Најбољи начин опрашивања парадајза (парадајза) у стакленику

Загађење парадајза
Поллинација парадајза код куће је веома важан процес. Зависи од овога, колико ћете добити жетву. Посебно је важно обратити пажњу на ову процедуру ако расте парадајз у стакленику.

Мало теорије

Одговор на питање “ко полинира биљке?” Веома је једноставан: парадајз сама производи полен и полинира суседно цвијеће. У нормалним условима, они опрашују ветар и инсекти. У стакленицима ово се ради путем зрачења и, наравно, ручно. У том случају, сами носите полен из једне биљке у другу.
Загађење парадајза

Да ли знате? Највећи парадајз тежио је 2,9 кг. Одрастао је у држави Висцонсин у САД.

Зашто опрашити?

Поллинација парадајза у стакленику је процес на који зависи колико ће плод зрео. То директно утиче на будућу жетву. Урадите ову процедуру ако се биљке не могу оплеменити, на пример, у хладној сезони, када нема инсеката и не можете отворити прозоре за проветравање.

Тиминг

Приликом избора времена за опрашивање обратите пажњу на временске прилике, јер у кишном или влажном дану процес ће ићи много горе. Спровести опрашивање у периоду када је сунце, пожељно сваких 3-4 дана. Након тога одмах сипајте земљу и након 2,5-3,5 сати отворите прозоре и врата за циркулацију ваздуха.

Предуслови

Да би квалитетно опрашивали биљке у стакленици, потребно је пратити температуру ваздуха и индекс влаге. Иначе, ово је плус за пластенике – ван стакленика не можете одржавати оптималну температуру и влажност.

Не дозволите да температура пада испод 13-16 ° Ц Истовремено, карактеристика полена се погоршава.
Полен се не распршује када је индекс влаге већи од 65-75%. Али превише сув ваздух такође има лоше дејство на полен.

Важно! Немогуће је претпоставити да температура расте изнад 30-40 ° С. Чак и ако је ово дозвољено за кратко време, цвјетови могу пасти и ваша жетва ће бити изгубљена као резултат.

Основне методе

Постоје два начина на који се парадајз из паренхитета полаже у стакленику:

  • природни;
  • вештачки.

Ове две врсте су веома различите једне од других. У случају природног опрашивања, природа учествује у овом процесу уз вашу помоћ, а када је вештачка, морате се бринути о себи како и где ће полен добити.

Природно опрашивање

Хајде да разговарамо о томе како правилно проветравати стакленика са парадајзом и привући инсекте тамо, који ће бити опрашен парадајзом.

Вентилација пластеника

За вентилацију стакленика са парадајзом неопходно је да полен падне на цветове и опрашује их због кретања ваздуха. Због тога је неопходно креирати циркулацију ваздуха у просторији. Отворите врата и прозоре и запамтите да је за стварање доброг протока зрака потребно знати како правилно поставити прозоре и врата. Пирсинг би требао бити пуно. Треба их поставити на кров и бочне зидове тако да ваздух брзо продре у просторију.
Вентилација пластеника

Да бисте добили добар жетве парадајза, потребно је да се упознате са свим утемељеностима узгоја овог усева у стакленику. Саветујемо вам да научите како: водити, кравати, мулчати и оплођивати парадајз у стакленику, такође прочитајте које врсте су најбоље прилагођене култивацији стабљике.

Приближавамо инсекте опрашиваче

Следећи корак је привлачити инсекте, без којих не можете опрашити парадајз. Да бисте то урадили, једноставно морате да засадите између редова биљних парадајза који су мед и привлачите пчеле. Такође, одличан мамац ће служити као затворене биљке, као што су босиљак и огрц.

Да ли знате? Парадајз је најпопуларнији поврће на свету. Сваке године у свету се бави око 60 милиона тона парадајза.

Вештачко опрашивање

Ако се одлучите расти парадајз у вријеме када нема начина вентилације просторије и нема инсеката, на пример у зиму и јесен, онда морате ручно извршити ову процедуру. Вештачко опрашивање парадајза није тако сложен процес који се чини на први поглед.
Поллинатион

Тресење

Да би полен пао, можете покушати да протресете биљке. Ако су поврће везане, лако можете додиривати ужад. Да, трајаће дуже него што се емитује, у којем полен носи кретање ваздуха, али ово је веома важан процес и то мора бити учињено.

Користимо вентилатора

За опрашивање парадајза код куће користите конвенционални вентилатор. Да бисте то урадили, само га укључите и померите између биљака. Ова метода савршено замењује зрачење природним опрашивањем, али за то је потребно мало више времена.

Нанесите четке

Друга метода опрашивања је четка. Једноставно га залепите у полен, а затим га додирните сваком цветном пестлу. Ова метода је добра замена за привлачење инсеката.
Коришћењем четке

Важно! За бољи јајник парадајза, можете користити препарате за опрашивање у стакленику. Један такав је раствор борне киселине. Он спречава ширење и активира цветање, а такође спречава трљање воћа током велике влажности. Једноставно разблажите 10 г праха у 10 литара вреле воде.

Четкица за зубе за спасавање

Ако изненада нисте имали четку код куће – немојте бити тужни. За опрашивање можете користити четкицу за зубе (то јест, све). Принцип његовог рада је потпуно исти као и четкица.

Као што видите, опрашивање парадајза није сложен процес, и сви то могу испунити. Најважније је да учините све у реду, уз бригу о биљкама, а онда ће вам донети добру жетву. Сретно!
Винтаге