Мосс-спхагнум: шта је то, својства, апликација

Мосс спхагнум
Мосс спхагнум је разгранат моноецијски биљка, представник белих маховина.

Дистрибуирано у тајги, у тундри, у мочварним пределима.

Да ли знате? Највећи број сфагнума расте у умереним климатским зонама на сјеверној хемисфери Земље, највећа разноликост – у Јужној Америци.

Мосс спхагнум – шта је то?

Шота маховина се назива брашна биљка, из које се формира тресет. Сваке године расте вишегодишње споре у горњем делу, умируће у доњем делу. Лако је дати одговор о тресетини маховине спхагнума. Биљка апсорбује воду, фотосинтезу, формира органске супстанце из воде и кисеоника. Он а стем анд леавес налазе водозапасаиусцхие ћелије окружене тамнозелене фотосинтетских ћелија спојена у једну сет.У Спхагнум маховине има ногу и спора капсулу. То Спхагнум игра важну улогу у Свампинг шума и језера у трансформације болота.Там где расте Спхагнум маховина (углавном четинарске или широколисне шуме), повећане влажности.

Корисне особине маховине за затворене биљке

Мосс спхагнум
Спхагнум мах је захваљујући широкој употреби у хортикултури и флорицултуре широк спектар драгоцених особина.
Цвјећари су заинтересовани за које супстанце садрже спхагнум. Тресетна маховина садржи фенолне супстанце, тритерпенска једињења, шећере, соли, пектине. Мосс спречава појаву гнуса у ранама, често се користи као материјал за одјећу који се прије употребе не мора стерилисати.

Да ли знате? Има огромну способност сисања, надмашује се у овој чак и ватри.

Корисна својства маховине – савршено пролази ваздух, отпоран је на бактерије, има дезинфекцију и антифунгални ефекат.

Како правилно применити спхагнум мах у домаћој цвјећарству

Примена маховине спхагнума у ​​хортикултури помоћи ће да се избегну многи проблеми са земљом. Неопходно је исецати маховину и додати га на супстрат, који ће ослободити тло, повећати свој капацитет влаге и формирати жељену структуру. Такође ће узети акумулирану воду након наводњавања, враћајући га коренима. Спхагнум маховина је обимна трајница. и требало би да се разуме таква биљка може мокрити земљу.

Важно! Спхагнум повећава киселост земљишта, у смеши њен волумен не би требало да прелази 10%.

Мосс спхагнум са хоусеплантом
Спхагнум мах је веома користан за затворене биљке. Он је обложена маховина лонац, бићете у могућности да одржи одговарајући ниво влаге око круне, али није константно на површини земљишта, тако да не изазивају смрт корена. За сенполијум ће се радити мешавина једног дела лиснатог земљишта, плодног вртног земљишта, речног песка и сецкане спхагнума. Глокиниа бити корисно у мешавину земље “Вермион”, угљеном, 1 кашичице доломита и неколицине исецканог Спхагнум са додатком перлита или вермикулит.

Орхидеје ће захвалити власнику за мешавину борове боје, угља и ситно ситаног паприка. Доље морамо ставити грубу крупну груди, на врху – средње величине. Покушајте да подлогу држите испод корена корена, али га не покривајте у потпуности. Мосс спхагнум можда неће имати очекивани ефекат, не знајући како га користити. Пре употребе, спхагнум махови морају бити опемењени, доведени на собну температуру, исцртати и оставити у затвореној пластичној врећици неколико дана.

Како припремити тресет маховина

Мосс спхагнум
Сећајући се где живи спхагнум, вредно је размишљати о избору правог места. Најбоље мјесто за сакупљање маховине је у непосредној близини дрвећа, где има најмању количину гладилости, мочварни терен се не уклапа. Постоји неколико начина за прикупљање маховине, или потпуно уклонити га са леђа, што изискује додатне темељно чишћење, али је обим убраних сировина ће бити више, или одсецање горњи део ножа, али добијени материјал ће бити много мање. Сакупљање и складиштење тресетне маховине могу бити снопови. Неопходно је ручно припремити спхагнум.

Селективно сакупљати маховину, неке ровове ширине до 30 м, остављајући неоштећене рупе између њих, што омогућава маху опоравак у областима сакупљања. Поновити припрему може бити након 7 до 10 година. Жетва се обавља у сувом, сунчаном, топлом времену, у периоду од маја до септембра.

Важно! Припремљени припремљени спхагнум треба потпуно осушити, имати сиво-зелени тон; не би требало да садржи мртве делове корена.


Loading...