Како направити поделу за обрезивање копита стоке сопственим рукама

Подела за обрезивање копита
Стока често пате од повреда копита, што не само да изазива нелагодност и бол за животиње, већ и утиче на њихову продуктивност. Због тога копита морају бити обрезана и поједноставити процедуру препоручује се употреба посебне машине. У овом чланку размотрићемо детаљан опис машине за фиксирање и обраду копита стоке и савјете о изградњи објекта код куће.

Шта је потребно и како је машина за поправљање крава

Машина која дозвољава фиксирање животиње је неопходна како би се олакшала манипулација током обраде и обрезивања копита. Дизајн се такође може користити у ситуацијама везаним за обрезивање рогова, узимање крви, обављање операција на глави, прање стомака и убризгавање лијекова како би се имобилизирала животиња ради лакшег процеса обављања потребних манипулација.
Подела за обрезивање копита
Ова машина сигурно ће бити у свакој фарми за узгој стоке која се бави узгојом стоке. Дизајн машине је најзанимљивији, узима се у обзир анатомија тела краве, тако да је индивидуална инспекција са огромном уштедом времена могуће.

Важно! Скоро сви савремени модели фиксирних машина имају мале димензије, довољно су компактни и могу се користити у малим просторијама иу малим штагама.

Да бисте одржали машину, једна особа је довољна, а након куповине уређаја власник не сноси додатне трошкове за одржавање. Дизајн уређаја је прилично једноставан, али нема сигурних, оштрих углова, а захваљујући посебним држачима ноге, животиња је сигурно фиксирана на једном мјесту. Најједноставније машине имају неколико цеви које се морају причврстити на зид и под. Да бисте ограничили покретљивост животиње, користите ланце и покретне греде који су укључени у комплет.
Машина за обрезивање копита
На гредама постоје посебни фиксатори, који вам омогућавају да поправите ноге јаким кожним ременима. Имобилизација главе је метални лим, који понавља облик кравље главе. Скупе професионалне машине, поред свих горе наведених елемената, такође се састоје од хидрауличних погона и специјалних механичких уређаја који су неопходни како би се животиња подигла на појасеве.

Неке машине имају точкове, тако да се уређај лако креће кроз шталу и даље. У процесу производње машине користе се високе чврстоће металне легуре, које су премазане антикорозивним бојама, како би се обезбедио дуг век трајања уређаја.

Да ли знате? Употреба хране за краве – најважнији процес, једе најмање 6 сати дневно у количини и дуже време жваће храну, тако да постављањем жељену висину унос са оброком на челу једне краве, за обрезивање манипулацију копита би било пријатно.

Савети за изградњу подјеле стоке сопственим рукама

Будући да је за кућну употребу куповина фабричке стругалице за фиксирање је прилично скупа, може се направити сопственим рукама ако имате вјештине за рад са дрветом или металом. Раздвајање се може израђивати од челичних цеви или из шипке, али је друга опција једноставна и коштаће много мање.

За почетак погледајте савјет о изградњи дрвене машине:

 1. Димензије конструкције треба одговарати величини краве: у дужини машина чини 2-3,5 м ширине – 1-1,5 м, висина – 2 м.
 2. Величина сплита треба да буде таква да се лако може приступити и извршити неопходне процедуре. Такође је вредно узети у обзир територију за инсталацију, тако да се структури лако може приступити са различитих страна.
 3. Ако је сплит инсталиран у просторији, потребно је водити рачуна о додатном осветљењу у близини објекта.
 4. Препоручује се да се поделите на пролаз, на излазу из штале, трајно или привремено причвршћено, тако да ако је потребно, уклоните и пређите на другу локацију.
 5. Дрвена подела направљена је од јаких греда, њихова величина је 1к1 м или 1,5к1,5 м, у облику правоугаоног кутија са два вицкетс.
  Важно! Вриједи се узети у обзир да је чврстоћа и издржљивост дрвене конструкције знатно нижа од завареног метала.
 6. Предња капија мора имати угао за врат и подесити ширину ради сигурнијег фиксирања. Задња листа мора бити направљена са бравом како би се ограничило кретање на друге краве у кутији.
 7. Додатна фиксација ногу је могућа захваљујући конопцима или каишевима који су причвршћени за горња ребра сплит.
 8. Стезаљке од метала или дрвета, које омогућавају блокирање задње ноге животиње, користе се као фиксатор.
 9. Палице су претурене тако да су глатке и не случајно повређују краву.
 10. Ако намеравате да поставите дрвени сплит на улици, препоручује се да га импрегнирам посебним заштитним слојем за дрво, што ће спречити преурањено труљење конструкције.

Видео: машина за фиксирање краве и тримовање копита на сат времена

Када правите металну структуру, препоручљиво је узети у обзир следеће савете:

 1. Конструкције за причвршћивање метала се могу сложити како би били погоднији за транспорт, растављање и склапање уређаја на правом мјесту.
 2. Приликом избора материјала за изградњу објекта, мора се водити рачуна да се обезбеди сигурност како би се избегле повреде животиња.
 3. Делови метала су израђени од профилних цеви које су повезане са правоугаоном кутијом, димензија 1 м ширине и 2 м дужине.
 4. Кутија је ојачана ширином од неколико метара дугих металних летвица како би конструкција постала стабилнија и чвршћа.
 5. За бокс мора бити слободан приступ са стране, јер се препоручује да заварите панеле или решетке које се могу отворити.
 6. Предњи и задњи део кутије морају бити опремљени виктијама, улазна капија отворена, а задња са јаком бравом.
 7. Предња плоча је направљена са удубљењем за врат и могућношћу подешавања ширине затварача.
 8. Препоручује се обезбеђивање металне завртње за појасеве са стране конструкције тако да можете поправити стомак краве ради додатне имобилизације. Захваљујући таквим каишевима, крава може се подићи изнад тла, ако је потребно.
 9. Метална кутија је очишћена од храпавости и обојена, како би се избегла корозија и продужио век трајања.

Како возити краву у машину и одсећи копаче

Пошто је струг стручњак на излазу из краве, није неопходно кретање крава посебно у њега. Пре него што крене напоље, крава ће ићи сами у машину, само треба да поправите главу животиње у удубљењу за цервикалну стезаљку. Након што је фиксиран врат, стражња карата се затвара тако да друге краве не могу ући у структуру и ометати процедуру.
Крава
Обично краве мирно понашају на таквим машинама, тако да без много напора поправите неопходно копито које ће бити обрезане. Прво исечите предње копове, после – позади. За процедуру користите специјални нож за сечење копита, секача или ножева, нежно скидајући старо стабло корита од подлоге и мрвице.

Овај део карактерише сива боја, крхка и крхка, не може се заменити са “живим” делом копита. Млада рога је лагана, еластична, тако да је стари део одсечен док се не појави бела линија.

Научите како правилно уредити краве краве и како идентификовати болове костију.

Потребно је извршити поступак што је могуће пажљивије, како не би додирнуо млади део. У овом случају, боље је да се раније зауставите, мало не испразни копито, него да је повредите. Ако се повреда не избегне, рана се одмах третира јодом.
Хооф
Свако следеће копито третира се на исти начин, након што га поправи. Након што су све копље обрезане, крава се у почетку ослобађа од задње ноге из затварача, отвара предњу капију, ослобађа главу животиње из цервикалне стезаљке, а крава мирно улази у улицу. Након тога се отвара задња капија, а следећа животиња улази у подјелу како би извршила процедуру.

Да ли знате? Крава је светиња у Индији, тако да ту нема говедине, а законом је забрањено убијање крава. Убиство краве подразумева 7 година затвора, а у Гујарату – доживотну казну.

Дакле, машина за фиксирање крава је врло згодан дизајн који вам омогућава да значајно поједноставите процедуре за негу животиња, уштедите време и благовремено пратите здравље крава како бисте избегли могуће проблеме и додатно скупо лечење.


Loading...