Како одабрати филодендрон за ваш дом: име и фотографију главних типова

Пхилодендрон Филодендрон је један од најпопуларнијих затворених биљака, који се често користи у облику украшавања намештаја модерног стамбеног простора.

Његова домовина су тропске шуме на територијама Мексика и Јужне Америке с њиховом инхерентном високом влажношћу. Према класификацији, овај цвет припада породици Ароида. До данас, филодендрони имају више од 400 различитих врста и подврста.

Филодендрон, од којих су многи јединствени и јединствени, његово име није било без разлога. На грчком, реч “пхилодендрон” буквално значи “Ја волим дрво”. У тропским шумама, овај цвет, по правилу, преферира начин живота лозе који користи јако дрво као подршку.

Пхилодендрон Поједине врсте филодендрона се одликују листовима декоративног облика и боје, као и смањеним стабљима. Они се лако уклапају у било који ентеријер, дјелујући као одвојени цвет. Други филодендрони су дуга лиана која имају танке али прилично дугачке и чврсте стабљике. Најчешће их треба наћи у пластеницима, али их занатлије и љубитељи цвијећа прилагођавају условима сточне хране.

Већина врста филодендрона има ваздушне коријене, формиране из сваког стабла. Ови корени помажу биљци да преживи у тешким условима шуме. Штавише, уз њихову помоћ цвет се окреће око подупирача и креће се према горе.

Типови филодендрона се разликују по изгледу, облику, структури и неким другим особинама. Због тога пре избора сличног цвета за одрастање код куће, прво је неопходно знати и разумјети шта је одређена врста филодендрона и какве су његове особине.

Пхилодендрон мицонс

Филодендрон брилијантан – један од најмањих представника ове биљне врсте, која је компактна лиана са танким стабљима. Листови биљке су обично мали и, по правилу, не прелазе 10 цм дужине и 5 цм ширине. Њихова структура је густа, баршун, боја је црвенкастог или смеђе зеленила. Према неким информацијама, Пхилодендрон мицанс се сматра обликом плезалне лозе, али у стварности ова пресуда је погрешна.

Филодендрон сија Често се брилијантни филодендрон може представити као Андреов филодендрон, што је прилично једноставно с обзиром на низ сличности.

У неги и одржавању ове биљке је прилично непретенциозно: добро расте код куће, лако пати од недостатка природног светла и препуштеног ваздуха. Могуће је репродуковати филодендрон сјајним дељењем стабљике, али то увијек не даје позитиван резултат.

Важно! Филодендрон сјајно разликује ниску стопу раста, тако да формирање корена и њихово јачање захтева много времена. Код куће, приликом покушаја ширења цвјетних потеза често су покварени.

Ова врста, попут филадендронског бршљана, је изванредна због своје изванредне лепоте, али, због своје мале величине, изгледа најефикасније у групи са другим цвјетовима и домаћим биљем.

Филодендрон верруцосум (Пхилодендрон верруцосум)

Пхилодендрон варти је једна од најчешћих врста ове биљке. Његова домовина се сматра Костарика, Еквадор и Колумбија, где расте у масивима влажних шума.

Листови имају баршунасту структуру и облик кордата, због чега се у литератури често појављује филодендрон као цветни простор у облику срца.

Да ли знате? У условима узгоја куће, листови ретко прелазе 20 цм у дужини и 10 цм у ширини, а у природном медију за повећање њихова величина може бити 3-4 пута већа.

Специјални ефекат изгледа пружају пецети, који су густо прекривени брадавицом. Они су били разлог за име ове врсте.
Пхилодендрон брадавице
Филодендрон брадавица се посвети пропагацији срезима. Међутим, за ово је неопходно створити најповољније услове стаклене баште.

Важно! Пхилодендрон верруцосум изузетно воли услове становања. Да би се створили оптимални услови потребно је обезбедити константно природно светло, високу влажност, обилно редовно заливање и собну температуру од 20 до 28 ° Ц. Иначе ће филодендрон почети да се бледи.

Филодендрон пандуриформе (Пхилодендрон пандуриформе)

Филодендрон гитаровидни већ дуги низ година познат свим љубитељима затворених биљака, добро проучаване карактеристике њеног садржаја и расте код куће.

По изгледу, одрасли филодендрони ове врсте значајно се разликују од младих представника. Одликује их великим лишћем дужином од 50 цм, у облику копље је издужена и има пет различитих лопатица. Средишњи део је ужи на подножју и на врху је ошишан. Преостали парови удара су усмјерени од петиола под углом од 90 степени.

Пхилодендрон гитара
Треба напоменути да ова биљка уопште није чудна за бригу и услове притвора. За разлику од других филодендрона, гитарска врста цвета савршено толерише сушни зрак, недостатак редовног заливања и довољно природног светла.

Међутим, заједно са овим, стручњаци препоручују гитарски облик филодендрон са редовним додатком органским и минералним ђубривима.

Да ли знате? Због јединственог отпора ове врсте на сложене услове гајења и одржавања на његовој основи, развијено је неколико хибрида, који су усвојили не само чврстину, већ и декоративни изглед.

Нажалост, тренутно се не појављује изворни дивљи облик ове врсте.

Филодендрон бипиннатифидум (Пхилодендрон бипиннатифидум)

Двокатни филодендрон је врста тропског биљног порекла у тропима Јужног Бразила са високом влажношћу. Има сродну врсту – пхилодендрон селло, који има сличан изглед и сличне квалитете у погледу узгоја, раста и услова живота код куће.

У природном станишту се налази само на местима са високом влажношћу: у мочварама, на обалама ријека, потоци и језера. Изванредно је велика вина са дебелим стаблом, чија висина може да достигне три метра.

Да би се створили оптимални услови одржавања требало би одржати константну температуру зрака (22-30 ° Ц), редовно обилно заливање, прскање. Пхилодендрон преферира јако осветљење.
Филодендрон бипедал
Вегетативна репродукција ове врсте је довољно тешка, па је боље да расте из семена. Да бисте то урадили, морате бити стрпљиви и створити оптималне услове за култивацију бипедуларног филодендрона.

Филодендрон златно-црни (Пхилодендрон меланоцхрисум)

Златно-црни филодендрон је представник елитних врста овог биљке. Преферира да живи у тропским шумама на субекуаторијалној територији Колумбије.

Изузетан и изузетно атрактиван изглед Пхилодендрон меланоцхрисум учинио га је најпожељнијим за расте код куће. Вреди напоменути да је у култури за испуњење златно-црног филодендрона изузетно ретко.

Филодендрон је златно-црни
Често се ова врста тропске биљке назива “Филодендрон Андре”. Са ботаничке стране питања то је истина, пошто је биљка на почетку била слабо проучена и описана од стране различитих људи иу различито време.

Ова врста карактерише варијабилност, промена величине, облика и боје листне плоче током периода раста. Младе биљке се разликују у малим листовима величине до 7 цм са бакарно-црвеном бојом. Код одраслих филодендрона листови могу достићи 80 цм дужине и имају обличје облику. Ове плочице имају бронзално-зелену боју са светлосном границом дуж ивице.

Услови кућног чувања треба изабрати што је више могуће: температура ваздуха у соби је изнад 20 ° Ц, умерено природно свјетло, редовно заливање.

Важно! Златно-црни филодендрон није прилагођен расти код куће, тако да не толерише сушу, затамњење и недостатак питања. Пожељно је узгајати под одговарајућим условима стаклене баште.

Пхилодендрон елеганс (Пхилодендрон елеганс)

Филодендрон елегантан (елегантан) – разноврстан необрађен удомљен цвијет, који је снажан висок крупњак са дрвеним пењањем. Зрела биљка се одликује великим, масивним овалним лишћима, дужине 70 цм и ширине 50 цм. Они имају тамно зелену боју и пинделизирани облик.

Филодендрон је грациозан Поклопац филодендрона може достићи 15 цм. Његова крем боја у доњем дијелу претвара у светло зелену боју са уредном розе границом. Главна предност ове врсте с правом се може назвати љепота лишћа и њихов јединствени облик.

Важно је напоменути да, када се одраста код куће, филодендрон елегантно, по правилу, не цвета, али је врло декоративан, лијеп и активан. Висина постројења може бити до два метра и може се лако прилагодити исецањем. Важно је напоменути да се резоване стије могу користити за пропагирање овог филодендрона срезима.

Филодендрон Ксанаду (Филодендрон канаду)

Рођена земља ове врсте филодендрона је влажна бразилска тропика. Филодендрон Ксанаду под оптималним природним условима садржаја може порасти до 4-5 метара у висини. Када се одраста код куће, Ксанаду расте до једног и по метара у висини и два метра у пречнику.

Да ли знате? Ова биљка је припадала врстама двапут пери-неутврђеног (двоструког), а тек у последњој деценији филодендрон Ксанаду је дефинисан као посебна врста. Таква грешка није случајна, јер су врсте сличне не само облику и величини лишћа, већ и начину живота и преживљавању – кориштење стабала као подлоге.

Током сазревања, листови цвијећа су довољно мекани и слабо одвојени, али на крају достижу 40 цм, постају чврсти и постају изразит кишобрани облик. Захваљујући облику лишћа и дужини пецива, Ксанаду је савршено погодан за интеријере станова и канцеларија у уређењу простора.
Филодендрон Ксанаду
Брига о цвету ове врсте је једноставна и разумљива и своди се на обезбеђивање одговарајућих услова одржавања и правовременог заливања. Ово је због чињенице да кући филадендрона Ксанаду не захтева обликовање обрезивања, јер се биљка сама формира у процесу раста.

Важно! Да би се обезбедили потребни услови одржавања, неопходно је обезбедити филодендрон слободним простором, ослобађајући простор око њега у радијусу до 2 метра.

Филодендрон ерубесценс Пхилодендрон

Цветање филодендрон је један од најпознатијих представника овог кућног цвета. Филодендрон црвенкаст “Ред Емералд” је популаран међу љубитељима затворених биљака већ више од три деценије, довољно је проучаван и прилагођен за расте код куће.

Да ли знате? Дивљег облика филодендрона црвенила се врло често користе одгајивачи да узгајају нове сорте овог кућног цвета.

У природним условима растући филодендрон расте у шумама Колумбије и на падинама планине. Изванредно је ова врста личи на виногорју за пењање. Цвијет цвећа је дрвен, зелено-црвен или сиво-златан у боји. База пецива је тамно црвена. Величина лишћа достиже 30 цм дужине и 20 цм ширине.

Због структуре лишћа и распоређивања коријенског система, блистање филодендрона једноставно толерише одсуство сунчеве светлости, превисок ваздух и продужени недостатак заливања.
Филодендрон Блусхинг
Постаје довољно брзо, за које је пожељно уградити подлогу у пот, на коју ће филадендрон плетати. Лако се шире срезима.

Филодендрон стрелица (Пхилодендрон сагиттифолиум)

Филадендрон стрелица се први пут помиње у историји у далекој 1849. години. Често се налази у литератури под именом Филодендрон к мандаианум, што је погрешно и не примењује се на ову врсту цвета. Његова домовина су земље Централне Америке са тропском климом, где се такође, иначе, често проналази цилик филодендрон.

Пхилодендрон стрелица
У природним условима раста, филодендрон стрелице је лиана-семипаразит, који, по правилу, бира дрвеће или чак камење за подршку.

Листови су овални или троугласти у облику. Структура листова је густа, сјајна, усњена. Њихова величина може достићи 70 цм. Када се одраста код куће, по правилу, расте до 1 метар. Међутим, врста је веома променљива и тешко је предвидети како се цвет прилагођава створеним условима.

Филодендрон скуамиферум (Пхилодендрон скуамиферум)

Филодендрон цхесхуеносни – цвијет који је плезална лоза, у којој су тропске шуме Суринама, Гвајане и Бразила са високом влажношћу. Биљка има стабло дрвећа, достиже пречник од 12 мм. Систем ваздушних корена развијен је прилично лоше и, по правилу, врло ретко се користи у процесу раста код куће.

Листови филодендрона су велики, дужине до 60 цм и ширине 45 цм, подељени на пет делова (лобова). Истовремено, предњи део крила је овалан и прилично велик, а горњи пар је лагано закривљен у облику српа. У младом цвету, листови имају црвену боју, која се на крају претвара у засићену зелену. Пећина филодендрона је маховина.
Филодендрон Чехословач
Ова врста је добро прилагођена за расте код куће и изузетно непреценљива. Да би се створили оптимални услови, неопходно је само обезбедити правовремено заливање, сунчано освјетљење и негу земљишта.

До данас је широко познат број врста филодендрона, који су, поред тога, постали омиљени за многе људе. Захваљујући предивној љепоти овог цвијета и једноставности чувања, можете је упознати у готово сваком дому. Али вреди запамтити да се свака врста разликује не само по изгледу, већ иу посебностима раста код куће, тако да се требате упознати са цвећем пре него што купите цвијет и створите оптималне услове за филодендрон.


Loading...