Норме и методе за контролу влажности у инкубатору

Влажност у инкубатору
За добијање пунијих пилића код куће, живина не би требало да обезбеђује само неопходан температурни режим, већ и стално прати влагу. На крају крајева, за пилеће потомство у инкубатору, ово је једна од најважнијих компоненти угодног окружења. Веома често, разлог смрти ембриона је управо неусклађеност вриједности индекса влаге.

Које су норме влажности у инкубатору?

Да би се осигурало да је ембрион правилно развијен у јајету, у почетку је потребно водити рачуна о нивоу влаге у уређају. Услед успешне корелације овог индекса са топлотом, појављује се повољно окружење за инкубацију. Према експертима, највећа и најчешћа грешка куротсов-а је једнократни приступ потребној влажности и њеној даљој подршци током периода инкубације. Заправо, захтеви за проценат влаге се мењају са развојем фетуса. Размотримо их детаљније у свакој фази.
Влажност у инкубатору

Да ли знате? Инкубатори су ушли у живот човечанства захваљујући древним Египћанима. Они су направили око 1500 година прије наше ере посебне пећнице и загрејане бачве за вештачку инкубацију јаја, која је била под контролом локалних свештеника.

На почетку инкубације

Први дани јаја у инкубатору су веома одговорни. Ниски коефицијент влажности ваздуха може довести до поремећаја процеса трансформације растворљивих супстанци у маси белог протеина, што за последицу има гладовање ембриона. Због тога је у овом тренутку важна максимална влага.

У сред инкубације

Почев од седмог дана инкубације, када се васкуларна мрежа формира унутар јајета, влажност треба смањити. Потреба за обилним испаравањем воде нестаје због присуства алантоичне течности. Имајте на уму да са влажношћу од 70%, унутрашњи процеси развоја ембриона знатно успоравају, па је оптимално поставити регулатор на ниво од 50-65%. Према експертима, овај период траје до 16. дана и карактерише интензиван раст фетуса.
Инкубација

На пилиће које су излучиле

Почевши од 17. дана јаја у инкубатору, повећана влажност у уређају је контраиндикована, јер се у таквој средини интензивно развијају патогене гљивице и бактерије. Поред тога, због прекомерне влажности ваздуха која се јавља у јајима током испаравања протеина, пилића се не може носити са шкољком, због чега умире. Да би се нормализовали сви важни фактори у окружењу, препоручује се у овој фази повећати влажност на 60-70%.

Да ли знате? У Европи је аутор првог инкубатора италијанска физичка лука, која је КСВИИИ век изградио примитивну конструкцију за псеће љуске. Али свет још увек није сазнао о великом проналаску, јер је спаљен по редоследу инквизиције. Следећи који су говорили о инкубацији јаја били су француски, предвођени од стране проналазача Реаумур.

Који су знаци високе влажности

Многи новинари мисле да је пчела у инкубатору веома тежак и проблематичан посао, посебно због контроле влаге. Али искусни фармери перади знају да је могуће одредити ове индикаторе чак и голим оком.
Јаја

Чињеница да влажност у окружењу околине изнад препоручених стандарда указује на:

 • обилна адхезивна супстанца која густо фокусира плод и љуску на овцу;
 • закасни и не-синхрони наклев, као и лупа;
 • појаву амниотске течности из имплантираног јајета, који, изливајући, замрзава и спречава пилиће да излази из љуске.
Научите како да изаберете прави инкубатор за ваш дом.

Како измерити влажност у инкубатору

Контролни фактори који утичу на ове нијансе су једноставни у купљеним инкубаторима опремљеним специјалним мјерним инструментима – хигрометрима и термохигрометрима. У неким моделима уређаја они се пружају у виду додатних компоненти. Имајте на уму да се у већини купљених метара ниво влажности разликује од 40 до 80%.

Важно! Ако пилићи рано пецкају шкољку, али издужују дуго и асинхроно, а потомство није много активно, то је знак да је влага у инкубатору потцењена.

Како мерити влажност без посебног уређаја

Ако имате самопроизведени или најједноставнији купљени инкубатор, а у домаћинству нема мерних инструмената, фолк метода ће се спасити. Да бисте га применили, требаће вам свежа вода и чиста тканина или вата. На пример, у широко распрострањеном дизајну “Наусушке”, мерење нивоа влаге ваздуха врши се помоћу два конвенционална термометра (термометара).
Вата

За ово вам је потребно:

 1. Напуните доњу палету водом.
 2. Укључите инкубатор.
 3. Након неког времена рада (око 10 минута) искључите га.
 4. Измерите врх једног термометра памучном вуном и потопите у воду.
 5. Ставите и термометре у уређај, постављајући их један поред другог, на истом нивоу.
 6. Укључите уређај и након 15-20 минута уклоните индикаторе.

Табела пресека индикатора ће вам помоћи да пронађете потребне податке:

Температура на сувим температурама

Температура на влажном термометру

25

26тх

27тх

28

29

30

31

32

33

34

Процењена влажност

36

38

43

48

53

58

63

68

74

79

86

36.5

37

41

46

51

56

61

66

71

76

83

37

35

40

44

49

54

58

63

68

74

80

37.5

34

38

42

47

52

56

61

66

71

77

38

32

36

41

45

50

54

59

64

68

74

38.5

31

35

39

43

48

52

57

61

66

72

Да ли знате? Кинески инкубатори су се увек разликовали знатно од оних које су измислили Европљани. У овој земљи од давних времена било је обичајно опремити такве структуре на земљи и загријати их уз помоћ сунца. Такође су вршили и јаја од стране специјалних људи.


Како прилагодити ниво


С обзиром на то да је сухост ваздуха неприхватљива када се млади потомци инкубирају, живинара мора благовремено подићи или спустити ниво влаге. У уређајима последње генерације, ови процеси се јављају без људске интервенције, међутим, домаћи и једноставни купљени инкубатор модели захтевају посебно учешће. Размотримо могуће варијанте.

Полуаутоматски и аутоматски купљени уређаји

Без претеривања, такви уређаји су сан сваког одгајивача перади. Они су опремљени регулаторима температуре и влажности, претварају подметаче са јајима како би се равномерно загрејали.
Уређај
Аутоматски модели не пружају никакве радње власника. Његова улога је само да преузмете оно што вам је потребно за узгој пилића. Иначе ће се машина управљати самим собом. Поред тога, може истовремено узети пола хиљаду јајета. Једини недостатак је висок трошак, почев од 40 хиљада рубаља.

Прочитајте о суптилностима инкубације јаја пилића, гозија, ћурки, патака, индоток, препелице.

За сопствене потребе такви окрети нису потребни. Стога је сасвим могуће урадити аутоматске кувезамије, које су пола јефтиније и изгубе само у својој својини. На пример, из серије аутоматских инкубатора, следећи модели су се добро доказали:

 • МС-48 (уређај је дизајниран за 48 јаја); МС-48
 • МС-98 (пладањ држи 98 јаја); МС-98

 • Цовина Супер-24 (италијанска марка ријеке). Цовина Супер-24

Полуаутоматске машине сами не претварају самице, према датом програму, него што се разликују од аутоматских инкубатора. Овај процес обавља особа која користи кључ који се налази на дну уређаја. Дизајн ових машина укључује присуство дигиталне терморегулације, али режим влажности се често одржава загревањем воде у доњем каналу и његовим слободним испаравањем.
Цовина Супер-24Цовина Супер-24

Корисници су добро упознати са следећим моделима:

 • Аргис (румунска производња, капацитета 56 јаја, опремљена је електронским терморегулатором и вентилатором за принудно пухање); Инкубатор Аргис
 • АСЕЛ ИО-1П ТЕ (дизајниран за 56 јаја, претпоставља присилни размак ваздуха, електричну контролу температуре и механичку обрту јаја). АСЕЛ ИО-1П ТЕ
Биће занимљиво знати – како направити инкубатор уређај из фрижидера.

Методе присилне влажности повећавају

Ако је влажност мала, можда ће бити потребне додатне мере. Да бисте га повећали користите такве уређаје:

 1. Специјална кад и грејач (цевасти електрични грејач). Постоји константно загријавање воде, због чега се испарава. Такав уређај може бити направљен од било ког металног пловила постављањем 200 В гријача у њега. Важно је да се структура налази унутар инкубатора директно испод јаја.
 2. Ињекција пумпе. Ова техника подразумева влажење кроз горњу сферу помоћу пумпе и прскалице млазнице. Течност се извлачи из било којег контејнера и улази у целу површину инкубатора. Међутим, за јединственост прскања таква структура треба поставити на растојању од 20 цм од јаја.
 3. Употреба купљеног ултразвучног овлаживача. Пољопривредници су популарни модели “АЦ100-240В”, “Фог Макер Фоггер” 16 мм. Куповина такве опреме кошта 500-800 рубаља.
Важно! У случају пукотина у љусци једног боравка на инкубације јаја дневно трљају угрожено подручје са концентрованим раствором калијум перманганата, а на врх “траке је” она потопљена у истом решење листа папируса.

Видео: како повећати влажност у инкубатору својим рукама

Методе принудног спуштања влаге

Смањење влажности је увек теже. Ручно то можете учинити на следећи начин:

 1. Смањите ниво на регулаторима аутоматизованих инкубатора. Овај метод треба користити само ако програмирани режим не одговара свим јајима. Иако савремени модели апарата ове врсте независно регулишу потребне индикаторе, често постоји разлика у развоју ембриона.
 2. Смањите ниво течности у кади, што је део дизајна инкубатора. Овај рад се може извршити само када је уређај напуштен.
 3. Привремено уклоните резервоар за воду са уређаја. Ово се ради само када ниво влаге порасте на максимални ниво (80%). Али дуго времена не можете оставити јаја у овом стању. Ако не можете скинути лежиште, вода се потпуно испумпава.
 4. Ставите у импровизоване апсорпционе влаге инкубатора средства: лоофах, вата, памучна тканина, крпе. Овај метод омогућава решавање проблема у року од пола сата.
 5. Користите купљени регулатор “ВРД-1”, “РВ-16 / П”. Таква куповина коштаће око 1000-3000 рубаља.

Инкубатор

Како направити “уређај” за контролу влаге

Ако је ваш електрични сателит једноставан домаћи проналазак, немојте журити да бисте постали узнемирени што је инфериоран са новим скупим уређајима. Неке од њихових функција које можете направити код куће – на примјер, регулатор влажности. Постоје различите опције од којих можете изабрати оно што вам се свиђа за одређени дизајн:

 1. Инкубатор можете опремити резервоаром за воду. Ова метода је одлична за велике уређаје и апсолутно није корисна за мале. Чињеница је да ако се ниво воде пали, машина може пропасти. Поред тога, трошкови снабдевања електричном енергијом су високи.
 2. За мале конструкције, погодан је уређај направљен од електричног вентила и конвенционалне тканине, на којој се вишка вода капље. Недостатак овог метода може се назвати потребом за честом заменом елемента ткива, пошто се депозити калцијума акумулирају у њој након недељу и по дана.
 3. Као алтернатива, компресор за акваријумске ваздух је погодан. Да би уређај могао да ради, потребно је обезбедити простран резервоар са водом и поузданост најмање 5 прскалица.
Важно! Чак иу случају непредвиђене деактивације или разградње апарата, не дозволите да инкубација нагло заустави. Запамтите да ембриони могу сигурно пренети дневно хлађење или прегревање. Није препоручљиво, али је дозвољено држати јаја на температури од 49 ° Ц у трајању од 1 сата. Ако је овај индикатор мањи, ембрион ће остати одржив 3 сата.

Који год инкубатор користите, контрола влаге и температуре су главни, међусобно повезани фактори на које зависи млади потомци. Стога морате унапријед одредити како ћете регулисати тражене показатеље и шта је потребно за ово.

Видео: подесите влажност у инкубатору