морамо смањити коров, израчунати растојање између биљака итд.
 5. Мобилност – многе варијанте вертикалних структура нису стационарне, односно, ако је потребно, могу се преселити на друго место, допуњавати модулима.
 6. Смањена инциденца гливичних инфекција, мањи ризик од напада штеточина.
 7. Једноставније и лакше брига за особу (лакше је сјеча, воду и процесне биљке, нема потребе за савијањем итд.).
Такође ћете бити заинтересовани да знају како да кревете у викендици са рукама, како би високих кревета од кревета за заштиту, како да се направи кревет, пирамиду, како направити топле кревете, како направити топли кревет на розум.

Вертикални кревети

Да ли знате? Само 11% земљишта на свету је погодно за узгој усјева. Преосталих 89% је водено, превише сушено или нема хранљивих састојака.

Али овај дизајн није без недостатака, главни су:

 1. Потреба за честим заливањем и врхунским облачењем. Објашњено је бржим сушењем земљине коме него у башти. Према томе, заливање биљака мораће бити чешће, нарочито у периоду интензивне топлоте. Поред тога, у ограниченом простору биљке немају где да узимају хранљиве материје.
 2. Ограничена количина земаљске коме. Већина дизајна има мале или средње контејнере. Из тог разлога, могуће је да расте на вертикалним креветима, не све усеве, већ само оне које имају површни, а не сувише разграђени коријенски систем.
 3. Погодно само за годишње биље. У малом контејнеру током зимског мраза земља ће тешко замрзнути, што ће неизбежно оштетити коријенски систем. Због тога је немогуће расти двогодишње и вишегодишње постројења у овој згради.
 4. Често се земљиште користи за попуњавање контејнера.

Вертикални кревети

Ови недостаци проистичу из карактеристика дизајна. Смањење недостатака вертикалних кревета је сасвим могуће. На пример, да бисте допунили влагу, можете користити хидрогел или обезбедити систем за наводњавање капања (који можете сами учинити).
Вертикални кревети

Такође је неопходно изабрати праве биљке за гајење у овој конструкцији, о чему ћемо разговарати о следећем.

За које су биљке погодне

Вертикални кревети нису погодни за биљке са високо развијеним коријенским системом, који се простиру на 1 м или више дубоко у земљу.

Иако су простори интернета и можете наћи слике, које у вертикалном згради изгледају лепе купус, парадајз или јагоде, али у пракси, људи који узгајају ове поврће и бобице, може да потврди да је за нормалан раст им је потребно много простора, воде и хранљивих материја.

Шта се још може узгајати на вертикалној структури:

 • разна зелена: зелена салата, лук, спанаћ, босиљак;
 • цвеће, аннуалс са малим кореновог система: патуљасте невен, петуниа, Иберис, Агератум, лобелиа премала дварф астер;
 • радисх;
 • јагоде и јагоде – обезбедили су довољно количине земљишта у контејнеру.

Вертикални кревети

Како напунити контејнер

Земља мора бити одабрана у складу са потребама биљака, које ћете расти на вертикалном кревету.

 1. За зеленицу и редквице. Погодно за неутрални пХ, лагано, непокретно тло. Можете купити готову супстрат за складиштење или припремити мешавину таквих компонената: тресет, вермикулит и баштенска тла у једнаким дијеловима.
 2. За јагоде и јагоде. Ова култура захтева лагану, незнатно киселу (пХ 5-6) пјешчано или пешчано лупаво тло са високом плодношћу и добром пропустљивошћу воде. Смеша се припрема из једнаких делова таквих компонената: трава, тресет, хумус и пиљевина.

Како организовати систем заливања

У већини дизајна није потребан посебан систем за наводњавање: вертикални лајсни саксија, гуме, вреће и палете могу се залијевати на уобичајени начин, као што су кревети у башти. Само у неким конструкцијама је погодно направити посебан систем наводњавања.
Вертикални кревети

Дакле, у изградњи кревета од ПВЦ цеви, буради, грађевинских мрежа, потребно је организовати посебан систем за наводњавање. Састоји се од употребе танких полипропиленских цеви инсталираних у центру објекта. На цевним отворима се праве кроз које вода улази у земљу.

Међутим, чак и такво влажење можда неће бити довољно, а биљке у вертикалним креветима могу патити од суше, посебно током периода интензивне топлоте. Због тога, при полагању тла, мора се нужно мешати са хидрогелним гранулама.

Ова супстанца ће акумулирати влагу током наводњавања, а затим ће биљке моћи да апсорбују воду из гранула по потреби.

Опције дизајна материјала

Љепота овог дизајна је да својим стварањем можете користити огромну количину материјала, често без посла присутних у вашем дому.
Вертикални кревети

Ако повежете мало машту и креативност, на излазу можете добити врло функционалну и декоративну структуру.

У наставку ћемо размотрити најпопуларније верзије материјала за изградњу вертикалних кревета.

Пластичне боце

Један од најједноставијих и најчешћих материјала за вертикални кревет. Пожељно је одабрати бочице у запремини од 1,5-2 л. Оне би требале бити чисте, а за већу декоративну – без етикета, исте величине, облика и боје. Као подлога пожељно је направити метал или дрвени оквир.

Такође можете поставити бочице линијом или жицом на хоризонталну пречку, стављајући их један изнад другог у раскорак редоследу.
Вертикални кревети од пластичних боца

Можете исецати бочицу на два начина:

 • сечење пола у средини;
 • сечење правоугаоног рупа на бочици.
Важно! Потребно је користити пластичне посуде само из хране.

Од ПВЦ цеви

ПВЦ цеви можете поставити на неколико начина:

 1. Хоризонтално. Цијеви пречника од најмање 100-150 мм сече дуж двије половине, постављају један изнад друге на жељену висину. Тако је погодно за узгајање трава, зеленила и цвијећа.
 2. Вертикално. У овом случају, округле рупе се одрезују на бочним зидовима на удаљености од око 15-20 цм (у зависности од величине постројења), цеви су сахрањене у тлу или причвршћене на носачу. Унутрашњост, тло се попуњава, а сјеме, саднице или кртоле се постављају у рупе.

Вертикални кревети од ПВЦ цеви

Од палета

Да бисте имплементирали ову опцију, требаце вам палета, спајалица, бурлап и агрофибре. Са унутрашње стране, горњи део палете мора бити исечен бушилицом, а онда је потребно извадити доњи дио са агрофибером. Затим се палета поставља вертикално, тло се улијева унутра, у грудима, потребно је направити рупе за резање и поставити саднице.

Неоспорна предност овог дизајна је оригиналност, естетика, уштеда простора. Међутим, на таквим креветима можете посадити само зеленило, украшено цвеће или јагоде. Када се земља исцрпљује, биће неопходно да је замени и направи лабараторну процедуру за анализу структуре.
Вертикални кревети од палета

Важно! Већина палета пролази кроз фитосанитарни третман. Једна од метода таквог третмана је фумигација или фумигација уз употребу токсичних димова метилбромида. Употреба таквих палета за култивацију прехрамбених биљака је стриктно забрањена, јер неке од токсичних супстанци остају у дрвету и на крају продиру у биљку. Могу се користити само топлотно обрађене палете!

Аутомобилских гума

Гуме различитих пречника су изабране и пирамида се постављају једна на другу након што је тло попуњено. Ово је најлакши начин за коришћење ауто гума.

Може се изградити више оригиналан и функционалан дизајн, постављање пирамиде гума: ставити на дно 6-7 гума, на њих 4-5, трећи слој постављен двије гуме и круна структуру лепа уређење баште, вазе или потпуно минијатурни аутобус.

Што више гума на првом нивоу, то је већи дизајн, па заливање може бити тешко.
Вертикални кревети од аутомобила

Важно! Ауто гуме нису еколошки прихватљиви материјали, тако да их користите за узгајање бобица, зеленила и других намирница које се користе у храни је непожељно.

Из бурела

Да бисте имплементирали ову опцију, потребна вам је пластична или дрвена цијев.

Научите како сами направити дрво.

На бочним зидовима потребно је исећи отворе на растојању од око 15 цм (у зависности од величине биљке, коју намјеравате расти у цеви).

Унутрашњост, тло је попуњено, у близини рупа испред земље, можете ставити велику сламу. Затим је потребно садити семе или саднице.
Вертикални кревети цијеви

Из пластичних кутија

Захваљујући овом начину, можете изградити целу зелену ограду, направити зонирање територије или сакрити ружну ограду или зид. Ако су пластичне кутије испод бочица врло високе, горњи део (где се раздвајање у ћелије завршава) може сећи, шивати геотекстилом.

Затим су кутије попуњене земљом, окрећу се са једне стране и стављају једну на другу као блокови. У готовим рупама, остају сјеменке или саднице.
Вертикални кревети од пластичних кутија

Од цветних лонаца

Најчешће, ови пројектили се користе за узгој цвећа, лековитих биљака или зачињених биљака.

Можете конструирати вертикалну конструкцију из цветних посуда на два начина:

 1. Изградња пирамиде из лонаца разних пречника. У том случају, посуде морају бити испуњене земљом и од већих до мањих зидова пирамиде, стављајући сваки следећи пот у центар претходног, али на једној ивици. Дакле, на крају, требало би да добијех брдо где ће стражња страна бити равна због зидова лонца, а предњи део ће изгледати као кораци на којима би се требале посадити биљке. Можете користити посуде из било ког материјала.
 2. Постављање посуда под нагиб на челичном носачу. У овом случају, пожељно је узимати контејнере истог или сличног пречника од пластике (тако да се могу направити рупе). Шипка је заварена на метални носач, отворе се на дну лонца, а под углом се наизменично налазе на шипку, фиксиране жицом или лепком.

Вертикални кревети од цветних лонаца

Из грађевинске мреже

Потребна вам је грађевинска мрежа величине ћелија 50 * 50 мм или 100 * 100 мм. Мрежа је преклопљена у цилиндар пречника од око 70-100 цм. Унутар структуре, малим слојем велике сламе прелије се преко спољног пречника (како би се спречило таложење таласа), а тло је постављено централно.

Затим се сјеме или кртоле засадју у ћелијама и обилује заливање. Умјесто сламе, можете користити агрофилм, у којем је неопходно направити рупе за полагање семена или садница.
Вертикални кревети од грађевинске мреже

Да ли знате? До пчела се јавља чак 33% хране на Земљи. Без ових малих опрашивача, узгајање више биљака хране би било сувише скупо и компликовано.

Из врећа

Да би се ова опција имплементирала, користе се врећице од тканине, додатно су спојене на бочним странама и на дну за тврђаву. Вреће од синтетичког материјала слабо реагују на ултраљубичасту и брзо се разбијају, поред тога се ваздух и влага слабо преносе.

Уз помоћ кукица или ноктију, торба може бити причвршћена за дрвену ограду, металну подлогу или зид зида. Унутрашњост земљишта се сипа, рупице се израђују на ударе стране, у које се полажу семе. На овај начин најбоље је да узгаја цвијеће.
Вертикални кревети од врећа

Како изградити цијеви: процес корак по корак

Изградња вертикалног слоја пластичних или поливинилхлоридних цеви је врло честа опција.

Дакле, овај материјал има многе предности:

 • снага и издржљивост;
 • Отпорност на временске утицаје (цеви не губе, не рђају, нису подложне корозији);
 • нема потребе за хемијским или другим третманом;
 • не треба да плевелите и олабавите земљу;
 • Биљка је мање изложена повреди током бербе.
Да ли знате? Све популарније су вертикалне фарме – специјалне зграде за раст хране у граду. Таква газдинства су потпуно енергетски независна, еколошки прихватљива и омогућавају растућа постројења током целе године.

Да бисте изградили сличну структуру, требају ти материјали:

 • ПВЦ цеви пречника 150 мм;
 • цеви од полипропилена пречника 15 мм и утикача (за систем наводњавања);
 • велики део бурлапа;
 • алати (бушилица, жица за жичаре, длета);
 • ојачана трака за скотове;
 • врпце;
 • тло за културу коју ћете садити.

Затим, размотрите корак по корак процеса подизања структуре:

 • Одрежите комад ПВЦ цеви жељене висине и дела танке цеви, која би требала бити већа за 10 цм.

Одсећи део цеви

 • Бушите рупице у горњој 2/3 танке цеви у размаку од око 15 цм, покривајте дно цеви помоћу утикача и причврстите лепљивом траком или лепком.

Бушите рупу у танкој цеви

 • Обмотите танку цев са бурлапом у једном слоју и причврстите са врпцом.

Вратите танку цев

 • Сада је потребно да се отворе за биљке у великој цеви. За ову Пречник прореза од око 15 цм, са удаљености између њих од 25 цм Када је цев причвршћен за зид 3. Може да се уради низ вертикалних рупа ако је цев причвршћена на пречке може да направи 4 ред. Најмања гнијезда треба бити најмање 20 цм изнад земље.

Бушити рупу у дебљој цеви

 • Покривајте дебелу цев са утикачем одоздо, поставите танку цев у средину, налијте дренажни слој 10 цм, напуните земљом.
 • Дизајн је инсталиран на одабраној локацији и сигуран.
 • Сада остаје да се обилно навлажује земљиште и сјече семе, саднице или гомоље.

Заправо, то нису све могућности за изградњу вертикалних кревета. Чак и ове методе имају много варијација – мало своје маште, времена и физичког рада, а добићете необичан и ефикасан вертикални дизајн за узгајање цвећа, зеленила, трава у вашем дому.

Повратне информације од мрежних корисника

Ја сам у бурету, краставцима и цвјетовима, па чак и парадајз с вишњама са цвјетовима (за декорацију). Ја расте. Лепа и удобна.

Привлачан сам у вертикалном патцху због чињенице да се не морамо трудити с коровима, а јагодице не леже на тлу.

И можете користити старе гуме. Под првим нагибом поставити слој глина. На ободу пнеуматика, кроз рупе 6к10 цм сече на растојању од 12-15 цм један од другог. Биљке се убацују у рупе, баштенска тла или мешавина земље, песак, тресет у односу 1: 1: 2 пада у нагиб. Висина вертикалне постеље се може подесити. За практичност заливања и преливања течности, у средини је постављена цев пречника 15-20 мм са пробушеним отворима пречника 5-5,6 мм. “Цилиндар” гума постављен на лагано, добро загрејано место.

Пасека80
хттп://ввв.фермер.би/топиц/13536-вертикалное-вирасцхивание-клубники/?п=164656