Могу ли да дам копривама за зечеве?

Коприва за зечеве
Коприве, као мулти-витаминска биљка, често се додају храњењу различитим кућним љубимцима. Стога није изненађујуће што се код узгајивача зеца поставља питање да ли зеи једу коприве и да ли се могу дати као додатак главној храни као независном елементу исхране.

Више ћемо се бавити овим питањима.

Може ли се копље дати зајцама

Заједнички зечеви једу, и веома спремно, већ од 20-30 дана од рођења. Сваки одгајивач ће рећи да је корисно не само за одрасле већ и за младе животиње, чак и за зечеве након порођаја. Користан је за богату витаминску композицију, као и посебан протеин коприве. Он се пребацује боље од животиње, али такође доприноси стварању мишићне масе са зечевима.
Коприва за зечеве
Због тога, питање да ли зечеви могу имати коприва има недвосмислен одговор: могуће је и чак и неопходно. Почните да му дате већ три недеље старих зечева, али у посебно припремљеној форми. Корисно је за зечеве током трудноће, као и током храњења, јер стимулише производњу млека. Поред тога, биљка има високе антибактеријске особине.

Важно! Лековита својства имају само оне листе коприве, које се прикупљају од друге половине јуна до јула.

Како правилно поставити биљку

Коприве се могу давати зечевима у различитим облицима: самостално, у саставу хране, свеже, осушене. Највећа концентрација нутритивних својстава у биљци примећена је у периоду пре цветања.

Важно! Сакупљање коприва, морате бити пажљиви да не случајно зграбите биљке које су опасне за зечеве: целандин, спурге, лумбаго, цхиехер, фисхбовл и други.

Свеже

Свјежа биљка је врло корисна за зечеве, јер задржава максималну количину хранљивих материја.
Коприва за зечеве
Али прије него што га дају животињама, горња трава мора бити посебно припремљена тако да не штети животињама. Након садње биљке заједно са стабљима, треба га темељито испирати под текућом водом. Затим, како би се уклонио осећај сагоревања, дајте га до кључа. Када третирана коприва добро суши, она се дроби и даје животињама у овом облику или у комбинацији са другим крмним биљем или биљкама.

Да ли знате? Ударање коприва је последица мравља киселине, која се налази у посебним миквивиолима на његовим листовима и приликом контакта са кожом оставља хемијски опекотине на њој.

Сушени коприве

Као што је већ поменуто, трава се може дати само зецу који још није цвјетао. А шта да радимо након почетка цветања или зиме, када је недостатак витамина нарочито акутан? За ове периоде препоручује се да се биљка испере у одговарајућој количини унапријед.

Сазнајте све о храњењу зечева.

Сакупи се пре него што се цветајућа и опрана трава космица увезује и осуши на тамном и добро проветреном месту. Можете га грундати и осушити на плочама у развијеном стању пре сушења.

Обичници се обично одржавају од јуна до почетка јула. Сушена биљка ставља се у кутије, јер се лишће, највреднији дио, лако распадају и замагљују у прашини. Када је вријеме за кориштење суве траве, довољно је да се припреми.
Сува коприва за зечеве
Бреедери тврде да зечеви, чија исхрана укључује коприве, расте брже, имају бољи квалитет меса и крзна. Поред тога, мање је вјероватно да ће се разболети, јефтиније да се побрине.

Да ли знате? На Новом Зеланду расте врста коприва која се зове онгаонга или коприва – гигант који расте до висине 5 метара и способан да пали до смрти.

Какву врсту трава могу да дам зечевима

Као што је већ поменуто, могуће је сакупљати траве са неповученим пупољцима, али је још боље прије него што се формирају. У овом тренутку није богата само витаминима, већ има највећу стопу антибактеријских, антиинфламаторних својстава.

Важно! Раком не би требало да се добијају коприве, доведене директно из баште, поготово мокре. Треба га сакупљати након што се роса осуши на њој. Иначе, на животињама се јавља дијареја и оток.

После сакупљања и прања стабљика лишћем се може утопити цијелом кључањем воде или можете припремити смешу од њих. За ово се осушена биљка исече на комаде величине 2-3 цм, уложене у тепихе и умазане са кључањем воде.

Кредитом додаје мало млевених или мешаних сточних хране, можете га мијешати разблаженим куваним кромпиром и посипати сланом водом. Након хлађења смеше, може се дати зајцама. Од тога зецци повећавају проток млека, млади расте брже, а одрасли зечеви добијају тежину.

Заједнице имају веома осјетљив стомак, па морате пазљиво одабрати мјесто за жетву биљке. Пријемне копрене треба да буду далеко од индустријских зона, фабрика, путева. Боље је узети у шуму, у својој башти или врту.

Бићете заинтересовани да научите о правилима држања и храњења зеца црне и браонске расе.

Такође, немојте га претерати уз укључивање биљака у исхрану. Може се дати животињама не више од три пута недељно. Често се дозвољава само у случајевима када зечки имају проблема са кретањем црева.


Loading...