Месо узгоја Доркинг пилетина – карактеристике узгоја, опис расе

Месо Доркинг пилетине
Доркинг – раса пилића, која се сматра једним од најбољих у правцу меса. Представници расе имају атрактиван изглед, а њихово месо је сочно, меко и има богату беланчевину. Птице су високо продуктивни производи од меса и често их преферирају пољопривредници који се баве производњом пилећег меса.

Опис расе Доркинг

Доркинг пилићи су прави енглески аристократи. Почетак расе званично је дат само 1874. године, иако су први представници већ учествовали на изложбама од 1845. године. Птице су изнесене у граду Доркинг Цоунти Сурреи у Енглеској.

Циљ узгоја био је стварање месарске кокошке, која би могла брзо добити тежину и толерисати не најповољније временске услове у Енглеској – висока влажност и кишно време.

Избор је присуствовало римски кокошака, које су довели до Британских острва су Римљани веома, веома дуго времена – пре скоро 2000 година – наиме, у И веку после Христа.

Ове птице имале су добру масу, брзо су расле, али су тешко толерирале локалне климатске услове, па су стога често болеле и умирале. Одгајивачи су одлучили да креирају нову врсту пилића, која би могла да толерише високу влажност у Великој Британији.
Месо Доркинг пилетине
За ово древно римско месо, пилеће месо са локалним изворним расама, које нису дале добар принос меса, већ су савршено прилагођене природним условима Британских острва.

У циљу добијања меса уцни пилиће одрасле као што су Лангсхан, Ла испирање капије, Џерси гигант Кохинхина, Корниш, Плимут, кокошке, Фавероллес Пилетина.

Тако је име доркинговог меса названо по имену града по којем је први пут откривен свијету. Међутим, званично признање расе није било одмах дато конзервативним Енглезима.

Стандард раса је препознат готово за 30 година, захваљујући научницима из Америке, који су показали интересовање за новог узгајивача. Иако данас Доркингс остају прилично мухастим птицама, уз одговарајућу негу могу да толеришу промене температуре, ниску влажност и зимску прехладу.
Месо Доркинг пилетине
Високи показатељ месних производа и могућност узгајања птица у средњим географским ширинама учинили су ове кокошке веома популарне међу фармерима живине.

Спољни знаци

Стандард Доркинг пасме карактеришу следећи знаци птичије спољашности:

 • глава прилично велика, са широким челом;
 • гребен је у облику листова или понекад ружичаст, веома велик и покривен пуњењем, а мањи код пилића и савијен на једну страну;
 • кљун је мали, врх је савијен;
 • наушнице средње, широке, заобљене;
 • врата кратка и широка;
 • дебло велике и масивне четвороугалне, подолговато и широко;
 • широка крила, развијена, блиско суседна са стране;
 • леђа је широка, али ближе репу се мало сужава;
 • груди широке, развијене, мишићаве;
 • реп је огроман, велики, сличан вентилатору;
 • ноге велике, не дуго, украшене танким и дугим штаповима;
 • плус исте боје као кљун, чешће су светло розе, бледо жуте или беле;
 • перје је пухасто и густо.

Месо Доркинг пилетине

Жива тежина доркинга је следећа:

 • петлице тежине од 3,5 кг до 4,5 кг;
 • клосе тежине од 2,5 кг до 3,5 кг.

Боја расе може бити врло разнолика, шарена и лепа.

Препоручујемо да се упознате са оцјеном пилића за производњу меса.

Прихваћено је раздвајање таквих основних сорти боје:

 • бела – птице светле беле боје без једнобојног тачка. Против позадине снијег бијелог перја, контрастирани су светле црвене наушнице и чешљеви; Бела боја
 • вариегатед – кап по плавом перу прати се током перја. На чему су грбови птица ове боје скоро увек ружичасти;
  Препоручујемо да проверите да ли је пенис на кокошке постављеним јаја, зашто кокошке кљуцају међусобно, колико би требало да буде кокошке на петла, када су почели да јуре пилетину кокица, шта ако кокошке лоше спроводи и кљуцају јаја, како да одврати пилетину приплодних јаја треба.
 • сребрно сива – врат, крилца и леђа пилића украшени су прелепим сребрним перјем, али нижи део пртљажника (груди, абдомен и реп) је потпуно црн; Сребрна сива боја
 • јапански – врат, леђа и струк су украшени дугољетним жућкастим перјем, а реп и доњи део тела су црни; Јапанска боја
 • златни – горњи део тела је светло и лепа црвена и златна перје и реп и доњи део тела тамно – смеђе-сива перје имају црне мрље; Златна боја
 • пругаста – изнад птичјег тела покривају перје црвенкасте браон боје са белим импрегнацијама. На црном сандуку и ногама видљиве су беличасте тачке. Златна боја
Важно! Птице које имају бијеле боје, дају мањи принос меса и имају нижу продуктивност од својих разноликих браће. Међутим, квалитет њиховог меса је бољи, богатији је протеинима и укусом.

Карактер

Карактер Доркинга је прилично добар. Ове птице не показују посебну љубав према борбама и нису посебно контроверзне, мада понекад имају преокрете. Борба за примат између чарапа чешће се појављује у превеликом стаду.

Да би се смањио број коцкарница, препоручује се да мушкарци започну у таквом омјеру да ће за сваких 10 клусхи бити 1 лидера. Ако има још чарапа, често ће се борити и повредити једни друге.
Доркинг пилићи
А ако су мање, тада ће утицати број оплођених јаја и укупна носња кокошака. По темпераменту, доркинги су прилично активне птице. Они су радознали, и упркос њиховој великој величини, попут активног времена, тако да су овим птицама потребни пространи ограђени простори, гдје је довољно простора за активност.

У супротном, Доркинг пилићи нису агресивни, нису огорчени, а не пугнациоус. Имају живахан, радознали темперамент, добронамерни и имају место за себе.

Матерински инстинкт

Упркос чињеници да су многи хибридне расе пилића као последица избора рада, губи свој природни инстинкт инкубације, врста пилета хвале да су у стању да га задржи.

Кукови ове расе постају лепе кокошке. Они добро сједну јаја, стално их загрејавају топлотом, а затим се врло брижно брига за растуће потомство у трајању од 2 мјесеца.
Пилетина на јајима
Преживљавајући инстинкт извлачења у доркингу и изванредне навике мајки омогућавају младима добру бригу и тиме побољшавају свој опстанак.

Важно! Упркос чињеници да одрасли су релативно мање захтеван у погледу садржаја и може некажњено да издрже екстремне температуре, њихови потомци су изузетно осетљиви на услове животне средине у прве три недеље животне средине.

Пилићи се веома плаше гурања и прехлада, а веома су потребни висококвалитетни, хранљиви и богати витамини, храну минерала. А мајке-кокоши помажу заштиту пилића од неповољних услова, загријавају их, заштитити их и носити с питом док не постану потпуно независни.
Пилићи Доркинг

Предности и мане бреје

Доркингова врста има следеће предности:

 • висока продуктивност меса;
 • одличан укус и квалитативне карактеристике месних производа;
 • Брзо сазревање кокоши несница;
 • брза тежина;
 • развијен инстинкт инкубације;
 • атрактиван изглед.

Међутим, поред очигледних предности, доркинг има и неке недостатке:

 • каприциозност према условима одржавања и испоруке;
 • повећана потражња за животним условима у прве три недеље живота;
 • просечна производња јаја;
 • посебна потреба за квалитетном исхраном код младих, који рано зоре, још није завршио раст.

Пилећи Доркинг

Сазревање и постављање јаја

Доркинг пилићи су ретки, јер имају пубертет врло рано – у четвртом месецу живота. Чињеница је чињеница да млади пилићи почињу да носе јаја када и они и даље расте.

Важно! Недостатак исхране младих птица доводи до чињенице да су у вријеме пубертета клубови и даље неразвијени. Брза прецизност директно зависи од исхране хране и регуларности храњења. Када је исхрана одржавана, пилићи расте брзо, почне да се рано напредују и имају добро здравље.

И зато што имају повећану потребу за исхраном, богатим витаминима, протеинима и елементима у траговима, посебно они имају повећану потребу за калцијумом. Иаитсеноскост у Доркингс је просечан, што је веома угодно, јер се раса сматра чистим месом.
Пилећа јаја
У години, пилићи се дају од 120 до 140 комада производа од јаја. У првој години производње јаја, ови показатељи могу бити мало већи. Тежина јајета је мала или средња – од 55 г до 65 г. Боја шкољке је бела.

Доркинг цхицкс

Упркос чињеници да су одрасли релативно чврсти, њихови младићи у прве три недеље живота су веома слаби и осетљиви на неповољне услове. Посебно се риба веома плаши гурања и није довољно топлог ваздуха.

Важно! пилетина редукцију дивљачи за спречавање болести у свим легла и стадо у случају болесног риба, а такође помаже да се одржи у будућности само јаке и отпорне појединце, који само јача родитеља акције и помаже да се елиминишу све више и снажније будуће генерације.

Повећана влажност и влажност су штетне за младе животиње. Приликом купње пилића на тржишту или добијања новог подмлађивања испод кокице, увек је неопходно пажљиво испитати птице и убиједити слабе и болесне.
Пилећи Доркинг
Дакле, пилићи подлежу одбацивању, које су:

 • су прекривени премало пухом или ако имају ћелавне закрпе;
 • Они су покварили ноге са оштећењима;
 • имају неописиву и превише бледу боју;
 • прешли кљун;
 • изгледати слабо, неактивно, слабо јести;
 • имају поремећај дигестије и мрљају се течним тракама.

На боју младих тешко је одредити шта ће бити перје одрасле птице, јер ће се пухица у потпуности мијењати до одраслих перја. Међутим, постоје неке законитости. Приметио је да свијетло смеђе боје пилића указује да ће одрасли имати јапанску или златну боју.

У раним фазама пухастих представника пухица је више засићена, крила и леђа су тамни, а на леђима су лаке траке, али су тумори беле истовремено. У белим представницима младих младунаца има необична сребрна пухица.
Пилећи Доркинг

Храњење пилића

Храна за пилиће из првих дана живота треба да буде веома хранљива, богата протеинима, витаминима и елементима у траговима. Гаранција здравља не само младих, већ и будућих одраслих особа је управо у богатој исхрани од рођења.

Научите како да храните пилиће у првим данима живота, шта се може дати пилићима, како их дати зеленици, како користити инфрацрвену лампу за загријавање пилића.

Нестлингс расте врло брзо и брзо добијају тежину, њихово тело има веће потребе за исхраном у исхрани него друге расе кокоши, јер они морају да задовоље потребе активно растућег организма.

Видео: храњење пилића

Режим храњења и исхрана треба да испуне основне захтеве:

 1. Од првог дана живота рибе топлу влажну каша, припремљен са супер куваним јајима, ситно млевених житарица, са додатком каша и кисело млечних производа.
 2. Кисли млечни производи су потребни за мала доркинг да задовоље све већу потребу за калцијумом. Због тога, пилиће се могу хранити с кисом млеком или сосом.
 3. Од трећег дана живота, могуће је почети додавање различитих ситно сјецканих зеленила у кашице. То може бити луцерка, детеља или коприва. Пре додавања у кашу, биљке се морају испразнити са кључањем воде како би се убили патогени микроорганизми који могу бити садржани у њима.
 4. Такође корисно за децу ће бити присуство у исхрани куваног поврћа. То може бити, на пример, бундева и шаргарепа. Поврће се кувају и пире до конзистенције пире кромпира, након чега се додаје у кашу.
 5. Присуство само зеленила и поврћа Доркинговим пилићима није довољно за пуни раст. Храњење пилићаЊихове повећане потребе захтевају специјализоване готове витаминско-минералне суплементе. Додајте их у храну у складу са упутствима и узрастом пилића.
 6. Кост и рибљи оброк су неопходни адитиви у исхрани младих и одраслих пилића.
 7. Пилићи би требали имати сталан приступ чистој и свежој води за пиће. Не би требали бити жедни. Да би се избегле многе заразне болести, у воду се може додати врло слабо рјешење калијум перманганата.

После три недеље живота, пилиће се могу почети премештати у одраслу крму.

Важно! Припремање шницла је неопходно непосредно пре сваког храњења. Напредна припрема и чак кратко складиштење промовишу ширење патогених протеинских патогена патогених микроорганизама, на које су млади људи посебно осетљиви.

Брига о пилићима

Брига за младим доркингом, поред храњења треба узети у обзир два важна фактора – температура и влажност. Пилећи Доркинг Пилићи су изузетно осјетљиве на промјене температуре и умируће са значајним падом температуре.

Они у почетку имају прилично невољно здравље, тако да прве три недеље треба држати у добро загрејаном простору. Температура мора бити испод +30 ℃. Након овог времена, температура ваздуха мора се спустити за 3 ℃ сваке недеље.

С обзиром да је овај индикатор превисок за одрасло стадо, лупање с поломљењем чува се у посебној просторији опремљеној за потребе млађе генерације. Режим температуре се одржава помоћу грејача.

Одлично са овим задатком се носи са инфрацрвеним сијалицама. Оптимална температура се може проценити понашањем пилића. Младенци који се замрзну, придржавају се извора топлоте, кучкаватсиа и срања.

Видео: исправна исхрана и садржај пилића

Са прекомерним загревањем избегавају извор топлоте, изгледат ће споро и жедан. Ако је температура оптимална, а пилићи су угодни, весели су, активни, радознали, пјевати, гледати једни друге и бавити се њиховим “пословима птица”.

Други витални показатељ је влажност. Једноставно не би требало да буде. Пилићи се веома плаше влаге, болести и умирања у условима велике влажности. Дакле, место њиховог одржавања треба да буде суво и топло, без најмањих кондензација.

Не заборавите на добру вентилацију простора. Не би требало да има скице, али ваздух такође не може стагнирати, јер ће то допринијети акумулацији влаге, а ваздух ће постати загризан и застарел.
Пилећи Доркинг
Литтер – још један Нијанса садржају пилића, јер може бити извор акумулације прекомерне влаге, прљавштине, стајско ђубриво, остатке хране, и као последица тога, постаје извор бактерија да расту.

Да ли знате? Енглески орнитолог Јое Едгра доказао је да су пилићи способни да доживљавају емоције, па чак и емпатију. Они су тужни и срећни, способни да се придржавају једни друге или човјеку, па чак и могу емпатизирати.

Стога, легло треба увек бити чисто и суво. Очистите га свакодневно, а пожељно два или три пута током дана.

Материјали за отпатке могу бити пиљевина, слама и сено. Најважније је да је топло и суво. Како се контаминација легла постепено замењује.
Пилећи Доркинг

Садржај и раст

Као и пилићи, одрасло стадо треба топлину и сувоће. За стоку неопходно је стално и пажљиво посматрати изоловане болесне птице, добро их хранити и редовно и не дозволити факторе који могу довести до смрти стоке.

Простори колача требали би бити добро изолирани и суви. Овде су нацрти недозвољени. Такође, кућа за пилиће мора бити опремљена свим потребним уређајима за птице – пивце, кориве за храњење, пријатне гнезда, гнезда на средњој висини и пепео.

Добра вентилација је неопходан атрибут куће птица. Ваздух не сме стагнирати, а влага се не би требало набавити. У исто време, нацрти се морају избећи.
Пилетина Доркиг
Сух под и чисто легло – гаранција здравља стада. Легло треба редовно мењати, не дозвољавати акумулацију отпадака, прљавштине и остатака хране. Под треба да буде добро изолована. Птице треба редовно излазити.

Међутим, ако је улица хладна, кишовита или вјетрова, онда пилићи требају остати у затвореном простору. Паддоцк је дозвољен само ако је температура на улици изнад -8 ℃.

Напајање

Исхрана одраслег стада, попут младих животиња, треба да буде богата и хранљива, иначе ће птице бити слабе, а то ће негативно утицати на повећање тежине, али и на производњу јаја.

Саветујемо вам да прочитате како да дате пилеће одеће, оброк од меса и костију, рибље уље и квасац, и да ли је могуће дати кокос хлеб и полистирен.

Одрасли појединци се обично напајају влажним кашастим кесама једном дневно, а два пута са зрном.
Пилетина Доркиг
Припремљени су од комплекса разних производа или спремних мешаних сточних хране, а најбоље су од зрна од комбиноване сточне хране.

Прочитајте више о томе како се жита пшеница за пилиће, какве врсте мешовитих крмних биљака постоје, и како направити кашу и мешовиту храну за пилиће.

Оброк доркинга треба да садржи:

 • житарице – пшеница, кукуруз и јечам;
 • свеже зеленило, зими, можете заменити клијавано зрно;
 • сојино јело;
 • торта из сунцокрета;
 • кост, риба и биљно брашно;
 • кувано поврће и кореновско поврће;
 • млеко у праху;
 • креда, дробљена љуска, фино-зрнасти шљунак;
 • хидролизовани квасац;
 • готових витаминских суплемената, који су посебно потребни током пубертета, у првој години производње јаја и кокошака у току инкубације.

Видео: однос пилића

Основа исхране Доркинг пилетине требала би бити висококвалитетна количина високог протеина. С времена на вријеме, црвари, отпаци од меса и производи од киселог млека могу се додати у кесице.

Светла и термичка стања

Пилићима је потребно пуно светлости и дугог светлосног дана. На ово зависи њихово добробит и производња јаја, јер пилићи журе само када има довољно освјетљења.

Дакле, светлосни дан одраслег стада треба да траје око 16 сати. То се мора држати зими. Према томе, кућа кокош мора бити опремљена додатним осветљењем сијалице.

Да бисте уштедели на струју у зимском периоду, морате водити рачуна о томе да у кући постоји неколико прозора који се налазе на јужној страни – то ће осигурати дужи дан природне дневне светлости у хладној сезони.
Пилићи Доркинг
Што се тиче температурног режима, одраслима је потребна температура у кунићој кући од +11 ℃ до + 19 ℃. Ако је пилећа кола довољно изолована, а зиме нису сувише тешке, додатно грејање можда није потребно. Имајте на уму да је ова температура погодна само за оне особе које су већ окренуле мјесец дана. Младим животињама је потребна топлија температура, која се постепено смањује.

Болести и третман

Пилећи доркинг са непоштивањем правила о неги може да повреди.

Биће вам корисно да прочитате симптоме и методе лечења болести пилетина.

Највише су склони следећим болестима:

 1. Пероиди – гриње које паразити на перје птице, због чега штапиће перја често перфориране малим рупама. Пилићи су сврбљиви и немирни. Болест се третира инсектицидним лековима “Арпалит” или “Инсектол”. Пероиед
  Да ли знате? У кокошијој “друштву” постоји јасна хијерархија, али патријархија и даље влада. Петао прави вођа стада. Регулише режим, обавештавајући о почетку дана ујутро и затварању у вечерњим сатима, позива на откривену храну и штити пилиће од предатора.
 2. Хелминтхс – Утицај на унутрашње органе птица. Пилићи губе тежину, постају летаргични, примећују пробавни поремећаји, апетит нестаје. Он се третира антихелминтхиц лијековима, које може прописати само ветеринар, у зависности од врсте хелминтхс који удари кокоши. У циљу превенције, читаво стадо се третира одједном.
 3. Пастеуреллосис или птичка колера – болест од 2 или 3 месеца пилића. Пастеуреллосис
  Прати га летаргија, повећана жеђ и повећана телесна температура, често са дијарејом, а грбови и минђуше постају плави. Третира се сулфа лековима.
 4. Салмонелоза или паратифоид птица – Млади одрасли су најчешће болесни, мада постоје случајеви болести и одраслих птица. Пацијенти са пилићима су повећали сузљивост, очни капути и затварају капке, грудвице и тешкоће дисања, појављује се пенаста дијареја. Обрађен фуразолидоном.
 5. Инфективни бронхитис или нефрозонефритис – утиче на репродуктивне органе одраслих птица и респираторних органа код младих животиња. Иаитсеноскост престаје дуже време. Инфецтиоус бронцхитис
  Пацијенти развијају кашаљ, ринитис, дијареју и депресију. Он не реагује на лечење.
 6. Авиан инфлуенза – младе животиње не болују до 20. дана живота. Болест доводи до пораза респираторног система и гастроинтестиналног тракта. Код птица, дисање постаје тешко и хрупно, наушнице и чешаљ постају плаве, птица је споро, температура тела се повећава, дијареја се често јавља. Он не реагује на лечење.
 7. Невцастле болест или атипична куга. Такође се зове птичји енцефалитис. Млади су углавном болесни, а код одраслих птица често иде асимптоматски. Утиче на нервни систем, органе дигестивног тракта и респираторни систем. Најупадљивији симптом је кршење координације покрета, птица дрхти, падне, пада на једну страну, шета у кругове. Постоји поспаност, грозница, загушење слузи у устима и носу, плаветнило плава, и гутајући рефлекс нестаје. Болест је страшна, лечење није подложно и преноси се човеку. Невцастле болест
  Ако се у стадо идентификује најмање једна оболела особа, све стоке подлеже уништењу. Лешеви су спаљени или дубоко закопани, прелиминарно посути кречом. То су неопходне мере, јер је вирус веома заразан и издржљив, што доводи до 100% губитка стада.
Важно! Пошто многе птичје болести не реагују на третман и опасне су за људе, доркинг птице у младости (пре пубертета) су вакцинисане против главних опасних обољења Невцастле болест, салмонелоза, птичји грип и друге паразитске и вирусне болести.

Енглески пилићи Доркинг – “задовољство” није за почетнике узгајивача живине. Ови слојеви, иако имају одличне карактеристике перформанси, и даље су прилично замршени условима притвора.
Пилићи Доркиг
Без адекватне бриге, птице ће се разболети, што ће донијети само губитке, осим што су неке болести птица веома заразне и преносе се на особу.

Да ли знате? Научници су доказали да пилићи могу комуницирати. Сви ти звуци које смо користили да зовемо кукање и гужвање, уствари, ништа више од пилећег говора. Има до 30 различитих варијација и облика које се једва могу разликовати од људског уха.

Успостављање доркинга на вашој фарми је само ако сте уверени у своје способности и моћи ћете им пружити одговарајућу бригу.


Loading...