Како направити лабудове из гума: степ-би-степ мастер класе са фотографијом

Лабудови и гуме
Многи власници аутомобила у гаражи прашине старе гуме – баци их или лењост, или једном, или се намерно држе у случају “одједном корисне”. Стари гуми се често користе за стварање ивичњака, декоративних цветних лежаја, опреме за спортске и двориште, или стварају од њих оригинални украси за башту и двориште. Једна од опција за декорацију су лабудови старих ауто гума. Направити их властитим рукама биће под снагом било ког занатлија, материјалима ће бити потребне само гуме и неки импровизовани алати и пар сати вашег времена.

Лабудови гума: оригинална декорација врта

Вероватно на територији бившег Совјетског Савеза нема града, у којем не би било декорације врта или дворишта у виду ауто гума. На вештим перформансама овакви ручни рад изгледа естетски, првобитно, њихово стварање је брзо, једноставно и економично са финансијском и временском страном. Декоративни лабуд, или боље речено композиција пар лабудова, ће вам дати преокрет на вашој веб локацији и увек ће привући пажњу гостију.

Украсите своју кућу занатима од лагенарии и чуњева.

Лабудови из гума

Да ли знате? Историја изгледа аутомобилских гума траје скоро 200 година – први такав проналазак је патентиран и презентиран јавности 1846. године.

Како направити лабуд из гуме: корак по корак инструкција

Пожељно је створити оригиналан украс врта на улици, јер се током процеса резања гума загрејавају, ослобађајући хемикалије опасне материје, које се неће лако еродирати из просторија. Ако радите у гаражи, препоручљиво је носити респиратор.

Препоручујемо да прочитате како да диверзификујете своју башту ручним занатима, како направити бубуљицу за украшавање плоха, како украсити пањ у врту.

Неопходни материјали и алати

Од алата који ће вам требати:

 • бушилица (може се заменити оштрим ножем);
 • електрична јигсав;
 • бугарски;
 • радне рукавице;
 • креда;
 • рулет.

Потребни материјали укључују:

 • гуме у жељеној количини;
 • дебела жица (1,5-2 м);
 • танка жица (20 цм);
 • боје за декорацију (бела, црвена, црна), отпорна на сунчеву светлост и кишу.
Важно! Гуме би пожељно требало да изаберу “ћелав” и са арматуром од најлонског кабла, а не металом – то ће у великој мери поједноставити процес рада са њима, а такође штити од могућих повреда.

Процес производње

Прво, узмимо у обзир карактеристике обележавања, јер без тога не можете тешко изрезати леп лабуд. Прво, потребно је извући две линије паралелно са унутрашњом рупом гуме, тачно половином производа – то ће бити крила. На спољним ивицама, растојање од почетка до краја ових линија биће једнако дужини врата и главе. Глава ће се наслонити на реп.

Главне димензије делова лабудова:

 • кљун (дужина 9 цм, ширина 4 цм);
 • глава (дужина 11-12 цм, ширина 8 цм);
 • врат (ширина на глави 4 цм, у основи 10 цм).
Украсите вртну башту помоћи ће вам вртна скулптура, занимљиво решење може бити и декоративни водопад, који можете учинити својим рукама.


Када су сви материјали припремљени, можете започети процес стварања баштенске декорације:

 1. Прање гума темељно од прашине и других загађивача. Ово ће поједноставити и учинити пријатнијим да настави са радом с њима, осим чистог производа, боја ће лежати и остати на њему много боље.
 2. Када се гуме исуше, ставите ознаку крешом и рулетом. Крила се могу направити на најједноставнији начин – цртањем полу-овалима или стварањем њих.
 3. Цртање дијаграма

 4. Време је да носите наочаре и густе заштитне рукавице или рукавице. У овој фази, потребно је да користите нож или бушилицу да направите неколико рупа на глави и кљун лабудова на начин да можете убацити узорак у отвор. Ако направите такве рупе по читавој шеми, биће много лакше зарезати.
 5. Шема лабуда из гуме

 6. Најодговорнија, напорна и трауматична фаза изрезује образац. Најбоље је радити са слагалицом при средњој брзини, померајући се од дна до главе птице.
 7. Исеците лабуда

 8. Када је лабуд исечен, потребно је резати резове помоћу ножа или брусилице: учинити их глатким и прецизнијим.
 9. Исеците лабуд из гуме

 10. Производ мора бити окренут према унутрашњости тако да лабуд позајми више.
 11. Изађемо из лабуда

 12. Сада морате радити са главом и вратом производа, јер без скелета не могу да узму жељени елегантни облик. Да би то учинили, неопходно је направити двоструке рупе кроз центар врата сваких 15-20 цм и у њих ставити спајалице финих жица. Затим остаје ставити у њих жичану жицу, која служи као оквир, и дати скулптури жељеној позицији.
 13. Причвршћавамо главу
  Стави жицу у врат

 14. Последњи корак је да обојите лабуд у бијелој или другој жељеној боји.
 15. Обојамо у праву боју

Важно! У процесу сечења шаблона, слагалица мора се радити паралелно, у малим секцијама од 5-10 цм, одмах сечити обе стране лабуда.

Да бисте декорисали декор више органски у саставу баште, можете додатно направити једноставан став за лабуда из истих гума. Да би се симулирала пефоле, велике су поклопци поклопца, који се могу тада обојити црним.

Гдје поставити чудан посао: савети и трикови

Приликом избора локације за уређење баштенских орнамената, не треба водити само сопствени укус, већ узети у обзир и неке факторе, као што је осветљење места и падавина. Упркос слоју боје који ће благо заштитити пнеуматике од спољних утицаја, то није довољно да заштити производе од деформације и пуцања, што се неизбежно јавља гумом на сунцу. Такође, утицај воде ће имати негативан утицај. Због тога је оптимално поставити гумене лабудове у осенчени део врта или под надстрешницом како би се спријечило да падну на сунчање и кишу. Ниске температуре такође негативно утичу на стање производа, па се препоручује да их ускладиштите у гаражи за зиму.

Да ли знате? Највеће и најтеже гуме креирају се за кипери (БелАЗ) – тежина гуме достиже 5 тона, а пречник око 4 метра.

Сван декор хармонично гледа око баштенског рибњака или водопада, али ако то није, онда се производи могу поставити у близини цвијећа. Изнад аутомобила гуме можете дати други живот, креирајући од њих оригиналну декорацију врта. Уопштено говорећи, ово је одлично буџетско решење за декорисање сајта, стварајући то, угодно можете провести своје време.

Видео: Лабуд из руке гума