Лечење и контрола монилиазе марелице

Монилиаза марелице
Монилиоза је гљивична болест која утиче на сва воћка без изузетка, укључујући и кајсију. То је узроковано спорем гљивама. У овом чланку ћете сазнати како ове печурке могу ударити ваше кајсије и како се борити против њих, како не би изгубили воћњак.

Опис и повреда

Вртларство је често болесно, једна од најстрашнијих болести за њих је монилијално опекотина. Само јуче сте видели бујне зелене стабла сличне облацима, а данас су гране суве, као да су замрзнуте.

Сазнајте више о суптилностима растућих врста марелица као што су Принце Марцх, Блацк Велвет, Триумпх Нортхерн, Блацк Принце и Кубан Блацк.

Ова болест погађа многе воће, не заобилази болест јабука, дуња, кајсија, трешње, крушке и брескве. Инфекција стабала с гљивом пролази брзо, прво су утицале цвијеће, а затим цијело кајсије и његове плодове. Негативна последица болести може бити губитак усјева, а потом и целог дрвета.
Пораз монилиазе

Да ли знате? Најпознатија подврста ове гљивичне болести су: Монилиа цинереа, која снажно утиче на камено воће; Монилиа фруцтигена, која не узрокује много штете, али се брзо шири у културама шипка (јабука и крушка); Монилиа цидониа, која утиче на дуње.

Знаци изгледа

Монилијално опекотина воћних стабала позната је и као сива гнилоба. Појава ове болести може се манифестовати на следећи начин:

  • лубеница погођеног дрвета “обрасла” са јастучићима светло сиве боје, које се формирају из спора гљива;
  • листја и гране постају тамно браон боје и осуше, временом се на дрво може развијати нова зелена, али ће трајати само до јесењске сезоне;
  • на оболелом дрвету принос брзо смањује, само ће неки плодови преживети, али ће се такође срушити, гњечити и загађивати зелено.

Узроци и узрочник

Узрочник овог обољења је гљивица Монилиа, он је тај који инфицира дрво кроз цвјетни пиштољ, затим се усари у педицу и кроз њега улази у грану. На крају пролећа, болест се манифестује кроз пале јајнике и цвеће, не може се свуда манифестовати. На почетку љетног периода ће се исушити мноштво грана, а затим и плодови.

Ниска температура ваздуха у пролећном цветном периоду кајсије – најповољнији услов за развој монилијалног опекотина. Често чак и искусни вртларци пишу пале јајнике и остављају само хладно време и јак ветар. Али такви симптоми могу значити и страшну болест воћа.

Може се десити и гљивична болест од облачног времена и високе влажности ваздуха. Дуг временски период хладног пролећа може изазвати масовну болест с монилијалним опеклињем воћа. Да победи своју кајсија Гарден прилично неколико хладних дана крајем пролећа или инфициране дрво које расте близу комшије.

Важно! Када дрво цветови, монилиоза може ударити на температури од -1 ° Ц, а јајник – од -0.6 ° С.

Цветање марелице

Споре гљиве улазе у дрво кроз оштећења и пукотине у кори дрвета и могу тамо превладати, као иу листовима и плодовима који су остали на гранама. Спорови се пробуде у повољним условима и почињу да заразе све околне биљке. Када је окружење топлије и влажније, грла ће се ширити:

  • ваздухом;
  • са падом кише;
  • на паразите и инсекте.
Да бисте добили богату жетву овог корисног воћа, потребно је да правилно стабите дрво (пролеће или јесен), оплодите, водите, исеците и обезбедите заштиту од болести и штеточина.

Одрживе сорте

До сада, на продајним местима садница, можете срести многе сорте кајсија, наводно отпорних на ову болест. Понекад се понуди и садница таквих сорти да се купе у специјализованим расадницима, међутим, по одличној цени. Међутим, не верујте у разговор о пуној стабилности ових кајсија на монилијално опекотине, јер не постоје такве сорте, а вероватно покушавате да намамите новац.

Истина, вреди напоменути да постоје сорте кајсије, које су повећале отпорност на сиву гнилобу. Треба их изабрати. Такво дрво вреди само пар пута сезону за обраду производа, а добићете здраво воће. На редовним сортама, чак и редовно прскање не даје увек резултат.

Уз нове развијене сорте, старе сорте развијене почетком 20. века, као што су “Еарли Мелитополски” и “Тсиурупински ананас” поседују повећану отпорност.

Кајсије

Да ли знате? Првобитно марелице су се појавиле у два одвојена подручја у Централној Азији и Сјеверној Кини. Научници верују да су људи у исто време почели да месо марелице у обе области.

Постоје такође обећавају нове сорте, које су наведени са повећаном отпорношћу на монилиозному бурн, “Стар”, “Млиевски блистав”, “Мелитопол 12908”, “румених образа”, “Фортуне”.

Третман и борба

Борба против монилиосис кајсија је веома тешко, јер се болест није лако да се носи са чак моћних хемијских средстава.
Главна превенција је садња најодрживијих, отпорних на сорте болести.

Цветне утичнице и воћне гране (које ће у будућности бити извор болести), погођене монилијасом, сече се здраво дрво марелица и опекотине, исто се мора урадити и са погођеним воћем. Овај поступак треба извршити одмах након влажења лишћа, као и две до три недеље након цвјетања.

Обрада марелица након откривања болести можда неће бити врло ефективна, јер се дио усјева може изгубити. Дакле, Спроводити третман врта пре почетка цветања и поновити након пада цвијећа.

На вртларима се препоручује да користе овај веома ефикасан фунгицид за лечење ове марелице. На ниским температурама у раном пролеће, на пример, хемијска средства “Хорус” ће бити ефикасна. После тога можете применити и друге фунгициде: “Гамаир”, Бордо флуид, бакарни витриол, “Роврал”, “Абига-Пеак”.

Ове хемикалије су веома ефикасне у борби против болести које изазивају гљивичне споре. Смешу треба проверити пре наношења на неколико одвојених грана. Ако се листовима појављују сиве некротичне тачке, онда овај алат не треба користити. Не прекорачите концентрацију која је наведена у упутствима.

Важно! Ова гљива има веома мали инкубациони период, за само 3-6 дана може ударити дрво.

Превентивне мјере

Искусни вртларци се слажу да савремени фунгициди нису толико ефикасни у борби против монолитног опеклина, стога је боље унапред заштити дрво од гнева примјеном превентивних мјера.Биљке марелице нису превише густе, растојање измеду стубова не сме бити мање од 4-5 метара.

Лечењу погођене места кајсија тесан гране врт терен, скелетне гране стабла и дно бурета да се третира са бакар сулфата, помешан са кречом или Бордо течности. Редовно располаже између кајсија зарасли корова.
Такође следи да копамо у сред стабла након пада лишћа.
Пре обраде марелица, морају се смањити тако да је поступак прскања најефикаснији.

Превентивне мјере

Уз претњу инфекције монилиозним сагори по кишном времену (након цветања или касног цветања) кајсије може третирати 0,3% раствор бакар оксихлорид (30 г у 10 литара воде) или 0,1% раствором “Топсин-М” Припрема (10 г на 10 литара воде). баштовани такође препоручује да обради постројења 0.015-0.02% раствор “брзе” (1.5-2 мл по 10 литара воде).

Треба запамтити да ће правилна брига о биљци значајно смањити вероватноћу његове инфекције спорем гљивама.

Из нашег чланка сте сазнали шта је сиво гнилање, како то утиче на стабла марелица и како се бавити монилијом ако се појавила у вашој башти. Купујте отпорне на ове врсте болести и не заборавите на превенцију.


Loading...