Много и квалитетно: високо приносне сорте парадајза

Високо родне сорте парадајза

До данас постоји пуно различитих сорти парадајза који се могу гајити у било којој регији – било да је то јужна обала мора или неплодно земљиште на сјеверу.

Све зависи од климе. Али чешће се вртичари више баве питањем приноса, а нарочито када се расте парадајз у комерцијалне сврхе.

Али у овом случају квалитет парадајза такође игра важну улогу.

На крају крајева, ружна воћа и не продају се добро, а посебно ако их има много.

Све ће се окренути против бескрупулозног вртларја.

Ако одлучите да будете интелигентни баштован и тражите сорте које су и квалитетне и плодоносне, онда вам је потрага завршена. Ево одговора на сва ваша питања.

Сорт оф “Синбад”

Плодови су мала по величини, али то не утиче на добар принос

Хибрид. Рани врло брзо – 85-95 дана. Сматра се да је сорта супердетерминантна.

Слабо гнезди огранак, на листовима је мало листова, стаб има изразито стабло, прилично ниско (до 70 цм). Листови су светло зелене, глатке, сјајне површине.

Воће су равне заокружене, глатке на додир, без сјаја, чак и црвене боје. Маса воћа не много, у просеку 85 – 90 грама.

Окус парадајза је одличан. У четкици се формира просечно 8 воћа, које на крају периода сазревања изгледају веома лепо. Принос је просечно 10 кг по 1 м2. Сорта није оштећена вирусом мозаика дувана и кашњењем.

Препоручује се за узгајање у пластеницима. Седење треба обавити најкасније до почетка марта, тако да се саднице ојачају. Пресађивање садница може се обавити већ средином априла.

Чак и ако се ноћу температура пада испод нуле, саднице у стакленику и даље ће преживети. Пожељно је ђубриво садити ђубривима, као и периодичне промене температуре, тако да стабљика садница не истиче. Такође је неопходно обрадити саднице из болести под називом “црна нога”.

Не постоје специфичне разлике од бриге за друге сорте парадајза. Препоручљиво је везати грмље на подлогу како би се олакшало мулчање тла и уклонити коров. Ова сорта савршено ће одговорити на ђубрење минералним ђубривима.

Да би се формирало ово грмље боље је у 2 стабла, као и нормализовати оптерећење грмља уклањањем вишка четкица. Заливање и отпуштање земљишта треба пратити једни друге.

Разноврсност “Вјетрова ружа”

Сорта се може користити свуда

Ранија зрењаћа сорта, плодови ће сазревати за 100 – 105 дана након првог пуцања. Шипови су штанцни, снажни, ниски (до 45 цм), са великим бројем листова. Листови су мокри, неједнаки.

Воће су заобљене, тежине (просечно теже 200-300 г), светло розе, мекане у текстури, веома укусне. Парадајз не пуца, лако транспортује превоз. Воће се не погоршавају много након уклањања из грмља. Савршено погодна за конзумацију у свежем облику, као и за чување и као почетни материјал за сокове и тестенине.

Ова сорта је у стању да издржи погоршање временских услова, а не утиче и на фитофорту.

Садња ове сорте је врло лепа по изгледу, изузетно моћна. Семе сејања треба урадити у првим данима маја. После 35-40 дана након садње, саднице се могу засадити.

У периоду од 10. до 15. јуна, саднице се могу исећи по шеми од 70к35 цм. Саднице треба ојачати и оплођивати како би се побољшала стабилност садница, а након грмља, до лошег времена. У условима топле климе, фаза растућих садница може се прескочити и одмах сјести семе у загрејаној стакленици.

Залијевање грмља треба бити редовно. Не морате да залепите биљке. Да бисте побољшали изглед кревета, можете везати грмље на подлогу. Тако ће бити лакше мулчати земљом сламом, али и уклањати коров.

Комплети ђубрива не би требало користити у горњем облачењу, већ треба увести само основна ђубрива. Нитрогенско ђубриво треба користити веома пажљиво иу малим количинама.

Разноврсност “Дина”

Наваривање мора бити обављено пажљиво, у противном корен може да гнијежи

Рана сорта, довољно 105 – 110 дана за потпуну зрелост. Грм средње висине (до 70 цм), средње тело, без стабла, сила раста стабљике је ограничена.

Парадајз су жути, велики (до 300 г), издужени, врло укусни. Кашичица садржи велику количину каротена, што чини парадајз ове сорте још кориснијим, а посебно за децу.

Продуктивност је око 4 кг из једне грмље. Ови парадајз не само да се конзумирају свеже, већ се такође могу очувати, маринирати и продати. На грмље не утичу болести, они мирно преживљавају лоше време. Период плодности је довољно дуг.

Саднице треба заложити средином марта и пресадити већ на позитивној температури. Шема за садњу је уобичајена – 60х40-40 цм.

Саднице треба залијевати и хранити редовно. Побирање такође према плану – у фази 1 – 2 листова. Препоручује се да расту ове грмље на отвореном простору, али ће плодови донети у пластеницима.

Грмља је недовољна, па је брига за ове биљке више него једноставна. Приликом формирања грмља, требало би да постоје 2 стабла. Неопходно је потребно закрпати грмље тако да оптерећење на грму није прекомерно.

Можете креирати додатну подршку како бисте олакшали све фазе бригу за биљке. Можеш водити грмље у бразама, али не у грмљу, али то зависи од вртларара. Не морате да пијте воду тако да корени грмља не губе.

Такође је занимљиво читати о сортама парадајза за Сибир

Граде “Де Барао”

Принос

Постоји пуно врста ове сорте: црвена, жута, краљевска и многа друга. Укратко, сорта је касно, јер просјечни период вегетације траје од 120 до 130 дана.

Грмови су неодређени, високи (до 2 м), веома снажни, са великим бројем лишћа. Плодови ове сорте су округли, у облику шљиве, боја зависи од разноликости сорте. Просечна тежина парадајза је 150 грама.

Сорта је врло продуктивна, може се сакупљати око 10 кг од једне биљке са добром пажњом. Ови парадајз ће имати укус као свјежи и конзервирани. Имају одличну летаргију и преносивост. Иако су погођени кашњењем, али не много.

У сваком случају, грмље ове сорте треба започети кроз саднице, чија је полагање пожељна у периоду од краја марта до почетка априла. Пре сејања семена, боље је третирати их са слабим раствором мангана за дезинфекцију.

Саплати од 60 до 65 дана су већ погодни за пресађивање у земљу. Пожељно је правилно узимати саднице, то ће имати користи за грмље.

Често је важно воду садити топлом водом. Неопходно је везати и залепити грмље тако да су плодови довољно велики.

Подлогу треба направити јаком решетком, тако да ће други издржати тежак плод. Неопходно је оплођивати грмље, тако да плодови достижу импресивну величину.

Гулливер сорте

Сорта је врло рана – грмови треба 80-85 дана. Плодови су детерминистички и достижу висину од 100-120 цм. Плодови су дугољетни, светло црвени, глатки на додир, тешки (највећи досег 600 г, а просјечна тежина 120 г). Месо је веома деликатно, укусно.

Грмови су отпорни на лоше временске прилике, промене температуре, и не утичу на било какву врсту ротације, вируса мозаика дувана и алтернариа.

Продуктивност је висока и стабилна, око 5 кг од једне грме. Ови парадижници су савршени за салате, као и за производњу сокова, пасте, пиреја и других производа од парадајза.

Плодови ове сорте су одлични за продају, јер се не праве. Парадижник се не губи током транспорта и старења после уклањања из грмља.

Почетак марта је најбоље време за сетву семена. После 45 – 50 дана, саднице се могу трансплантирати у земљиште. Веома је препоручљиво хранити саднице ђубривима и редовно.

Шема за садњу је типична за саднице детерминантних сорти парадајза – по 1 м2. Можете слободно поставити 6 – 7 садница. Обавезно се уверите да се саднице нису претерано истегнуте.

Буш ове сорте лако ће преживети лоше време. Отуда непромењеност грмља у неги. Редовно треба водити грмље, а затим ослободити тло тако да се коријена не формира. Пожељно је редовно ђубрење са комплексима ђубрива.

Мора се пасинкавкат грмља, тако да не стварају превише вегетативне масе. У супротном, плодови ће бити мали и без укуса. Такође можете везати биљке.

Разноврсност “Цаспар”

Хибрид, креиран од стране холандских узгајивача. Биљка је одлучна, висока до 100 цм, врло компактна, шири се на површину тла.

Парадајз под облагањем, у облику бибера, са тачком на крају, средње тежине (120-140 г), слатког и киселог укуса, црвеном бојом. У својој суровој форми, овај парадајз може постати одличан елемент прехрамбене хране због повећане концентрације ликопена, погодног за конзервирање.

Воће не пуцају, грмље не утичу на вертикилијум и фусарију. Принос је висок – око 4 – 5 кг по грму.

Саднице ће бити прва фаза у узгоју ових парадајза. Пре трансплантације садница у тлу треба проћи 50 – 70 дана. Крајем маја биће најповољније време за пресађивање малог грмља.

Ови парадајз ће се укоренити на отвореном земљишту, као иу пластеницима. У јединичном делу може се примити 3-5 садница. Припремљен од јесењих кревета ђубриво са минералним и органским ђубривима.

Ова сорта је непреценљива у неги, тако да је довољно редовно заливати грмље, ослобађати тло и покривати га мулчењем. Пожељно је да се током вегетације узгоже 3 до 4 додатна ђубрења, и да уведе читав спектар ђубрива. Пожељно је спровести превентивни третман грмља од болести како би заштитили биљке што је више могуће.

Оцена “Булл’с Хеарт”

Плодови су велики и укусни

Сорта припада средњем зрењу, неодређено, имаће времена да сазри за 125 – 130 дана. Прво воће је највеће (просечно 500 г, понекад и 800 г). Парадиже су срце обликоване, веома меснате, црвене боје, са малом количином семена.

Шипови су високи (до 1,7 м), средње величине. Највећи број плодова може се добити од стакленичких грмља, у просјеку можете сакупљати 8-12 кг воћа из једне биљке. Ови парадижници нису погодни за конзервирање, али су и сами лепи, а такође и као сировина за сокове и сос. Такође, плодови ће бити погодни за маринирање, а њихов укус неће се погоршавати.

Време сјемења сјемена долази почетком марта. Сајге су потребне Неопходно је роњење и редовно ђубриво. За култивацију стакленика, саднице трансплантата могу бити већ од почетка априла. Ако је планирање земљишта планирано, пресађивање може се обавити тек у мају. Шема слетања је 40к50 цм. 3 – 4 саднице ће лако живети на 1 квадратном метру. метар.

Разноликост је непреценљива због неге због лоших временских услова. Упркос импресивној висини грмља, не би требало да буду везани, јер плодови једноставно паде под сопствену тежину. Пасинкованииа је обавезна, у супротном грм ће бити преоптерећена. На једној биљци не можете оставити више од 8 четкица.

Обавезно редовно заливање, мулчење и отпуштање тла. 2 – 3 пута можете оплођивати земљиште тако да су плодови велики и веома укусни. Пожељно је лијечење лијековима против фитофора и других болести.

Ови неколико високо приносних сорти парадајза ће украсити ваше кревете и стол. Такође, ове сорте парадајза су савршене за продају због лепог изгледа воћа, њихове импресивне величине, као и великог броја парадајза.

Узгајати ове сорте на својој локацији, разгледати се с свежим поврћем и добити витамине природног порекла.