Исецање грожђа у јесен

Исецање грожђа у јесен

Па, ко не воли да се крије у хладу грожђа, да пробају његове сочне, зреле и укусне бобице?

Изглед ове невероватне грма неће оставити равнодушним, а његов густе вегетације и укусне грожђе које ће побољшати било дворац.

Пошто смо имали биљку са таквом биљком, сви тежимо једној ствари – да сакупљамо богату жетву. Обрезивање грожђа је најважнији процес на путу ка успјеху. Причајмо о томе.

Обрезивање за плодове

Јесење обрезивање грожђа је неизбежна фаза у бризи винограда. Виноградари знају да ако не извршите ову процедуру на време, вина расте велика, и грожђе постаје мала и изгуби квалитет окуса.

Поред тога, услед формирања грмова на јесен, пупољак цвета раније, све до периода сокова, и требали смо сачекати рану жетву.

Који су појмови орезивања грожђа

Обично Грожђе се смањује у октобру-новембру, након пада лишћа. Зашто у овом периоду?

Прво, омогућује ефикасније покривање винограда од мраза, односно, припрема за зиму.

Друго, у пролеће, деликатан вино треба да добију снаге да премести из оштре зиме, и посекотине направљене у пролеће, за време тока САП-а, може да убије биљку. Љети, да би се повећао принос, обратили су се на друге методе: сломити непотребне гранчице, одсећи лишће, пререзати погаче на грмље, менте, степцхукуиут.

Све ове методе помоћ кластера дуже храњена сунчеве светлости, смањују влагу и спречавају труљење корена, су превентивне мере за спречавање болести.

Због тога је јесењи период најуспјешнији за обрезивање и развој грожђа. Прве сорте грожђа отпорне на мраз и винове лозе на заштићеним територијама, а последње – мало отпорно на мраз.

Није препоручљиво да се поступак тримирања обави на -3 ° Ц или ниже, када замрзнута лозе постане крхка и крхка.

Рано зрелост

Постоји много различитих врста које су ране. За ране сорте сазревања вегетацијски период износи од 115 до 120 дана, а оптимална температура за зрење је + 24-25 ° Ц.

Свака од сорти има своје карактеристике и временски период обрезивања. Размотримо нека правила.

Мускат лето - једна од најквалитетнијих и најпопуларнијих сорти

Свако зна такву разноврсност као Мускат лето. Због богатства укуса, многи упоређују свој укус са лековитим, али има много љубитеља ове сорте. Наравно, огромни зелени сокови са продуженим бобицама позивају. Сорта је отпорна на болести, али се плаши мраза. Вина је пресечена на 6-8 пупољака.

Разноврсност Гласха Има плавичасто-љубичасту боју и, упркос ономе што изгледа као незрела, прилично је слатко. Ова сорта треба сећи у 8 бубрега.

Разноврсност Дове односи се на техничке оцене и не плаши се мраза. Бобице су мале, округле, плаве. Обришите 7 бубрега.

Натусиа – Још једна плава-љубичаста сорта грожђа са издигнутим бобицама и великим сноповима. Они могу бити врло велики, што прети преоптерећењу грмља. Воћна вина треба сећи на 6-8 пупољака.

Кисхмисх Аксаи – Па, баш лепо! Има лепу црвену боју и предиван изглед. Познато је због отпорности на разне болести. Одсечен је као на 6-8 бубрега.

Постоји пуно раних сорти међу којима су: Кисхмисх Јупитер, Европски стандард из Плевена, Викторија, Бугарска. Али Тимур, Хибрид бела, Спхинк, руски рано – односе се на сорте врло раног зрења.

Оцјене касног зрења

просечна маса кластера сорте

За оцене касног зрења, Вегетацијски период је од 140 до 150 дана и оптимална температура сазревања за њих је + 29-31 ° Ц.

Оваквим сортама може се приписати сорта Кутузовски, који сазре у другој половини септембра. Бобице су прилично велике, имају овални облик и тамно плаве боје. Не плаши се мраза. Обришите 4 очи.

Атаман – такође важи и за касне сорте (око 145 дана). Израстао је јагоде црвенкасто-љубичасте боје са густом кожом. Изрезати од 8 до 10 очију.

Разноврсност Риддле има зелене издужене бобице и склони преоптерећењу. Не плаши се мраза. Усев треба да буде 10 очију.

Русмолетта – односи се на средње-касне сорте. Бобице су бијеле и прилично велике, са укусом муската. Обришите 7 рупа.

Међу каснијим сортама су и Галан, Кокур бела, Пухлиаковскии, Саперави, Цлерет, Агадаи.

Техника за обрезивање

Обрезивање треба вршити само са оштрим прунером. У супротном, вина ће бити оштећена. Исеците боље интерноде да бисте спасили бубреге.

Дужина обрезивања грожђа директно зависи од дебљине винске линије: што је тањир вина, то је дуже време да се пуца. Таква исјечка у терминологији обично се називају чворови замене, воћних вина – воћних стрелица и очију – бубрега.

Обрезивање је кратко, средње и дуго

Виноградари углавном користе три технике јесења:

кратко: на возилу супституције постоје 2 до 4 ока, а на плодовима стрелице целе грме има 20-40 очију. Овакво обрезивање врши се за сорте грожђа, са углавном доњим погибама;

значи: приликом замене чвора треба напустити 5-7 очију, а просечни број очију на грму треба бити најмање 40-50. Ова врста резидбе се користи за очување јачих и отпорних бубрега отпорних на мраз.

дуго: на замену чворова је очувано до 15 очију, а укупан број бубрега у просјеку је 40-50. Технологија таквог обрезивања користи се за брзо растуће винограде и сорте грожђа са ниским приносима.

Такође је занимљиво прочитати о садњи садница грожђа у јесен

Оптерећење грмља

Велика вриједност, кад обрезују грожђе, имају клима, старост паса, опште стање биљке. Број бубрега зависи од ових услова, које се морају оставити.

Дакле, одредити оптерећење грмља. Степен оптерећења грмља и дужине сечења плодова стрелаца одређује се колико су порасли током текуће године.

Ако су процеси били много, они су незрели и слаби, и грожђе су мале и кисело, то је показатељ претеране оптерећења на постројењу. За такве случајеве, кратко обрезивање, а сама грмља мора бити оплођена на пролеће. Уколико се током годишње лоше развијају, принос је низак, а оптерећење на грму се смањује.

Најуспешније оптерећење грмова је оптерећење на којем жетва грожђа премашује претходну годину и чува квалитете окуса карактеристичне за сорту.

Пазите на своје грожђе, и он ће вам великодушно захвалити!