Невцастле болест – опасна болест пилића: симптоми и лечење

Пилетина
Одгајивацке птице је веома дуготрајна активност. Довољно је читати било коју енциклопедију и постаје јасно да стварање повољних услова за стоку није лако. Ако болест омета случај, фармери перади могу само симпатизирати. Болест Невцастлеа, о којој ће се говорити, најопаснији је вирус који утиче на живину.

Узроци болести

Невцастлеова болест је озбиљна патологија виралне природе која узрокује симптоме нервно-паралитичке природе. Познат је под именом азијске куге, пнеумоенцефалитиса итд. Извор болести је заражена птица, као и носилац инфекције птицама.

Ова друга инфицира животну средину са производима његове виталне активности, јајима, као и дисањем. Дистрибутери истог вируса могу бити особа, кућни љубимци и мали глодари, па чак и инсекти.

Да ли знате? Вируси не припадају живим бићима, јер немају ћелије, али и не могу бити мртви – они имају гене и могу се репродуковати.

Преноси се кроз ваздух, са огромним радијусом ширења – до 10 км. Такође, птица постаје заражена кроз заједничко корито за храњење, инвентар, одјећу и обућу фармера, заједнички легло и вентилацијски систем.
Здрава птица

Вирус припада породици Парамиковиридае. Ово је патоген који садржи РНК од око 150 нм. То укључује хемаглутинин, ензиме (нпр. Полимераза), липиде, угљене хидрате. Овај вирус не толерише хлороформ, загревање и етар.

Облици вируса

Овај вирус има много варијација са различитом озбиљношћу последица. Постоје врсте да било које, чак и ако није вакцинисано, али здраве птице носе без последица, а постоје и они који узрокују смртност читаве популације.

Провјерите карактеристике садржаја пилећих раса као “Фоки Цхицк”, “Билефелдер”, “Кубан црвене”, “Голосхеики”, “Хајсекс”, “Хуббард”, “Амрокс”, “Маран”, “мастер оф Греи”, “доминантна “,” Лохман Браун “,” Редбро “,” Виандотте “,” Сасекс “,” Фавероллес пилетина “,” Србија “,” Менорка “,” бели руски “,” Куцхинскаиа годишњица “,” Загорски лосос пилића. “

Облик образаца

Акутни облик вирусне инфекције, што доводи до смрти већине живинарске индустрије. Симптоми укључују кашаљ и тешкоће дисања, коњунктивитис.
Невцастле болест

Дојлов образац

Овај облик је веома тежак за птице: губитак апетита, грчеви мишића, слабост, тешка пролазност назалних синуса (загушење слузи), дијареја са укључивањем крви. Птица је често слепа, долази до парализе екстремитета.

Бодетов облик

У поређењу са претходним сортама, то не даје толико разарајући ефекат: две трећине популације су сачуване. Али млади пилићи трпе више од одраслих и често умиру након тешке оштећења нервног система. То је облик који се може користити за прављење живих вакцина.

Хитцхманов облик

Најлакши (за све остале) напрезање. Птица губи апетит, постаје мала, укупна продуктивност пада. Због ниске вируленције, овај облик вируса погодан је за стварање већине вакцина.
Невцастле болест

Ко је погођен?

И домаће и дивље птице су склоне болести. Ток болести зависи од врсте и старости. Псићи и пилићи пате од пневомефалитиса много чешће и теже од патака и гусака. Једна особа ретко постаје заражена, али је одличан вектор инфекције.

Утицај болести на људе

За одрасле болест није опасна. Али ипак можете бити заражени – када сте у контакту са болесном птицом, јер се пренос вируса одвија кроз ваздух. Такође може играти круту навику шале да трља очи с прљавим рукама. Период инкубације за особу је недељу дана.

Биће корисно да прочитате зашто пилићи пеку јаја, које су предности и слабости држања пилића у кавезима, зашто су пилићи лоше и зашто пилићи имају мала јаја.

Симптоми су веома слични првим знацима грипа: слабост, благо повећање температуре, млазни нос. Коњунктивитис или дијареја је могуће. Мере спречавања се састоје од пажљиво прања и третмана руку након рада у кући за живину, не једу сирово јаје, носи маску током вакцинације.
Утицај болести на људе

Важно! Вирус је опасан за децу! Упркос чињеници да су такви случајеви ретки, у тешком облику вирус може да доведе до оштећења мозга.

Дистрибуција другим птицама

Гусице, за разлику од пилића, имају стабилнији имунитет. Ипак, они су такодје вакцинисани, посебно зато што су гузе често носиоци вируса и одлични предајници. Исто се може рећи и за патке.

Због тога су пажљиво чувани од контакта са дивљим рођацима и глодавцима. Птице су тешке у ношавању атипичне кугле, болести у акутној форми и умрети за само неколико дана. Невцастле болест је такође узрокована декоративним птицама.

На пример, папагаји имају нападе и парализу. У врапцима и голубовима може се видети неусаглашеност кретања, губитак равнотеже, конвулзије. Птица не може да једе и ускоро умире од исцрпљености и парцијалне парализе.
Невцастле болест у турској

Дијагноза и лечење

Дијагноза вам омогућава да искључите болести, симптоми који су веома слични псеудо-полу. На пример, тифус, колера или права куга. Дијагноза се врши с обзиром на клиничку слику болести, као и обавезне лабораторијске тестове за класификацију вируса и одређивање тежине болести. Студије се односе на мозак, респираторне органе и јетру.

Препоручујемо да се упознате са оцјеном кокошињских пасмина јајета и меса.

Симптоми и опис болести

Друго име за Невцастле болест је псеудо-лажно. Најчешће се одвија брзо, у акутном облику, а такође се брзо шири, узрокујући велики смртност птице.

Вирусна болест, која утиче на гастроинтестинални тракт, респираторни систем, централни нервни систем. Ако је птица примила неопходну вакцинацију, али има слаб имунитет, онда код такве особе болест пролази асимптоматски, без изразитих патологија.
Невцастле болест

Да ли знате? Његово оригинално име псеудо-музике добило је у вези са првом епидемијом 1926. године у Њукаслу, Енглеска.

Период развоја болести (инкубације) је од три дана до недеље, у ретким случајевима, дупло дужи.

Клиничка слика зависи од многих фактора:

 • старост болесне особе;
 • услови у којима је птица задржана;
 • тип вируса.

Општи знаци болести су, прије свега, делимични, а затим потпуни губитак апетита, у повишеној телесној температури (до 44 ° Ц), депресивно стање, поремећено дисање, прозирност рожњаче. Стални клапови слузи у кљуну постају видљиви чак и са стране. Са врло брзим током болести, симптоми се не појављују, птица изненада умре.
Невцастле болест

Симптоми акутне болести:

 • кашљање, кијање;
 • дисање кроз отворени кљун;
 • течне фекалије зелене боје (понекад са укључивањем крви);
 • парализа ногу, врата, крила;
 • неадекватно понашање (ходање у круговима, навијање, итд.).

Уз такав ток болести, потребно је само недељу дана да погађена особа умре на позадини озбиљне исцрпљености и пораза централног нервног система. Обично је таква болест проузрокована азијским патогеном вируса, који поседују високу патогеност.

Симптоматска хронична псеудохемија:

 • повећана ексцитабилност;
 • тремори, конвулзије;
 • парализа ногу, крила;
 • исцрпљеност;
 • извртање врата.

Невцастле болест

Мере за елиминацију болести

На жалост, упркос веку болести, третман азијске кугле је немогућ. Све што сваки одговорни хенман може да уради је спречавање ширења вируса. Стога се спроведу читав низ санитарних мјера, о чему ће бити ријечи у наставку.

Економски губици

Псеудоенцефалитис изазива озбиљне и понекад непоправљиве штете на фармама живине, јер у тешким облицима умире 90% стоке. Осим тога, власник фарме мора платити трошкове за одлагање загађених лица и санитарних услова, као и вакцинацију, што је за мале приватне фарме значајан износ.

Превенција

Сви знају да је болест боља него да се излечи. Стога, на фармама перади све младе птице добијају одговарајуће вакцинације.
Превенција болести
Најмање два пута годишње врши се дезинфекција перади и свих пословних просторија. Познато је да је вирус-патоген осетљив на раствор натријум хидроксида (2%) и раствор избељивача (3%).

Важно! Опрема из метала може да кородира од хлора или базе, па се обрађује формалином (влажним методом).

Територију привреде треба оградити, а приступ је дозвољен само запосленима. Неопходно је предузети мјере за спречавање пенетрације контаминираних јаја, живине, опреме, хране за животиње, отпадака на територију. Ако је фарма претрпела епидемију, карантин се продужава месец дана и после клања болесне птице и комплетне санитарне дезинфекције.

Да би се спречило даље ширење болести, трупови птица и јаја после клања су уништени. Поох и перје од болесних птица, као и од оних за које се сумња да су заражени, изгореле су. Тумови и остаци “сумњиви” могу се кувати и користити за потребе домаћинства.

Санитарне мере

Укратко, главне санитарне мјере су вакцинација здраве птице, дезинфекција и клање болесне птице. Детаљније ћемо се бавити вакцинацијама.
Санитарне активности

Вакцинација стоке

Употреба вакцине зависи од подручја у којој се налази фарма живине, пошто су подручја подијељена на просперитетне и неуспешне болести Невцастле болести.

Најнеповољнији су јужни део Русије и Северног Кавказа. Пошто током периода вакцинације птица треба јачати имунитет, исхрана покушава да додати витамине А, Б (целу групу) и Д.

Врсте вакцина

Правилна студија патолошког материјала помаже у одабиру праве вакцине.

Сазнајте више о третману таквих болести пацова као што је пастерелоза и колибацилоза.

Инактивирано

Ова вакцина се сматра најсигурнијим за живину. Да би се жива вакцина заменила инактивираном, пожељно је у случају када су у питању превентивне мере, односно повећање имунитета првобитно здравих залиха.

Видео: вакцинација пилића

Као да на живине фарми кружи високо вирулентну вирус, и идентификовао титар антитела је однос од 1: 1024, употреба живе вакцине неће заштитити птицу од вируса на терену, чак и ако је вакцинисана често.

У овом случају се узгајају једнодневне пилиће (током једног круга култивације), а затим се може наставити превенција Невцастле болести са живим вакцинама. У Русији, од совјетских времена, уобичајено је да се користи иактивирана вакцина.

Користи се када птица достигне старост од 120 дана. Имунитет траје до шест месеци. Савремена предузећа која производе вакцине сада нуде свеобухватну, одмах из неколико вируса.

Дозни облик такве вакцине је емулзија за ињекције. Током складиштења дозвољена је одређена деламинација, која се лако елиминише тресањем бочице.
Вакцина против болести
Живети природно ослабљено Вакцина садржи течност добијена из мртвих ембриона инфицираних (сој “Ла Сота”, “бор-74”, “Х”, и тако даље. Д.), а обрано млеко или Пептон као заштитни медијум.

Течност се добија на следећи начин: суспензија се припрема из органа мртве заражене птице, која је, под надзором специјалиста, инфицирана са деветодневним пилићим ембрионима; онда се ови ембриони, након обављања свих лабораторијских испитивања, користе за припрему вакцине.

Потребно је напоменути да су ембриони који су умрли за 96 часова исцртани и само живе, охлађени до 4 степена. Лековити облик – таблете, које се узгајају и користе за наводњавање или узимање птица.

Предност ове вакцине је то што даје брз учинак. Али овде је трајање акције мало – само неколико месеци. Старост вакцинације, као и услови за њега, зависе од произвођача лека и увијек су наведена у детаљним упутствима.
Вакцинација
Жива лабораторија је ослабљена Ова вакцина се мало разликује од претходне, осим што слабљење сила долази у лабораторији, а не кроз компликовану манипулацију инфекцијом ембриона и њихову накнадну обраду.

Главна ствар коју треба узети у обзир је реактогеност живих вакцина. Птица може добити поремећај дисања, његова продуктивност се може смањити. Због тога је неопходна утврђена витаминска храна.

Схема вакцинације

Када се вакцинишу, веома је важно стриктно пратити упутства, као и неке опште препоруке. На пример:

 1. Не можете користити вакцине с врстама “Б1”, “Ц2”, “ВХ”, када су у питању пилићи који су само дан. Ове вакцине ће негативно утицати на њихов развој и потомство.
 2. Вакцина са сондом Цлон-30 се користи индивидуално, на пример, за папагај или другу декоративну птицу. На фарми, то није ефикасно.
 3. Најпопуларније врсте за пољопривреду су Ла-Сота и Бор-74.
 4. Упутства су увек јасно прописивале дозе, не мењају их или не раскидају.

Вакцине

Важно! У Европи, за разлику од земаља ЗНД, сој “Ла Сота” се више не користи због своје велике реактогености.

Вакцинација се врши прскањем, индивидуалном инстилацијом у нос или очи, али и путем заливања (у случају инфекције великог броја птица).

Како проводити инстилацију

 1. У бочици с вакцином прелијте раствор салина из израчунавања од 0,1 цу. цм по 1 дози.
 2. Добијени раствор се пипетује и закопава у носу према шеми: једна носница је затворена, друга два капљица.
 3. Ако не постоји начин да капирате свој нос, очи капље.

Вакцинација кокоши помоћу инстилације

Како испарити

 1. Израчунајте приближно колико једна птица пије воду сат и по и узмите 10 доза интраназалне припреме (проверите инструкцијом).
 2. Прије пијења неопходно је одржавати паузу а не воду птицу (месо је довољно за 3 сата, за кокошке ноћи, вријеме се удвостручује).
 3. У пажљиво опраним алкохоличарима излијете раствор собне температуре (за боље растварање препарата, може се додати обрано млеко).
 4. Пустите птицама да пију.
 5. Пре него што дате чисту воду, стојите неколико сати након што је вакцина потпуно пијана.

Вакцинација пилића аспирацијом

Како прскати вакцину на пилиће

Прскање на дневним пилићима врши се на следећи начин:

 1. Вентилација је искључена.
 2. Пилићи се стављају у кутије или у посебне кутије за распршивање.
 3. Вакцина се разблажи из рачунања 1000 доза на 200 мл воде на собној температури (погледајте упутства).
 4. Осветљење се врши минимално.
 5. Решење се сипа у специјалне уграђене контејнере, уколико је то кабина, или било који други стерилни контејнер за прскање, ако је то кутија.
 6. Спречите лек изнад пилића са висине 40 цм.
Сигурно ћете бити заинтересовани за читање о најбољим раса кока носиља, о правилима њиховог садржаја, као и како да се направи гнездо и за коке носиље, како узгајати кокошке него да их храни, шта су витамини потребни носиља.

У свакој ситуацији која се односи на вирусне болести, најбоље је предузети превентивне мјере и одржавати их на одговарајућем нивоу. Не заборавите да вакцинишете птицу користећи ефикасна средства. Ако епидемија не заобилази вашу фарму живине, немојте очајати, пратити упутства и водити неопходне лабораторијске тестове.
Пилићи

Прегледи из мреже

У принципу, колико сам проучавао болест птица, симптоми су скоро сви исти: потлачених, пролив, отежано дисање, нешто може и даље бити присутан. Исто Њукасл може бити у облику без клиничких симптома и дијареја може бити зелена и мицопласмосис, парализа може бити Марек болест. Да јасно дефинише шта је птица болесна, неопходно је да се преда анализу у лабораторији. Али за сваки вирус се подноси посебна анализа, тако да то мало људи ради. Дефинитивно птица са нападима и парализе није потребно третирати – то је очигледна болест која је опасна. Неки пропаиваиут антибиотик, тако да не помажу у Невцастле и Марек. Помоћу микоплазмозе ИЛТ може помоћи ако се не започне. Истовремено, Мицопласма може се третирати птицу, али ће и даље носити вирус 3 године и сви јој потомство ће заразхено.От Марек дефинитивно треба да се вакцинише пилиће против Њукасла, али тешко да је оно што се продаје, на пример, ” ла саће “(у Европи забрањен), јер вакцинисане пилића постати носиоци вируса. Он их населили у латентном облику, а онда су ови пилићи могу да инфицирају све осталних.Так да је ово питање је веома сложен и може да се реши, пре свега, спречавање болести које укључују периодичне дезинфекције, карантин потпуно нови, побољшани имунитет, свакодневно чишћење, разуман и вакцинације производња адекватног лечења, него нешто да пију тетрациклин, од граната.

Алекорп
хттп://ввв.птицеводи.ру/т560-топиц#236180