Правилно складиштење кромпира за зиму

Винтаге
Жетва кромпира је понос баштованог и инспирише поверење у будућност, али овај резултат месеци напора је лако уништити ако се не складишти погрешно.

Хајде да схватимо како правилно складиштити кромпир.

Услови кромпира за зимско складиштење

Као што знате, жетва већ почиње у јуну и јулу, али младе гомоље не толеришу дугорочно складиштење, јер још нису стекли довољно дебљу кожу. Услови коначног жетве “другог хлеба” зависе од времена и од специфичне варијанте, али обично ископавају културу око почетка јесени.

Верује се да је кромпир Можете копати када се његови врхови исуше. Огородники обично врше контролу копања гомоља и руководе се њиховим условима, временом (боље је ископати на леп дан) и сопственим искуством, одредити датум жетве. Кромпир

Да ли знате? Најскупљи кромпир на свету је Ла Боннотте. Ова сорта се гаји на малом француском острву Ноирмоутиер, који се налази близу атлантске обале. Цена локалне делиције је око 500 евра по килограму, величина жетве није више од 100 тона. Кртоле су врло нежне, укусно слатке, са укусом мириса, имају укус лимуна.

Припрема кромпира за складиштење

Пре складиштења жетве потребно је осушити. Ако постоје јасни дани, а земља врта је пјешчана, онда се гомоље може посушити директно у башти и одвести их на једно мјесто. Процес ће трајати неколико сати, заправо из пешчаног тла, кромпир је већ довољно сув и чист.

Много чешће, кромпир се осуши под крошњом или унутар зграде фарме – то осигурава да је усев заштићен од временских непогода. Један или два дана су довољни да олабају лепљиво земљиште из гомоља и осуше пеел.
Сушење

Да ли знате? У тропским шумама можете пронаћи кромпир стабло Соланум вригхтии Бентх, чија висина достиже 15 метара. Истина, у овом постројењу нема гомоља.

После сушења, кромпир се поставља на неколико недеља у тамној соби – у расутом стању (не више од пола метра слоја) или у врећама. Током овог времена кораће се кромпир кромпира, а поред тога ће се појавити и болести појединих кртола. Након истека овог карантинског периода, разбацају се кртоле, уклањајуће оболеле и механички оштећене узорке, након чега је усјева спремна за складиштење зими.

Услови складиштења кромпира

За правилно складиштење кромпира, веома је важно поштовати температурни режим. Оптимална температура је + 3-5 ° Ц, док је стабилност такве температуре током целог периода складиштења одлучујући фактор. На вишим температурама, кртола на крају клијање и узети корен постане неподесан за потрошњу и кромпир подмерзсхие слатког укуса због формирања њој скроба и шећера.

Сам складишна просторија мора бити тамна, изолована од глодара, са константном температуром и вентилацијом. Дућан је покривен песком – добро упија влагу. Такође су дозвољени други материјали који апсорбују влагу за под. Категорично се не препоручује покривање дна складишта линолеумом, шљунком, цементом – све ово доводи до акумулације влаге и раста гљива. Подрум

Важно! Продужено природно или вештачко освјетљење доводи до формирања у кромпиријима отровне супстанце соланине. Изванредно се то манифестује као озелењавање гомољака.

Врсте складиштења у различитим складиштима

Гомоље чувати као у расутом стању, у непрекидном слоју, иу врећама или у кутијама. Да би се кромпир држао у контејнеру је много погоднији него у расутом стању. Ако се одлучи да складишти кромпере кромпира у кутијама, кутије у складишту треба да буду смештене тако да ваздух слободно круже између њих. Кутије могу бити постављене на цијелу висину собе.
Када се чувају у врећама и ринфузи, висина кромпир кревет је постављена на основу величине гомоља, а такође разматра услове за вентилацију. Семе кромпира се сипа до висине од 1,7 метара, храну до 2,2 м. Лоад кромпир у складишту мора бити пажљиво, покушавајући да не оштети кртоле, што може да доведе у будућности до њиховог пропадања и пропадања.

У јесењем природи има великодушно хвала за пролећну и летњу рада и, како би се забавимо мало дуже лично прикупљено жетва, корисно је знати како да сачувате шаргарепе, лубенице, сквош, цвекла, краставац, лук, кукуруз, бели лук.

У јаму

Ово је прилично архаичан начин чувања усјева, али, ипак, и даље се често практикује, на примјер, у викендицама. Међутим, свакодневни приступ кромпиру који се чува на овај начин је прилично тешко. Хајде да схватимо како да складиштимо кромпир у јаму.
Како складиштити кромпир у јами
Спремна јама је опремљена на следећи начин: у башти или на другом погодном месту треба ископати рупу од око 2 м у пречнику и 1,5 м дубине. Дно ове јаме треба положити сувом сламком 30-40 цм, не више. Потом се кромпир улије у ово складиште, али не до врха, морате оставити око 40 цм за горњи слој сламе. Након постављања горњег слоја сламе, јама је чврсто затворена на врху и прекривена слојем земље до 80 цм. Пожељно је направити рупе за вентилацију у јаму, иако то није неопходно.

На балкону

Ако нема места за складиштење кромпира осим у вашем стану, онда је балкон погодно мјесто за ово, ако је, наравно, тај балкон покривен и затворен. У овом случају, кртоле најбоље се чувају у кутијама.

Када спремате кромпир су карактеристике одређеног нијансом једне биљне врсте, тако да је важно да се зна каква кромпира ти неће чувати – киви, Гала, Росарио, Луцк, Куеен Анне, Тхе Блуе, Адретта Зхуковски рано, Роццо, Илију, Нева, Славианка.

Складиштење у кутији подразумева две опције: у првом случају, можете користити стандардну кутију за поврће, у другом користите контејнер у једном дијелу у којем је жељена температура вештачки креирана.

Складиштење у конвенционалним кутијама не обезбеђује додатне уређаје и процедуре. Само је кромпир сложен у кутије и прекривен крпама. Таква продавница може издржати мраз до -10 ° С. Са умереном климом и затвореним балконом, кромпир се може чувати у врећама, под њиховим подножјем, да не носи прљавштину и покрива кесе са крпама.
Кутија за чување кромпира
За озбиљнију климу, друга опција је пожељна. То захтијева двије кутије направљене од плоча, шперплоче или облоге. Оне морају да инвестирају једна у другу као лутку за гнездо. Мања кутија се директно користи као комора за чување кртола. Кутија се више користи као термоизолациона комора.

Између зидова и дна кутије треба бити размак од најмање 5 центиметара, који је пуњен пјеном. Овај контејнер треба да буде покривен топлим поклопцем. Спољашњи део ове структуре покривен је линолеумом или било којим другим материјалом отпорним на влажност, на пример, од пластике или поцинкованог гвожђа.

И последње: да би се одржала константна температура у магацину, две грејне сијалице од 15-15 В уграђене су као грејни елементи. Они су укључени само ако постоји јако хлађење, а требало би да буду замагљене нечим непрозирним. Слични контејнер може се инсталирати на отвореном балкону.

У подруму

Верује се да је најбоље складиштити кромпир у подруму – овај метод је познат као један од најефикаснијих. Да бисте припремили подрум за жетву, потребно је, пре свега, да га очистите од смећа. Препоручљиво је дезинфекцију просторија по својој креч: десет литара воде се дода у два килограма хидратисаног креча и 200 грама бакра сулфата, све ово треба да буде пажљиво мешају и добијени раствор да оперу зидова и плафона.

Важно! Уколико се не дезинфикују, похрањени усјеви могу постати жртве кромпира, чији ларви су погодили гомоље. Осим тога, ризик од гљивичних болести кромпира значајно ће се повећати.

Отприлике недељу дана касније, када се у потпуности осуши, морате провјерити капуљаче и поправити проблеме, ако их има. Надаље, организован је простор за складиштење кромпира. Ово може бити или полице за кутије или полице за вреће које не долазе у додир са подом и зидовима, или су направљене од плоча канти. Бочне стране ове структуре такође не би требало додирнути под и зидове. Између плоча мора постојати празнина за побољшање вентилације. Дно треба посипати песком или ширити сламом.
У подруму

У подруму

Кромпир чува у подруму на исти начин као у подруму. За боље очување кртола, потребно је истовремено бело пужење. Али, пошто се подруми разликују од подрума, требало би да пратите и оптималну влажност од 70-80%, а температуру + 3-5 ° Ц. Такође је неопходно заштитити ускладиштене усјеве из сваке светлости, јер продужава изложеност води до отпуштања соланинских супстанци у кртоле за кромпири, што их чини зеленим.

Врсте контејнера за чување кромпира за складиштење

Прикупљени кромпир се може чувати у расутом стању, али често се контејнери користе за складиштење. Најпознатији тип контејнера је врећа, конвенционална или мрежа. Овај тип је пожељнији, јер пружа бољу вентилацију.

За складиштење, кутије се широко користе, и дрвене и пластичне. Такве кутије, по правилу, израчунавају се за приближно 10 кг кромпира. Дрво израђено од летвица, на зидовима и доње стране налазе се прорези за бољу вентилацију и визуелну контролу над објектом за складиштење. У пластичним кутијама, зидови и дно за исте сврхе су направљени мрежом. Понекад, у присуству глодара у трезору, користе се кутије од двоструке металне мреже. Кромпир
Поред кутија, већи контејнери, направљени од истих дрвених летвица, користе се за складиштење. Могу бити правоугаони или углови. У правоугаоним контејнерима у доњем делу, често се обезбеђују врата за погодност екстракције кромпира који се тамо складишти.

Савремене технологије нису заобишле такву тривијалну сферу као конзервацију кромпира. Тренутно, за ове сврхе, потрошачима се нуди врста мини-подрума, названих термалних контејнера или термо-кабинета. Такви уређаји раде из мреже, они одржавају одређену температуру, коју корисник може прилагодити.

Капацитет таквог мини-подрума је обично 200-300 литара. Могу бити чврсти и флексибилни, од посебног материјала. Флексибилни су добри у томе да се током лета једноставно прелазе и очисте од очију до јесени.

Основна правила за чување кромпира

Да би се осигурало очување кромпира усева морају да се придржавају одређених правила. Као што је горе поменуто, кртоле треба сакупи и осуши, сортирање и продавнице морају да испуне одређене критеријуме. Практични кртоле чувају у резервоарима 10-15 кг, који се може поставити репе слој за бољу сигурност усева (да га штити од прекомерне влаге) преко кромпира. Да успори клијање кртола, они приложити јабуке, доста на кутији.

Стога, са правилном припремом за складиштење самог кромпира, као и коришћењем погодног складишта кромпира и поштовање одређених правила, жетва ће бити очувана.