Како одабрати добро теле приликом куповине

Цалф
Често, фармери више воле да купују мале теле како би развили своју јаку и снажну животињу, док би били сигурни у природност своје исхране. Ово је важно и за узгајање биковских телади за месо, као и за узгој крава за млеко, посебно за сопствену потрошњу производа. Да би постигао циљ што је више могуће, важно је одабрати исправну расу животиња и његовог представника, што за почетника може бити прилично тешки задатак. Хајде да сазнамо како одабрати правог представника млека и меса, с обзиром на особине различитих раса у чланку.

Сврха куповине

Главна сврха куповине тела је само два: или ће се касније предати месу, а онда се ради о биковима или ће отићи у циљу даљег добијања млека, а затим је потребно купити рибу.

Важно! Све нумеричке вредности су просечне, а тачнији индикатори повећања телесне масе зависе од услова чувања и храњења животиња.

У оба случаја, постоји пуно раса које могу испунити било коју од ових потреба за узгајивача. Размислите о најпопуларнијим од њих.
Цалф

Бук за тов (клање за месо)

Обично када се подиже бик за месо фармера, максимална дневна дознака су од интереса, тако да се у доби од 1-1,5 година животиња може заклати и остварити максимални профит.

Научите се о најпознатијим врстама биковских телади од месне расе ио посебностима узгајања биковских телади за тов.

Већина представника месних раса са интензивним тошћу може добити у овом тренутку 400-500 кг, иако понекад има скромних вредности од 350 кг. Просјечни статистички индикатори за стене приказани су у доњој табели.

Бреед Тежина при рођењу (кг) Дневне тежине телади (г) Тежина у доби од једне и по године (кг)
Абердеен-Ангус 25 800 350
Казахстанско бело-глава 27тх 1000 400-450
Херефорд 36 1200-1500 350-400
Симментал 44-46 900-110 350-400
Цхаролаис више од 30 1000-1500 400
Шортхорн 35 1200-1500 450-500
Холштајн 45 900-1100 450
Лимоусин 35 1000 500
Калмик 30 1000 450-550
Цалф

Херрингбоне на крави

Избор пилића за даљу култивацију како би се добио млеко такође није превише једноставно. Чишћени појединци нису јефтини, и још увек морамо да схватимо која је раса да даје предност, проучавши њихове главне карактеристике и захтеве. Добре сорте млијека за наш локал су дате у табели испод.

Бреед Показатељи производње млека годишње (тона) Садржај масти у млеку (%) Садржај протеина (%)
Црно-бело 5.0 3.7-3.9 3.2
Црвено-шарено 4.15 3.96 3.4-3.7
Црвена степа 3.2-3.5 3.5-4.0 3.7-3.9
Аирсхире 8.5 4.28 3.44
Холандски 4,5 3.5-4 3-3.5
Арославль 2.7-3.5 4.4-4.5 3.4-3.7
Џерси 3.0-3.5 5-6 4
Холмгорска 3.5-4.0 3.6-3.7 3.3-3.4
Цалф

Обично краве високог млека захтевају одговарајућу пажњу од власника.

Како одабрати право теле приликом куповине

Постоји низ критеријума који треба узети у обзир при куповини мале краве или бикова, почев од карактеристика изгледа и старости. Купац такође треба узети у обзир педигре телета и обратити пажњу на његов сисајући рефлекс и дисање.

Старост

Идеално доба за куповину биковских телади за то је 1,5-2 месеца од рођења, када већ можете да процените стање свог здравља. У ранијим годинама, бебе су и даље крхке и могу се болесити у новим условима.

Да бисте избегли грешке у добу телета приликом куповине, обратите пажњу на следеће факторе:

  1. Присуство пупчане врпце: ако је тамо и виси – теле нема више од 10 дана, иако може нестати само из холштајнске пасме у двадесетој години.
  2. Стање зуба изабране животиње: 4 млечњак беба има рођење, недељу дана касније, он има трећи и четврти пар секутића, па чак и након 7 дана расте трећи пар млека кутњака (за разлику од трајно, млечни ствари увек су много тањи и тендера). Потпуно развијени секутићи до 3-4 месеци и 4-5 месеци старости, су куке и унутар средњег зуба почињу да мељу, а ту су и први стални зуби задњи корен.

Цалф

Изглед

Појава телета је у стању да свој положај обиљежава много боље од власника. Ако је изабрана животиња активна, забавна и радознала, а капут на њему прелијепо шимери – ово је опција погодна за куповину.

Важно! Понекад, како би сакрили праву добу телета или за безбеднији транспорт, продавци могу да обуку пупчану врпцу, која ће бити видљива споља.

Понекад се здраве теле чак и прилазе човеку, а слаби и болесни и даље лажу, а не показују никакву активност.

Ако не желите да трошите додатне напоре и новац на негу слабих телади, онда избегавајте животиње са:

  • хумпбацкед бацк;
  • уроњене уши;
  • прљаве очи;
  • секрет из носа.

Поред тога, пре куповине увек додирните дугме за тело. Код здравих животиња, он не би требало да има грудвице или доставити бебу нелагодност – ако је животиња осећа непријатност на палпацији, будите сигурни да почну ногама, или бар покушати да се одвоји од вас.
Цалф
Болест пепела увек захтева третман, у супротном инфекција може довести до акумулације гњава у абдоминалној шупљини и последичне смрти телета.

Да ли знате? Краве су у стању да доживе тугу и плаче, баш као и људи. Дакле, ако појединац узме новорођену телу, може континуирано плачати неколико сати.

Телета са великим пупком заслужују посебну пажњу (при рођењу више од 18 мм у основи). У 90% случајева, они имају урођену предиспозицију за различите болести. Истовремено, присуство пупчане киле може изазвати кашњење раста животиње, због чега је трошак таквих телади увек мањи.

Проверите присуство киле, гурајући штит од пупка према унутра. Ако можете пробити кроз рупу, онда беба има килу.

Дих телета

Приликом испитивања обавезно обратите пажњу на природу респираторне особе. Честе удисања и излијевања (више од 20 пута у минути) указују на могуће повреде респираторног система. Да бисте провјерили плућа, направите тело око фарма неколико минута: ако почиње кашљање, онда још увијек постоје проблеми.
Цалф
Проверите присуство кашља проценом стања трахеалног прстена: осећајте се прстима респираторног трахеја (налази се на доњем делу), а затим лагано притисните и потегните (клик).

Ако беба почне да се кашље и чује се рупа, то указује на болест респираторног система. На додир, трахеја подсећа на округлу цевчицу и може се чак и извући из прстију.

Суцкинг рефлек

Провера сисавог рефлекса у телу је још један добар начин да се уверите у његово здравље. Ставите бебу у уста два прста и видите како активно почиње сисати: ако су сви покрети живахни, а температура у устима није превисока, онда се таква особа може купити.

Торта узраста од 1 до 3 месеца не гризе, тако да се не плашите.

Да ли знате? Ако не узмете теле од краве, она може да га напаја млеком већ три године.

Педигрее

У већини малих приватних фарми није неопходно рачунати на поуздане податке о педигреу изабране животиње, чак и ако постоје документи, не увијек су у корелацији са стварношћу.
Цалф
Међутим, ако је то доказана фарма са добром репутацијом, вреди обратити пажњу на сљедеће важне тачке:

  • Продуктивност мајке (принос уколико крава одговара 5500 литара годишње, док је крава на оца прелази 8500 литара, у сваком случају изабрани толоцхка може дати 500 литара више него матичне слици);
  • материнске и родне линије за неколико генерација не би требало да се преклапају (избегавајте инбреединг, јер сродство родитељских појединаца лоше утиче на здравље својих потомака).

Поштујући такве једноставне препоруке, увек можете изабрати добро теле било које врсте. Међутим, како ће то расти, зависи од ваше даље бриге о томе и исправности исхране, која такође не би требало заборавити.


Loading...