Правилна садња саднице краставаца у стакленику од поликарбоната

Посластица краставаца у стакленици

Ако желите да узгајате поврће током целе године и не обраћајте пажњу на околишне услове, начин стаклене баште расте је оно што вам је потребно. Овај чланак посвећен је питањима садње сјемена краставаца у стакленику од поликарбоната и других материјала.

Знакови за трансплантацију

Постоји неколико поузданих знакова који вам омогућавају да утврдите када је време да се посаљу краставци у стакленику. Најважнији од њих је изглед на стаблу младих садница од 3-4 стварне листе, које се обично јавља месец дана након сетве семена.

Да ли знате? Кромирани трнови, који су употријебљени младим краставцима, дизајнирани су да уклањају вишак влаге из воћа. Зато ујутру на сваком од њих можете видети кап воде.

Међутим, искуство многих вртларара показује да је мања доба саднице, то боље толерише трансплантацију и што је бољи даљи преживљавање. Овај феномен је повезан са чињеницом да је млади неразвијен коријенски систем мање подложан повредама током трансплантације.
Посластица краставаца у стакленици

Искусни произвођачи камиона трансплантују саднице у фази цотиледона и добијају стопу преживљавања на излазу који тежи до 100%. Ово може бити индикација да пажљиво и прецизно изведени рад може играти много важнију улогу од старосне доби саднице.

Популарне сорте краставаца укључују Родницхок, Меренга, Сибирски Гарланд, Хектор Ф1, Емералд Наушнице, Цриспина Ф1, Палчик, Прави пуковник, Масха ф1.

Такође је важно запамтити да када се узгајају краставци у стакленику израђен од поликарбоната, могу се одмах сјести до мјеста коначног раста, како би се спријечило стрес изазван биљем током трансплантације. Али, веома је важно запамтити да метод сјемења гарантује брање у ранијем времену него када сеје семе.

Услови за гајење краставаца

Први аспект који ће помоћи у одговору на питање како правилно поставити краставце у стакленику је принцип изградње стакленика. Најбоље је за уградњу погодна за места са равном површином или благом јужном косином. Изузетно је важно да се локација заштити од негативног утицаја сјеверног и сјевероисточног вјетра.
Посластица краставаца у стакленику

Вриједно је унапријед да се обратите изградњи система за наводњавање. Да би се олакшао овај процес, препоручљиво је изабрати мјеста на којима се подземна вода налази на дубини од око 2 метра. Такође је важно осигурати да се земљиште на којем планира изградња стакленика довољно плодно и има својства погодна за стварање различитих смеша земљишта.

Да ли знате? У самом врху египатске цивилизације, краставци су насликали на столовима за жртве и положили их у гробове посебно истакнутих фараона.

Идеална величина изграђене стакленице треба израчунати на такав начин да однос њеног запремине и површине износи 2: 1. Оваква пластеника може се похвалити потпуном изолацијом од температуре режима који превладава изван својих граница.
Посластица краставаца у стакленику

Температура унутар стакленика не би требала бити нижа од 15-16 степени, јер његово смањење може успорити раст и развој садница, а ако температура пада испод 12 степени, саднице могу умрети.

Краставци се могу гајити не само у стакленику, већ и на отвореном простору, али и не-стандардним методама: у кантама, пластичним бочицама, бачвама, врећама, на прозору или балкону, хидропоником.

Припрема земље у стакленику

Напредна припрема квалитетних мешавина земљишта је један од главних гаранта импресивних усјева. Вриједно је запамтити да није свако тло подједнако погодно за узгој краставаца, међу обавезним особинама које треба да поседује, разликују се сљедеће:

  • Висок индекс плодности.
  • Висока водонепропусност.
  • Киселост треба да буде близу неутралности.

У сваком случају не можете биљити краставце у тлу у којем је 5-7 година пре него што су остали краставци или културе из породице бундеве расле. То је због чињенице да би у овом тлу могло остати делови биљака инфицираних са болестима или паразита, што може представљати опасност за нове саднице.

Многи вртларци за узгој краставаца препоручују мешавину земљишта која се састоји од тресета, терена и хумуса у омјеру од 5: 2: 3. Врло добро показује и додавање мешавине пиљевине четинарских стабала. Овај адитив у распадању, поред ослобађања неопходне топлоте, такође ће потопити земљу са супстанцама које садрже азот.
Посластица краставаца у стакленику

Припрема земљишта за садњу краставаца врши се на следећи начин. После прелиминарног копања до дубине од 20-25 центиметара, дезинфекција се изводи са, на пример, 7% раствора бакар сулфата. После обраде препоручује се разбијањем великих копова земље помоћу лопате или грабуље.

После месец дана, различите хранљиве материје се додају у припремљену мешавину земљишта, на пример, калијум сулфат, суперфосфат и амонијум нитрат. После овога, можете наставити на директан процес садње или сетве.
Посластица краставаца у стакленици

Шема слетања

Шема посађивања краставаца у стакленику донекле се разликује од садње на отвореном простору. За раст у условима стаклене баште, можете користити различите методе: садњу на равној површини, гребену или гребену. Пракса показује да се најбољи резултати дају слетањем на гребене и гребене.

Важно! Да бисте организовали кревете или гребене, потребно је ископати ров, дубина од око 40 цм, након чега ставите свеже стајњак на дно. Од свега тога потребно је попунити плодно тло с слојем од 15 центиметара.

Јасна упутства о растојању једне од других треба да буду посађени краставци у стакленику, бр. Међутим, искусни баштован је сматрао да је најбоља растојање између редова 40-70 цм, између појасева – око 75-90 цм, ау једном реду између биљака не би требало да буде мања од 25-30 цм.

Пракса узгајања краставаца у стакленицима показује да ће за успјешан раст и развој краставаца требати резерву са временом. У свом квалитету веома је погодно користити таписерију од канапа и жице, која се обично поставља сваких 10-15 цм до висине од 1,5-2 метара. Како биљка расте, она се постепено фиксира на ову структуру. Таписерија ће знатно поједноставити процесе бербе, набавку биљака и извођење фолијарних прелива.

Даља брига за саднице

У циљу заливања краставаца, неопходно је користити искључиво топлу воду, која не сме бити истовремено превелика. Најбоље је оставити контејнер у просторији где ће се загријати на собној температури. Зими, заливање је најбоље обавити ујутру, када је сунце већ уздигнуто. Љети и топло време потребно је водити сваки други дан, најбоље пре зоре или после заласка сунца.
Посластица краставаца у стакленику

Обавезни поступак је плитко отпуштање тла, који је осмишљен тако да олакша процес продирања ваздуха у коријенски систем биљке и спречи његово пропадање.

Важно! Запамтите да краставац има прилично површно лоциран коријенски систем, а самим тим и отпуштање треба урадити врло пажљиво, а не дубље од 5-7 центиметара.

Вентилација стакленика је обавезна мера током хладног времена, трајање такве вентилације треба да варира са температуром и у просјеку 30-70 минута. Са почетком топлог времена, стакленик мора остати отворен током цијелог дана.

Да би се хранили краставци, препоручује се употреба органских супстанци у облику ферментираног разблаженог муллеина, одвода птица, хумуса или инфузије различитих биљака и биљака. Алтернативни трошкови исхране са минералним ђубривима, који су најпогоднији за комплексна ђубрива, посебно дизајнирана за бундеве бундеве. Укупан број прелива краставаца за једну сезону не би требало да буде већи од пет.
Посластица краставаца у стакленици

Дакле, надамо се да вам је овај чланак помогао да јасно схватите када и како да посадите краставце у стакленику. Запамтите да је само метода гајења у стакленику у стању да вам пружи богату жетву током целе године.