Правила за садњу и негу за колонијалне јабуке у Сибиру

Колоноидна јабука
Између различитих сорти јабучастих стабала издвајају се посебне врсте атракција и лепота. Осим тога, ови дрвеће произведе добру жетву, а како је разноврсност сорти јабука је довољно велики, они су лако удовољити водители не само укусне (укус различите сорте могу бити различити), већ и лепе више обојене плодове. Све колонама јабуке (без обзира да ли изабрати постројења за средине бенда или Сибиру) имају вертикалну осовину око које јесен бербе формирање воћа, прекривен шареним воћа. У овом чланку, обратите пажњу колумнарну сорте јабука дизајниране посебно за гајење у Сибиру, као што је клима у овој области знатно разликује од осталих региона, а самим тим и биљке овде расту необично.

Јабуке у облику колона: сорте за Сибир

Све врсте стабљикавих јабука одликује се високом стопом ране плодности. Неке од њих могу цветати већ у првој години након садње (на примјер, “Малиукха”, “Иксха”, “Баргузин” итд.).

Важно! У првој години након садње, није препоручљиво напустити усев, јер ако дрво све своје снаге доведе до формирања воћа сада, следеће године можда нећете чекати жетву. Активна плодност колонијалних јабука не прелази осам година.

Такође треба напоменути да је већина сорти средњорочних сорти културе, која почињу да дају плод само у 3-4 године након слетања на стално мјесто раста. У касним разредима зрелости плодови се формирају тек 6 година након садње.
Јабуке у облику дебелог црева
Што се тиче колонијалних јабучара која се узгајају у Сибиру, број њихових сорти се повећава сваке године. Просечан животни век биљака са активним фруитинг фазама обично не прелази 12 година, и За најбоље оцене са високим параметрима зимске чврстоће неопходно је носити такве“Сенатор, Останкино, Васиуган, председник, тријумф, Арбат, валута, дијалог, медок, ген, Червонец, Ренет Мазхеров “,” Иксха “,” Елите “и други. Повећан ниво зимске чврстине наведених сорти одликује “Иксха” (до -40 ° Ц), “Васиуган”, “Пресидент”.

Карактеристике засада колонијалних јабука у Сибиру

Како је климу у таквим оштрим регијама тешко назвати већином територија земље, тада раст воћака за Сибир је деликатна материја и захтева усклађеност са одређеним правилима садње и неге.

Избор садница за садњу

Први корак ка успјешној култивацији јабучастог јабука у Сибиру је избор добрих, одрживих садница (боље од једногодишњака).

Саднице кормиларских јабука
Биће боље ако одете за садњу у башти или у вртићу, као и када купујете саднице на тржишту или на другим местима постоји озбиљна шанса да купите љетне сорте уместо јесењих.

Такође можете продати узорак ниског квалитета или уопште неку другу културу.

Да не будете погрешни по вашем избору и да бисте добили стварно добре саднице стабљике јабуке, препоручујемо да следите следећа правила:

  • Купити само материјал за размножавање, који има ознаку са наведеним старости и биљних сорти (могу Д. додатно питати за продавца писмену потврду зонама садница период свог плодоношења ниво зимске чврстоће, отпорност на болести и штеточине, и тако даље.).
  • Обратите пажњу на врсту коријенског система (отвореног или затвореног). Када купујете саднице директно у расаднику, дајте предност боље затвореном кореновом систему. Овакав садни материјал има дужи рок употребе пре искрцаја у земљу, а висок проценат преживљавања када се стави на стално место раста. Такође обратите пажњу на сам контејнер: морате да утврдите да ли је садња порасла од самог почетка или је била трансплантирана у контејнер пре продаје. У другом случају, јабука ће се лако уклонити из контејнера, а са великом вјероватноћом неће моћи да се смести на ново место.
  • Шалови јабуке од колоне
    Ако сте дошли на саднице у расаднику, замолите их да ископају изабрану фабрику за вас, пажљиво га испитате. Садница колонама садница јабука не сме имати било какву механичког оштећења корена или кора, или садњу и касније бригу о биљкама неће донети очекиване резултате, без обзира, да ли сте у Сибиру или у више јужном региону.
  • Ако биљка има инокулацију, пажљиво га испитајте (крхкост сточне хране и сила може довести до оштећења зглоба). Посебна пажња заслужује залиху.
  • Ако се појави изглед саднице, онда је то посебно припремљено за продају обавезно проверите коријенски систем. Добри корени саднице морају бити еластични, еластични и немају физичку или теглу. Приликом уклањања коре из корена, ткиво испод ње мора бити живо и бело. На кориту биљке не би требало бити знака сушења.
  • Једногодишња садница, која би требало да буде пожељна, нема бочних грана. Њихов труп дужине је обично 6-7 цм и садржи најмање 5-6 бубрега.
Важно! При транспорту садног материјала до места слетања и до времена садње, корени биљке морају остати трајно влажни. Да би се то учинило, они су умотани у влажну тканину и филм. Пре садејства, спустите саднице коријење у канту са стимулатором корења, остављајући их тако за ноћ.

Избор места у сибирској башти

Најбоље сорте колонијалних јабучица за Сибир и друге регионе земље требају стварати одређене услове за њихов раст. Обојена јабука у врту Међутим, прије свега, требало би да одаберете право место за садњу стечених садница. Пошто код свих представника јабука ове врсте коријен систем има слабу вилицу, логично је то идеална опција за садњу биљака ће бити плодна тла са високим капацитетом влаге и добром водом и пропусношћу ваздуха.

На тешким земљаним земљиштима у подземној јами потребан је добар дренажни слој. Да бисте направили башту од стубних сорти јабука, боље је одабрати подручја са високим подземним водом (најмање два метра од површине тла).

Јабуке у облику дебелог црева не могу добро да расте и развијају се у сенци и снажним ветровима, што значи да би изабрана локација била сунчана и заштићена од претежних ветровитих коридора.

Како сипати јабука у облику колоне у Сибиру: технологија и шема плантаже

Приликом садње јабука у Сибиру, процес слетања и накнадне неге су нешто другачији од сличних акција у топлијим климатским зонама. Ипак, оваква јабука у сваком случају не заузима много простора, а они су засадјени на растојању од 40 цм један од другог, држећи између редова најмање метра слободног простора.
Усадња јабука у облику дебелог црева
У подручјима са оштром климом боље је пристати с појавом пролећа, јер у јесењој садњи саднице постоји могућност да она једноставно не преживи жестоку зиму. Што се тиче слетање јаму, припрема од јесени, избора величине, на основу величине корена садница (сви корени морају слободно постављена у њему, без кинкс и модрица).

На дну јаме потребно је ставити ђубриво у облику неколико шака хумуса или компоста. Минерално горње обрађивање најбоље је не користити, јер је коријен систем јабука толико слаб, да се не може носити са њима, а садница ће умрети.

У јесеној припреми ископавања могу се користити фосфатно-калијумско ђубриво, али само у овом случају дозирање треба да буде 10 пута мање. Тачна количина ђубрива се може наћи из упутстава на паковању. У просеку једно младо дрво има око две супене кашике композиције. Такође, не заборавите на користи тресета или хумуса који се примењују на јарду за јело ако су јабуке у облику колоне обавезне да расте на веома осиромашеним земљиштима.

Чим је припремна фаза успешно завршена, а на улици мало топлије, можете прећи на директно садјење саднице јабуке у облику колоне у земљи. Агротехника која сади биљку је прилично једноставна, иако још увек постоје неки тренутци који се не могу заборавити.

Јабуке у облику дебелог црева са клиновима На пример, пре него што посадите дрво јабуке, уверите се да се корени саднице не осуше. Ако то није случај, ткиво треба ставити у воду 10 сати. Овај поступак се такође спроводи у случају када су саднице накривљене корејем. Ако је све нормално, садница се ставља у припремљену јамо, исправља коренове и везује се за клинац качен у центар, након чега можете започети попуњавање јаме.

Постоји неколико основних нијанси које би требало узети у обзир не само када се бира саднице јабука, већ и када се садња и даље негују, посебно у Сибиру. Дакле, неопходно је мало пресечити коријене саднице пре него што га ставите у јаловину. Таква процедура ће помоћи биљци да се брзо смести на ново место.

Чим се садница налази у јами и пажљиво шириш коријене, посути рузом земљом и нежно обришите тако да не остане празнина око биљке, након чега се вода обилује. Затим је неопходно изравнати тло (попунити јамо, остављајући врх корена јабуке на врху) и покривати траву са травом која ће боље очувати влагу.

Важно! Након садње јабуке у облику колоне, нарочито је важно обилно заливање које се изводи до самог јесени. Ипак, уколико се сјече дрво и за већ кишни период, увођење течности у земљиште треба смањити или потпуно елиминисати.

Узгајање неколико стабала одједном, увек се придржавајте специфичне шеме њиховог постављања, према којем растојање између суседних садница не би требало да буде мање од 1 м. Тачност праћења овог правила у великој мјери одређује количину добијене усјева.
Удаљеност између јабука
За спровођење поступка засадања колоноидних јабучица мора бити изузетно тачна, у супротном оштећење коренског система ће уништити виталност дрвета.

Правила бриге за колонијалне јабуке у Сибиру

Испитивали смо која је јабука најбоље посађена у Сибиру и како то исправно урадити, остаје да се утврди одговарајућом бригом о њима. Постоји неколико основних захтева за наводњавање, ђубрење, обрезивање дрвета, али и за процес борбе против штеточина и болести.

Како водити воћне биљке

Сокова воћна маст у великој мери одређује квалитет заливања, тако да када се бринете за јабуке (не само у Сибиру, већ иу другим регионима), толико је важно да дрво добије довољно влаге током вегетације. Извођење појединачног заливања, боље је формирати ниске границе (не више од 2 цм), што ће помоћи задржавању влаге.

Залијевање јабука
За сваку јабуку треба да буде најмање 1-2 канте воде, након чега би земљиште у стаблу дрвета требало да буде прекривено сувом травом. Потреба за следећим заливањем одређује се на основу дубине сушења земљишта. Дакле, ако се тло исуши 4-5 цм дубине, онда биљци треба још један део влаге.

Ако се наводњавање користи за наводњавање, поступак се врши између редова. У сухој сезони, колумбијска јабука реагује добро на посипање, која се изводи ујутро или вече, после заласка сунца. На лаганим земљиштима заливање се врши око 2-3 пута недељно.

Топпинг колобарских јабука

Прво храњење Колоноидне јабуке се обављају када се саднице посадјују, када се ђубрива помешана са земљом налазе на дну јаме. Са доласком љета, око месец дана након садње младог дрвета, биљке се још једном храну користећи урее раствор (50 г супстанце мора се узимати на канту воде), која је биљка залијевана под кореном.

Важно! Искусни вртларци не препоручују употребу више од два литра таквог производа за сваку појединачну биљку, а након обављања ђубрења, одмах треба обавити заливање.

Друго храњење проводе двије седмице након првог, а треће, двије седмице након претходне. Као ђубриво можете користити само један урее, јер ће ово ђубриво бити више него довољно за нормалан раст и развој биљке.

Карактеристике резидбе јабука у облику колоне у Сибиру

Обрезивање јабука у облику колоне у Сибиру је још један важан аспект када се брига за такве биљке. Узимајући у обзир јединствену структуру круне ових јабука, практично их не треба обрезати, а већина вртлараца једноставно пресецају умирале и оштећене гране (погођене штеточинама или мразима). Ако је јабука јако порасла младим пуцима, онда је боље и сјећи их, користећи додатне дијелове за калемљење нових грмља.
Обрезивање крупних јабланица
Искусни баштовани знају тачно када желите да исечете у Сибиру јабуке (обично у рано пролеће), али када се узгаја колонама врсте у таквим суровим подручјима где увек постоји ризик од замрзавања врхова стабљике, нису само скратили, и исећи на следећи јаком бекства. С обзиром на то да је неколико изданака је само један најразвијенији, а стабло јабуке је само један. Субститутивни погони расте веома брзо и ускоро почињу носити богате воће.

Да ли знате? Са одговарајућом пажњом на дрво, ова јабука ће расти око 20 година, уживајући у богатој жетви, а већ од прве године раста.

Упркос чињеници да ће растући у Сибиру, велики део круне ће стално умријети, сам јабука је у потпуности способна да настави свој развој након одговарајућег обрезивања.

Велики штеточини и болести јабука попут јабука

Као и друге врсте јабланица, колонијална стабла нису способна да се одупиру од штеточина, због чега произвођачи морају прскати круну специјалним препаратима чак и ако оштећења инсеката нису јака. Истовремено, не можете напоменути чињеницу да колонијалне сорте имају већи степен отпорности на штеточине и болести, тако да је лакше борити се с њима него растуће обичне сорте ових воћних стабала.

Мариголдови су природни инсектициди У епифитотичким годинама, масовна инвазија штеточина бубрега, апсида и цвјетача може узроковати значајно оштећење усјева. Заштита од овог пада укључује кориштење истих мјера као у конвенционалним воћњацима јабуке: пролећни третман специјалним препарацијама, сакупљање и сагоревање лишћа и грана након зиме итд.

Није лоше штити колумнама садница јабука и биљака инсектицидима (као што су матичњака, мирођија, невен или невена), поготово јер њихово спуштање не само да допринесе рјешавању овог проблема, али и помоћи да улепшају башту.

Како заштитити јабука од мраза

Без обзира на заштиту од смрзнутих јабука за Сибир, нисте посејали на вашој локацији, нарочито на леденим зимама, постоји могућност замрзавања апикалног пупоља на централном снимању.

Да би се спречила ова невоља, младо дрво је прекривено на врху са више слојева вреће, спунбонда или било ког другог изолационог материјала.

Материјали за склониште јабука Са доласком зиме у вашу башту можете имати мишеве и зечеве, који често гризе кору дрвећа.
Могуће је заштитити своје колонијалне јабуке од њихове пажње једноставним навијањем цеви са нет-рабитса, копати у земљу 2-3 цм (само врло пажљиво, како не би оштетили корен).

Након сваког снежног падавина, нежно спуштај снег око стабла дрвећа, што ће такођер помоћи да се блокира пут глодалцима.

Важно! Пошто је лубеница колоноидних јабучица врло крхка, онда, газећи по снегу, покушајте да се не ослањате на површину целом масом, пошто можете оштетити корене.

У принципу, процес засадјења и даље бриге за колонијалне јабуке у оштрим сибирским областима нешто се разликује од њиховог узгоја у топлијим климатским зонама. Главни услов је пажња и строго придржавање свих агротехничких захтева.