Парадајз “Златни домови” – парадајз мед са салатом

Томато Голд Цуполас
Разноврсност великодушних парадајза “Златни купуси” односи се на познату парадајз серију “Сибериан Гарден”. Друго име ове серије звучи као “Сибериада”. Воћни парадајз из ове серије се узгаја циљаним и конзистентним селекцијама од стране сибирских узгајивача. Ова серија укључује сорте отпорне на промене температуре и добро прилагођене климатским условима Сибира.

Као и остали парадајз из ове серије, парадајз “Златни купуси” се одликују повећаним приносом, отпорношћу на временске промене и главним болестима Соланацеае.

Изглед и опис сорте

Ови парадајз се односе на детерминантне сорте које се могу узгајати са једнаким успехом у условима стакленика и отвореног тла.

Од потпуно истим одредница сорти парадајза укључују “Катиусха”, “Лианг”, “Солероссо Ф1”, “Афродита Ф1”, “Алсу”, “Цримсон Велики”, “Почетни”, “Блацк Мед”, “Трансфер”.

Томато Голд куполе

Опис сорте “Златни купуси”:

 • парадајз са жутом бојом воћа и жуто-наранџастом месом (погледајте слику испод);
 • велика, месната, тежина варира од 400 до 800 г;
 • облик парадајза – благо исказан у облику срца, равно заобљен;
 • сорта је средње зрело, прво плодови се могу срушити у 3-3,5 месеци након појављивања првих пуцања;
 • висина грмља од 90 цм до 150 цм (када расте у стакленику, висина стабљика ће бити већа него на отвореном);
 • парадајзна жбица не штити;
 • просјечна љешност грмља, лишће листова, слабо – разлогое;
 • Има сложену четку, која је плетена од 5 до 14 плодова;
 • разноврсност претежно салате.
Да ли знате? Детерминант парадајз – ово је сорта са генетички ограниченим тачкама раста. Оваква грмица завршава свој раст, бацајући последњу четкицу за воћу на врх биљке.
Индетерминантни парадајз су сорте у којима гени не садрже ограничење раста у било којој фази раста биљака. У условима летњег лета, ове сорте парадајза могу расти, цветати и узимати плод све дванаест месеци.

Карактеристике воћа

Парадајз “Златни купуси” имају одличан принос. У једној четки ова сорта може бити везана са 5 до 14 парадајза. Ова врста четке се зове сложена четка. Што више парадајза буде на једној четки, мања ће маса имати сваки појединачни парадајз. Воће
Ако се на четкицу причвршћују само пет или шест парадајза, оне обично достигну врло велике величине, сваке теже више од пола килограма.

Предности и мане сорте

Предности

Али главни нагласак парадајза “Златни купуси” је њихов укус. Месо ових парадајза је готово без меса, меснато, са малим процентом сока од парадајза.

Окус ових парадајза је невероватан, практично немају киселину, што код многих људи изазива згрушавање. Можемо рећи да је ово идеална сорта парадајза за људе са високом киселином и дијететима.

Недостаци
Разноврсност парадајза Златни купус
Кожа ових парадајза је јака, еластична, али не превише дебела. У опису сорте често треба заборавити да је у неправилним али обилне заливање на парадајза “Голден Доме” се може појавити пуцање коже.
Ово је због чињенице да када велика количина воде улази у корене биљке, плодови почињу да брзо добијају додатну тежину. Пелат од парадајза не прати брзи раст ћелија, тако да парадајз може пуцати.

Важно! Цртање парадајза се може избјећи ако се биљке редовно (двапут седмично) добијају влагом у малим порцијама под кореном (2-3 литра по биљци).

Агротехника

“Златни купуси”, као и све сорте парадајза из серије “Сибириада” су непрецизне у њиховој бризи, али воле хранљиво и оплођено земљиште. Такође, биљкама треба правовремено залијевање, отпуштање тла, подрум и заштита од болести и штеточина.
Сеедлинг

Припрема семена, садња и одржавање семена

Семе парадајза “Златни купуси” су посејане на садницама крајем фебруара или почетком марта. Време сјемења зависи од региона у којем живи баштован, који жели да расте овај парадајз. За култивацију садница, земљиште се припрема у јесен или се купује у специјализованим продавницама љетне и баште.

Земља за сетву

Уколико се баљник одлучи да припреми тло за саднице самостално, онда за то треба да састоји два дела уобичајене баштенске или ливадне земље са једним дијелом двогодишњег хумуса и једног дела песка. Све компоненте мешавине земљишта темељно се мешају и сипају у сандуке за саднице. Пошто се тло припрема од јесени, кутије са земљиштем које су закопане у њима треба држати све до пролећа у мразу.
Семе сејања
Може бити неогревани балкон или хладна шупа. Замрзавање тла ће помоћи у уништавању малих инсеката који су у њему, што може угрозити нормалан раст садница.

Важно! Стицање земљу у башти – не може да земљу у којој расту ландинг Соланацеае (кромпир, парадајз, паприка, патлиџан, итд). На овом тлу су постојале споре гљивичних болести, којима су биљке породице Соланацеае подложне. Ако је земљиште узима на ливаду, то је добро тло се прикупљају од мол брда (молехиллс).

Семе сејања

Пре сејања сјемена, потребно је провјерити лунарни календар и одабрати најприкладнији дан за сетву ове културе.
Маргаровка
Прелиминарна припрема семена пре сејања:
Семе су натопљене у бледо ружичастом раствору мангана у трајању од 25 минута, након чега се опере под текућом водом. Затим су натопљени за ноћ у било који стимулатор раста (Ивин, Епин) или алојев сок, раствор меда и воде (200 г топла вода по каши меда).

Ујутро, семе се филтрира кроз сито од стимулативне течности, равномерно се распршује на папиру и осуши до течности. Семе су спремне за сетву.
Семе парадајза
Кутије са земљиштем се уносе у топлу собу дан прије почетка сетве. Током овог времена, тло ће се повући и загријати.


Како сјести семе парадајза:

 • земљиште у кутијама мора бити изравнано;
 • означити и извршити на тлу ознаку жљебова за сетву (растојање између бразде је 5 цм, дубина бразде је 1 цм);
 • Правимо жлебове

 • нежно сипајте бразде и уредите семе у њима на удаљености од 1 цм један од другог;
 • сипати семе земљом и поново умерено залити (никако не пити!);
 • Влажи земљиште

 • На врху кутије ставите стакло или завијте кутију у полиетилен (то неће дозволити тлаку да се осуши);
 • Покријте стакло

 • ставите кутију на топло место (батерија или котао за грејање).

После 5-7 дана, прве нежне петље од парадајза се појављују на површини тла. Кутија треба одмах пребацити на добро осветљено место (прозорски праг или посебан стол са осветљењем).

Брига о садницама

Брига о младим садницама је влажење редова како се тла суше. Недељно, земљиште у ходницима треба да се опусти да би обезбедио приступ кисеонику коренима младих садница. Одговарајуће отпустите тло у кутијама за садњу уз помоћ конвенционалне вилице за трпезарију.

Садња садница
Садња садница
За две недеље на младим парадајзама биће две прве праве лишће – ово је сигнал за бирање биљака.

Саднице роњења могу бити:

 • у вишој кутији за садњу;
 • у стакленици на улици.

Ако се садња зарони у кутији:

 • растојање између редова парадајза не сме бити мање од 7-8 цм;
 • растојање у реду између биљака није чешће од 2-3 цм.

Ако се садница зарони у стакленику у улици:

 • растојање у низу: 15-25 цм;
 • растојање од парадајза до парадајза је 5-10 цм.

Садња садница

Да ли знате? Дуго времена су амерички насељеници сматрали парадизом смртоносним отровним биљкама и никад их нису конзумирали за храну. Почетком 19. века, ова грешка је јавно разбијена од пуковника Р. Г. Џонсона. Храбар пуковник испред велике публике, седећи на корацима испред зграде суда у Салему, јео скоро 10 килограма «Отрован парадајз. Храбар војник је остао жив, а парадајз је постао изузетно популаран на америчком континенту.

Сеедлинг и слетање

После 40-45 дана након појављивања првих калупа и земљишта, одрасла садница је спремна за садњу на сталном месту. Тло у којем ће бити посејане младе биљке мора се претходно оплођивати.
Ископавање садница
Који је ђубриво погодно за парадајз кревета:

 • хумус;
 • Горњи баршански тресет;
 • компост;
 • прошлогодишњи стајњак стоке.

Пољопривредник поврћа бира где ће његов парадајз расти: у стакленици или на отвореном. Парадајз “Златна купола”, засадио у стакленику налази чешће него њихове колеге расте на отвореном кревета.

Уређење великих плодова парадајза са високим грмовима на отвореним креветићима:

 • биљке су распоређене у два реда;
 • растојање између одраслих и парадајза – 50 цм;
 • растојање између првог и другог реда је 40 цм;
 • парадижник првог реда је у распореду у односу на другу врсту парадајза;
 • после сваког дворедног кревета је међусобна стаза (80-100 цм).

Садња парадајза
Шема локације великодусног парадајза са високим стабљиком у стакленику:

 • растојање између биљака – 25-30 цм;
 • други ред парадајза је распоређен у правцу сасвим у односу на први ред;
 • стазе у стакленици су стационарне и не зависе од култивисаног усјева;
 • Углавци биљака у стакленици се изводе само на вертикалним носачима конопа.

Ако биљке расту на отвореном тлу, онда за кревете од парадајза потребно је изабрати сунчано мјесто, добро разбијен јужни вјетар. То је топло нацрт који ће помоћи избјегавању развоја гљивичних болести (кашњења).
Саднице парадајза

Да ли знате? У природи постоји огромна количина сорти парадајза (нешто више од 10 хиљада). Оне се разликују једни од других по величини, боју фетуса и његовој конфигурацији. Већина малих парадајза, не веће од трешње, а највећи може нарасти до скоро два килограма. Парадајз су: црвена, роза, жута, наранџаста, зелена, бела, смеђа, црна и пругаста.

Брига и заливање

Сорта парадајза “Златни купуси” веома одговара на заливање. Посебно је важно заливање биљака у фази цвјетања и постављања плода. Ако не добијете одговарајућу количину влаге, полен цветова остаје стерилан и црне, не формирајући јајник, а већ везано воће не може добити велику масу.

Препоручује се водени парадајз само под кореном (не на листовима). Пожељно је користити овај начин наводњавања, јер је култура врло нестабилна за гљивичне болести.
Водени парадајз
Парадајз кревети у отвореном подземном воду два пута недељно, у вечерњим часовима, од обрачуна 2-3 литре воде по постројењу. У стакленику, парадајз се залива сваки други дан из израчунавања: 1-1,5 литара воде по биљци.

Биљке можете водити на неколико начина:

 • уреди наводњавање кап по кревете или у стакленику;
 • направити жлебове (канале за наводњавање) дуж неколико биљака. Налазе се у базној зони грмља;
 • између две биљке, пластична боца без дна је ископана. Вода се улијева у ову бочицу и текућина постепено продире у коријене биљака.

Парадајз “Златни купуси” треба везивање стабла на снажну подршку, јер тешка усев може да разбије танке парадајзове стабљике.

Као подршка великодушним високим парадајзима, можете користити:

 • подршка ужета;
 • стационарна или преносна решетка (дрвени или метални);
 • дрвене клапне.

Парадајз је вишегодишња биљка која је способна за вишегодишње воће у тропским земљама, а само наше хладне зиме спречавају то. У нашој земљи, парадајз се узгаја као култура са кратким животним циклусом (у једном љето). Ова техника, као и формирање парадајза, служи да добије што више плода од сваке биљке током топлог периода.
Пасинкование
Формирање парадајза подразумева њихово пасинкование. Пасинкование је уклањање формираних додатних стабљика, које се појављују у синусима између главног стабла и листа парадајза. Ове стабове се зову степцхилдрен и подлежу уклањању (за сезону у постројењу постоји до 50 степеница). Ако се степенице не уклоне – у будућности биљка пати од вишка гране, плодови су плитки.

Формирање одраслих парадајза “Златни купуси” се спроводи 3-4 стабљике воћака, а исте сорте, али узгајане у стакленику, чине само једно воћно стабло. Стакленик је прилагођен загушљивој садњи и подмлађивању биљака на вертикалне носаче.
Пасинкование
За уличне парадајзове у сјеверним пределима земље препоручује се формирање у два стабла воћа, за јужне регионе – формирање у 3-4 стабла.

Штеточине и болести

Парадајз су склони таквим болестима као:

 • касна бола;
 • Стрик;
 • вертициллиум вилт;
 • пуцање воћа;
 • вертек рот;
 • кладоспориоза (смеђе мрље);
 • фомоза (смеђа грла плода);
 • фусариум вилт;
 • алтернариа (суво мрље);
 • бактеријски спотови;
 • црна нога (болест садница парадајза).

Непријатељи парадајза из света инсеката:

 • бијелац и слаг;
 • паук мите и колорадо буба;
 • медвед и жица;
 • гњечење лоптице.

Превентивне мјере се предузимају за борбу против болести и инсеката.
Борба против болести парадајза
Они укључују:

 • пљацкање редова редова на постељама и грбовима биљака;
 • спречавање прекомерног згушњавања приликом садње парадајза;
 • мулчање базалног слоја и прочишћавање поклопца листова;
 • заливање испод корена;
 • у прву деценију августа истискује врх биљке (тачка раста).

У случају да превентивне мере нису довољне, пољопривредни произвођачи прибегавају помоћ инсектицидима и фунгицидима. Инсектициди (конфидор, Ахтар) помогне у борби против штеточина у креветима, а третман биљака са фунгицида (оксихом, Сагласност) помоћ да би се избегло избијање болести. Третман са фунгицидима се обавља и профилактички и како се симптоми болести појављују на постељама.
Обрада парадајза

Услови за максималну плодност

Парадајз “Златни купуси” може помоћи откривању потенцијала сорте уз помоћ специјалних препарата. За ово се биљке третирају током цветања и током периода сипања плодова различитим стимулационим супстанцама.

Лечење боровом или јантарном киселином омогућава повећање броја јајника у свакој четкици. Стимулатори раста (Аппин, Гетероауксин, Биостим, циркон, ризома) помоћ за бирање лист биљака и тежину корена брже, што је додатно позитивно утичу на количину и квалитет добијених воћа.

Да ли знате? “Матл” – ово је име парадајза на Азтец језику. Само је реч о француском Азтецу звучало неразумљиво и сложено, постепено се трансформисало у реч “парадајз”. Станари Италије су називали парадајз “златну јабуку”, а становништво Немачке – “рајска јабука”.

Коришћење воћа

Ови парадиже су одлични за резање свеже, летње салате и за прераду на сокове. Сок од Златних купола се испоставља да је дебео, жуто-наранџасти у боји, мирисан, са израженим укусом парадајза.
Парадајз сок
Месо парадајза се сјече у млину за месо или у блендер и припрема се на основу кечапа и аџике необичне жуте боје. Зимска берба ће одушевити власнике не само са укусом, већ и са соларним необичним изгледом.

Гајење парадајза важно прикупљање свих агрономских техника, али чак и највише пажљив и савестан заштите не даје добре резултате, ако је изабран оригинални неукусно или сушено сорте за садњу. Парадајз “Златни купуси” заљубио се у летње станаре и камионске фармере због свог изванредног укуса, годишњег приноса и непретности према растућим условима.


Loading...