Неколико правила и смјерница за бригу о белим рибизама

Рибизла
Данас ће бити бела рибизла. Рећи ћемо вам како правилно уредити бијеле рибизле у пролеће, изабрати место за садњу и одговарајуће земљиште. После читања овог чланка, имате довољно знања да бисте развили здраву и воћну рибизлу.

Да ли знате? Рибизла се односи на ред Камнеломкотсветних. Пеоније, банане и дрво новца такође припадају овом наређењу.

Најбоље сорте бијеле рибизле

Рибизла
Прво морате разумјети шта одликује бијеле рибизле од црне или црвене.

Бела рибизла, поред боје, има и друге карактеристике: погодна је за старије особе више од црне и црвене, због могућности спречавања болести које су повезане са повећаном коагулабилношћу крви.

Такође, бела рибизла има мање асцорбичне киселине у саставу, па је зато више цењен од људи са високом киселином желуца.
Изаберите најзначајније сорте рибизле.

Версаиллес
Версаиллес. Најчешћа сорта бијеле рибизле. Ово је сорта средње величине која има низак грм. Версаиллес рибизла даје велике бобице (пречник – 1,1 цм, тежина – 0,7 г). Биљка је средње отпорна, даје просјечан принос (око 8 тона по хектару).

Важно! Ова сорта беле рибизле је отпорна на прашкасту плесну.

Бела Потапенко
Бела Потапенко – средња рана сорта, која је високо отпорна на прехладе, укусне бобице и рану зрелост. Буш ове сорте је семипермеабилан, средње висине. Биљке имају масу од 0,5 г, принос по хектару је око 5,8 тона. Главне предности ове сорте су годишња плодност и висока отпорност на мраз (будући да је сорта изведена за температурне услове Сибира).

Белиана
Белиана. Ова сорта је такође узгајана у Сибиру. Бељана има просечну зрелост. Грмље ове сорте су мале, полу-распрострањене. Бобице могу достићи тежину од 1,5 г, што се разликује од бобица претходних сорти. Уједно источите (иако имају слабу преносивост). Сфера Белиана је имуна на прашкастој плесици. Главне предности ове сорте су само-плодност и добар годишњи принос. Недостаци су да биљка пролази кроз антрацозу.

Дутцх Вхите
Дутцх Вхите. Ова сорта је зими-издржљива, има средњи период зрења за јагодичасто воће. Холандска бела даје добар жетву; Бобице су довољно велике, округле. Буш ове сорте је неправилан у облику, ниско. Предности холандске беле – отпорности за пораз антраконозе, самоповређивање и лако репродуковање одрезцима.

Примус
Примус. Разноврстан сноп, који је био развијен у Чешкој Републици. Примус даје велике бобице тежине 1 г (из грмља испоставља се око 10 кг бобица). Биљка је отпорна на мраз, антрацнозу, прашкасту пљуску и галијску уши.

Све варијанте беле рибизле имају и плусе и минусе. Неки дају сјајну жетву, али имају мали отпор болести. Други – немојте бити болесни, али и мање. Наравно, постоје варијанте које комбинују отпорност на болести и принос, али их није лако пронаћи.

Најважнија ствар при избору рибизла је купити оно што вам је потребно. Због тога пажљиво прегледајте саднице приликом куповине.

Права садња беле рибизле

Након што се бавите жељеном сортом, пређемо на прави избор садница, место за садњу и припрему земљишта.

Како одабрати садница

При куповини садница тешко је утврдити његову различитост, стање и присуство болести.
Према томе, обратите пажњу на следеће:

  1. Корени. Ако саднице потпуно одсече коријенски систем, онда одмах нестаје. У идеалном случају, требало би да има два основна корена (са минималном дужином од 40 цм) и многим мањим додатним коренима. Боље је узимати саднице мокрим коренима, које се стављају у посуду са водом или специјалном минерализираном смешом.
  2. Филцање снимања. Ако имате садница без пуцања и пуцања, онда је свакако вредно навести такву куповину. Одабир добро разгранатих садница са цијелим гранама.
  3. Важно! Пажљиво прегледајте гране саднице. Ако мислите да су суви или полу суви, одбијте купити.
  4. Присуство болести или паразити за спавање. Да не продате болесну биљку, замолите да направите малу резу на снимку. Ако у себи видите црнило – биљку погоди стаклени контејнер, а не може се купити. Ако приметите неразумљива јаја ларви, гнијезда или плесни, онда је од куповине садница такође вриједити напуштања.

Најважнија ствар при избору садница није да подлегне убеђивању продаваца. Поверите само свој инстинкт и савет искусних вртлараца.

Како одабрати место за садњу

За слетање, потребно је да изаберете сунчано место, које ветрови слаби. Ако је могуће, изаберите место где подземна вода лежи на дубини од око 2 м.

Немојте посадити рибизле у равничарима, где ће се влажност акумулирати у пролеће. У таквим местима биљка ће покривати лишајеве и вихор.

Важно! Максимални принос рибизле даје полен других сорти током опрашивања.

Припрема земље и ђубрење

Слетање
Ако говоримо о земљишту за бијеле рибизле, онда је непристојно за подлогу, у којој је засадјена. Углавља и гребена само у солончкама или у мочварама.

Међутим, ради добијања максималног приноса и здравих садница за саднице, рибизла треба посадити у плодније тло.

Сајење беле рибизле врши се у јесен и пролеће (након што се земља загрије). За биљку, шљункасто земљиште је одлично, које је, пре садејства, ископано и очишћено од корова.

Када је јесен засад на јесен, јаме се ископавају унапријед, тако да се земљиште може решити. Њихова дубина треба да буде око 40 цм и широка 50 цм.

Важно! При ископавању јаме, горњи плодни слој треба одвојити одвојено. Доњи слој се помеша са минералним ђубривима.

При садњи, корени се распоређују широм шупљине и прво се попуњавају мешавином минералних ђубрива (тресет, хумус, суперфосфат), а затим – земља из горњег слоја. Важно је да не претерујете ђубрива, у супротном ћете спалити корене рибизле.

Биљка треба да буде под углом од 40-45 °, тако да има јак коријен систем. Када посадите неколико грмова у близини, држите растојање од 1 м, тако да се биљке не угушавају.

Узгајање и брига за бијеле рибизле

Спустили сте грмље и ухватили га. Сада је главна ствар да се добро брига за биљку, направи гнојиво на време и одсече.

Како се бринути за тло

Када први бубрези почну да опливају у биљци, с времена на време га треба залијевати топлом водом (температура до 70 ° Ц). Тако ћете га спасити од могућих штеточина који спавају у земљи.

Морамо отпустити земљу и хранити бијеле рибизле. Умањење треба такође учинити ако је тло у близини рибизле отпорно (корен биљке мора да удише).

Заливање
После третмана земљишта, тло у близини грмља може бити прекривено лишћем или другим органским састојцима. Зато храните младу биљку, заштитите од штеточина, исушите и хипотермију корена.

Не заборавите на заливање. Требало би то радити чешће у топлим сунчаним данима. Али вреди напоменути влажење земљишта са оштрим падом температуре или снажним вјетром, пошто коријени могу замрзнути.

Према томе, бела рибизла не захтијева посебну негу и скупу облоге. Са одговарајућом пажњом сећање ће брзо искоренити и дати добру жетву.

Правилно обрезивање и формирање биљке од белог рибизла

Резање рибизле је саставни део биљне неге. Свака додатна грана је потрошена енергија и енергија биљке.

Осим здравих грана, грмља такође троши напоре на пацијенте који не доносе усјеве. Зато не пропустите овај део бриге за белу рибизле.

Да ли знате? Берме незреле рибизле садрже 4 пута више витамина Ц него зреле. Када сазри, количина витамина се смањује. Њихов минимум се налази у прекоморним бобицама.

Урезивање рибизле се врши први пут одмах након садње. Истовремено уклоните врхове свих пуцања, остављате 3 бубрега на сваком. Тако се формира круна новог грмља.
Обрезивање

Обрезивање беле рибизле, за разлику од црне, се не спроводи јесењем, већ у пролеће (понекад у лето, након жетве). Обрезивање се састоји у уклањању старих грана (старих најмање 7 година), додатних нултих пуцања (приказаних на слици испод), сломљених, болесних и замрзнутих грана.
Бусх

Тачан грм се састоји од 20 грана, чија старост не прелази 8 година.

Ако пратите упутства, добићете грмље са добро развијеном круном и великим бројем малих плодова воћа.

Жетва

Сакупљајте рибизла у топлом сувом времену. Дакле, добијате производ који ће се чувати што дуже. Пажљиво смањити јагодичасто воће с четкама како не би смрдело. За сакупљање можете користити широке корпе или друге контејнере са широким дном.

Важно!Ако би се јагодина требала транспортирати, онда се бави до пуног сазревања.

Ако јагодице ваше бијеле рибизле сорте сазревају истовремено, онда морате с времена на вријеме сакупљати целу жетву како не би претерала и срушила. Ако се рибизла не рециклира, онда се ставља у фрижидер на дан сакупљања и складишти се тамо.

Такође је вредно знати да ако је роса на рибизлу роса, онда је треба осушити на свежем ваздуху, а затим ставити у пластичне кесе и чувати на хладном месту.

Најважније при сакупљању рибизла – не притискајте бобице и не стављајте их на мокро чишћење да бисте избегли гњаву.

Начини репродукције беле рибизле

Најједноставнији и најпопуларнији начин репродукције је ширење.

Сјећања се узимају само из годишњих пуцања, побјећи би требао бити здрав и цјелокупан. Рез је резан око 25-30 цм, а након сечења, треба га урезати у парафин, тако да будуће саднице не изгубе влагу. У овом облику, садница се може чувати у фрижидеру док се не посади. Сјеме

Пре засадања, парафин је резан оштрим ножем. Биљке секају тако да на површини не остане више од 2 бубрега (и најмање 4 под земљом). Након садње, земљиште се оплови са тресетом или хумусом. Главна ствар у овом тренутку је задржати влагу у ручки што је више могуће.

Други начин репродукције – хоризонтални слојеви. Да би то урадили, у пролеће под мајчинским грмљима чине жлебове дубине до 10 цм. Они су постављени развијеним двогодишњим погонима, причвршћеним кукама и средином стрељаштва прекривене земљом. Лаиерс

Током лета, слојеви се обилују и залијевају. Када дође јесење, укорењене воћке су одвојене од материце и трансплантиране на друго место. Ти слојеви који су лоше укорењени остављени су за следећу годину, не одвојени од мајчиног грмља.

Бијеле рибизле код куће се не пропагирају сјеменкама, јер је то веома тежак посао, а проценат приноса младих биљака је веома мали.

Корисна својства и кулинарске врлине бијеле рибизле

Бобице беле рибизле садрже велики број витамина, шећера и органских киселина. Предност беле рибизле преко црног или црвеног је богатство пектинских супстанци, које производу дају желе облику.

Рибизла
Витамин А, који се налази у рибизли, повећава имунитет, побољшава вид и стимулише ћелијски метаболизам. Витамин П чисти и нормализује састав крви. Концентрација овог витамина у рибизлу је већа него у другим бобицама.

Витамин Е, који је богат белом рибизом, успорава процес старења, има анти-склеротичку акцију, побољшава репродуктивну функцију и смањује могућност катаракте.

Важно! Ако пијете замрзнуте рибизле, водите рачуна да у овом облику није било више од 2 месеца. Као и код дужег складиштења, нећете имати користи од смрзнуте рибизле, док ће укус остати на истом нивоу.

Када се користи у кувању, открива се још један позитиван квалитет бијеле рибизле – то не узрокује алергије код деце.

Беле рибизле се користе за кување маринада и посуђа од меса, јер не утиче на укус меса и рибљег производа и даје неопходну киселину за киселину.

Краставац и парадајз се такође могу очувати белом рибизом. Истовремено, природне берри киселине су довољне, а сирће се не додаје.

Дакле, бела рибизла ни на који начин није инфериорна црној и црвеној. Јагоде се користе за припрему различитих јела која нису само тастатурнија, већ и кориснија.

Да ли знате? Рибизла уклања радиоактивне изотопе из људског тела. Због тога се препоручује да се користи за људе који раде у штетним индустријама (укључујући радијацију).

Контраиндикације на употребу беле рибизле

Бела рибизла, као и већина бобица и воћа, такође има контраиндикације за јело.

Јелли
Нажалост, употреба бобица ће морати да се одрекне људима са гастритисом, стомачним улкусима и дуоденалним улкусима, високом киселином и алергијама.

Пошто јагод садржи киселину, чак иу малој количини иритира мужну мембрану желуца и других органа, што погоршава болест.

Важно! Контраиндикације за конзумацију су повезане са самим јагодама и соком, желе и другим јелима, што укључује бијеле рибизле.

Као што видите, бела рибизла није само укусно воће, већ и извор многих витамина и елемената у траговима. Направите ову биљку на својој парцели и будите у могућности комбинирати корисно са пријатним.