Методе за повлачење краљевских пчела

Краљица пчела
Једна од потребних вештина у пчеларству јесте повлачење краљица. У науци о пчеларству постоји читава индустрија која се зове матководство. Хајде да размотримо какве методе постоје за повлачење матицних пчела и које је лакше научити за почетнике.

Основни захтеви за пчеларске колоније

Размотрите процес повлачења краљица за себе или за реализацију. Пре него што почнете са овим тешким радом, потребно је проучити систем који су развили пчелари за повлачење краљица. Процес оплемењивања краљица почиње одабиром породица које ће их родити. Од квалитета родитеља, односно материце и дроњана, зависе сви будући знаци потомства. Одговорност за продуктивност и снагу породица сноси млада материца, која се налази на челу ових породица. Према томе, избор треба да буде међу најјачим, здравим и квалитетнијим. Научници који проучавају пчеларство, тврде то повлачење младих краљица може се обављати независно чак и на малим пчеларима.

Ако планирате да направите пчелиње, онда се упознајте са карактеристикама пчеларства за почетнике.

Повлачење краљица

Водите се следећим критеријумима:

 • Најважнији за пчелара је производња меда породице пчела;
 • годишња снага породице;
 • отпорност на прехладе;
 • отпорност на болести и добро здравље.

Можете да прикупите податке о свакој породици у пчелињаку у дневнику рада, који мора сваки одговорни пчелар водити.
Рад на припреми породице почиње годину дана прије утврђеног датума повлачења. Током овог времена можете изградити снагу породице која се шаље у зиму.
Такође је неопходно водити неке превентивне мере пре хибернације:

 • проверити квалитет меда који производи породица;
 • очистити и дезинфиковати кошницу, дати ђубриво које ће стимулисати пчеле и на тај начин заштитити кошницу од носематозе;
 • дају пчелама не-кристализирајућу храну.
Мед није никаква једина вредност која особа добија захваљујући пчелама. Коришћење таквих пчелињих производа као полен, пчелињи веном, восак, прополис, подмора, перга, матични млеч и млечни млеч.

Пре оплемењивања младих краљица у пролећном периоду, неопходно је потпуно заменити старе матице које се зимују са новим, само рођеним пчелама. Зато ћете водити повлачење младих краљица без породице осолотенииа. Процес замене се завршава почетком последњег месеца пролећа.
Закључак ће донети резултате раније, ако се инсекти стимулишу храњењем од угљених хидрата или протеина.
Повлачење краљица

Важно! Исто тако, то може да се уради на побољшању услова у којима живе инсекте, односно – да се загреје кошницу и да је заштита од ветра, можете подесити кошницу са зимовања основу раније.

Када завршите замену старих краљица за младе и добијете запечаћено пребацивање, можете формирати породице које ће касније подићи младе ларве утеруса. Пчелари тврде да у овој образовној породици мора имати најмање два и по килограма пчела, четири оквира са поленом, и око једанаест килограма меда.

Избацивање дронова

Овај процес пчелари проводе првих неколико дана након што излагају кошнице из зимских разлога, јер око мјесец дана инсекти су пубертет. Да повучеш дронове, требаш изаберите једну од најбољих породичних пчелара.
Дроне

У таквој породици неопходно је смањити гнездо на најмању могућу величину, оставити оквир заузет узгајање (мед, пергус) у кошници. Стога, краљица неће моћи да полаже јаја. Затим се дронови сатови стављају у центар гнезда. У пчеларима, где се дроне и краљице системски уклањају, користе се посебне ћелије са изолаторима по раму.

Да ли знате? Пчеле чине меду више од 150 милиона година.

Трутневи сто са краљицом треба ставити у изолатор, тек након што се налази у центру гнезда.
Утерус ће положити јаја после 4 дана након тога, изолатор се пренесе у гнезду заједнице и ставља нови сатом.
Породица у којој се узимају дронови морају се хранити шећерним сирупом или медом дневно.

Важно! Периодично, неопходно је ојачати седам оквира са штампаним пчелињем.

Грло Хонеицомбс

Методе за повлачење краљица: низ акција

Почевши од пчелара пре него што започнете овај процес, морате запамтити да захтијева вештину, знање и знање стриктно пратите упутства:

 • Узмите блок одвојену од главне породице инсеката од стране Хахнеманијеве решетке. Померите оквир са краљицом тамо. У овом боку треба да буде најмање 4 оквира, 2 покривача са горњом облогом и 2 са отвореним поломљењем. Краљица мора да се одмара унутар овог оквира недељу дана, након чега треба додати још четири оквира испуњеног размножавањем других породица.
 • Настала фамилија инсеката ће направити велики број ћелија краљице када се младе пчеле ослобађају из запечаћеног загрљаја. То ће се десити за 9 дана.
 • После 5 дана након претходног параграфа, друге породице треба да седе у два дела преградом са решетком Хахнеманије. За 9 дана користите овај блок као раздјелник, јер ће у то вријеме отворено покварење бити запечаћено.
 • Затим морате направити изолатор за један оквир. Неопходно је припремити ново сушење на неко време, али га не попуните мамацима, и објесите га у овом оквиру. Недељу дана касније, краљица, која је одмарала, трансплантирала је у наведени празни оквир. Ставите Хахнеманијанску решетку на ивицу, оставите празну материцу са краљицом у породици мајке.
 • На једној страни ће бити постављена доста великих јаја, која ће у наредних неколико дана произвести одмарану краљицу.
 • Из мајонезне кошнице у резервату морате испоручити 4 фрејма. У таквим кошницама неопходно је преселити краљицу из изолатора. У сатому се обично додају још 0,5 литра воде и пање са пчелама.
 • Ћелије се испоручују из изолатора у собу са високом температуром, након чега се пресече у траке. Дробите свака два јајета, остављајући само један у три. Ово је учињено како би се разбила ћелија краљице. Узмите посебан оквир за инокулацију, потребно вам је причврстити предкрижне траке сотом на њихове летвице. Распоредите ове оквире тако да се у породици родитељи замењују уобичајеним оквирима.
 • Да расте инсекти, поставите три фрејма ћелије краљице у пола претходно одвојених кошница. Немају јаја јер је краљица инсеката у њима постављена иза септума. У свакој половини кошница треба поставити оквир вакцинације. Затим, породица инсеката ће расти краљевске ћелије и дати им довољно матични млеч. Не заборавите оставити један од вакциналних оквира у породици мајки.
 • На крају морате ставити у празне кошнице слоја. Однесите их на терен једанаест дана након што је краљица постављена у затвор. Додајте на сваки слој сатома, и на задње запечаћене ћелије краљице. Распоред породица мајки на два слоја. Оставите матичну течност у слојевима као резервни материјал.

Повлачење краљица

Сви знају да је мед веома укусно и здраво. Прочитајте више о најпознатији своје врсте: коријандера, кестен, хељде, глог, еспартсетови, силовање, кипреини, мај кокотца, бела, аккураеви, креч и фатселиеви.

Природне методе

 1. Природна репродукција пчела – ово је најједноставнији начин за уклањање пчелињака, дато по природи. Неопходно је да породица инсеката прође у роју. Ако креирате најудобније услове за ровавање у кошници, овај процес ће бити убрзан. У рамену треба поставити три рамове са поломљењем, поклопац је покривен и не би требало бити слацкера. Онда сачекајте док се ћелије краљице не положе, а на њима и нови оквир формирају слојеве. Полагање краљевских ћелија не може се прецизно предвидети, што је очигледан минус такве методе. Не може се рећи и квалитет ћелија краљице.
 2. Још један природан начин јесте фистулоус пцхеломатки. Главни плус – повлачење инсеката у право вријеме. Овај метод је тренутно веома популаран код пчелара. Инсекти би требали бити присиљени да одложе фистулу. Изаберите јаку породицу, пронађите утерус у њој и пребаците је и два рамена с поломљењем у нову кошницу. У њој, протресите пчеле са неколико оквира. Добићете готов производ, који се мора ставити у трајну кошницу. Пчеле без краљице из старог кошнице морају положити страначке фистуле краљице, али такођер морате осигурати да су само на зреле ларве (или их исецати). Квалитет добијене материце је бољи него у претходном поступку.

Фистулозне краљевске ћелије

Да ли знате? Да бисте добили једну кашику меда, неопходно је да 200 пчела раде цијели дан.

Вештачки излаз

Приказан је вештачки закључак пчела на два једноставна начина.

 1. У најјачој породици селектујте оквир са младим бродом и јајима. Исеците рупу на врху величине од 3 до 4 центиметра. Уклоните све доње зидове реза и оставите 2 ларве. Рама је ставио у гнездо породице безматовоцхнои, за неколико дана можете да проверите маркер ћелија краљице. Наставите да исечете фистулу када пчеле попуне жељену количину. Ако не пронађете матичне ћелије, онда кошница има краљицу, са којом није све у реду. Добићете овај метод квалитета материјала, али користите календар излазних инсеката.
 2. Друга метода се користи ако желите да добијете 5-10 инсеката истовремено. У јакој породици, поставите краљицу у изолатор двоструког рама. Ставите оквир са зрелим бројем и оквир са ћелијама за зидање. Затворите структуру са оквирима на горњој страни, краљице неће моћи побјећи. Поставите изолатор натраг у породицу између половине и оквира. Почните да формирате језгро, који се састоји од три оквира (са земљом, медом и праменом из изолатора), за неколико дана. Затим додајте појединце из неколико оквира, ставите материцу из изолатора. Вратите рам са свежом бродом у кућу, исећи доњу границу почетка појављивања ларве. Затим имате прилику да вратите оквир у породицу, где су узели краљицу. Неколико дана касније, остаје да провери обележивач и уклони све фистулозне краљице ћелије. Неколико дана пре појављивања краљевских појединаца, исеците ћелије краљице, а затим их ставите на зрелост. Ставите на језгро материнских узорака након изласка.
Прочитајте опис бреја пчела и разлике између њих.

Повлачење краљица

Остале методе

Описане су најчешће коришћене и најједноставније методе матичне пчеларства. Они су најпопуларнији међу већином пчелара. Све остало су некако засноване на овим методама. Нове методе још увек нису добро развијене, тако да се не препоручује почетницима да користе пчеларе за њих.
Краљице ћелије

Главни услови за повлачење краљица

За ефикасно повлачење краљица код куће, пратити одређена правила и створити неопходне предуслове за инсекте.

 1. Ако желите добру материцу за репродукцију, купите је само од познатих пчелара или добро успостављених племенских пчелара.
 2. Пре репродукције, материцу треба одмори недељу дана, померајући га од активних пчела. Након одмора, материца може дати већа јаја.
 3. У ћелијама краљице, постављене у оквиру вакцинације, неопходно је одржавати температуру од 32 ° Ц и влажност ваздуха од најмање 75-90%. Да уклоните краљице, користите аеротермостат.
 4. Подједнако дистрибуирати краљевске ћелије међу различитим пчелињским колонијама како би се развиле и испуниле их матичним млечјем. Овај процес раста препоручује се да се спроведе у пола кошница, а то ће бити потомци.

Календар за краљице за оплемењивање

Календар за краљице за оплемењивање

Избор одређеног начина и стварање неопходних услова, чак и почетни пчелар, моћи ће повући материцу самостално и уз минималне трошкове. Такође, захваљујући календару излаза краљица, можете пратити шта и када да радите, како не би пореметили излаз.


Loading...