Који су узроци смрти бројлера?

Смрт пилића бројлера

Пилећи бројлери обично се узгајају на перадарским фармама.

Власници купују јаја за јаја за бројлера бројлера.

Понекад власници купују сами пилиће, али сутрадан пронађу једног или неколико мртвих.

Шта је узрок таквих посљедица, покушаћемо да разумемо овај чланак?

Многим људима се поставља ово питање. На крају крајева, узгој птица бројлера сматра се јаким и здравим.

Хајде да причамо о узроцима смрти бројлера

Велика смртност пилића бројлера је главни разлог за неуспех многих фармера перади да их узгајају.

Многи од њих су узнемирени што већином купују неколико десетина таквих пилића, већина умире, али само неколико њих живи.

У ствари, врло су јаки, само њихов садржај треба добро пратити и обезбедити са најбољим потребама. Уз сва потребна правила за њихов раст и развој, пилићи ће расти у скоковима и границама.

При куповини пилића за пилиће морате обратити пажњу на следеће факторе:

 • Изглед пилића.
 • Обратите пажњу на активност и покретљивост пилића.
 • Очи пилића морају бити широко отворене, у њима не би требало бити замора или болова.

Пилећи бројлери након рођења могу се видети одмах. Продавци их одмах уклоне из заједничког стада. Али свеједно када купујете пилиће морате их провјерити.

Ми пописујемо све узроци њихове смрти:

Кокцидиоза је један од узрока смрти пилића

 • Понекад узрок смрти пилића бројлера може бити ниска температура ваздуха у просторији, због тога се могу замрзнути.

  Најбољи период за куповину пилића бројлера је пролеће, оптимално у мјесецу априлу. Ако пре него што сте купили рибе, нисте успели да направите угодне услове, онда је најбоље да не купите пилиће, јер у лошим условима пилићи неће преживети.

  Потребна температура ваздуха за њихово одржавање је 29-30 степени Целзијуса. Али у периоду њиховог раста температура треба смањити на 24 степена Целзијуса.

 • Ако купите пилиће у летњој сезони, на пример у јулу, онда високе температуре могу такође бити фаталне за пилиће. Стога, ако се држе лети, неопходно је проветравати просторију у којој се чувају.
 • У лошем осветљењу, пилићи такође могу страдати или чак и смрт. Првих седам дана у кући кокоши треба остати цијели дан, јер пилићи увек пију воду и једу зрно.
 • Треба запамтити да су први дани живота веома важни у развоју пилића бројлера. У овом тренутку, они треба да пруже неопходан комплекс за њихов развој витамина. У неким случајевима треба да дају антибиотике.
 • Још један важан узрок смрти пилића бројлера је кокцидиоза. Бактерије ове болести могу утицати готово од њиховог самог рођења, али то одмах нећете приметити, болест се манифестује само након неколико месеци.

  Као превентивне мере ове болести, неколико грама фуразолидона треба додавати у храну, количина лека треба израчунати на основу броја пилића. Али понекад се дешава да је немогуће наћи такав лек и може се заменити таквим лековима као што су норсулфазол, етазол или сулфадимезин.

  Да би се спречило појављивање ових бактерија у млијеку, потребно је додати слабо рјешење калијум перманганата. Да не би развили ове бактерије, потребно је стално очистити кокошку кућу, а такође је потребно периодично обрадити под и зидове кречом.

 • Броилер птице су изложене многим болестима, од којих је једна есцхерицхиоза. Ова болест је један од најважнијих узрока смртности пилића бројлера. Посебно за ову болест су пилићи, у којима је врло слаб имунитет.

  Ова болест припада главним претњама смрти птица широм света, што је велики губитак материјала. Узроци ове болести су лоши санитарни услови, слабост родитеља, не чиста вода и лоша квалитета хране, лоше проширење просторија и други разлози.

  Ова болест манифестује се у првој недељи живота пилића бројлера. Симптоми болести су: лоша исхрана и самим тим и брз губитак тежине; недостатак покретљивости пилића; приликом дисања, пилићи се чују у пилићима. Према свим подацима које су прикупили научници, смртност пилића бројлера из ове болести на неким живинским фармама достиже до 31 процента.

 • Исхрана је веома важан фактор који утиче на здравље пилића

 • Још један разлог за смрт пилића бројлица је неисправан дан питећи пилићи. У овом случају, кривац је фарма живине која вам је продала пилиће.
 • Слаба исхрана пилића је такође узрок смрти. Стога, они морају пружити добру храну.
 • Разне заразне болести су узрок смртности пилића бројлера.
 • Други важан разлог је – раклев. Расклев је по својим речима пчеларски канибализам. Главни разлог за ово стање је сувише свијетло освјетљење у кући, а разлози могу бити недостатак хране за шљунак, мала количина протеина у крми, а такођер и ако се пилићи држе у нехигијенској просторији у којој је влажност превелика.

  Када се такав феномен дешава међу пилићима, треба их пити водом, у коју је потребно додати лимунску киселину.

 • Да бисте утврдили узрок смрти пилића бројлера, морате обратити пажњу на симптоме.
 • Још један узрок смрти бројчаних пилића и чак одраслих птица је њихова рањивост. Па чак и ваша кућна мачка може повећати њихову смртност. Због тога, остављајући их без надзора, није вредно тога.
Такође је занимљиво прочитати о месним и јајним пасмама пилића

Неопходна превенција болести бројлера

Дакле, да набројимо све основне нијансе превентивне мере:

Осветљење би требало бити добро

 • Прије свега, неопходно је спровести дезинфекцијске мере. Пре почетка бројлера у кући, све морају пажљиво очистити, дезинфиковати, побељене зидове побијене, обрадити под.
 • Друго, зашто је потребно пратити је температура ваздуха у просторијама кокса. Такође је неопходно обезбедити оптималну микроклиму за држање пилића у кокошињској кући.

  За мале пилиће оптимална температура ваздуха за њихов садржај ће бити до 29 степени, али пошто расту, мора се постепено и полако смањити на 23 степена. Већ за зреле птице с времена на време потребно је вентилирати кућу, али главна ствар је да у соби нема вјетра.

 • Да би се обезбедили максимални комфор за пилиће бројлера у првим данима њиховог живота, потребно је обезбедити неопходан комплекс витамина, а сваких двадесет дана се може поновити.
 • Врло често постоји такав проблем да пилићи падну на колена. Главни узрок овог стања је рахитис. Да се ​​таква болест не догоди код пилића, морају се допунити рибљим уљем.

  Чак и зато се не појављује, морате пратити ходање пилића, не можете их пуштати дуго. За мале пилиће, стално морате гледати како се њима ништа не догоди.

  Такође, не можете често чистити просторију у којој се налазе пилићи, јер бројлери понекад узимају за себе корисне компоненте из својих легла. Али, ако се деси да све ово није помогло, а пилићи почињу да падају на колена, морају да капају водку у уста помоћу пипете.

 • Рахити је такође један од проблема малих бројлера

 • Исхрана пилића мора се стално мијењати, њима је потребна различита исхрана. Не можете их хранити истом храном дуже од двије седмице, ако не поштујете ово правило, здравље пилића је врло лоше може утјецати.
 • Када храните пилиће, не можете ићи у крајности, а када их храните, не бисте требали превише често додавати кувани кромпир у вашу храну, јер то може бити врло лоше за њихово здравље, а понекад чак може довести до кокошака.
 • Понекад додавање зрна храни такође може проузроковати смрт пилића бројлера, најбоље је додати различите мјешавине за храну, али не и најјефтиније, већ квалитетне. Можда ваши финансијски ресурси не могу приуштити куповину такве хране, онда можете сами учинити.
 • Када су пилићи слабо освијетљене, бројлери могу постати мирисни. Стога је неопходно надгледати осветљење.
 • Светиљке у кући морају бити обојене црвеном или зеленом бојом, али не и плавим бојама.