Орање земље: правила рада

Орање земље

Узгој култивисаних биљака ради бербе подразумева понављање неких процеса у циљу повећања индикатора, сваке године. Овакви процеси укључују садњу, различито ђубрење, припрему биљака и тла за зимовање, орање земље и многе друге. Међутим, напредак не стоји и савремени инжењери су развили различите технологије и прилагођавања који значајно олакшавају ове процесе за баштованоре. Овај чланак је посвећен теми орања и разних технолошких адаптација, који олакшавају овај процес.

Зашто треба да орањате земљу

Упркос тренутном миту да орање није процес који није обавезан, а понекад и штетан, примећујемо да је то потпуно погрешно. Орашено земљиште може произвести много богатије усеве, док су биљке које су засадене на таквом земљишту потребни много мање пажње.
Орање земље

Да бисте боље разумели зашто је потребно да се оклопите, пажљиво проучите копље земље коју сте ископали на јесен. Сигурно ћете пронаћи тамо пуно корења корова и велики број јаја различитих инсеката и других штеточина. У процесу копања, све ове штетне укључености су на површини земље, где изгубљују виталност под утицајем ниске температуре.

Да ли знате? Први плуг је измишљен у ИИИ миленијуму пре нове ере. е. и изгледала је као оквир у који је део дрвета био вертикално уграђен, вучећи кроз горњи слој тла и опуштајући га.

Као резултат ове активности слоја земљишта, што је већ значајно осиромасвеном и донекле изгубила плодно својства помера надоле, а земља засићен корисне елементе и поврати своје природне особине, она се премешта у површину где лако чека слетања у њој разних биљних.

Сазнајте више о мулцхинг, култивацији и дрхтању земљишта.

На орању, снегу и одмрзнутој води, које играју веома важну улогу у процесима обнове природне равнотеже микроелемената у тлу, много је боље задржати у пролеће. Орањано земљиште је боље засићено кисеоником, што је један од најважнијих елемената неопходних за нормалан раст и развој биљке.
Орање земље
Земљиште на којем је постављено садње вероватно ће бити врло чврсто закрчено до тренутка када је могуће поновно полијетати. У таквом тлу биљке расте веома лоше, не развијају се довољно брзо и тешко ће те задовољити са значајним приносом. Орање дозвољава рушење тврде земље и тиме нормализује процесе раста биљака.

Пре него што орао

Традиционални и примењени на овај дан начин обраде малих површина је ручно орање. Лопата од бајонета сматра се заједничким алатом за овај догађај. Недавно се појавио значајан број различитих ручних култиватора који омогућавају олакшавање овог процеса и смањење терета на леђима и раменском појасу особе која се бави култивацијом земљишта.

Да ли знате? Тло се појавило као резултат уништавања ветрова стена, којима су тада помешани остаци првих биљака који расте директно у стенама, овај процес је трајао 1,5 милијарди година.

За лечење великих површина, најбоља техника биће употреба трактора са плугом – то неће значајно убрзати процес, већ ће омогућити исту дубину орања током цијелог поља. Међутим, за пољопривредника са релативно малим земљиштем, ова метода ће бити прескупа и врло тешко.
Орање земље

Међу погодним за обраду релативно малих површина, а истовремено и довољно технолошких адаптација, потребно је идентификовати блокове и култиваторе. Они коштају знатно мање трактора и савршено замењују традиционалну лопату, док вам гарантује добијање једнако доброг резултата на целој територији која је обрађена.

Да би се бавили малим земљишним земљиштем, пољопривредни произвођачи активно користе лопатицу Моле и ручни култиватор Торнадо.

Међутим, у случају да је неопходно обрадити “девичанско земљиште”, постоји врло мала вероватноћа да чак и најбољи мотоблок то може да реши. У овом случају, најприхватљивија опција за однос параметара цена / квалитета биће употреба мини трактора. Њихова куповина и регистрација нису посебно тешка на данашњем тржишту, међутим, поправке су често тешке, поготово ако сте купили мини трактор за странску производњу.
Орање земље

Дакле, најприхватљивији начин орања земљишта за модерног љетног становника, који има средње величину земљишта, је третман са моторним блоком или култиватором. Ручна обрада такође заслужује право на живот, али вреди запамтити о могућим здравственим опасностима које могу да изазову овај метод култивације, а вероватно резултат неуниформних (негде дубље, негде мање, и тако даље. Д).

Која је разлика између мотоблок и култиватор

Многи верују да су култиватор и мотоблок исти, али постоје разлике између њих. Прво, хајде да причамо о њиховим заједничким карактеристикама: обе адаптације се користе за обраду, отпуштање, припрему за садњу, побољшање структурних карактеристика земљишта и мешање тла са различитим ђубривима.

Погледајте техничке карактеристике Нева МБ 2, Салуте 100, Зубр ЈР-К12Е, Центаур 1081Д.

Сада, о томе шта их разликује:

  • Мотоблоцк омогућава широк спектар пољопривредних радова, на пример, може да се користи да се одржи садњу кромпира или косити траву, за производњу и извоз од ридгинг порција жетве.
  • Култиватор има много слабију снагу у поређењу са мотоблоком, првенствено захваљујући ширем функционалности другог.
  • Мотоблоцк се може комбиновати са разним другим уређајима, због чега ће се његова функционалност знатно проширити. На пример, можете повезати пумпу, кружну тестеру, авион или корпу. У култиватору једини радни алат су секачи који су потопљени у тло.

Орање земље

Важно! Ако ове адаптације сматрамо само у контексту орања земљишта, култиватор ће бити много бољи избор. То је због мање тежине култиватора у поређењу са рудником, што значи да је смањено време потребно за орање локације са култиватором, као и количина напора.

Како започети?

Купујете мотоблок за себе, запамтите да ова куповина није за једну сезону, а са собом морате много тога радити сваке године. Стога, покушајте да будете сигурни да ће ова јединица бити погодна за вас. Утјешак приликом рада са овим уређајем долази прилично брзо, а ако је процес праћен изразитом неугодношћу, ефикасност вашег рада ће бити изузетно ниска.

Научите како правилно ископати земаљски блок мотора.

Након стицања јединице, неопходно је да је монтирате тако да га доведе у радно стање тако што ћете на њега уградити два додатна уређаја – сами плуг и сами држачи. Без ових компоненти, процес орања неће бити могућ, зато претходно питајте да ли су ови механизми укључени у комплет за ваш мотоблоцк модел.

Затим је неопходно правилно подешавање култиватора, узимајући у обзир три параметра: ширину и дубину орања, као и угао плужа. После тога вредно је означити територију било којим материјалима: клинови, кабл, канап, жица итд. Ово ће помоћи да се правилно одреди правац и дубина рада. Прва браза не би требала бити дубља од 10 цм, а накнадни жлебови се могу продубити до 20 цм.
Орање земље

Како да олакшате процес?

Да не бисте морали да повучете заглављену јединицу са земље у горе и да не трошите драгоцјено време и физичку чврстоћу, инсталирајте помоћни точкић на њему. Његова сврха је да спречи потпуну потапање крмача у тло. Поред тога, с истим циљем најбоље је да се култивација земљишта одржи у сувом времену, пожељно не прије 3 дана након кише.

То је императив, вођење сличан посао сваке године, смер промене, јер, свиђало се то нама или не, слој земљишта је у сталном покрету, што додатно допринети нашем покрету у овој области. Њене смене доводе до укривљености рељефа, које накнадно лоше утичу на накнадни орање, што их отежава. Ако смањите вектор покрета и стално мењате његов правац, можете знатно успорити овај процес.

Откријте МТ3-892 трактора, МТ3-1221 “Кировец” к-700 “Кировец” к-9000 Т-170, МТ3-80, “Владимиретс”, Т-30, МТ3 320, МТ3 82 који се такође може користити за различите врсте посла.

Да бисте минимизирали отварање моторног блока у супротном правцу, када стигнете до краја бразде, препоручује се да се оклопите дужом страном ваше странице. Дакле, можете минимизирати број непотребних покрета, уштедјети физичку снагу и све време ћете се кретати само у праву линију.

Важно! Окретањем управљачке стезаљке моторног блока на лијево ћете бити у могућности да оружје учините много брже, јер ћете се кретати на необрађеном тлу. Поред тога, ова манипулација ће додатно избегавати заглављивање јединице у тлу.

Коначно

Сваки мотоблок има неколико брзих модова рада, дизајниран да осигура да сваки корисник појединачно може изабрати одговарајућу брзину за себе. Стога, ако изненада то видите, на пример, киша ће доћи и још нисте завршили орање, можете повећати брзину како брже довршите процес.
Орање земље

Ако вам се чини да је тло изузетно тврдо и култиватор са великим потешкоћама хода, покушајте да смањите дубину и ширину орања и извршите процедуру у две фазе. У том случају, направите други приступ са нормалним параметрима дубине и ширине бразде. Ово ће разбити стиснуте грудве, а на крају ћете потрошити много мање времена на цео процес него ако наставите да радите све на исти начин као и раније.

Да бисте спречили оштећење плуга, пажљиво проучите пре орања локације за велике камење, стакло, опеке или металне предмете. За исту сврху покушајте да не преместите моторни блок пребрзо напред по бразги, пошто оштећен плуг понекад није поправљив, а куповина новог је често прилично скупа.

Запамтите да је за добар зет, орање један од кључних процеса који обезбеђују тло са свим неопходним залихама хранљивих материја и чишћењем разних корова и штеточина. Не верујте у митове да орање земље не игра никакву улогу у расту и развоју биљака, правилно водите рачуна о својој башти, а јесен ће вам свакако задовољити богато и укусно жетву.