Избор фекалне пумпе за пумпање кућне канализације

Фекална пумпа
Живот у приватној кући има своје предности, али такође захтева додатни рад. Једна од њих је осигурати нормално функционисање аутономног канализационог система. Да немате непријатне ситуације, потребно је редовно одводити канализацијски систем. Размислите о томе која савремена опрема постоји за овакве радове и како то правилно изабрати.

Суштина процеса пумпања отпадних вода

Са аутономним канализационим системом прљава вода одводи у грезницу или септичка јама. Запремина јаме или септичке јаме на крају ће бити напуњена отпадном водом и мора се испумпати. У супротном ће доћи до преливања јаме, који ће бити праћен непријатним мирисом и може учинити Цјелокупан канализацијски систем није погодан.
Пумпа за домаћинску канализацију

Садржај септичке се може уклонити употребом посебне опреме, независно или контактирањем специјалиста. Постоји широк избор пумпи за пумпање канализације, упознат ћемо се са њиховим основним карактеристикама.

Да ли знате? У јапанском граду Суви, злато се издваја из сувог муља отпадних вода. Концентрација у отпаду је 50 пута већа него у рудницима злата током традиционалног рударства. Ствар је у томе што град производи много електронике, која садржи драгоцени метали.

Опрема за пумпање

Постоје две главне врсте пумпи: фекалија и дренажа.

Дренажне пумпе погодан за пумпање прљаве воде са машине за прање веша или машине за прање судова. Такве пумпе испуштају прљаву воду са малом количином чврстих материја.
Дренажне пумпе

Фекалне пумпе разликују се у пречнику канала протока и могу се носити са прљавом водом заједно са фекалијама и другим чврстим честицама у великим количинама. Неки модели су опремљени специјалним дробилицом, који чврсте чврсте честице домаћег отпада.
Фекалне пумпе

Класификација пумпи методом инсталације

Према методи инсталације и врсти система, постоје потопне, површинске и полу-потопљене пумпе.

Потопљен

Потопљеним радом пуно урањање у канализацију. Израђени су од материјала који може да издржи корозију и утјецај агресивног окружења, тело је сигурно изоловано. Сваки модел има своју максималну дубину потапања, врсту конструкције (хоризонтално, вертикално). Пумпа се фиксира једном на дну јаме помоћу угловне славине и водича.

Операцију контролише даљински управљач.
Потопљене пумпе

Предности овог дизајна:

 • Не треба систем за хлађење;
 • могу радити у зими;
 • минимални шум током рада;
 • ради на великим дубинама.

Недостаци:

 • сложена инсталација и конфигурација;
 • повећани захтеви за електричну сигурност, корозију и изолацију трупа.

Потопљене пумпе

Површина (спољашња)

Површински системи се налазе изнад канализационог бунара, а испод водокотлића се спуштају црева. Према дизајну, немају дробилице, не могу се користити за пумпање јако загађених вода великим честицама.

Предности:

 • једноставност инсталације;
 • мобилност.

Недостаци:

 • висок ниво буке током рада;
 • зависност од временских услова (пумпа не ради на негативној температури);
 • брзо се прегрева (без система хлађења);
 • ниска продуктивност и кратак период рада без проблема.

Површинска (спољна) пумпа

За заливање биљака у дворишту користите пумпну станицу за давање.

Полу-потопива

Полу-потопљена возила нису потпуно потопљена у канализацију, мотор је изнад површине воде. На површини су причвршћене са пловком. У таквим моделима не постоје шверцери.

Предности:

 • једноставност инсталације;
 • мобилност;
 • високе перформансе.

Полу-потопне пумпе

Недостаци:

 • вода која улази у мотор онемогућава пумпу;
 • зависност од временских услова.
Да ли знате? Године 1516, Леонардо да Винци за француског краља Франциса И измислио је тоалет са умиваоником. Али проналазак није спроведен због недостатка водоводних и канализационих система.

Полу-потопљива пумпа

Главне врсте фекалних пумпи

Фекалне пумпе су у стању да пумпају прљаву, вискозну течност са чврстим честицама величине од 5 до 8 цм. Могу се користити не само за пумпање канализацију из подрума, и за циркулацију воде у резервоару и за наводњавање земљишта.

Компактни модели могу се уградити у кућу, у близини тоалета, умиваоника или туша. Ови присилни канализацијски системи се користе ако није могуће обезбедити потребни угао нагиба за рад система гравитационог отпадног система. Јединице пумпе потоне у јаму или септичка јама.
Фекална пумпа

У зависности од дизајна, принципа рада и сврхе, постоји неколико врста агрегата: са хеликоптерима и без њих, за рад са хладним и врућим отицањем.

Пумпа је укључена у дизајну водопада, млекаре машина, Хидропоницс, кап по кап, системи са ефектом стаклене баште грејања, фонтане, тајмер за заливање црево и заливање и осигурати њихову правилну и добро функционише.

Пумпе са дробилицом

Фекални системи са хеликоптером опремљени су посебним уређајем који сруши чврсте предмете у отпадној течности.
Пумпа са хеликоптером

За рад са хладном канализацијом

Случај система је израђен од висококвалитетних и издржљивих материјала. У компактном контејнеру се стављају хеликоптер и фекална пумпа. Систем се може инсталирати у кући, у близини тоалета, умиваоника, туша или прања. Брусилица млетје чврстог отпада у хомогену масу, а пумпа га пумпа у правом смјеру. Контролни вентил не дозвољава одводима да се врате, специјални филтери не дозвољавају продирање у просторију непријатних мириса. Систем је повезан са стандардним 220 В утичницом.

Важно! Температура дренаже не сме прећи +40 °Ц, иначе ће систем пропасти.

Пумпа са хеликоптером

За рад са топлом канализацијом

За рад са топлом канализацијом користе се посебни системи који могу радити на температури отпадних вода до +95 ° Ц Модул за сецкање чврстог отпада омогућава повезивање уређаја са машина за судове и веш машину, судопера, туш, ВЦ.

Моћни ножи хеликоптера савршено рукују чврстим честицама. Пумпа пумпа канализацију у канализацију.

Таква инсталација кошта више, него слично за рад са хладним одводима.
Пумпа са хеликоптером

Пумпе без хеликоптера

Пумпе без хеликоптера раде са хладним и врућим одводом и користе се за пумпање хладних и врућих течности без великих чврстих материја.

За рад са хладном канализацијом

Инсталација за рад са хладном канализацијом је веома компактна и не захтева пуно простора. Може бити прикључен на судопере и туш кабине. Одликује га ниска цена, али температура одвода не би требало да прелази +40 ° С.

Може испуштати прљаву течност без великих чврстих честица у вертикалном смеру до 5 м, а у хоризонталном правцу до 100 м.
Пумпе без хеликоптера

За рад са топлом канализацијом

Инсталације за рад са врућим отпадним водама без дробилице користе се за пумпање отпадних вода из купатила, машине за прање посуђа и машине за прање веша, прање. Систем је веома компактан, снажна пумпа савршено испумпава вруће прљаве течности, дозвољена температура је +90 ° Ц. Пумпа ће помоћи у успостављању канализационог система, ако не постоји потребан нагиб.

Пумпе без хеликоптера

Правила избора

Приликом избора пумпне јединице потребно је размотрити главне карактеристике:

 • услови употребе, врста инсталације, температура отпадних вода;
 • капацитет, волумен отпада, дубина потапања;
 • хлађење мотора;
 • материјал за тело;
 • пречник довода, доступност хеликоптера;
 • начин управљања;
 • самочистећи импелер радног кола.

За честе или трајне употребе, најпогодније потопљени модели. И за ретку употребу, можете одабрати јефтинију и мање моћну површинску врсту пумпе.
Фекална пумпа

Потребно је изабрати капацитет у складу са запремином септичке јаме или канализационе јаме и степеном пуности. Посебну пажњу треба обратити на максималну дубину урањања на којој пумпа ради у нормалном режиму рада.

Потребно је сазнати како се мотор охлади и провјерите отпорност на корозију кућишта.

Присуство хеликоптера, пречника довода и температуре судопера су један од главних критеријума за избор оптималан модел, зависи од тога како су контаминирани одводи и која температура се може испумпати.
Пумпа са хеликоптером

Најприкладнији начин контроле са даљинским управљачем. Присуство функције самочишћења механизма за дробљење је предност при избору модела, али трошкови ће бити већи.

Услови коришћења

За ефикасан рад пумпног система, потребно је правилно израчунати потребну снагу, не преоптерећујте пумпу, већ такође Не користите у “сувом”. Од великог значаја су пречник и нагиб канализационих цеви, као и правилан дизајн септичке јаме.

Потребно је пратити садржај септичких јама како велики и чврсти објекти, киселине не улазе у канализацију.
Употреба пумпе

Када користите површинске и пливајуће агрегате, обезбеђују добру електричну изолацију, тако да влага не улази у мотор. И такође осигурајте да се не прегреје и не користите на негативним температурама ваздуха.

Дубинске пумпе морају бити правилно инсталиране и фиксиране на дну јаме.

Неопходни су присилни канализацијски системи инсталирани у кући у близини судопера периодично очистити од масти.
Канализација у близини судопера

Ако немате водовод из централног канала за водоснабдевање, сазнајте како да изаберете и како уредити заливање пумпом за заливање из цеви.

Превентивне мјере операције

Важно је пратити препоруке произвођача за управљање опремом. Са правилном употребом, систем ће трајати много година.

Препоручује се не мање од једном годишње да провери употребљивост кабла, стање трупа, на којем растојању од дна јаме налази се усисни уређај који спречава хватање великих и тврдих предмета, камење.

Профилактично чишћење система значајно ће продужити радни вијек и спречити ломљење.
Фекалне пумпе

Самосаглашавање фабричке јединице

Монтажа постројења се може извршити сам, Потребно је само пратити препоруке произвођача.

Погрузхни

Пумпинг опрема се инсталира готово на самом дну колектора. Неопходно је оставити мали размак, тако да чврсти објекти са дна бунара нису увучени у улазно отворе. За то постоје металне носаче на кућишту или се користи дизајн са водичима, а пумпу се може суспендовати помоћу снажног кабла.
Потопљива пумпа

Поменутог рукава је боље да пластичну пречника цеви од 7,6 цм, који се расклапа по потреби. Флексибилна црева се не препоручују због могућности заптивања. Гране цеви треба добро изоловати.

Обавезно је уградити неповратни вентил како би се избјегао поврат отпадне воде.

Прикључивање на електричну мрежу мора се вршити преко електричног панела, обавезно је уземљење, кратки спој и струја цурења. Да би се обезбедио непрекидан рад у случају прекида напајања, инсталирајте дизел генератор.
Потопљива пумпа

Површно

Приликом инсталације површинске пумпе треба имати у виду да за сваки модел постоји максимална висина за подизање течности. Ако се систем не користи трајно, онда је могуће поставити пумпу на ивицу канализационе јаме или на локалитету недалеко. Најважније је заштитити мотор од влаге. Површинске пумпе су слабо водонепропусне, а најмања преципитација може проузроковати кратак спој и оштећења, а кућиште може оштетити корозију.

Ако је планирана годишња употреба, пумпа мора бити постављена у посебној соби или користити кесон. Инсталација повратног вентила и прикључак на мрежу су исти као код уграђивања потопљеног.
Сурфаце Пумп

Полу-потопива

Полуопоривачка пумпа се може монтирати на посебном месту близу канализационе јаме, на плутајућем јастуку или причвршћеном на један од зидова јаме. Дубина потапања дела пумпе зависи од дужине радног црева, мотор мора бити изнад површине течности. Користи се специјални пловак, који држи мотор изнад воде.

Напајање електричном мрежом мора бити изведено преко електричног панела са заштитним уређајима, уземљењем и искључивањем.

Важно! Пречник чврстих честица у отпадном воду не би требао бити већи од 1,5 цм, пошто полупроизводљива пумпа нема брушење, а пречник канала протока је мали.

Полу-потопне пумпе

Први старт пумпе за отпадну воду

За први покретање система, потребно је попунити канализацију са водом до минималног прихватљивог нивоа за овај модел. Затим повећајте ниво пре покретања прекидача и покретања система. У овом тренутку можете подесити ниво на којем ће прекидач искључити мотор.

Модерна опрема за одвођење отпадних вода може значајно побољшавају и олакшавају живот власници приватних кућа и викендица.
Неопходно је одабрати најоптималнију опцију, зависно од индивидуалних потреба. Са правилним избором модела, инсталације и рада, опрема ће трајати дуги низ година, одлучујући важно питање рада канализационог система.


Loading...