Леукемија код краве: симптоми, узроци, последице

Леукемија код крава

Данас скоро свако село у домаћинству има краву, а понекад – а не једно.

Људи узгајају ову животињу због своје високе продуктивности, то јест, садржај краве се исплаћује због млијека и меса.

Али често се може суочити са ситуацијом када је животиња постала “бледа”.

Најчешће, то је знак болести, на пример, леукемија.

У ове болести има своје карактеристике, тако да ако желите да открију болест на време, исцели вашег љубимца или заштитили све стоку, ове информације ће бити врло корисно за вас.

Леукемија је хронична заразна болест, који утиче на органе који формирају крв.

Током ове болести, ћелије органа који врше хематопоетску функцију расте и слабо сазревају, што доводи до ослобађања више лимфоцита у крв. Понекад леукемија се завршава стварањем тумора у органима краве, као и комплетном лезијом ткива целог организма.

На леукемију не утиче само стока, већ и свиње, коњи и чак људи. По први пут је ова болест откривена крајем 19. века. Од тада, свет је познавао такве термине као што су леукемија, леукемија, рак крви. Према свим овим болестима подразумева се једна инфекција – леукемија.

Да се ​​животиња није заражила, неопходно је деконтаминирати вирус

Узрочник леукемије је вирус који садржи РНК који спада у групу Ц (онковирус). Бовине леукаемиц вирус као морфолошке особине о агентима исте болести у другим члановима животињског света, али постоје разлике на нивоу антиген структуре.

Упркос посљедицама које овај вирус може узроковати, своје отпорност на факторе животне средине испод просека.

У условима ћелије, чак и при температури од 60 ° Ц, овај оновирус неће трајати дуже од једног минута, а под условима од 100 ° Ц, смрт се дешава тренутно.

Дезинфекција се може извести са раствором кавстичног сода концентрације од 2-3%. Такође неутралишу вирус са 3% раствора формалдехида или раствора хлора у 2%.

У млеку, овај “штеточина” ће умрети врело или у процесу соуринга.

Леукемија се може развити дуго у телу животиње, а посебно не утиче на опште стање краве. То је зато што у ћелији патоген може бити у везаном стању дуго времена са својим геномом.

Пораз се јавља у тренутку када се стопа метаболизма смањује или се имунолошка баријера животиње погоршава.

Однос између старости крава и процента заражених глава није праћен, па у просјеку 4-8 година старих животиња чешће су болесне.

Научници такође напомињу да су из неког разлога вероватно заражене животиње црвене или црно-беле боје. Овај вирус може заразити не само представнике стоке, већ и козе, овце.

Болест се преноси од мајке до тела

Да ухвати здраве животиње може само од великог представника говеда. Када је крава у првој фази болести, па чак иу млеку и колоструму, овај оновирус може се наћи.

Такође, пљувачка може садржавати мали проценат заражених ћелија.

Ако узмемо у обзир механизам преноса вируса, онда у оквиру стада разликују се два типа механизма: вертикални пренос кроз млеко, плацента и колострум и хоризонтални пренос.

То јест, телад може бити рођен већ зараженим (ово је пренатална инфекција), а одрасла говеда може се инфицирати са носача када се држи заједно (ово је постнатална инфекција).

Такође је занимљиво прочитати о мужу краве

Потоњи случај захтева истраживање, будући да се не зна пре краја, може бити заражен леукемије здравих животиња коришћењем заједничких предмета (храњење, заливање) или путем инсеката крвопијским који могу угристи болесног краву.

Животиње могу бити предиспониране на инфекцију са леукемијом и генетски и фенотипски предиспониране.

Фактори заштите животне средине не могу утицати на инфекцију, посебно промена годишњих доба, климатски услови или географске карактеристике не утичу на пренос вируса на било који начин. Главни фактор који утиче на ширење вируса је ђубриво младих оних фарми где не пажљиво прате процедуру провјере крава за леукемију.

Морате стално провести тестове да бисте идентификовали заражену животињу

Леукемија наставља, у основи, латентно, то је активатор активиран под утицајем неких фактора и доводи до поремећаја у органима хематопоезе.

Споља болесна животиња се не разликује од здравих. Идентификовати болест може бити кроз тест крви, што ће показати кршења у диференцијацији ћелија и њихову поделу.

Леукемија функционише тако да леикобластицхеские ћелије почињу да активно учествују у органима ствара крв, слезина, лимфни чворови и коштане сржи. Ове неконтролисане ћелије пролазе кроз тело животиње и са протоком крви дођу до свих органа и ткива.

Тако се формирају тумори који мењају структуру и поремећају функционисање органа који пате под инфекцијом, утичући на специфичне ћелије (они атрофију).

Повређени су сви молекуларни, ћелијски и органски процеси, што је узрок сметњи у хематопоетском процесу и повећање броја лимфоцита.

Иако нема промена у периферној крви, стадијум развоја болести ће се сматрати инкубацијом. Када је инфициран као експеримент, трајање овог периода је 60 – 750 дана, а уз неконтролисану инфекцију – од 2 до 6 година.

Целокупан процес развоја леукемије подељен је на фазе: прелеукознаиа, иницијална, проширена и терминална. Током ове болести, фазе се замењују један за другим узастопно.

Дијагноза у прелеукозној фази може се извести само након извјештавања о виролошким студијама.

У првим фазама скоро је немогуће открити леукемију

Када леукемија прође у почетну фазу, промене (квантитативно и квалитативно) у крвним ћелијама ће већ бити запажене. Постоји повећање броја леукоцита, повећање процента лимфоцита. Такође у крви се појављују незреле, благо диференциране ћелије, које имају неправилан облик и све различите величине.

Током леукемије, клинички знаци болести се појављују у проширеном стадијуму. Животиња почиње да се гори, брзо постаје уморна, варење хране је још гори, количина млека која се издаје смањује.

Генерално, опште тјелесно тјелесно тијело лежи у позадини погоршања дигестивног система. У величини, повећавају се лимфни чворови, јетра и слезина, а на кожи се појављују туберкули, који указују на присуство тумора.

Када леукемија достигне терминалну фазу, патолошки процес се убрзава. Неспецифични знаци постају веома запажени. Ова фаза се завршава комплетном блокадом имунолошког система животиња, што доводи до смрти.

Младе животиње захваљујући делимично ојачаном заштитном систему су подложне бржој инфекцији са леукемијом, што је узрок брже смрти. У основи, младићи раздвајају слезину, тако да животиња може драстично умријети.

Нажалост, заражена животиња умире

Да се ​​дијагностикује, могуће је тек након извођења специјалних истраживања. Немогуће је лечити леукемију, Можете само заштитити друге животиње од инфекције.

Прво што треба урадити је испитати краве старије од 2 године сваке године због присуства вируса у свом телу. Анализа треба извршити једном годишње.

У случају бикова, који се користе за ђубрење, истраживање треба провести 2 пута годишње. Док тестови нису спремни, не можете упознати стране краве у стадо.

Ако у стадо има више од две велике животиње, треба их уклонити из стада и заменити здравим главама.

У наредним периодима, за узгој потомака, неопходно је узимати краве са најбогатијих фарми и прећи их са најуспешнијим биковима у леукемији. Након што су болесне животиње уклоњене из стада, целу просторију треба дезинфиковати са каучучном сода у раствору од 2-3% концентрације.

Ако све време проведете истраживање о леукемији, онда неће бити тешко идентификовати и излечити ваше краве како то изгледа. Само се брините о својим кравама, не само у погледу редовног храњења, већ иу погледу провере општег стања. Нека ваше бубе буду здраве!


Loading...