Пилићи расе Доминантан: зашто су тако популарни код фармера перади?

Пилећи доминира
Данас у селима и на дацха многи се баве узгајањем пилића. Велику популарност уживају доминантни пилићи. У овом чланку ћемо говорити о доминантним пилићима, дати њихове карактеристике, причати о врстама и карактеристикама одбитка.

Историја поријекла и описа

Домовина ове расе је Чешка Република. Изгледало је као резултат рада одгајивача да би створили птицу која би имала одлично постављање јајета, била способна да преживи у тешким условима.
Пилећи доминира
Као резултат комбиновања неколико врста са одличним квалитетом, ми смо повукли доминантну – разред, што је прилично тешко наћи било какве недостатке.

Важно! Ако планирате направити обележивач у инкубатору, боље је купити јаја у специјализованим продавницама или на фармама. Пошто је ово крст, продуктивност се може смањити.

Пилићи доминантне расе имају масивно тело и обимне перје, то се види на слици. Карактеристична за опис расе је и мала глава, гребен, црвене “наушнице”, кратке шапе.

Ова врста карактерише чврсто уклапање крила у тело, што им даје још више волумена.
Пилећи доминира
Данас постоје птице различитих боја: злато, црно, сиво па чак и плаво. Пилећи кокоши су обојени тамном бојом, а петљи – у светлости.

Карактеристике расе

Пилићи имају следеће карактеристике:

 • Просјечан принос јаја је око 320 јаја годишње. Једно јаје теже просечно 70 г.
 • Пилићи имају висок проценат преживљавања – 95-98%.
 • Тежина једног слоја износи око 2,5 кг, пијетао тежи 3 кг.
 • У просеку, једна птица троши до 150 грама хране дневно.
 • Раса је високо отпорна на болести.
Код куће, можете расти интерес пилића расу, међу њима: кокошке Суссек Виандотте, црна брадати, Фавероллес Пилетина Адлер сребрне Рходе Исланд, Полтаве, пилетина раса Менорка, Андалузии Пилетина, кокошке, Кучински годишњица, Ливорно, Кочин Кина Брама Загорски и лосос.

Доминанти су познати по великом броју предности – прилично су једноставни за раст и дају добро постављање јаја.

Основни погледи

У раси чешких доминантних пилића различитих врста. Размислите о њима.

 • Црна Д109. Ова врста је именована због боје птице – црна је. Такви пилићи су 100% одрживи. За њихово одржавање не морају да стварају посебне услове, не плаше се промена температуре. Годишње зидање је око 310 јаја. Женска тежи 2 кг, а мушки – 3 кг.
  Црна Д109
Да ли знате? У Стокхолму је инсталиран јединствени комични споменик пилећа трка преко пута. Подигнута је у част жена које се стално журију, заузете су својим властитим пословима у градској врлини.
 • Суссек Д104. Птице имају лагано перје, отпорне су на промене температуре. Важност је 98%. Раст птице се јавља прилично брзо, брзо се повећава. У години пилетина може да положи 320 јаја.
  Суссек Д104
 • Доминантно од плаве 107. Ова врста је врло слична ананалијанској раси. Има високе адаптивне карактеристике за животну средину. Има високу продуктивност и проценат преживљавања.
  Доминантно плаво 107
 • Браон 102. Положење јаја износи око 315 комада годишње. Оклоп је обојен браон. Ова боја се објашњава преласком бијелог и браон Рходланда. Најчешће, петлићи су беле боје, а пилићи су браон.
  Браон 102

Све врсте птица имају сличне карактеристике, тако да их можете изабрати искључиво по изгледу.

Где да држите пилиће?

Циљ одгајивача је био да узгајају универзалну расу, тако да не постоје посебни услови за његов садржај. Међутим, треба се придржавати неких препорука.

Научите како самостално направити кокошку кокошку у предграђу.

Ако у дворишту имате велики број птица, боље је изабрати врсту Смеђа Д102 и Бела Д159. И ако имате малу шталу, можете узгајати било коју врсту пилетине.

Место за ходање

Пилићи доминантне или укрштене расе требају слободан домет. Захваљујући дебелом перју и његовој чврсти успону, птице могу ходати док не дође до хладноће, до првог снега.

Важно! Одрасле пилиће, да би почеле да ходају у шетњама не би требало да буду раније него у доби од 3-4 недеље. Ако их раније пустимо, они могу да ухвате болест и умру, пошто још увијек имају незреле имунитет.

Поред хладноће, пилићи ове расе обично перципирају високе температуре и високу влажност.
кокоши доминантни

Захтјеви за кућу

Да би птица живела, неопходно је изабрати топлу и суву собу, а влажност може негативно утицати на њихово здравље.

Ако желите да направите удобност за птице, за њих можете направити посебне перпе – воле да спавају на њима.
Препоручује се и добро осветљење. Што више светлости постоји у кући за живину, то ће вам више јаја добити.

Шта да храните доминантним?

Пиле ове расе нису избирљиве, једеће све што им дајеш. Међутим, да би се добило више јаја, неопходно је хранити птице сложеним храном.

Може се мењати и са зрном. Ако пилићи живе у затвореном, њима је потребно више витамина, за разлику од оних који их могу сами набавити.

Саветујемо вам да прочитате како припремити храну за живину сопственим рукама.

Да би то учинили, различите суплементе које садрже протеин и калцијум користе се као комплементарна храна, која се може купити у специјализованим продавницама.

Отпорност на болести

Доминанти, за разлику од других раса, имају високу отпорност на болести, имају јак имунитет. Међутим, то не значи да не морате водити рачуна о њиховом стању.
кокошке
Препоручује се превентивно лечење пилића – то ће помоћи избјегавању болести у будућности.

Одрасли појединци третирају се само у ситуацији када се вирус појавио у дворишту. Чак и ако нису заражени, вежбање терапије се мора извршити.

Има ли недостатака?

Изненађујуће, ова раса нема мане, ако не узима у обзир чињеницу да понекад женке не постану мајке брину за своје пилиће. Узгајивачи изведен идеалну птицу која има само предности.

Да ли знате? Зрели пилићи носе велике јаје, а млади имају мала јаја.

Ако одлучите да расте доминантни расу, будите уверени, кокошке ће вас одушевити са бројем јаја и њихово гајење није тешко. Главна ствар је да се брине о птице, створити повољне услове за то.