Која је потреба за бирање садница, како и када то водити


Узгајање садница је врло важно питање. Постоји много трикова који ће у будућности помоћи да расту добар жетва. Један такав трик је бирање. Многи верују да то није неопходно, тако да се ради или не ради – сви се одлучују за себе. Међутим, наравно, има много предности. Да размотримо детаљније шта значи да заронимо биљку и како то правилно урадити.

Шта је избор?

Овај израз звучи необичан; многи сигурно чак ни не погодују шта је то. Сама реч “врхунац” дошла је код нас из Француске и означава улог или штап. Ствар је у томе да пре избора назива се пресађивање младих садница испод кичме.

Сада је биљка пресађивање садница у одвојеним резервоарима како би се побољшала исхрана и простор за раст нових корена.

Важно! Главни задатак бирања је “очвршћавање” биљке и јачање његовог коријенског система.

Која је употреба и штета

Обарање има низ несумњивих предности:

  1. Спасити простор. Пре трансплантације биљака у посуду, они се посећују у кутије, где расте и расте. Посуде заузимају много више простора и нису тако удобне као кутије које се лако могу поставити на прозорски појас.
  2. Избор најбољих садница. Када је време за бирање погодно, постоји могућност да се идентификују најснажнија биљка, а од слабих да се у овој фази реши.
  3. Сеедлинг не расте много, јер трансплант стопира свој раст.
  4. Приликом бирања, можете прегледати коријене и уклонити биљке са распаданим коренима.
  5. Након избора, нови корени се формирају у биљкама, а генерално, цео коренски систем постаје снажнији и снажнији.

Али постоје и негативне стране:

  1. Ризици од болести код младих биљака који су у истој кутији су много већи. Густи грмови ретардирају влажни ваздух, што је одличан услов за развој гљивичних инфекција.
  2. Нису сва постројења погодна за овај метод трансплантације. На пример, да патлиџана, овај поступак генерално може бити разорне, јер њихови листови упарити велику количину влаге и након трансплантације корен неће моћи да се носи са таквим великим губицима.
  3. Мораћете потрошити не само на лонацима, већ и на кутијама. Сходно томе, губитак земљишта ће се удвостручити.
Сазнајте више о избору купуса и парадајза.

Узимајући у обзир све предности и слабости, одлучите да ли је игра вредна свеће. Али, као што видимо, постоје предности и веома значајне.

Обавезно и опционо

Стручњаци тврде да је одабир апсолутно необавезан. Међутим, већина биљака то добро толерише и даје обилно бербу – наравно, ако је правилно изведена.

Али постоје изузеци – биљке са веома осјетљивим коријенским системом, о чему ће се касније говорити. Сада морате да одлучите да ли је обрада обавезна или можете без њега. Јасно одговор на ово питање не може се наћи, пошто сваки камионичар има своје искуство и своје ставове по том питању.

Можете прво покушати одабрати мали број семена, погледати резултате и извући закључке.

Парадижник, на пример, од овога неће бити никакве штете. Неке од њих не само да рони, већ и обрезане корене, исече стабло, удари их током цветања за боље опрашивање.

Парадајз реагује на то безболно и даје богату жетву заузврат. Наравно, у почетку не би требало користити такве радикалне методе, али можете их ронити без страха за жетву, јер ће то имати само користи.

Да ли знате? Корени обичног храста могу пенетрирати у земљу 100 метара.

Методе избора

Сада ћемо размотрити које методе постоје да бисте сакупљали саднице и сазнали шта је то – претовар биљке.

Такође ћете сматрати корисним да научите о узгоју садница у касетама, пеленама, користећи тресетне таблете и како да направите врхунац за саднице.

Класично

У класичној верзији бербе, биљке морају бити трансплантиране у засебне контејнере од 10 квадратних метара. цм, док је главни корен скраћен за око 1/3 његове дужине.

Парадајсти се продубљују до лишћара од цотиледона, а паприка рони на дубље растојање него раније, јер они не активно формирају додатне коријене.

Наравно, ова метода није погодна за све биљке, јер скраћивање главног корена их лишава главног снабдевача храњивих материја.

Међутим, у подручјима средњих појасева, где се земља није загрејала довољно за вријеме садње садница, овај метод ће радити. Дуги корени не могу обезбедити биљке неопходном исхраном, али ће се додатни бочни корени, напротив, носити са овим задатком.

Транссхипмент

Овај метод има мање недостатака. Стога, ако нисте сигурни у сврсисходност обављања уобичајеног бирања, а саднице очигледно немају довољно свјетлости и мјеста, онда сигурно изаберите овај метод.

Да бисте обавили прелазак биљака, прво морате воду посудити са пијеском, који већ има 1-2 листова. Потом припремите поједине шоље и пола их попуните одговарајућим подлогом.

После тога нежно узимајте саднице виљушком или нешто друго заједно са земљом и ставите у припремљене чаше.

Постоји и метода вишеструке трансхипментације, у којој се трансплантација више пута трансплантира у све више и више обимних контејнера. Многи људи користе овај метод, упркос чињеници да је радно интензивнија.

И све то зато што такве манипулације с садницама значајно повећавају принос. Истина, такав добар резултат може се очекивати само од парадајза.

Роотс уп

Необичан метод, који се углавном користи за успоравање раста биљака.

Да би то урадили, саксије испуњена плодном подлоге, тако да рупу довољно дубоку, савијена леђа у облику латиничног слова У и спушта у земљу, тако да крајеви корена су незнатно испод котиледона. Тада се саднице морају посипати земљом до најнижих листова.

У таквим условима, главни корен није сахрањен у тлу, а на њему се формирају многи нови коријени. Коријенски систем у време сајења на креветима биће веома развијен и брзо се корења у башти.

Важно! Биљке, роњења са методом претовара, не развијају се брзо као и остало. Неопходно је размотрити ову тачку и прије сјећења семена за саднице.

Када пливати саднице популарних усјева

Сад знате како да сипате саднице на разне начине. Сада узмите у обзир када да зароните главне усјеве.

Упознајте се о танчинама одгајивача садница паприке, парадајза, патлиџана, цвекла, парснипа, савојског купуса, краставаца.

Парадајз

Парадижник почиње да се бави након појављивања првих летака. Ови се појављују обично 5-7 дана након појаве. Међутим, вреди чекати неколико дана, пошто су петодневни трупови и даље веома слаби и лако оштећени током трансплантације.

Можете, наравно, држати трзалицу, пре или касније, али довољно рано да се оштети трансплантацију једну корен – а фабрика ће требати доста времена за опоравак, а када је касније пресадити корене биљака већ успели да се преплићу много (око 2-3 недеље) и Бирање ће озбиљно оштетити коријенски систем.

Због тога је најбоље време за роњење парадајза 10-15 дана након каљења.

Да ли знате? Раније су парадајзани сматрани отровним и људи су мислили да након употребе можете полудети. Стога су се у Русији називали “бесни бобичји”.

Пепперс

Пеппери имају веома рањив корен систем, тако да већина вртлараца вјерује да ће рано бирање бити ефикасније и бибер би могао много коренити на новом месту.

Оптимално време за бибер је фаза појављивања 2-3 садашњих летака који се појављују на 15-20 дана након клијања.

Поново, неки се трансплантирају раније или касније, али у овом случају се не може избјећи знатно оштећење ризома.

Краставци

Сакупљање садница краставаца врши се на стадијуму развијених лишћених листова, што одговара 5-7 дана након појаве.

Еггплант

Јајцевац, као и остатак горе поменутих култура, обично се рони када се појављују 1-2 љепила.

Међутим, многи преферирају раније бирање, чак и на стадијуму цотиледонс, јер корени не заузимају много простора и они су лакши за трансплантацију у други контејнер.

Купус

Препоручено доба калупа купуса зависи од његове врсте. За бјелокрвне је 7-8 дана, а за боју и броколију – 9-10 дана.

Такође, не препоручујемо трансплантацију у року од 14-26 дана за купус и 17-19 дана за боју и броколи, као што је у овом периоду, корен систем је формиран и трансплантација ће бити само препрека за даљи развој биљака.

Слабо толерисани одбори

И коначно, досегли смо ту категорију биљака који не толеришу бирање или га уопће не прихватају. Ово укључује биљке, на пример, патлиџан. Да би се јајчевина лакше пребацила на пицк, неопходно је да штипање главног корена, што ће узроковати раст фиброзних корена.

За било коју бундеву бундеве, (заправо бундева, скуасх, скуасх, лубенице, диње), бирање уопште није препоручљиво.

Треба их садити одмах у контејнерима и након садјења 3-4 стварне листе посејане на кревете.

Сада, када чујете фразу “биљке за бирање”, нећете се запитати шта је то. Већ знате како правилно водити и које су методе. Остаје да вам пожелим стрпљење и добре жетве!