Кромпир “Славианка”: опис и посебности култивације

Кромпир
Једна од најпопуларнијих и једноставних сорти кромпира је “Славианка” – идеалан избор за почетак фармера.

У овом чланку научићете опис сорте, како се на вашем сајту расте кромпир “Славианка”.

Опис и карактеризација сорте

Ова врста кромпира је различита касна берба – након 110-120 дана можете сакупљати, што је прихватљиво за индустријска предузећа, мале земљорадничке парцеле. Одликује се високом плодношћу – један хектар чини између 180 и 500 квинтала кромпира. Буш је јако разгранат, са великим листовима средње величине.

Да ли знате? У свету постоје музеји посвећени кромпировима. Најпознатији музеј “кромпира” налази се у Белгији.

Славианка

Предности и мане сорте

Међу предностима су:

  • запремина жетве;
  • јака отпорност на инфекцију;
  • Имунитет на временске промене;
  • карактеристике укуса.

Негативни фактори укључују:

  • велика осетљивост на механичка оштећења;
  • захтева често и довољно додатно храњење у интервалу раста.

Правила слетања

Пре засадања кромпира неопходно је спријечити инфекције – потопити у манган, одводити. Да би се добило велики број усева, кромпир треба посадити на мале кревете, што ће побољшати квалитет гомољака.

Важно! У подручјима са сувом климом, биљка 15-20 цм, на сјеверном дијелу – 10 цм (на лаганој пешчаној земљи) и 7-8 цм (тешка, глинаста). Што је мања кртола, мања је висина засада.

Када се користи мали простор за садњу на следећи начин: да је потребно да се ископају висину ров од 0,25 метара и ширине од 0.3-0.35 м Довн пут биљних остатака (листови, стабљике, итд …) и напунити са компоста или других ђубрива .. Сајам кромпира
Након тога, преко припремљеног сајту већ проклијало кртоле су прекривене земљом на 2-3 цм. Тада је неопходно да копају још један ров на удаљености од 0,7 м од претходног, земља из које желите простелит између то односи на Хиллинг кромпира.

Брига

С обзиром на то да је “Славианка” незаобилазна сорта, нема тешкоћа приликом одласка, али је стална потреба за сталним растом.

Услови

За повољан раст је неопходно:

  • уклонити корова;
  • Пре појављивања примарног усева, неопходно је опустити земљу;
  • Неопходно је извести профилаксу помоћу третмана од касне мрље и макроспорије.

Заливање

Први пут кад треба цватити кад цвета цвета. Даљи заливање (минимум 2) треба извести након 7-10 дана, што зависи од врсте тла и влаге.

Важно! Сорта толерише краткотрајну сушу, али са сталним недостатком влаге, гомољи расте мањи, а принос се смањује.

Заливање

Додатно ђубрење

У периоду од растуће потребе да се инвестира минерално ђубриво са превласт калијума, додати слетања разблажени Муллеин или птичји измет, који доноси добар ефекат. Узмите га 0,5 кг и пребаците је у контејнер са полиетиленским премазом (филм), додајте 500 мл воде, инсистирајте на 4-5 дана, а затим разблажите водом.

На растојању од 0,1 м, припремљена течност улијева се у јарак из биљака, а затим се попуњава земљом. Посуђе се користи у количини од 50 г за 1 квадратни метар. Примарна обрада се врши на висини пуцања од 0,1-0,15 м, а друга – 0,15-0,2 м.

Болести и штеточине

Ова сорта с касним зрењем има добру заштиту од болести: кромпира, цимет-формирајуће нематоде, краба. Кромпирна грмље привлаче колорадо. За озбиљне болести, фунгициди се третирају у интервалима од неколико дана. Заражени врхови су прекинути неколико дана пре жетве.

Жетва

Да дуже складиштите кромпири, потребно је: прво, правилно сакупљати, а друго, на време. Гледајте своју веб страницу ближе, а када видите сушење стабљика, то указује на зрелост усева. Такође је неопходно одсећи врхове за око 0,1 м и уклонити све коровље 10 дана пре копања.

Да ли знате? Кромпир има велике дигестивне предности. Садржи велику количину скроба, који се претвара у глукозу. У процесу оксидације глукозе, произведена је енергија, што даје осећају виталности.

Ова сорта има све што вам је потребно да поседујете мали део земље, а процес садње није тако сложен. Добар кућни сто без таквог кромпира неће учинити, па баш сигурно. Добро се проведи на сајту и добар сезону!