Како излечити лишће паприке од едема: узроци настанка болести

Оедем на листовима паприке
На форумима вртларара и пољопривредних произвођача учесници често шаљу фотографије својих садница и жале се да су паприка на листовима појавила бубуљице. Ако доживите да ће ова болест уништити све узгајане биљке, то није неопходно. Овај тзв. Едем – одступање од норме њиховог развоја, али не и опасне као и већина болести.

Опис и знаци болести

Болест се често назива “дропси” код људи, иако у суштини то није болест. Појављује се у облику плодова, малих отечених туберкула са доње стране листе ближе пецици, а понекад и на пецилима биљака. У другом случају болест је слична белој плесни.
Едема
Покрива стуб са пунктним или непрекидним пругама, што понекад узрокује да се стебло нагиње.

Адолесценти изгледају водени, али када су палпирани, изгледају прилично густи, слични брадавицама. Боја биљке сама се не мења, остаје природна.

Бићете заинтересовани да сазнате више о узгајању слатких паприка.

Сматра се да је овај проблем типичан за биљке које живе у стакленику, јер је тешко регулисати неопходне услове влажности. Али ако је болест наступила у домаћој расадници, у стакленику се враћа у нормалу.

Да ли знате? Едем на латинском значи “отицање”, тј. Акумулација течности у ткивима, шупљине, међкљунарни простор тела.

Пимплес се обично појављују на једном или три листе. Сама биљка бибера наставља да расте и изгледа здрава, тако да се одступање у развоју биља разликује од других болести крвних судова.
Едема

Узроци изгледа

Разлог за ово одступање није бактерија, инфекција или гљивице. Проблем је у томе што нема довољно светлости и тло је превише мокро.

У таквим условима, део корена биљке умире, односно, поремећена је исхрана земаљског дела. Бомбице се појављују управо у оним местима која су снабдела храњивим материјама мртвог корена.

Због тога лишћа под утицајем слатког бибера нису обновљена. Али, ако вратите неопходне услове за раст садница, нови ће постати апсолутно здрави.

Важно! Најчешће, болест се јавља у расадима, која је под осветљењем, стоји чврсто у затвореном простору.

С обзиром да је узрок бубуљица превелик, проблем се може скривати не само у прекомерном заљењу, већ иу температури и влажности ваздуха.

Појава болести доприноси нестабилном пролећном времену. На пример, у сунчаном дану саднице су добро залијеване, а затим је температура нагло пала, а влажно земљиште се снажно охладило, сунце је постало мање. То су идеални услови за појаву едема. Због тога, не би требало да буде изненађујуће ако, након таквих разлика, здрави доњи листови нестају са садница током времена.

Како заштитити слатке паприке од едема: методе борбе и превенције

Не постоје посебни алати и методе за борбу против едема. Довољно је изједначити регуларност и запремину наводњавања, дати расадима више свјетлости, ослобађати земљиште након наводњавања, ако је превише густо, а евентуално неће настати нове формације.

Погледајте сорте слатких паприка као “Богатир”, “Циган”, “Калифорније чудо”.

Такође је препоручљиво да распоредите саднице тако да постоји више простора између лонаца да бисте добили више светлости. Нежно уђите у собу.

Као превентивна мјера, препоручује се коришћење земљишта са добром дренажом. Требало би да буде пети или четврти дио посуде.

Важно! Пимплес на листовима могу причати о узнемиравању семенки помоћу паука, краба или апхида. У последња два случаја лепљива плакица се појављује на листовима, ау првом месту постоји једва запажена патина.

Да ли је потребно третирати Оедема

Едем листова слатког папра карактерише чињеница да се повређени делови лишћа не обнављају, јер се њихова храна не обнавља. Мора се узети здраво за готово да ће с временом пасти. Иако лезија није критична, може наставити да расте.

Нема потребе за лијечењем ове болести. Није заразно, не утиче на приносе усјева и зауставља када се обнове неопходни услови за живот саднице. Али, ако стварно желите да помогнете биљци, можете уклонити погађене листове, а самим собом до нивоа здравог лишћа. Наравно, ако би паприка била и даље ниска. Са бубуљицама на одраслим садницама то је само прихватити.

Да ли знате? Због заливања хладном водом, бибер се такође разболи и брзо умире.

Едем на биберу није чак ни болест, иако није добар знак развоја биљке. Затварање пролазности канала хранљивих материја листе са вишком влаге указује на то да су услови одржавања биљака нетачни. Због тога је довољно да се рестаурира одговарајући режим влаге, да се повећа количина светлости, да се распореди садница слободније, тако да се проблем не понови више.