Како исправно исећи рибизла

Како исправно исећи рибизла
Без годишњег подмлађивања, грмље рибизле неће моћи да искористи свој пун потенцијал за богате плодове. А све због тога што су бобице везане за прошлогодишњи раст грана, који нису дужи од 5 година. Због тога је толико важно уклонити све старе, суве, оштећене, конкурентне и ометати раст нових елемената пуцања. Када треба да исечемо биљку, како то учинити компетентно, и да ли постоје разлике у сечењу црвених и црних рибизлих грмова – о томе ћемо све размотрити у чланку.

Коришћење обрезивања за грмље рибизле

Редовно сечење грмичастог рибизла промовише свој богат принос. Због тога, ако желите да се биљке развију уз потпун утицај, немојте их покренути.
Рибизла грмља
Стручњаци објашњавају да се уз регуларно уклањање преплављених, замрзнутих, старих, сувих, гљивичних или инсеката оштећених грана, започиње континуирани процес формирања коријенских паса и, сходно томе, гране грипа.

Само млади пилићи су склони обиљу воћа, мада се повремено могу појавити и бобице на старим.

Важно! Са редовним подмлађивањем црних рибизлих грмља већ 25 година, загарантована је обилна фруктификација, а на црвеном периоду могуће је само до 15 година старости биљака.

Пригушене грмље, за разлику од згушњавих грмова, добијају више светлости, мање су погођене патогенима болести и много лакше за збрињавање. Искусним вртларима се саветује да започну обрезивање младих садница.
рибизла
Прве четири године пружају прилику да развију културу и повећају раст 15 главних грана.
Идеално је да се у овој биљци појављују 4 годишњака и двогодишње узгајиваче. У овом облику, грмље треба држати наредних 15-20 година.

Биће вам занимљиво да сазнате више о црној, црвеној, белој и златној рибизли.

Када се исечи рибизла

Препоручује се уклањање свих непотребних грана у бобицама у почетним фазама вегетације. Рано у пролеће, пре отварања бубрега, потребно је пажљиво прегледати грмље и прекинути све непотребне.

Важно је да не пропустите време, јер црна рибизла почиње да цвета рано и овај процес траје кратко време.
рибизла
Не можете да исечете блиставу грму, она је испуњена исцрпљењем и узалудним губитком средстава хранљивих материја. Ако нисте имали времена да завршите облогу, не заборавите да наставите посао који је започет јесењем.

Да ли знате? Латинско име Рибес рибизле дају Арапима 711. Затим су освојили Шпанију и потражили су љубљене рабарбаре (рибе) присиљене да се прилагоде локалним биљкама. То је била божура од крављег рибизле која их је подсетила на нестала рабарбара.

Неки вртларци покушавају да одсеку главну рибизму крајем јесени, када биљка одбацује листје. Најважније је имати времена за мраз.

А почетком марта уклањају се чисти и смрзнути калупи. У другој деценији јула, резови скелета су сечени. Ово се ради на гранању грма и обележавању бубрега наредне године, из које ће се појавити у будућности бобице.

Сет баштенских алата за рад

За резање рибизле, важно је набавити неопходну опрему. У професионалцима елементарни вртни сет састоји се од секатера (уобичајених или обилазница), кустореза, сушкореза, рукавица и маказе.

Сви алати морају бити оштри. Поред тога, приликом избора, обратите пажњу на крајеве.

Пожељно је да буду уске и без напора омогућавају пут до база калупа, без трауме суседних. Такође је вредно размислити о тежини и сигурности инвентара, погодности ручке.
гарден сет
Специјалисти препоручују започињање обрезивања са дезинфекционим мерама на ножевима укључених инструмената. Реализују се уз помоћ слабог раствора мангана или алкохола. Исти поступак завршава фризуру у јагодама.

Важно! За деликатно резање грмова рибизле потребно је да изаберете алате са танким носачем и оштрим оштрицама.

Сечење грмова рибизле у зависности од старости

Пре него што узму пруну, сваки вртлар мора схватити да је његов главни задатак да се грмље развија из 15 главних грана, које нису више од 5 година.
шема резидбе
Све што је старије је немилосрдно уклоњено. Такви калеми једва узалудно разређују хранљиве изворе из коријенског система.

Да размотримо детаљније главне нијансе резанке рибизле у пролеће у свим фазама његовог развоја са визуелним дијаграмима и фотографијама.

Научите и како обрезати грожђе, јагоде, јабуке, трешње, шљиве, крушке, брескве.

Обрезивање садница током садње

Прво сечење грмља се прави одмах након садње и састоји се у уклањању свих погинака. Рез је изнад 3 бубрега.
Обрезивање садница током садње
И не брините да биљка може постати болесна након тако радикалне фризуре. Напротив, то ће допринети правилном формирању круне. До следећег пролећа ће се развијати 5-6 младих гранчица.

Урезивање грмља друге године

На двогодишњим биљкама, нула погибија и дио скелетних, треба уклонити. Ово је веома важан тренутак, јер зависи од даљег плода грмља.

Да не буде грешака, увек оставите најмање 3, али не више од 5 централних грана које не конкуришу једна с другим и формирају скелет биљке.
рибизле
Изаберите здраве и моћне погаче, јер ће слаби и без живота много помоћи. Они само ометају потпуни развој грмља.

Да ли знате? Научници су доказали да је благо зеленкасто воће рибизле много корисније од презреле. А разлог у саставном витамину Ц, који је у нежним бојама – 4 пута више.

У јулу, у вредогтодицхном грмљу рибизле, потребно је да се померите на врх, да би вам омогућили да не повећате висину, већ бочне растове. У овом случају, рез се обрачунава са другим бубрегом одозго. Све манипулације су усмјерене на формирање нових плодних погона.

Формирање обрезивања 3-4 године

На 3. и 4. години живота, грмље рибизле се исече према истом узорку као двогодишњи примерци. Основни принцип рада баштованства је елиминисање свих непотребних калорија које згрушавају круну и међусобно се надмећу.

Важно је оставити до 6 централних пуцања. Немојте дозволити да се гране развијају унутар круне. Морају се нужно уклонити, јер сакривају плодан раст, спречавајући њихову вегетацију.

Друго правило сечења косе је скратити горње зоне скелетних и прошлогодишњих грана.
обрезивање
Уверите се да свака грана нема више од 2 бубрега. Ако радите све у реду, до пете године живота биљка ће створити праву сферну круну.

Да ли знате? У 1 кашичици бобица црног рибизла са шећером садрже дневну норму витамина Ц, калијума и гвожђа.

Урезивање рибизле 5 и више година

Од старосне доби од 5 година, биљка формира старе лигнифициране гране. Стога му је потребна подмлађена фризура, која се састоји у уклањању сувих, смрзнутих, сломљених и неизлечивих, обараних и старих грана.

Имајте на уму да се сви стари елиминишу заједно са новим пуцима названим врховима. Немојте зажалити одсечиваче по земљи.

Они, као и болесна подручја, спречавају добру вентилацију, освјетљење и циркулацију сокова. Жетва с њима такође није вриједна.
обрезивање
Схема за резидбу за 5. и наредне године рибизла је иста као код четверогодишњих грмова. Ево само грана, који су од 2 до 4 године, морате скратити до четвртог бубрега, а прошле године – до 2. бубрега. Такође је важно уклонити нове погаче, остављајући само скелетне.

Карактеристике обрезивања покренутих грмља

Ако имате бобичасту рибизлу, али никада раније нисте урадили ништа слично њему, препоручујемо да почнете обликовати обрезивање тако што ћете прорезати круну како бисте побољшали плод.
Обрезивање
Пре свега, на старим грмовима уклоните сломљене, косу и слабо развијене гране. Такође, уклањају се сви неадекватни и усмјерени клице круне.

Затим проверите биљку, изаберите најмоћнију од свих годишњих погона, а остатак исеците.

Важно! Суве крајеве гране старог рибизлих грмља морају бити одсечене пре прве моћне границе.

Даља фризура на занемареним биљкама зависи од њиховог приноса.
У случајевима када грм се дуго сједи без раста или их слабије повећава, биће неопходно елиминирати неколико старих скелетних грана, као и скратити врхове зона преосталих погона.

Биће корисно за вас да научите како заштитити рибизла од штеточина и болести.

Сада знате главне принципе грмље за резање рибизле. Надамо се, наш савет ће вам бити кориснији у стварању плодне бобице.